Competentie: loyaliteit

Ben jij een echte trouwe hond? Dan zit het met jouw loyaliteit wel goed. Werkgevers zijn daar dol op, en het levert je ook persoonlijk heel wat voordelen op. Als je er niet in doorslaat tenminste, want loyaal zijn heeft ook valkuilen. Meer weten over deze competentie? Lees dan mee, want wij verzamelden allerlei handige info voor je. Van de betekenis van loyaliteit tot tips om loyaal aan je werkgever te worden, je vindt het hier allemaal.

Loyaliteit betekenis

Loyaliteit betekent trouw zijn aan iets of iemand. Meestal ben je trouw aan je partner, ouders, kinderen en goede vrienden. Maar je kunt ook loyaal zijn aan je werkgever. Bijvoorbeeld aan je leidinggevende, klanten of de organisatie in het algemeen. Daar focussen we op in dit artikel. In dat geval voel je je verbonden met je werkgever en houd je rekening met de belangen en doelen van de organisatie. Daar stem je je eigen gedrag op af. Als je loyaal bent, kan de ander op je rekenen en laat je diegene er niet zomaar alleen voor staan. Een mooie competentie dus.

Vergelijkbare competenties

Loyaliteit hangt nauw samen met betrokkenheid. Hoe meer verbonden je je namelijk voelt met de organisatie waarvoor je werkt en het werk dat je doet, hoe groter de kans is dat je loyaal bent aan je baas. Als je loyaal bent, heb je daarnaast vaak veel inlevingsvermogen. Je begrijpt de wensen en behoeften van het bedrijf en werkt actief mee om die waar te maken. Tot slot gaat loyaliteit hand in hand met betrouwbaarheid. Want wat er ook gebeurt, het bedrijf kan op jou rekenen.

Is loyaliteit hetzelfde als commitment? Niet helemaal. Ze lijken op elkaar en draaien allebei om toewijding, maar er zijn ook verschillen. Loyaliteit ontstaat vaak vanuit emotie en blijft door dik en dun bestaan, ook als de omstandigheden veranderen. Commitment is net wat taakgerichter, draait meer om het nakomen van verplichtingen en is daarom soms maar tijdelijk.

Voorbeelden van loyaliteit

Je weet vast wel van jezelf of je een beetje trouw bent. Als jobhoppen bijvoorbeeld een van je hobby’s is, vind je loyaal zijn aan je werkgever niet zo belangrijk. Dat is waarschijnlijk heel anders als je juist al 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt, al kan dat ook andere redenen hebben. Dus waaruit blijkt precies dat je loyaal bent? We geven voorbeelden. Loyale werknemers:

  • Blijven bij hun collega’s en werkgever, ook in uitdagende tijden.
  • Stellen hun gedrag af op de doelstellingen van de organisatie.
  • Hebben oog voor de belangen van de ander.
  • Behandelen de werkgever eerlijk en oprecht.
  • Bespreken problemen onderling, en hangen die niet aan de grote klok.
  • Gaan respectvol om met het vertrouwen dat de werkgever geeft.
  • Houden rekening met de bedrijfscultuur.
  • Doen netjes hun plicht, ook als taken saai of vervelend zijn.
  • Leven regels en instructies na en zijn gedisciplineerd.
  • Willen zich ontwikkelen en doorgroeien binnen de organisatie.

Loyaliteit valkuilen

Werkgevers zijn blij met loyale werknemers. Maar pas op dat je niet over-loyaal wordt. Dat is het geval wanneer je je onderdanig begint te gedragen. Dan doe je alles wat er gevraagd wordt, ook als je daarvoor eigenlijk veel te lang en hard moet werken. Dat zorgt vaak voor veel stress, en dat is het niet waard. Houd je eigen grenzen dus goed in de gaten.

Je bent ook té loyaal als je je eigen doelen verwaarloost. Bijvoorbeeld als je een mooie promotie afslaat, omdat je denkt dat je baas je niet kan missen. Een goede leidinggevende snapt heus dat jij ambities hebt en een mooie carrièrestap wilt maken, dus denk ook eens aan jezelf.

Waarom is loyaliteit belangrijk?

Bedrijven zijn gek op loyale werknemers. Door je werkgever trouw te zijn, zorg je namelijk voor stabiliteit binnen de organisatie. Dat is fijn, want zo kunnen jullie samen écht aan iets bouwen. Je werkgever hoeft niet steeds op zoek naar nieuwe medewerkers, en de bijbehorende inwerkperiode en trainingen blijven ook bespaard. Het zorgt dus voor rust, kennisbehoud en scheelt ook nog eens een hoop geld. Met een beetje mazzel beloont je werkgever je dan ook af en toe persoonlijk voor je loyaliteit.

Als je loyaal bent, ben je vaak ook betrokken. Dat is goed voor je prestaties en productiviteit. En je collega’s weten dat ze op je kunnen rekenen, wat samenwerken makkelijker maakt en de werksfeer een boost geeft.

