Dienstverbanden

Wanneer je personeel in dienst hebt, heb je ermee te maken: dienstverbanden. De term vliegt je om de oren in HR-land, maar het is knap lastig om uit te leggen wat dit begrip nou precies inhoudt. En dan heb je ook nog de dienstbetrekking. Is dat een synoniem of zijn er misschien toch verschillen? Lees mee en ontdek voor eens en altijd hoe het zit.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een dienstverband?

Als je de Van Dale openslaat vind je bij ‘dienstverband’ de volgende betekenis: ‘contract tussen werknemer en werkgever’. Of dienstverband en arbeidscontract dan stiekem synoniemen van elkaar zijn? Dat niet. Een arbeidscontract of arbeidsovereenkomst is een juridisch document waarin allerlei afspraken staan tussen twee of meerdere partijen. In dit geval tussen jou als werkgever en de werknemer. Ook het dienstverband leg je vast in dit contract. Dit specifieke onderdeel gaat over de relatie tussen jou als werkgever en de werknemer. Je spreekt hiermee af dat de medewerker bij jou in dienst is en loon ontvangt. Ook de afspraken op het gebied van werkuren, verantwoordelijkheden en arbeidsvoorwaarden horen hierbij.

Een dienstverband is dus een arbeidsverhouding op basis van een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Deze verhouding gaat over de manier waarop de werknemer werkt en daarvoor betaald krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld zzp’ers inhuurt, is er geen sprake van een dienstverband. Zij zijn namelijk niet bij je in dienst; je huurt ze in. Maar jullie tekenen wél een contract.

Wat is een dienstbetrekking?

Dan is er nog een term die veel op dienstverband lijkt: dienstbetrekking. Wat is dat dan? Deze twee begrippen worden in de praktijk veel door elkaar gebruikt. Toch is er een klein verschil. Een dienstverband is namelijk breder dan een dienstbetrekking. Een dienstbetrekking gaat puur over de relatie tussen werknemer en werkgever, waarbij de werknemer in loondienst is en onder toezicht en leiding van de werkgever werkt. Een dienstverband omvat ook de afspraken die zijn vastgelegd op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden, taken en verantwoordelijkheden.

Good to know: de dienstbetrekking tussen werkgever en werknemer is vaak schriftelijk vastgelegd, maar niet altijd. Je kunt ook mondeling of zelfs stilzwijgend tot een overeenkomst komen.

Officieel zijn er drie soorten dienstbetrekkingen: echte, fictieve en vroegere dienstbetrekkingen. Van dienstverbanden zijn er nog veel meer, van voltijd en deeltijd tot tijdelijk en vast. In ons artikel over soorten dienstverbanden lees je hier alles over.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een dienstverband?

  • Een dienstverband is een arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer die wordt vastgelegd in een overeenkomst. In die overeenkomst staan afspraken over het loon, de arbeidsvoorwaarden, taken en verantwoordelijkheden.

  • Wat is een dienstbetrekking?

  • Een dienstbetrekking beschrijft de relatie tussen werkgever en werknemer. Hierbij werkt de werknemer in loondienst onder toezicht en leiding van de werkgever. Er zijn drie soorten dienstbetrekkingen: echte, fictieve en vroegere.

Alles over arbeidsverhoudingen