Eigenschappen: welke uit de lijst bezit jij?

De leukste banen scoren bij YoungCapital? Of course, maar gebruik onze lijst met eigenschappen om het jezelf nog nét iets makkelijker te maken. Straks weet je dus welke goede en slechte eigenschappen er allemaal bestaan. En hoe je met jouw kwaliteiten opvalt in de massa bij je toekomstige werkgever. Zo sleep je met deze eigenschappenlijst in no time die leuke baan binnen.

Wat zijn eigenschappen?

Om te weten welke eigenschappen uit onze lijst allemaal bij je passen, gaan we eerst terug naar de basics. Wat zijn eigenschappen precies? Het zijn unieke kwaliteiten of kenmerken die je als individu bezit. Ze maken wie je bent en bepalen hoe je je gedraagt, communiceert en presteert in verschillende situaties.

Als je dat weet, snap je misschien al dat eigenschappen aangeboren zijn. Het zijn dus je talenten, persoonlijkheidskenmerken en karaktereigenschappen die je van nature bezit. Ze zijn moeilijk te veranderen, maar je kunt ze wel ontwikkelen en verfijnen. Anders zijn de skills die je hebt aangeleerd. Dat worden vaak vaardigheden genoemd. Door ervaring op te doen en trainingen en opleidingen te volgen versterk en verbeter je die actief.

Goede en slechte eigenschappen

Terug naar de eigenschappen. In onze lijst kom je straks naast goede eigenschappen ook slechte eigenschappen tegen. We maken hier een onderscheid in, omdat het benadrukken van de juiste eigenschappen het verschil kan maken tussen het krijgen van de baan die je wilt en achterblijven in de competitie.

Toch is het niet makkelijk om je positieve en negatieve karaktereigenschappen op de juiste manier in te zetten in een sollicitatiegesprek. Het is zelfs een hele kunst. We schreven daarom ook een artikel over hoe je jezelf leert kennen aan de hand van je sterke en zwakke punten. Daarmee ben je altijd voorbereid op de beruchte vraag in een sollicitatiegesprek: ‘Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?’.

Een kleine disclaimer

Toch is het belangrijk om te begrijpen dat onze lijst aan eigenschappen niet universeel is voor alle functies of sectoren. Verschillende banen vereisen verschillende kwaliteiten. Wat in de ene baan een slechte eigenschap is, is in de andere een goede en vice versa. Wat bedoelen we hiermee?

Bijvoorbeeld, als je werkt bij de brandweer is geduld niet per se handig. Bij brand is er ten slotte geen tijd om te wachten. Geduldig zijn komt wel weer van pas als je lesgeeft op een basisschool. Je neemt dan de tijd om kinderen daadwerkelijk iets te leren.

Lijst met eigenschappen

We zetten verschillende eigenschappen op een rijtje, van a tot z:

Goede eigenschappen Slechte eigenschappen
Aanpassingsvermogen Afhankelijk
Beheerst Afwachtend
Behulpzaam Agressief
Bescheiden Arrogant
Beschermend Chaotisch
Betrouwbaar Dominant
Creatief Eigenwijs
Direct Gereserveerd
Eerlijk Jaloers
Energiek Koppig
Enthousiast Kritisch
Flexibel Lui
Gedisciplineerd Moeilijk concentreren
Geduldig Moeilijk nee zeggen
Georganiseerd Onbeleefd
Goed samenwerken Onbetrouwbaar
Grappig Ongeduldig
Innovatief Ongeïnteresseerd
Leergierig Ongeorganiseerd
Moedig Ongevoelig
Ondernemend Onverantwoordelijk
Opmerkzaam Onverdraagzaam
Positief ingesteld Onverschillig
Respectvol Onzeker
Ruimdenkend Onzorgvuldig
Rustig Overbezorgd
Slim Sluw
Sociaal Star
Sportief Stijf
Trouw Stil
Veerkrachtig Teruggetrokken
Verantwoordelijk Traag
Zelfstandig Wantrouwend
Zelfverzekerd Wispelturig
Zorgzaam Zelfingenomen

Ultieme eigenschappenlijst

Tijd om te kijken naar vijf eigenschappen uit de lijst waarmee je die felbegeerde baan binnensleept. Zet deze eigenschappen dus zeker op je cv, als je weet dat je erover beschikt.

 1. Flexibel. Geen yoga-poses vereist, maar het helpt als aanpassen aan nieuwe situaties geen probleem voor jou is. Want in de huidige arbeidsmarkt zoeken bedrijven voortdurend naar mensen die bereid zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan en die goed omgaan met veranderingen.
 2. Goed samenwerken. Werkgevers kijken welke mensen goed in het team passen. Laat zien dat je een teamspeler bent door voorbeelden te geven van projecten waarin je succesvol hebt samengewerkt met anderen en geen solospeler was.
 3. Leergierig. De wereld verandert snel, bijvoorbeeld op het gebied van technologie. Als jij altijd klaarstaat om je kennis te vergroten heb je een streepje voor. Vermeld bijvoorbeeld welke cursussen of trainingen je hebt gevolgd om deze karaktereigenschap krachtig over te laten komen.
 4. Creatief. Deze eigenschap kun je zelfs al laten zien door een origineel cv op te sturen. Maar of je nou graag PowerPoint-presentaties omtovert tot een kunstzinnig meesterwerk of juist elk probleem vanuit een creatieve invalshoek benadert: werkgevers zijn er dol op.
 5. Verantwoordelijk. Dit is een teken van volwassenheid en wordt erg gewaardeerd in een professionele omgeving. Het geeft aan dat je de consequenties van acties begrijpt en je volledig inzet voor je werk.

Heb je na het zien van onze uitgebreide lijst met eigenschappen moeite met bepalen welke nou echt bij jou horen? Misschien kom je er wel achter aan de hand van kernkwadranten. Of meld je aan voor onze Talent Trip, want daar leer je ze ook kennen én ga je er dieper op in. Goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn 3 goede eigenschappen?

 • Drie voorbeelden van goede eigenschappen zijn: flexibel, goed samenwerken en leergierig. Zet deze kwaliteiten zeker op je cv als je gaat solliciteren.

 • Wat zijn mijn kwaliteiten?

 • Het is niet gek als je niet goed weet welke goede of slechte eigenschappen bij je passen. De lijst met eigenschappen is namelijk erg uitgebreid. Tijdens onze Talent Trip leer je je kwaliteiten beter kennen en ga je dieper in op je verbeterpunten.

 • Wat is het verschil tussen eigenschappen en vaardigheden?

 • Simpel, eigenschappen zijn aangeboren. Vaardigheden kun je trainen.

Alles over persoonlijke ontwikkeling