Reiskostenvergoeding

Reiskostenvergoeding is een van de populairste en meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden. Logisch, want wie wil er nou betalen om op werk te komen? Juist. Daarom bieden de meest werkgevers een reisvergoeding aan. Bijvoorbeeld in de vorm van een kilometervergoeding of een ov-reiskostenvergoeding. Maar eh, hoe werkt de reiskostenvergoeding precies en wanneer krijg je reiskostenvergoeding? YoungCapital geeft je alle info.

Wat is reiskostenvergoeding?

Duh: een vergoeding voor de reiskosten die je maakt om op je werk te komen. Bijvoorbeeld voor de trein of bus of misschien wel voor de benzine van je eigen auto. Jij en de meeste werkende mensen staan vast niet te springen om die kosten uit eigen zak te betalen. Dat snappen werkgevers gelukkig ook, daarom worden reiskosten meestal vergoed. Maar ga daar niet van uit, want de reiskostenvergoeding is niet wettelijk verplicht. Check daarom altijd tijdens je sollicitatiegesprek of je wel of geen reiskostenvergoeding krijgt en onderhandel eventueel over je secundaire arbeidsvoorwaarden.


Hoe werkt reiskostenvergoeding?

Dit bepaalt je werkgever zelf. Meestal zijn er twee verschillende manieren waarop je reiskostenvergoeding kunt krijgen:

 • Kilometervergoeding. Het woord zegt het al: bij een km-vergoeding krijg je een reisvergoeding per km. Hierbij maakt het niet uit of je met het ov of de auto reist. Soms moet je de gemaakte kilometers aan het einde van de maand declareren. Of je krijgt een vast bedrag afhankelijk van jouw woon-werkafstand. Vraag dit na bij je werkgever.
 • Ov-vergoeding. Bij sommige werkgevers krijg je een zakelijke ov-chipkaart, die je kunt gebruiken om tussen je werk- en woonplaats te reizen met het openbaar vervoer. Hierdoor betaalt je werkgever direct jouw reiskosten en hoef je zelf dus niks voor te schieten. Het kan zijn dat je je reizen wel moet checken en bevestigen in een systeem of app.

Is reiskostenvergoeding verplicht?

Tof, zo’n reiskostenvergoeding, maar is een werkgever eigenlijk verplicht om jouw reiskosten te betalen? Nope, helaas niet. De reiskostenvergoeding is niet verplicht en er staat dus niks over in de wet. Maar wanneer heb je dan wel recht op reiskostenvergoeding? Tja, je werkgever bepaalt dit in principe zelf. Je hebt geluk als de reisvergoeding in de cao staat, want dan heb je er automatisch recht op. Check dus voor het gemak je contract. Dan weet je helemaal zeker of je reiskosten vergoed worden en of die reiskostenvergoeding ook voor de fiets of scooter geldt.

Wanneer krijg je reiskostenvergoeding?

Gelukkig bieden de meeste bedrijven een kilometervergoeding of ov-vergoeding aan. Maar veel werkgevers bepalen wel een minimum reisafstand als voorwaarde voor de reiskostenvergoeding. Dus eh, vanaf hoeveel km krijg je dan een reiskostenvergoeding? Ook dit bepalen werkgevers zelf, of het staat in de cao. Vaak krijg je vanaf 10 kilometer reisafstand een kilometer- of ov-vergoeding.

Reiskostenvergoeding bij een stage

Hoe het met de reiskostenvergoeding zit als je stage loopt? Meestal gaat een bedrijf ervan uit dat je als stagiair een studenten ov-kaart hebt. Dan heb je dus ook geen vergoeding voor je reiskosten nodig. Is dat niet zo? Dan is het slim om tijdens je sollicitatie te overleggen over een reiskostenvergoeding.

Maximale wettelijke reiskostenvergoeding 2024

Er is dan wel geen verplichte wettelijke reiskostenvergoeding, maar er staat wél iets in de wet over belasting op reiskostenvergoeding. In 2024 mag een werkgever jou maximaal € 0,23 per kilometer onbelaste kilometervergoeding geven. Dit betekent dat je baas loonheffingen moet inhouden als je een hogere reiskostenvergoeding krijgt dan dat. Er zijn verder geen regels over een minimale reiskostenvergoeding. Hoeveel reiskostenvergoeding je precies krijgt, is uiteindelijk aan jouw werkgever (en de cao). Met behulp van onze calculator kun je in ieder geval makkelijk jouw totale reiskostenvergoeding berekenen.

Key takeaways

 • Een reiskostenvergoeding is een van de populairste en meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Je kan een kilometervergoeding krijgen per gereisde kilometer. Of een zakelijke ov-kaart waarbij je reizen met het ov direct worden betaald door je werkgever.
 • Een reiskostenvergoeding is niet verplicht, tenzij het in de cao staat. Als dat niet zo is, bepaalt een werkgever zelf of ie de vergoeding aanbiedt.
 • De meeste werkgevers geven pas reiskostenvergoeding vanaf een bepaalde reisafstand, bijvoorbeeld 10 kilometer.
 • Je mag in 2024 maximaal € 0,23 onbelaste reiskostenvergoeding per kilometer krijgen. Krijg je meer dan dat, dan moet je werkgever loonheffingen inhouden.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

 • Heb je recht op reiskostenvergoeding?

 • Alleen als dit in de cao staat. Een reiskostenvergoeding is namelijk niet wettelijk verplicht. Check dus altijd in je contract of je een reisvergoeding krijgt.

 • Wat is een normale reiskostenvergoeding?

 • De meeste werkgevers geven je de wettelijke maximale reiskostenvergoeding. Die is namelijk onbelast. Krijg je minder dan dat en heb je hier niet genoeg aan? Geef het aan bij je werkgever.

 • Wat is de huidige km-vergoeding?

 • In 2024 mag je maximaal € 0,23 per kilometer aan onbelaste reiskostenvergoeding krijgen.