Loyaliteit ontwikkelen

Wil je graag loyaler worden? Daar zijn tips voor, die vind je hieronder. Maar onthoud dat loyaliteit tweerichtingsverkeer is. De ander moet je natuurlijk wel een reden geven om je trouw te gedragen. Als die er niet is, wordt het een lastig verhaal. Wat je zelf kunt doen? Dit, bijvoorbeeld:

  • Duik in de bedrijfswaarden. Wat zijn de missie, visie en waarden van het bedrijf? Als je begrijpt wat er écht toe doet, voel je je waarschijnlijk meer verbonden met de doelen van het bedrijf. Dat maakt het makkelijker om er actief mee aan de slag te gaan.
  • Wees een teamplayer. Werk zo goed mogelijk samen met je collega’s en help elkaar bij uitdagingen. Ook belangrijk: vier samen successen, want zo versterk je het teamgevoel. Een leuk en hecht team is een van de redenen om loyaal te zijn aan je werkgever.
  • Communiceer open en eerlijk. Wees bijvoorbeeld duidelijk over je verwachtingen en deel informatie die handig is voor anderen. Zo bouw je aan wederzijds vertrouwen en respect.
  • Investeer in je professionele ontwikkeling. Volg bijvoorbeeld een training of doe mee aan een workshop om je skills te verbeteren. Zo laat je zien dat je energie steekt in je eigen groei binnen het bedrijf.

Loyaliteit aantonen

Ben je aan het solliciteren en wil je de werkgever laten zien hoe loyaal je bent? Slim, want veel bedrijven zoeken medewerkers die trouw zijn. Denk eens na over situaties uit een vorige baan of je privéleven waaruit deze competentie blijkt. Die kun je mooi noemen tijdens je sollicitatiegesprek. En eh, om loyaal te zijn hoef je echt niet 86 jaar bij dezelfde werkgever te werken. Dat blijkt wel uit ons tweede voorbeeld.

Loyaliteit aantonen: voorbeeld 1

‘Ik heb meer dan acht jaar bij mijn vorige werkgever gewerkt, waarin ik verschillende rollen heb gehad en steeds verder ben gegroeid. Zelfs toen het even tegenzat, bijvoorbeeld tijdens een reorganisatie of economische dip, bleef ik aan boord. Ik heb altijd mijn best gedaan om mee te denken aan oplossingen en het bedrijf vooruit te helpen.’

Loyaliteit aantonen: voorbeeld 2

‘Toen een goede vriend door een moeilijke tijd ging, was ik er voor hem. Ik maakte tijd vrij om te luisteren, praten en helpen waar ik kon. Ik bleef betrokken en beschikbaar, ook op momenten dat het moeilijk was voor mij.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: loyaal zijn betekent dat je trouw bent aan iemand, bijvoorbeeld aan je partner of werkgever.
  • Voorbeeld: loyale werknemers blijven ook in moeilijke tijden bij hun werkgever en passen zich aan de doelen van de werkgever aan.
  • Valkuil: je kunt ook over-loyaal zijn. Dan gedraag je je onderdanig, ervaar je stress en vergeet je je eigen doelen.
  • Belang: loyaliteit zorgt voor stabiliteit binnen organisaties. Het is ook goed voor de betrokkenheid, samenwerking, prestaties en productiviteit.
  • Ontwikkelen: word loyaler door je in de bedrijfswaarden te verdiepen en je te gedragen als een echte teamplayer.

Veelgestelde vragen

  • Wat is loyaliteit?

  • Loyaliteit is trouw zijn aan iets of iemand. Bijvoorbeeld in je privéomgeving, zoals je partner, ouders, kinderen of vrienden. Maar je kunt ook loyaal zijn aan je werkgever.

  • Wat is loyaal gedrag?

  • Loyaal gedrag houdt in dat je consistent trouw, betrouwbaar en toegewijd bent aan iets of iemand. Je laat bijvoorbeeld zien dat je diegene steunt, ook als dat niet direct voordelen voor jezelf heeft. Dit gedrag komt voort uit een gevoel van verplichting, respect en verbondenheid.

  • Waaruit blijkt dat je loyaal bent?

  • Je kunt op verschillende manieren laten zien dat je loyaal bent. Bijvoorbeeld door ook in moeilijke tijden bij een bedrijf te blijven, positief over het bedrijf en je collega’s te praten, vertrouwelijke informatie te beschermen en net een stapje extra te zetten.

  • Wat is het verschil tussen loyaal en trouw?

  • De twee worden vaak als synoniemen gebruikt. Toch is er een klein verschil tussen trouw en loyaliteit. Trouw is nog net iets emotioneler en traditioneler dan loyaliteit. Het wordt vaak gebruikt voor persoonlijke relaties, en loyaliteit voor professionele relaties.