WERKGEVERSVERKLARING

Je hebt een super mooi huis gespot, goed gespaard en staat te popelen om te kopen. Maar dan… wat heb je ook alweer allemaal nodig voor die hypotheek? Een van de dingen die verplicht zijn, is een werkgeversverklaring. Zonder die verklaring krijgt de bank geen goed beeld van jouw inkomen. En dat is toch echt nodig voor jouw hypotheek.

Geen slecht idee dus om je eens goed in te lezen over die werkgeversverklaring. Waar je dat doet? Bij YoungCapital natuurlijk. Het artikel staat al voor je klaar hieronder.

Wat is een werkgeversverklaring precies?

Een werkgeversverklaring is een document waarin belangrijke gegevens over jou als werknemer staan. Denk bijvoorbeeld aan jouw persoonsgegevens en de aard van jouw dienstverband. Het belangrijkste onderdeel gaat over jouw inkomen en dat is ook vooral het stuk waarin de bank geïnteresseerd is.

Vraag jij je af: ‘hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?’ Die kun je aanvragen bij je werkgever of bij de HR-afdeling. Zij zullen zo snel mogelijk jouw werkgeversverklaring invullen.

Werkgeversverklaring, intentieverklaring en perspectiefverklaring

Bovenstaande termen zijn vast allemaal eens voorbij gekomen. Wat is nou het verschil? We zetten ze even op een rij:

  • Een intentieverklaring: deze verklaring kun je bijvoorbeeld voor een hypotheek gebruiken als je (nog) geen vast contract hebt. In de verklaring geeft jouw werkgever aan de intentie te hebben om jouw tijdelijke contract bij afloop om te zetten in een vast contract.
  • Een perspectiefverklaring: deze verklaring is bedoeld voor flexkrachten en wordt afgegeven door een uitzendbureau. In de verklaring wordt aangegeven wat het perspectief van de flexwerker is op een stabiel inkomen.
  • Een werkgeversverklaring: voor een hypotheek moet je in alle gevallen een werkgeversverklaring aanleveren, dus ook als je gebruik maakt van een intentieverklaring of perspectiefverklaring.

Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig?

Een punt dat we niet mogen vergeten is de werkgeversverklaring geldigheid. Nogal belangrijk als je alles op tijd geregeld moet hebben voor je hypotheek. Het antwoord is gelukkig simpel: de geldigheid van een werkgeversverklaring is 3 maanden. Zit er tussen de ondertekening en het afgeven van de verklaring meer dan 3 maanden? Dan kan de werkgeversverklaring niet gebruikt worden voor de hypotheek.

Wat staat er in een werkgeversverklaring?

Het is natuurlijk belangrijk voor jou om te weten wat er precies in een werkgeversverklaring vermeld wordt. Dan kun je altijd het een en ander checken als het zover is. Komt’ie:

  • Gegevens werkgever: het document begint met de standaardgegevens van de werkgever, zoals de naam en het adres van het bedrijf.
  • Gegevens werknemer: uiteraard kunnen ook jouw gegevens niet ontbreken, zoals je huidige functie en wanneer je in dienst bent getreden.
  • Aard van het dienstverband: heb je een vast of tijdelijk contract? Is er sprake van proeftijd of van een reorganisatie die impact heeft? Dat wordt allemaal hier vermeld.
  • Verklaring voortzetting dienstverband: hier kan jouw werkgever in de werkgeversverklaring aangeven of jouw tijdelijke contract (als daar sprake van is) bij afloop wordt omgezet in een vast contract (de zogeheten intentieverklaring zoals hierboven genoemd).
  • Inkomen: hier vind je al jouw vormen van inkomen uit werk met de bijbehorende bedragen. Uiteraard valt hier je bruto jaarsalaris onder, maar ook bijvoorbeeld een eventuele 13e maand.
  • Leningen/loonbeslag: is er sprake geweest van loonbeslag of heb je een onderhandse lening gekregen van je werkgever? Dan wordt dat hier genoteerd (inclusief bedragen).

Werkgeversverklaring: een voorbeeld

Nu je al behoorlijk wat informatie hebt, is het tijd voor een voorbeeld van een werkgeversverklaring. Dan weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Check ‘m hieronder: Werkgeversverklaring voorbeeld

Waar kun je een werkgeversverklaring voor gebruiken?

Dan nu de hamvraag: wat kun je allemaal met een werkgeversverklaring? Zoals hierboven al genoemd is de werkgeversverklaring voor het afsluiten van een hypotheek cruciaal. Zonder deze verklaring heeft een hypotheekverstrekker geen inzicht in jouw inkomen en wordt het risico dat een hypotheek met zich meebrengt niet genomen.

Een werkgeversverklaring kan daarnaast ook voor een huurwoning van belang zijn. Ook verhuurders willen zeker weten of jij die maandelijkse huur wel kunt betalen. Sommige vragen dan ook om een werkgeversverklaring, zodat ze een duidelijk beeld hebben van jouw inkomenssituatie.

Last but not least: zelfs als je op reis gaat kan een werkgeversverklaring van belang zijn. Voor een aantal landen (zoals India) is voor een toeristenvisum een werkgeversverklaring vereist. In de verklaring wordt dan het reisdoel en de verlofperiode aangeven.

Wil je nog meer informatie over werkgeversverklaringen? Lees dan ook dit artikel over een werkgeversverklaring Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract