REISKOSTENVERGOEDING

Yes, die toffe baan is binnen. Maar je gloednieuwe job is misschien niet om de hoek. Een stukje reizen voor je droombaan is voor jou geen probleem, maar reizen kost geld en deze kosten kunnen flink oplopen. Logisch dus als je meer wilt weten over reisvergoeding. In de meeste gevallen worden jouw reiskosten namelijk gewoon vergoed. Yes! Maar wanneer heb je recht op reiskostenvergoeding? Wat is de maximale reiskostenvergoeding? En hoe kun je reiskostenvergoeding berekenen? Dit en meer vind je hieronder.

Wat is reiskostenvergoeding precies?

De naam zegt het eigenlijk al: dit is een vergoeding van de kosten die je maakt om van en naar je werk te gaan. Oftewel, kosten die je zelf niet hoeft te betalen, maar die je werkgever voor z’n rekening neemt. Dat kan reiskostenvergoeding van woon-werkverkeer zijn, maar ook afspraken of bezoeken aan klanten die je maakt met de auto of het openbaar vervoer.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw geldzaken, reiskosten of contract? Check dan onze FAQ’s!

Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Over reiskostenvergoeding staat niets in de Nederlandse wet. Werkgevers zijn alleen verplicht om reiskosten te vergoeden als dat in de cao, het bedrijfsreglement of in jouw arbeidsovereenkomst staat. Of jij recht hebt op reiskostenvergoeding, is dus per bedrijf afhankelijk. Reiskostenvergoeding is dus niet verplicht vanuit de werkgever.

Goed om te weten: een werkgever kan er ook voor kiezen om een deel van de reiskosten te vergoeden (maximale reiskostenvergoeding). Krijg je helemaal geen reiskostenvergoeding? Dan kun je misschien wel je reiskosten aftrekken van de belasting. Meer info hierover vind je bij de Belastingdienst.

Krijg ik reiskostenvergoeding bij YoungCapital?

Dat ligt geheel aan het bedrijf waar je via ons werkt. Als de vaste medewerkers daar recht op hebben, heb jij dat in ieder geval ook. Weet je niet zeker hoe het zit bij het bedrijf waar je werkt? Vraag het na bij je contactpersoon bij YoungCapital.

Krijg ik reiskostenvergoeding bij thuiswerken?

Vooral in een tijd waarin veel mensen vanuit huis werken, vraag jij je vast af of je óók reiskostenvergoeding kunt declareren als je vanuit je luie stoel (en in je pyjama) werkt. Jammer maar helaas: nee, dat kan niet. Door alle onzekerheden omtrent het coronavirus was dit in 2020 en 2021 tijdelijk wél mogelijk, maar op dit moment kunnen werkgevers alleen nog een onbelaste reiskostenvergoeding geven als je ook daadwerkelijk naar je werkplek reist. Voor dagen waarop je thuiswerkt ontvang je mogelijk wel een thuiswerkvergoeding.

Hoeveel reiskostenvergoeding krijg ik?

Een ‘wettelijke reiskostenvergoeding’ bestaat niet, want ook de hoogte van reiskostenvergoeding staat niet vast in de wet. Deze vind je terug in jouw arbeidsovereenkomst, het bedrijfsreglement of cao. Wel wordt er in Nederland vaak een bedrag van € 0,19 per kilometer aangehouden. Om deze reden kiezen veel werkgevers voor dit specifieke bedrag. Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel je gebruikt. Heb je een ov-chipkaart via het werk of auto van de zaak? Dan maak je zelf geen reiskosten en hoeft je werkgever je dus geen reiskostenvergoeding te geven.

Reiskostenvergoeding berekenen auto

Krijg je een kilometervergoeding? Dan kun je heel gemakkelijk jouw reiskostenvergoeding per km berekenen. Om de hoogte van jouw reiskosten te berekenen, hoef je alleen jouw kilometervergoeding, je (reiskosten) woon-werk afstand en hoeveel dagen je per week werkt in te vullen. Ervan uitgaande dat je € 0,19 per gereden kilometer kunt declareren, vermenigvuldig je dit bedrag met het aantal gereden kilometers. Sommige opdrachtgevers hanteren een regel dat je de eerste 30 kilometer zelf betaalt. Deze haal je er dan vervolgens vanaf. Voor deze berekening kun je ook handige tools gebruiken.

Reiskostenvergoeding berekenen ov

Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier als met de auto. Nog makkelijker is een printscreen maken van jouw rit op ‘mijn ov-chipkaart’ en deze opsturen naar de werkgever. Als je geluk hebt worden al jouw gemaakte reiskosten vergoed.

Reiskostenvergoeding belastingdienst

Je vraagt je misschien af: gaat er belasting van mijn reisvergoeding af? Dat ligt eraan. Een werkgever kan tot € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Is de reisvergoeding hoger? Dan gaat er van het bedrag erboven wél belasting af.

Als je met het openbaar vervoer reist, kan je werkgever kiezen: of belastingvrij tot € 0,19 per kilometer vergoeden, of de ov-kosten zelf belastingvrij betalen.

Wil je nog meer te weten komen over het onderwerp reiskostenvergoeding? In het artikel op Jobbird staat nog meer informatie.

Klaar om te solliciteren!

Vond je dit handige tips? Voordat jij aan de slag kunt met je reiskostenvergoeding, heb je eerst een baan nodig. Bekijk ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over salaris