Ben je toe aan een verandering in je persoonlijke leven of werk, maar weet je niet waar je moet beginnen? Leerdoelen zijn je beste vrienden. Meestal beslis je deze onbewust, zoals ‘Ik wil leren autorijden’ of ‘Ik wil mijn angst voor frituurolie overkomen’. Maar de doelen die gerelateerd zijn aan je persoonlijke ontwikkeling hebben vaak wat meer polishing nodig. Daar helpt YoungCapital je mee. Scrol lekker verder en ontdek hoe je jouw leerdoelen opschrijft. Zo bereik jij op een dag je dromen.
Wat zijn leerdoelen?
Leerdoelen zijn… nou ja, leerdoelen. Het is misschien een no-brainer, maar we leggen het toch kort uit. Leerdoelen en je persoonlijke ontwikkeling hangen altijd samen. Dit zijn goals waar je naartoe wil werken in de loop van tijd. Je kunt ze zo complex of zo simpel maken als je wilt. Leer bijvoorbeeld hoe je een goede Powerpointpresentatie maakt of een nieuwe marketingstrategie toepast. Maar ook leren omgaan met stress en tijdsdruk kunnen goals zijn. Er bestaat een onderscheid tussen persoonlijke doelen en doelen voor op werk of je stage. Hieronder bespreken we ze kort.
Wat zijn persoonlijke leerdoelen?
Persoonlijke leerdoelen zijn voor jezelf. Het gaat om kennis en vaardigheden die je zelf wilt ontwikkelen. Bijvoorbeeld hoe je een bepaald gerecht kookt of hoe je autorijdt. Maar hebben persoonlijke leerdoelen niks te maken met werk? Ja, zeker wel. Voorbeelden hiervan zijn: je vakkennis verbreden, leren presenteren en beter plannen. Daarom bestaat er nog wel eens overlap tussen persoonlijke en werk-gerelateerde leerdoelen.
Leerdoelen voor op werk
Dit zijn leerdoelen die je vormt op basis van je carrière. Want je wilt vast niet op hetzelfde punt blijven, maar juist iets waardevols opdoen bij je werkgever. Is een van je leerdoelen bijvoorbeeld meer samenwerken met je collega's? Of wil je doorgroeien naar een andere functie? Wat je ook wilt bereiken, met een werk-gerelateerd leerdoel maak je deze keuzes voor je job.
Leerdoelen voor je stage
Deze vraag herken je vast als stagiair: wat wil je leren tijdens je stage? Een logische vraag, want je loopt natuurlijk stage om iets mee te krijgen van de praktijk. Bovendien kan een werkgever niet voor jou kiezen wat je wilt bereiken, dat weet alleen jij. Vraag jezelf daarom af wat je leerdoelen zijn vóórdat je een stage zoekt, zo vind je een werkgever die jou goed kan helpen. Ook check je zo makkelijk aan het einde van je stage of je je doelen hebt bereikt.
Leerdoelen bedenken? Hier zijn 5 tips
Je leerdoelen formuleren, hoe doe je dat? De handigste manier is met de SMART-methode. Even in een notendop: SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Als je je goals volgens deze pijlers bepaalt, kom je uit op leerdoelen die haalbaar en duidelijk zijn. Zo hoef je niet je brein te kraken bij het formuleren van je doelen. Dit is al een handige tip, maar we hebben nog meer in petto voor jou. Tijdens onze Talent Trip leer je alles over leerdoelen en hoe je deze bedenkt. Wil je daar niet op wachten? Bekijk dan onze tips hieronder.
Tip 1: Kwaliteit boven kwantiteit
Meer leerdoelen ≠ meer succes. In feite, als je te veel leerdoelen voor jezelf opstelt, raak je makkelijk de draad kwijt en weet je niet waar je je op moet focussen. Zorg er daarom voor dat je maximaal een of twee goals voor jezelf bepaalt. Zo houd je je hoofd erbij, bereik je sneller je doelen en maak je ruimte voor meer.
Tip 2: Doe het voor jezelf
Het is je eigen persoonlijke ontwikkeling, dus houd je leerdoelen vooral dicht bij jezelf. Het is jouw reis en niet die van iemand anders. Laat je leerdoelen ook niet bepalen door wat anderen in jou willen zien. Je goals moeten bij je passen en je motiveren.
