Werkgeversverklaring

Leuk, dat vaste contract, maar als jij naar de bank gaat voor een hypotheek of dat kekke appartement in de binnenstad wilt huren, kun je niet met een pdf-bestand van je contract aankomen. Je hebt dan, naast een hoop andere papieren, een werkgeversverklaring nodig. Er zijn eigenlijk drie soorten werkgeversverklaringen:

 • Een werkgeversverklaring is voor mensen met een tijdelijk of vast contract.

 • Een intentieverklaring is een aanvulling op de werkgeversverklaring. Als een werkgever een intentieverklaring invult, is hij van plan de medewerker in vaste dienst te nemen. Voorwaarden zijn wel dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en dat de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

 • De perspectiefverklaring is een verklaring waarmee uitzendkrachten óók een hypotheek kunnen afsluiten. Alle informatie over de drie verklaringen vind je hieronder.

Werk jij via YoungCapital?

Uitzendkrachten die een huis willen kopen, kunnen een perspectiefverklaring krijgen. Check onze FAQ’s voor meer informatie.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document waarin jouw werkgever alle details vermeldt over jouw inkomen. Wat verdien je op jaarbasis? En welk bedrag staat er maandelijks op je salarisstrook? Al die (hopelijk lucratieve) bedragen vind je terug op je werkgeversverklaring. De bank ziet dan dat jij zonder moeite die maandelijkse hypotheek kunt betalen, en ook de verhuurder van dat vette appartement hoeft niet bang te zijn dat de huur niet wordt overgemaakt.

Goed om te weten: je hebt niet altijd een werkgeversverklaring nodig. Als je een huis huurt, hoeven verhuurders er namelijk niet verplicht om te vragen voordat ze akkoord gaan.

Hoe ziet een werkgeversverklaring eruit?

Een werkgeversverklaring moet altijd voldoen aan de eisen van de Nederlandse Hypotheek Garantie. Hieronder zie je de regels waar jouw werkgever zich in elk geval aan moet houden als hij een werkgeversverklaring invult:

 • Eén persoon vult de werkgeversverklaring in.

 • Gebruik dezelfde pen: niet het ene deel met rode pen en het andere deel weer met zwart.

 • De datum dat je in dienst bent gekomen is dezelfde datum als die op je salarisstrook staat.

 • De adresgegevens zijn hetzelfde als op je salarisstrook.

 • Het dienstverband: hoe ben jij in dienst en zijn er voornemens om jouw dienstverband binnenkort te beëindigen?

 • Het salaris moet hetzelfde zijn als op je salarisstrook.

 • Je toeslagen zoals de vakantietoeslag, moeten ook op de werkgeversverklaring staan.

Heb je jouw werkgeversverklaring binnen? Check dan altijd of alles goed is ingevuld en of er geen fouten in staan. Eén komma op de verkeerde plek in de werkgeversverklaring kan namelijk al 'toedeledoki droomhuis' zijn.

Voorbeeld werkgeversverklaring

Liever met eigen ogen even zien zo’n werkgeversverklaring er nu precies uitziet? Bekijk dan hier een voorbeeld van een werkgeversverklaring.

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een werkgeversverklaring voor tijdelijke contracten. Ook als je een tijdelijk contract hebt, kun je een soort werkgeversverklaring aanvragen. Dat heet dan een intentieverklaring. In een intentieverklaring staat dat je werkgever jou een vast contract zal aanbieden als je contract voor bepaalde tijd is afgelopen. Uiteraard gebeurt dit alleen als je je werk op-en-top blijft doen, en de financiële omstandigheden van je bedrijf hetzelfde blijven. Laat je intentieverklaring altijd op papier zetten. Het mag ook mondeling, maar hoe ga je dan bewijzen dat je er eentje hebt gekregen? Juist: dan sta je met je mond vol tanden bij de bank. Willen we niet. Hieronder vind je punten die sowieso in de intentieverklaring moeten staan:

 • Je gegevens, zoals je naam, adres en leeftijd;

 • De gegevens van je werkgever;

 • De aard van je dienstverband: wanneer ben je begonnen en hoelang duurt je tijdelijke contract?;

 • De verklaring van je werkgever dat hij of zij je dienstverband wil omzetten in een vast contract;

 • Je inkomen;

 • Je eventueel geleende geld van je werkgever;

 • Het eventuele beslag op jouw loon.

