Weer werken na vakantie

Zat je gisteren nog met je cocktail op het strand van Ibiza, moet je vandaag weer werken na je vakantie. Dat je met tegenzin op het werk zit, zo vlak na je vakantie, is dan ook niet gek. Maar hoe zorg je ervoor dat je zonder gezucht en vermoeidheid weer aan de slag kunt en welke signalen zijn zelfs zorgelijk? In dit artikel komt het allemaal voorbij. Lees snel verder en zwaai jouw vakantieblues gedag.

Wat te doen op de eerste werkdag na je vakantie?

Dat je moe bent en geen motivatie hebt wanneer je weer moet werken na je vakantie is logisch. Toch moet je een aantal dingen regelen wanneer je je koffer verruilt voor een laptoptas. Weten welke taken je niet over het hoofd mag zien? Bekijk dan de onderstaande tips en ontdek wat jij moet regelen op de eerste werkdag na je vakantie:

Humor

Wat maakt weer werken na je vakantie leuk? Precies, humor. Omarm dit door een gezellige opstart te organiseren met je collega's in de koffiehoek waar je een lekkere vakantiesnack uitdeelt. Denk aan koffie(bonen) uit Peru of Belgische chocolade. Vertel ook je gelijk je leukste vakantie-anekdote. Het opnieuw vertellen van dit verhaal zorgt voor een perfecte afsluiting van je vakantie en laat je met een gerust hart weer aan het werk gaan.

Gesprek inplannen

Grote kans dat iemand jouw taken overnam terwijl jij lekker aan het zwembad lag. Plan daarom een gesprek in met je collega waarin je de overdracht van taken voor je vakantie bespreekt. Noteer updates en ga langs welke taken zijn uitgevoerd en welke niet. Na het gesprek kun je hier gelijk mee aan de slag.

Stel prioriteiten

Maak een lijst van taken op basis van urgentie en begin met de taken die de grootste impact hebben op je werk. Werk van daaruit verder. Hulp nodig? De Eisenhower Matrix weet raad.

Mails doorspitten

Wanneer je weer gaat werken na je vakantie is de kans groot dat er een boel mails op je wachten, zeker als je voor je vakantie geen out of office mail hebt ingesteld. Neem daarom op je eerste dag back at work de tijd om je mails te verwerken.

Beloon jezelf

Geef jezelf kleine beloningen wanneer je een taak hebt afgerond of een doel hebt bereikt. Neem bijvoorbeeld een kleine pauze en ga pingpongen met je co-workers.

Plan je volgende vakantie

Geef toe, er is niets leuker dan een volgende vakantie plannen. Het vooruitzicht op een nieuwe vakantie helpt je om gemotiveerd te blijven en door te zetten tijdens moeilijke momenten op het werk. Ook leuk: check ons artikel over slim vakantie opnemen en ontdek hoe jij zo min mogelijk vakantiedagen kwijt bent, terwijl je toch een lange vakantie fixt.

Signalen van een vakantiedip

Vakantieblues, post-holiday-syndrome of vakantiedip: hoe je het ook noemt, het is zeker geen pretje. Soms gaat deze dip zelfs zo ver dat je met burn-outklachten terugkeert naar het werk na je vakantie. En dat wil je voorkomen. So first things first: de signalen van een vakantiedip herkennen. Als je een vakantiedip hebt…

 • …ben je prikkelbaar.
 • …ben je minder productief.
 • …ben je veel aan het dagdromen.
 • …heb je last van concentratieproblemen
 • …heb je het gevoel dat je niet stil kunt zitten.

Ervaar jij deze signalen en houden ze langere tijd aan? Ga dan in gesprek met je werkgever. Samen kijken jullie dan naar oplossingen, zoals een betere werk-privebalans of misschien helpt een mindfulness cursus jou ontspannen. Zie je na een tijd nog geen verbetering? Schakel dan de hulp in van een bedrijfsarts.

Key takeaways

 • Vakantieblues, post-holiday-syndrome en vakantiedip staan voor het depressieve gevoel dat je voelt wanneer je weer moet werken na je vakantie.
 • Op de eerste werkdag na je vakantie is het belangrijk dat je je mails wegwerkt en dat je een gezellige opstart organiseert, bijvoorbeeld een koffiebreak met je collega’s.
 • Sommige mensen ervaren burn-outklachten wanneer zij na de vakantie weer aan het werk moeten, zoals emotionele uitputting en gevoelens van overweldiging.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een vakantiedip?

 • Een vakantiedip, ook bekend als vakantieblues of post-holiday-syndrome, staat voor het gevoel van depressie of neerslachtigheid dat optreedt wanneer je weer moet werken na je vakantie.

 • Ik heb geen zin om te werken na mijn vakantie. Wat nu?

 • Je kunt een paar dingen doen om je eerste werkdag leuker te maken als je geen zin hebt in werken na je vakantie. Plan bijvoorbeeld een gezellige koffiebreak en vertel je collega’s de leukste vakantieverhalen, of verwen je ze met een lekkere vakantiesnack.

 • Waarom heb ik burn-outklachten na mijn vakantie?

 • Weer werken na je vakantie kan zwaar vallen. Je kunt er zelfs burn-outklachten van krijgen, zoals aanhoudende vermoeidheid. Stap wanneer dit langdurig aanhoudt naar je leidinggevende of schakel de hulp van een bedrijfsarts in.

 • Hoe kan ik het beste opstarten na vakantie?

 • Beloon jezelf als je taken hebt afgerond om een dip na je vakantie of zelfs burn-outklachten te voorkomen. Ook humor doet veel goeds als je weer moet werken na je vakantie. In dit artikel lees je meer tips waarmee je rustig kunt opstarten na je vakantie.