Werkgeversverklaring aanvragen

Je hebt een mooi huis gespot, je bankrekening is goed gespekt en je kunt niet wachten om te kopen. Maar eh, om de hypotheek rond te krijgen moet je wel even een werkgeversverklaring aanvragen. Wat is een werkgeversverklaring precies, wat staat er allemaal in en hoe kom je eraan? We’ve got the answers.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document waarin belangrijke gegevens over jou als werknemer staan. Hiermee bevestigt je werkgever dat je bij het bedrijf in dienst bent en dat je dus een inkomen hebt. Je moet bijvoorbeeld een werkgeversverklaring aanvragen om te bewijzen dat je de hypotheek of huur kunt betalen. Je doet dit bij je manager of de HR-afdeling. Geef aan wanneer je ’m nodig hebt, dan fiksen ze dit document vaak mooi op tijd voor je.


Verschil werkgeversverklaring en intentieverklaring

Je hebt vast ook weleens gehoord van een intentieverklaring. Misschien vraagt je hypotheekverstrekker je wel om allebei deze documenten. Zowel met een werkgeversverklaring als een intentieverklaring laat je een andere partij (zoals een bank) zien dat je een vast inkomen hebt. Daarmee bied je zekerheid.

Het verschil? Dat heeft te maken met jouw arbeidsovereenkomst Zowel met een vast contract als een tijdelijk contract moet je een werkgeversverklaring aanvragen. Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan wil de bank wel graag weten of je op langere termijn nog steeds een inkomen hebt. Dat kun je laten zien met een intentieverklaring. Daarmee geeft je werkgever namelijk aan dat ie van plan is om je een vast contract te geven.

Wanneer heb je een werkgeversverklaring nodig?

We gaven al wat voorzetjes, maar waarvoor zou je een werkgeversverklaring aanvragen?

  • Hypotheek. Daar is ie weer: de hypotheek. Zonder werkgeversverklaring heeft een hypotheekverstrekker geen inzicht in jouw inkomen en wordt een huis kopen een stuk lastiger.
  • Huurwoning. Soms heb je deze verklaring ook nodig als je een woning wilt huren. Verhuurders willen namelijk net zo goed zeker weten of jij de maandelijkse huur wel kunt betalen. Met een werkgeversverklaring krijgen ze een duidelijk beeld van jouw inkomenssituatie.
  • Toeristenvisum. Last but not least: zelfs als je op reis gaat kan een werkgeversverklaring belangrijk zijn. Voor sommige landen (zoals India) moet je voor een toeristenvisum een werkgeversverklaring aanvragen. De verklaring is dan een soort bewijs dat je terugkeert naar je eigen land, omdat je daar een baan hebt.

Wat staat er in een werkgeversverklaring?

Hoewel je zelf natuurlijk geen verklaring in elkaar hoeft te draaien en er vaak een standaard formulier klaarligt op de plank, is het toch handig om te weten wat er allemaal in een werkgeversverklaring staat. Zo kun je zelf checken of de verklaring volledig is wanneer je ’m ontvangt.

  • Gegevens werkgever. Het document begint met de standaardgegevens van de werkgever, zoals de naam en het adres van het bedrijf.
  • Gegevens werknemer. Natuurlijk mogen ook jouw gegevens niet ontbreken, zoals je huidige functie en wanneer je in dienst bent getreden.
  • Aard van het dienstverband. Heb je een vast of tijdelijk contract? Zit je nog in je proeftijd of is het bedrijf aan het reorganiseren? Dat staat allemaal in de werkgeversverklaring.
  • Verklaring voortzetting dienstverband. Oftewel de intentieverklaring. Hier geeft jouw werkgever aan of jouw tijdelijke contract (als je die hebt) bij afloop wordt omgezet in een vast contract.
  • Inkomen. Hier vind je al alle info over je inkomen met de bijbehorende bedragen. Denk aan je bruto jaarsalaris, maar ook een eventuele 13e maand.
  • Leningen/loonbeslag. Is er beslag gelegd op je loon of heb je geld geleend van je werkgever? Dan noteert je werkgever dat hier, inclusief de bedragen.

Hoelang is een werkgeversverklaring geldig?

Vergeet niet de werkgeversverklaring geldigheid. Nogal belangrijk als je alles op tijd geregeld moet hebben voor je hypotheek. Het antwoord is gelukkig simpel: een werkgeversverklaring is 3 maanden geldig. Zit er tussen de ondertekening en het afgeven van de verklaring meer dan 3 maanden? Dan kun je ’m niet gebruiken voor een hypotheek. Je moet dan een nieuwe werkgeversverklaring aanvragen.

Hoe ziet een werkgeversverklaring eruit?

Goed, je weet wat een werkgeversverklaring is, hoe je ’m aanvraagt en wat er allemaal in staat. Maar een voorbeeld maakt het allemaal nóg duidelijker. Check ’m hieronder.

Werkgeversverklaring aanvragen: voorbeeld

Werkgeversverklaring voorbeeld

Key takeaways

  • In een werkgeversverklaring staan de belangrijkste gegevens over jou als werknemer. Vooral de info over je inkomen is interessant.
  • Je moet een werkgeversverklaring aanvragen als je een hypotheek wilt afsluiten. Soms heb je er ook een nodig voor een huurwoning of reisvisum.
  • In deze verklaring staan in ieder geval je eigen gegevens en die van je werkgever, de aard van je dienstverband en je inkomen.
  • Heb je aanvullend een intentieverklaring nodig? Dan vult je werkgever die vaak tegelijkertijd en op hetzelfde formulier in.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?

  • Hoe doe je dat eigenlijk, een werkgeversverklaring aanvragen? Gewoon bij je werkgever, bijvoorbeeld via je manager of de HR-afdeling. Vraag eventueel aan je leidinggevende bij wie je moet zijn als je er niet uitkomt.

  • Waarvoor heb je een werkgeversverklaring nodig?

  • Je moet een werkgeversverklaring aanvragen als je een hypotheek wilt afsluiten. Soms heb je er ook een nodig om een woning te huren of een reisvisum aan te vragen.

  • Hoelang is een werkgeversverklaring geldig?

  • Een werkgeversverklaring is drie maanden geldig. Zorg er dus voor dat je de aanvraag van je werkgeversverklaring goed plant, anders kun je ’m niet meer gebruiken voor je hypotheek.

  • Hoelang duurt het om een werkgeversverklaring te krijgen?

  • Dat hangt van je werkgever af. Vaak vult die de verklaring zo snel mogelijk voor je in, omdat ie weet dat het een belangrijk document is waar je op zit te wachten.