Voorbeeld intentieverklaring

Je weet inmiddels hoe een werkgeversverklaring eruitziet, maar hier vind je ook een voorbeeld van een intentieverklaring. Je hoeft hem niet meteen te printen, want waarschijnlijk heeft je werkgever wel een intentieverklaring op de plank liggen, net als de werkgeversverklaring. Goed om te weten: je werkgever is niet verplicht om je een intentieverklaring te geven. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat je binnenkort richting bank kunt.

Werk je als uitzendkracht via YoungCapital?

Dan kom je niet in aanmerking voor een intentieverklaring, omdat YoungCapital jou in principe geen vast contract gaat geven. Waarom niet? Onder andere omdat YoungCapital afhankelijk is van opdrachtgevers. Maar let op: werk jij voor een opdrachtgever die helemaal in de gloria is met jou? Dan kan die opdrachtgever jou natuurlijk wél een intentieverklaring geven, als het bedrijf de intentie heeft om jou in vaste dienst te nemen.

Wat is een perspectiefverklaring?

Een perspectiefverklaring is een werkgeversverklaring voor uitzendkrachten. De perspectiefverklaring is in het leven geroepen voor uitzendkrachten. Een perspectiefverklaring gaat niet uit van baanzekerheid, zoals bij een werkgeversverklaring en een intentieverklaring, maar focust zich op het vooruitzicht van jouw inkomen. Werk jij al minimaal een jaar voor een uitzendorganisatie? Dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen.

Werk je nu pas een half jaar voor een uitzendorganisatie, maar heb je daarvoor wél een jaar voor een andere uitzendorganisatie gewerkt, bij dezelfde opdrachtgever? Dan telt dat ook. Nog een voorwaarde om een perspectiefverklaring te kunnen aanvragen: jouw uitzendorganisatie staat in het register op de perspectiefverklaring-website. Jazeker, daar staat YoungCapital gewoon in.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over de perspectiefverklaring? Check dan onze FAQ’s.

Leuk, maar wat kun je met een perspectiefverklaring?

Met een perspectiefverklaring kun je naar de bank, als je een hypotheek wilt aanvragen. Maar let op: naast een perspectiefverklaring, heb je ook altijd een werkgeversverklaring nodig om een hypotheek te kunnen aanvragen. Die moet afgegeven zijn op dezelfde datum als de perspectiefverklaring. Zonder werkgeversverklaring wordt je perspectiefverklaring namelijk niet geaccepteerd door hypotheekverstrekkers. De bank gaat dan uit van jouw inkomen van de laatste drie maanden en beoordeelt, onder andere, op basis daarvan of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Belangrijk: een perspectiefverklaring blijft zes maanden geldig. Handig dus om ermee te wachten tot je echt van plan bent een huis te kopen.

Of je een perspectiefverklaring krijgt, hangt af van de volgende punten:

 • Je toekomstige positie op de arbeidsmarkt: blijft er werk voor je beschikbaar?;

 • Hoe jij geld kunt verdienen, ook wel je ‘verdiencapaciteit’;

 • Wat voor werk je doet;

 • Een gesprek: Wat zijn je competenties? Hoe vaak werk je? Is je werkhouding in orde? Dat soort vragen beantwoord je in het gesprek;

 • Je opleidingen en werkervaring. The full monty: diploma’s, certificaten, je cv, beoordelingen en eventuele tests.

Voorbeeld perspectiefverklaring

Na de werkgeversverklaring en de intentieverklaring, kan de perspectiefverklaring natuurlijk niet achterblijven: hier vind je een voorbeeld perspectiefverklaring van YoungCapital. En check vooral perspectiefverklaring.nl, om alle voorwaarden nog eens terug te lezen.

Alles over contract