Tip 3: Subdoelen maken
Leerdoelen die te groot zijn, voelen misschien als een steile berg waarvan je de top nooit bereikt. Don't get us wrong, grote dromen en doelen moedigen wij alleen maar aan. Maar de kans bestaat dat je vanwege de grootte zo'n goal niet bereikt. Hak daarom je leerdoelen op in subdoelen. Zo werk je beetje bij beetje naar je droom toe. Bovendien geeft elk subdoel dat je afstreept je de motivatie om verder te gaan.
Tip 4: Deel je leerdoelen
Dingen uitstellen is normaal, maar misschien wil je dat juist voorkomen. Deel daarom je leerdoelen met anderen en vind iemand die af en toe controleert hoe het ervoor staat. Zo heb je een stok achter de deur en word je gemotiveerd om aan je goals te werken.
Tip 5: Houd je vooruitgang in de gaten
Dit is een onderdeel van de SMART-methode, maar het is belangrijk om te noemen. Maak je leerdoelen meetbaar, zodat je af en toe je voortgang kunt checken. Sommige doelen zijn lastig te meten, zoals leren communiceren, maar je kunt altijd om feedback vragen van je collega's. Over feedback gesproken: verzamel hier zoveel mogelijk van. Zo weet je wat je tips en tops zijn en merk je snel genoeg of je de juiste richting in gaat.
Leerpunten voorbeelden
Natuurlijk sluiten we dit artikel niet af zonder wat voorbeelden van persoonlijke ontwikkeldoelen en werk- en stage-gerelateerde goals. Neem deze niet klakkeloos over, maar gebruik ze bijvoorbeeld om je eigen doelen te bedenken. Zet ze daarna in je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) of stageverslag en ga lekker aan de slag. Klaar om je leerdoelen te formuleren? De voorbeelden staan hieronder.
Persoonlijke leerdoelen:
- Aan het eind van het jaar wil ik kunnen autorijden. Hiervoor zet ik wat geld opzij om mijn rijlessen te betalen.
- Ik wil dit jaar meer zelfvertrouwen. Om dat te bereiken, ga ik elke week drie keer sporten en werk ik samen met een coach aan mijn persoonlijke ontwikkeling.
- Ik wil binnen zes maanden passend werk vinden. Ik meld me aan bij een detacheringsbureau en ga in gesprek met recruiters en werkcoaches.
Leerdoelen voor op werk:
- Ik wil mijn werktempo verhogen binnen nu en zes maanden. Daarvoor wil ik een typecursus volgen, acht teksten per week schrijven en vier taken per dag oppakken.
- Ik wil over drie maanden een cursus over feedback geven. Hiervoor maak ik een Powerpointpresentatie met een interactief gedeelte.
- Ik wil in december als UX designer aan de slag. Hiervoor wil ik programma's als InDesign onder de knie krijgen en online cursussen volgen.
Leerdoelen voor je stage:
- Ik wil een planning kunnen volgen. Daarom ga ik elke dag twee uur aan mijn stageverslag en twee uur aan mijn project werken.
- Aan het eind van mijn stage wil ik beter kunnen presenteren. Om dit te bereiken ga ik elke vergadering openen en leiden en een cursus presenteren volgen.
- Ik wil mijn communicatieve vaardigheden verbeteren. Hiervoor regel ik al het e-mailverkeer en houd ik gesprekken met de stakeholders van mijn stagebedrijf.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn leerdoelen?
-
Wat zijn goede leerdoelen?
-
Wat zijn voorbeelden van leerdoelen?
Dit zijn doelen die je voor jezelf bedenkt om nieuwe kennis en vaardigheden te leren. Leerdoelen kunnen zowel persoonlijk als werk- en stagegerelateerd zijn.
Leerdoelen zijn goed als ze passen bij wat je wilt bereiken. Wil je voorbeelden van leerpunten? Scrol terug en lees ze op je gemakje door.
We noemden al wat voorbeelden van leerdoelen, maar hier zijn er nog een paar: de rekenfuncties van Excel leren, je conditie verbeteren en aan je sociale vaardigheden werken.