Reiskostenvergoeding

Yes, die toffe baan is binnen. Maar je gloednieuwe job is misschien niet om de hoek. En reizen kost geld. Dus: heb je recht op reiskostenvergoeding? Wat is het eigenlijk? En hoeveel is die vergoeding van je reiskosten dan? Dit en meer vind je hieronder.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw reiskosten?
Check dan onze FAQ’s!

Wat is reiskostenvergoeding precies?

Dat is een vergoeding van de kosten die je maakt om van en naar je werk te gaan. Oftewel, kosten die je zelf niet hoeft te betalen, maar die je werkgever voor z’n rekening neemt. Dat kunnen reiskosten zijn van woon-werkverkeer, maar ook afspraken of bezoeken aan klanten die je maakt met de auto of het openbaar vervoer.

Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Over reiskostenvergoeding staat niets in de Nederlandse wet. Werkgevers zijn alleen verplicht om reiskosten te vergoeden als dat in de cao, het bedrijfsreglement of in jouw arbeidsovereenkomst staat.

Goed om te weten: een werkgever kan er ook voor kiezen om een deel van de reiskosten te vergoeden (maximale reiskostenvergoeding). Krijg je helemaal geen reiskostenvergoeding? Dan kun je misschien wel je reiskosten aftrekken van de belasting. Meer info hierover vind je bij de Belastingdienst.

Krijg ik reiskostenvergoeding bij YoungCapital?

Dat ligt geheel aan het bedrijf waar je via ons werkt. Als de vaste medewerkers daar recht op hebben, heb jij dat in ieder geval ook. Weet je niet zeker hoe het zit bij het bedrijf waar je werkt? Vraag het na bij je contactpersoon bij YoungCapital.

Hoe zit het met de hoogte van reiskostenvergoeding?

Ook de hoogte van reiskostenvergoeding staat niet vast in de wet, maar vind je terug in jouw arbeidsovereenkomst, het bedrijfsreglement of cao.

Krijg je een kilometervergoeding? Dan kun je op deze website de hoogte van de vergoeding van je reiskosten berekenen. Het enige wat je hoeft in te vullen is jouw kilometervergoeding, je woon-werk afstand en hoeveel dagen je per week werkt.

Heb je een ov-chipkaart via het werk of auto van de zaak? Dan maak je zelf geen reiskosten en hoeft je werkgever je dus geen reiskostenvergoeding te geven. Check hier meer informatie over een auto van de zaak.

Gaat er belasting van mijn reisvergoeding af?

Dat ligt eraan. Een werkgever kan tot € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Is de reisvergoeding hoger? Dan gaat er van het bedrag erboven wel belasting af.

Als je met het openbaar vervoer reist, kan je werkgever kiezen: of belastingvrij tot € 0,19 per kilometer vergoeden, of de ov-kosten zelf belastingvrij betalen.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden