Imposter syndroom

Met het imposter syndroom heb je het idee dat je collega’s op elk moment doorhebben dat jij niet thuishoort binnen je functie. Enge gedachten als ‘Waarom heb ik hier eigenlijk de leiding?’ of ‘Als ze ontdekken dat ik niets kan, ontslaan ze me’ spoken vaak door je hoofd. En dat heeft weer invloed op je werk en prestaties. Kortom, je moet zo snel mogelijk van je bedriegerscomplex af. Maar hoe doe je dat? YoungCapital helpt je hier graag mee. Lees verder en ontdek allerlei tips en tricks, van het imposter syndroom herkennen tot er in no time van af komen.

Wat is het imposter syndroom?

Het imposter syndroom, wat is het nou precies? Het imposter syndroom, ook wel het oplichterssyndroom genoemd, ontstaat uit een gevoel van onzekerheid. De oorzaak van het imposter syndroom is vaak een slechte (werk)ervaring die je in het verleden hebt gehad. Denk aan vervelende collega’s die je niet eerlijk behandelden of discriminatie op de werkvloer. Maar ook als je alleen onzeker bent,, bestaat er een kans dat je het imposter syndroom hebt.

Het imposter syndroom herkennen

Dat het imposter syndroom en onzeker zijn hand in hand gaan, dat weet je inmiddels. Toch ziet het syndroom er voor iedere werknemer anders uit. Je kunt het syndroom herkennen aan de volgende punten:

  • Perfectionisme. Je bent extreem kritisch op jezelf en bekijkt je werk altijd door een vergrootglas. Niets wat je doet lijkt ooit goed genoeg te zijn.
  • Je eigen talent negeren. Een taak goed uitvoeren komt volgens jou door hard werken of geluk, en nooit door je eigen talent of intelligentie.
  • Jezelf vergelijken met anderen. Als je het imposter syndroom hebt, vergelijk je jezelf constant met je collega’s en je weet zeker dat je minder goed bent in je werk dan zij. Je ziet hierbij alleen hun sterke punten en je eigen zwakke punten.
  • Angst voor falen. Je bent altijd bang om fouten te maken, omdat je denkt dat één fout iedereen zal laten zien dat je niet geschikt bent voor je werk. Hierdoor stel je belangrijke taken mogelijk uit.
  • Complimenten ontwijken. Wanneer iemand je een compliment geeft, wuif je het snel weg of verander je van onderwerp. Dit doe je omdat je je ongemakkelijk voelt en denkt dat je het compliment niet verdient.
  • Bevestiging zoeken. Je bent altijd op zoek naar mensen die je vertellen dat je je werk goed doet. In plaats van dat je complimenten ontwijkt, wil je ze dus juist ontvangen.
  • Collega’s ontwijken. Als je het imposter syndroom hebt, vermijd je sociale bijeenkomsten omdat je bang bent dat mensen zullen ontdekken dat je je beter voordoet dan je bent.
  • Schuldgevoelens na succes. Na het behalen van een succes denk je vaak aan alle dingen die mis hadden kunnen gaan en verwijt je jezelf dat je niet nog beter hebt gepresteerd. In plaats van trots te zijn, voel je je door het imposter syndroom juist schuldig.

Omgaan met het imposter syndroom: 6 tips

Een echte imposter syndroom behandeling bestaat er helaas niet. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om goed om te gaan met jouw bedriegerscomplex. Van je onzekere werkdagen afkomen, dat doe je zo:

  1. Erken je gevoelens. Het begint allemaal met het erkennen dat je je soms een bedrieger voelt. En eh, dat je dit artikel opzoekt voor tips en info, is dus al een hele stap.
  2. Stel realistische doelen. Hak je taken in kleinere stukken en vier elke mijlpaal die je bereikt. Zo zie je snel resultaat en houd je de motivatie hoog.
  3. Herken je sterke punten. Maak een lijst van je skills en prestaties. Dit boost je zelfvertrouwen en laat je zien wat je allemaal in huis hebt.
  4. Stop met vergelijken. Comparison is the thief of joy, zeggen ze weleens. Oftewel, jouw loopbaanontwikkeling heeft een eigen tempo. Stop met jezelf vergelijken en focus je op je eigen groei.
  5. Neem complimenten aan. Zeg gewoon 'dank je' en geniet ervan. Je hebt het verdiend, dus neem die complimenten in ontvangst.
  6. Zoek professionele hulp. Als het imposter syndroom echt in de weg zit, praat dan met een coach of therapeut. Zij kunnen je helpen om weer lekker in je vel te zitten. Zo voorkom je gelijk dat je binnen de kortste keren dealt met een brown-out of burn-out.

Key takeaways

  • Met het imposter syndroom heb je het idee dat je collega's er elk moment achter kunnen komen dat je niet thuishoort in je functie. Hierdoor voel je je als een oplichter.
  • Dit syndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals slechte ervaringen op je werkplek door discriminatie of pesten.
  • Je herkent het imposter syndroom aan: je eigen talenten negeren, constant zoeken naar bevestiging en een intense angst om te falen.
  • Om beter met het imposter syndroom om te gaan, kun je het beste je sterke punten noteren, complimenten accepteren en stoppen met jezelf te vergelijken met anderen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is het imposter syndroom?

  • Met het imposter syndroom ben je als werknemer altijd angstig dat jouw werkgever of collega’s erachter komen dat je eigenlijk helemaal niet goed bent in je werk. Je bent met het syndroom dus constant bang om door de mand te vallen.

  • Hoe herken je het imposter syndroom?

  • Het imposter syndroom herken je aan perfectionisme, het negeren van je eigen talent, en jezelf constant vergelijken met anderen. Daarnaast heb je een sterke angst voor falen, ontwijk je complimenten en netwerken, zoek je veel bevestiging, en ben je extreem kritisch op jezelf.

  • Hoe leer je omgaan met het imposter syndroom?

  • Een echte imposter syndroom behandeling bestaat er niet. Wel kun je leren omgaan met het imposter syndroom door te stoppen met jezelf vergelijken en complimenten gewoon aan te nemen. Als de gevoelens van onzekerheid blijven aanhouden, is het handig om professionele hulp te zoeken.