Studiekostenregeling

Met een studiekostenregeling maak je als werkgever niet alleen je medewerkers blij, maar ook jezelf. Het personeel ontwikkelen betekent ten slotte het bedrijf ontwikkelen. Maar eh, je kunt natuurlijk niet iedere medewerker eindeloos een vergoeding voor studiekosten aanbieden. Dus waar moet je allemaal op letten als je een opleidingsbudget opneemt in de secundaire arbeidsvoorwaarden? YoungCapital zet het voor je op een rijtje.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een studiekostenregeling?

Een studiekostenregeling bestaat uit alle regels, rechten, plichten en verantwoordelijkheden rondom studiekosten in jouw bedrijf. Er staat dus in wat de gang van zaken is als een medewerker in je bedrijf een opleiding wil volgen. Een vergoeding voor studiekosten is een niet-verplicht deel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kiest als werkgever dus zelf of je een opleidingsbudget vrijmaakt en een vergoeding voor studiekosten aanbiedt of niet.

Voordelen studiekostenregeling

Een opleidingsbudget is niet alleen voor je werknemers fijn, het levert jou ook voordelen op. Onder andere:

  • De ontwikkeling van je medewerkers is belangrijk voor de groei van je bedrijf, dat weten we allemaal. Maar met een studiekostenregeling geef je jouw werknemers er ook echt de tijd, de ruimte en het geld voor. Zo worden die ontwikkelplannen dus ook echt werkelijkheid.
  • Omdat je medewerkers zonder zorgen om kosten of andere zaken aan de studie kunnen, vergroot dit hun werkplezier en de employee engagement. Je tikt dus alle punten van duurzame inzetbaarheid af.
  • Het draagt bij aan het behoud van je personeel. Je medewerkers zijn namelijk eerder bereid te blijven werken bij een bedrijf dat meebetaalt aan hun ontwikkeling.
  • Bang dat je medewerker vertrekt zodra die de opleiding heeft afgerond? Door een studiekostenbeding op te nemen in je studiekostenregeling voorkom je dit. Zo houd je die kersverse kennis nog lang genoeg in huis.

Hoeveel vergoeding voor studiekosten geef je?

Een studiekostenvergoeding in de secundaire arbeidsvoorwaarden opnemen is één, maar je moet ook nog beslissen hoeveel studiekosten je wilt vergoeden aan je werknemer. Je kunt per werknemer apart beoordelen of en hoeveel van hun studiekosten je vergoedt door ze een aanvraagformulier in te laten vullen. Maar het is ook mogelijk om een specifiek bedrag in de studiekostenregeling te zetten. Je kunt dit bijvoorbeeld berekenen aan de hand van het salaris van je medewerker. Vraag eventueel je HR-afdeling of een extern HR-bureau om advies over het vaststellen van je opleidingsbudget.

Wat neem je op in een studiekostenregeling?

Het is belangrijk dat je alle regels rondom de studiekostenvergoeding netjes en uitgebreid in de arbeidsovereenkomst van je medewerkers opneemt. Als er eventueel problemen ontstaan, kun je dan hierop terugvallen. Dus waar moet je allemaal aan denken als je een studiekostenregeling opstelt als werkgever?

  • Het opleidingsbudget. Je zet hierin hoeveel budget je medewerker krijgt en over welke periode dit is.
  • De opleidingskeuze. Hier beschrijf je aan welke voorwaarden een opleiding moet voldoen om binnen het budget te vallen. Ook bepaal je daarbij welke opleidingen volledig of deels vergoed worden.
  • Voorwaarden voor deelname. Beschrijf onder welke voorwaarden de medewerker mee mag doen aan de studiekostenregeling. Misschien moet diegene minstens 2 jaar in dienst zijn, bijvoorbeeld, of een vast contract hebben.
  • Verplichting tot afronding. De medewerker moet de opleiding afronden. Beschrijf hier ook dat de werknemer (een deel van) de kosten moet terugbetalen als diegene ontslag neemt.
  • Terug te betalen kosten. In welke situaties moet de werknemer de kosten terugbetalen en welk bedrag? Je leest hier meer over in ons artikel over het studiekostenbeding.
  • Studieverlof. Beschrijf of en hoeveel studieverlofdagen een medewerker krijgt die gebruik maakt van het opleidingsbudget. Geef ook aan of dit betaald of onbetaald verlof is.

Studiekostenregeling voorbeeld

Als je een opleidingsbudget aan wilt bieden, snappen we dat het handig is om een studiekostenregeling voorbeeld te bekijken. Maar let op: vergelijk zo’n voorbeeld altijd goed met het opleidingsbudget dat jouw bedrijf beschikbaar heeft en welke voorwaarden je wilt hanteren. Gebruik een studiekostenregeling voorbeeld dus alleen als houvast en neem ‘m niet volledig over.

Hier vind je een aantal voorbeelden:

Young Magazine

Key takeaways

  • Een studiekostenregeling is een onderdeel van een arbeidsovereenkomst waarin alle regels, rechten, plichten en verantwoordelijkheden rondom studiekosten staan.
  • Je kunt een opleidingsbudget aanbieden als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is niet verplicht.
  • Een studiekostenregeling geeft je medewerkers de tijd, ruimte en het geld om echt aan hun ontwikkeling te werken.
  • Neem je studiekostenregeling duidelijk en volledig op in het contract, zodat je op de regels kunt terugvallen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Is een werkgever verplicht om de opleiding te betalen van een medewerker?

  • Ja en nee. Als werkgever moet je de studiekosten vergoeden aan een werknemer voor een opleiding die bij de wet of volgens de cao verplicht is. Alle andere opleidingen hoef je niet verplicht te vergoeden.

  • Wat nou als een medewerker die gebruik maakt van de studiekostenregeling ontslag neemt?

  • Neem een studiekostenbeding in het arbeidscontract op. Dan verplicht je jouw medewerker om (een deel van) de studiekosten terug te betalen als zij uit zichzelf vertrekken tijdens of vlak na de opleiding.

Alles over arbeidsvoorwaarden