Tips en tops: een positieve feedbackcultuur

Feedback geven en ontvangen is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, dat is vast duidelijk. Maar hoe doe je dat het beste? Het tips en tops feedbackmodel kan je daarbij helpen. Waarschijnlijk klinkt dat wel bekend, omdat je weleens 'Zijn er nog vragen, tips of tops?' na een presentatie hoort. Dat is niet zomaar, want de presentator vraagt daarmee om feedback van de zaal. Maar wat bedoelt zo’n presentator met tips en tops? En hoe geef je die precies? Dat zocht YoungCapital voor eens en altijd uit. Na dit artikel heb je geen vragen meer en weet je precies hoe je jouw collega's écht feedback geeft.

Wat zijn tips en tops?

Tips en tops is een methode om feedback te geven. Met de 360 graden methode doe je dat ook, maar tips en tops geven werkt net iets anders. Tips zijn waarnemingen en adviezen over je gedrag, manier van werken of andere factoren. Tops zijn complimenten; ze highlighten dingen die je goed deed.

Volgens deze methode begin je vaak met een tip, bijvoorbeeld hoe je met je handen een presentatie nog levendiger kan maken. Dat volg je op met een top. Dan complimenteer je bijvoorbeeld je collega over hun stijl van presenteren. Dit kan ook omgedraaid, zolang je maar om en om tops en tips geeft en afsluit met een top.

Waarom gebruik je eigenlijk tips en tops? Omdat je naast zwakke punten ook sterkte punten noemt, houd je een feedbackronde positief en opbeurend. Zo is er niet alleen aandacht voor de verbeterpunten, maar ook voor wat je collega's juist goed doen. Daarnaast vermijd je ongemakkelijke gesprekken, bijvoorbeeld als je start met positieve feedback en er dan een 'maar' achter plakt. Dan vergeet je collega al snel wat wel lekker ging en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je wilt juist je collega's stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en daar is de tips en tops methode goed voor.

Hoe geef je tips en tops?

Heb je een feedbackronde of evaluatiegesprek met je collega’s? Dat is het perfecte moment om je tips en tops te geven. Maak eerst een lijstje met alle feedbackpunten en deel ze op in tips en tops. Zet ze daarna om en om onder elkaar, maar bepaal wel eerst waar je mee begint. Sommige mensen beginnen met een tip, anderen met een top. Het slimste is om met een tip te beginnen en die op te volgen met een top. Zo vermijd je het woord 'maar', wat het gesprek misschien een negatieve toon geeft. Of begin met een top, maar geef je tip dan een positieve draai.

Maar hoe kun je tips en tops vragen aan je collega's? Simpel. Leg deze methode bij ze neer, vraag of ze een aantal zwakke en sterke punten willen noteren en ga daarna in gesprek. Ontdek welke goede dingen je doet en wat je verbeterpunten zijn. Zo leer je je collega's ook wat bij en ontstaat er een feedbackcultuur waarin de focus op positieve terugkoppeling ligt.

Tips en tops: voorbeelden voor je collega's

Misschien heb je wat voorbeelden nodig om een duidelijker beeld te vormen van deze methode. Daarom verzamelden we wat voorbeelden van tips en tops voor je collega's.

Tops voorbeelden:

  • 'De vergadering was erg druk, maar je hield je hoofd koel, presenteerde je ideeën duidelijk en liet iedereen tenminste een keer aan het woord.'
  • 'Tijdens ons vorige gesprek voelde ik me gehoord, omdat je goed luisterde, vragen stelde wanneer je iets niet begreep en dat opvolgde met advies over mijn situatie.'
  • 'Je maakt leuke grappen in je teksten zonder de tone-of-voice van de website te breken. Ook heb je een goede flow.'

Tips voorbeelden:

  • 'Je praatte soms iets te snel tijdens je presentatie. Misschien helpt het als je vooraf even goed tot rust komt.'
  • 'Open je gesprekken zonder de vraag 'Hoe vind je het gaan?' te stellen. Dan vermijd je ongemakkelijke situaties, bijvoorbeeld wanneer iemand vindt dat het goed gaat, maar jij vervolgens slecht nieuws moet brengen.'
  • 'Let iets beter op je samentrekkingen, want die lopen soms niet helemaal goed. Als je daar hulp bij nodig hebt, kun je me altijd op de schouder tikken.'

Nu weet je vast hoe je jouw tips en tops kunt formuleren. Oefen met deze voorbeelden, dan weet je de volgende keer hoe je effectief en positief feedback geeft aan je collega's. Meer leren over feedback geven en andere handige skills voor je carrière? Check onze Talent Trip eens, een gratis programma vol met leerzame trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling, waarbij je ook zeker iets meekrijgt over deze methode. Zo komt het tiptop in orde met jouw carrière.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn tips en tops?

  • Tips en tops zijn waarnemingen van wat je collega’s goed doen en wat hun verbeterpunten zijn. Je gebruikt de tips en tops om en om, zodat er altijd een positieve kant aan een feedbackronde zit.

  • Hoe geef je een tip en top?

  • Dat ligt aan jouw stijl. Start bijvoorbeeld met een tip als 'beweeg iets meer tijdens je presentatie' en eindig met een top als 'je hebt een heldere en duidelijke stem'.

Alles over persoonlijke ontwikkeling