ARBOWET

De temperatuur op je werkplek, de veiligheid in het gebouw en het maximale gewicht dat je mag tillen: dit zijn allemaal arboregels waar jouw werkgever over na heeft gedacht. Benieuwd wat deze regels zijn? Of wat belangrijk is voor jou om te weten? Wij leggen het je uit.

Ben je een uitzendkracht, via bijvoorbeeld YoungCapital? Dan spelen jij, je opdrachtgever én jouw uitzendbureau een rol in die gezonde en veilige werkomgeving. Zo is de opdrachtgever verplicht om een geschikte werkomgeving te creëren én het uitzendbureau in te lichten over de werkomstandigheden. Het uitzendbureau vertelt jou vervolgens over die werkomstandigheden, voordat je begint met werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), zoals werkschoenen. Als uitzendkracht ben je uiteraard ook verplicht om je te houden aan de arboregels die worden genomen om jouw werkplek gezond en veilig te houden.

Wat is de Arbowet?

Maar wat houdt die Arbowetwetgeving nou eigenlijk in en wat betekent Arbo überhaupt? De betekenis van Arbowet komt van het woord arbo. Arbo is letterlijk een verkorting van het woord arbeidsomstandigheden. Wat er in de Arbowet staat? Alle regels die te maken hebben met jouw werkomstandigheden. Wat arboregels zijn? In de Arbowet staan regels waar bedrijven en instellingen zich aan moeten houden. Deze regels gaan over de veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting van de medewerkers. Alle werkgevers moeten zich aan deze Arboregels houden, maar ook jij bent als medewerker verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Hieronder hebben we een aantal onderwerpen van de Arbowetgeving voor je op een rij gezet:

  • Temperatuur: in de Arbowet staat dat de temperatuur op jouw werkplek niet warmer dan 25 graden mag zijn. De temperatuur verschilt natuurlijk wel hoe intensief je werkt, maar wel handig dat er een maximum is. Geen tropische werkomstandigheden dus.
  • Pauze: volgens de Arbowet heb je recht op 30 minuten pauze als je langer dan 5,5 uur werkt. Wel zo fijn dat een break je gegund is.
  • Tillen: ook staat er in de Arbowet dat je werkgever verplicht is om ervoor te zorgen dat jij als werknemer niet te veel zware dingen hoeft te tillen. Je rug is jouw werkgever dankbaar.
  • Kantoorinrichting: in de Arbowet wordt er ook aan jouw kantoorwerkplek gedacht. Van in hoogte verstelbare stoelen tot goede beeldschermen, jouw werkplek wordt zo comfortabel mogelijk gemaakt.
  • Werken op hoogte: volgens de Arbowet mag je alleen werken op hoogte als er goed aan jouw veiligheid is gedacht. Het valgevaar moet minimaal zijn. Zo mogen steigers of trappen geen tredes missen. Klinkt obvious, maar niet geheel onbelangrijk.

Gezond en veilig werken volgens de Arbowet

De Arbowet bestaat uit drie niveaus: de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. De wetgeving wordt per niveau specifieker. Zo is de Arbowet een kaderwet waarin geen concrete regels staan. In het Arbobesluit wordt de Arbowetgeving uitgewerkt. En in de Arboregeling wordt het Arbobesluit weer verder uitgewerkt. Op arboportaal.nl vind je een uitgebreide uitleg over de Arbowet en hoe de niveaus eruitzien.

Voorbeelden van de Arbowet

Denk je: leuk die niveaus, maar nu weet ik nog niks over die Arbowet? Snappen we. Daarom vind je hieronder voorbeelden van ieder niveau van de Arbowet.

In de Arbowet zelf staan richtlijnen die gelden voor kantoorwerkplekken en alle andere plekken waar arbeid wordt verricht, zoals:

  • Informatie aan het publiek aka jij. Volgens de Arbowet moet jouw werkgever je altijd informeren over de regels die gelden op de werkvloer.
  • Deskundige bijstand op het gebied van bedrijfshulpverlening. Deze term in de Arbowet betekent dat jij geholpen wordt als er iets gebeurt (een ongeluk, bijvoorbeeld). Door goed opgeleide bhv’ers, en met de juiste spullen.
  • Beperken van blootstelling; algemene preventieve maatregelen. Als jij werkt in een omgeving waar gevaarlijke stoffen zijn, mag je daar niet of nauwelijks mee in aanraking komen. Er moet bijvoorbeeld beschermende kleding aanwezig zijn.
  • Dagindeling van de arbeid. Zit jij tegenover een beeldscherm? Dan moet je regelmatig iets anders kunnen doen of een pauze mogen inlassen, zodat je ogen even rust krijgen.

Voorbeeld van de Arboregeling:

  • Beeldschermarbeid. Dat betekent dat jouw beeldschermwerkplek in elk geval moet voldoen aan een aantal voorschriften. Bij beeldschermwerk moeten de apparaten, software, het meubilair en de werkomgeving voldoen aan ergonomische eisen. Goed om te weten: de Arbowetgeving sluit (nog) niet helemaal aan op het Nieuwe Werken, waarin je als medewerker zelf bepaalt waar je werkt (in overleg met je werkgever, uiteraard). En dat betekent soms dat je ook in de trein je laptop erbij kunt pakken. Hoe en waar je je beeldschermwerk gezond en veilig uitvoert, is dan ook jouw eigen verantwoordelijkheid.
  • Wat kun je met de Arbowet?

    Vrijwel niemand heeft tijd om die hele Arbowet uit te pluizen, dat begrijpen wij ook wel. Het belangrijkste van de Arbowet is dat werkgevers de verantwoordelijkheid móeten nemen om de werknemers te beschermen. Gebeurt dat niet en krijgt een werknemer daardoor bijvoorbeeld een ongeluk? Dan kan de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een boete opleggen of een proces-verbaal opmaken. Voorbeelden van wanneer de Inspectie een bezoekje kan brengen naar aanleiding van de Arbowet, lees je hieronder.

    • Er is geen Risico-inventarisatie en -evaluatie aanwezig.
    • Een ernstig arbeidsongeval, waarbij iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis en/of blijvend letsel aan het arbeidsongeval overhoudt, wordt niet gemeld.
    • Er wordt niks gedaan aan schadelijk lawaai.

    De werkgever heeft volgens de Arbowet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van álle werknemers. Stagiairs, uitzendkrachten, vaste krachten en ook zzp’ers die door een werkgever worden ingehuurd: in de Arbowet staat dat het de werkgevers’ pakkie-an is. Dat betekent overigens niet dat je als werknemer kunt denken: yolo, ik ga lekker aan die slagboom van een machine hangen want m’n baas betaalt toch de schade. Volgens de Arbowet heb je ook verplichtingen als medewerker en dus kun jij net zo goed opdraaien voor de schade als je die veiligheidsgordel voor de lol doormidden knipt. Safety first, people.

    Heb jij nog meer vragen over de Arbowet? In het artikel op Jobbird vertellen wij jou nog veel meer over de Arbowet!

Klaar om te solliciteren!

Toe aan een nieuwe baan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren

Alles over ziekte