Toegankelijkheid van een gebouw

Dacht je ooit 'Hoe de hel komen rolstoelgebruikers hier?' nadat je de steile trappen van een kantoorpand trotseerde? Goede vraag. Helaas staat de toegankelijkheid van een gebouw meestal niet hoog op de agenda. Maar je wilt iedereen natuurlijk een eerlijke kans bieden om bij jou te komen werken, dus ook mindervaliden. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je een kantoorpand rolstoelvriendelijk? Easy peasy. Lees hieronder onze 5 tips.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Toegankelijkheid van een gebouw: waarom?

Waarom je rekening moet houden met de toegankelijkheid van een gebouw? Waarom niet? Werknemers die een rolstoel gebruiken zijn net zo waardevol als andere medewerkers, maar krijgen vaak niet de kans om zichzelf te bewijzen. Bijvoorbeeld door een letterlijk te hoge drempel voor de ingang van het kantoorpand of geen lift naar de eerste verdieping. Da's jammer, want zo mis je talent en merken andere werkzoekenden misschien dat jouw organisatie helemaal niet zo inclusief is. Oei.

Toegankelijkheid verbeteren: 5 tips

Gelukkig is het een easy fix om een gebouw meer toegankelijk te maken. Check it out:

Tip 1. Let op hoogteverschillen

Vliegen met een rolstoel is (nog) geen ding, dus let bij de toegankelijkheid van gebouwen voor invaliden op hoogteverschillen. Nou is dat misschien wat moeilijker als het kantoorpand al staat en het management bij aanschaf niet lette op rolstoeltoegankelijkheid, maar geen ramp: there are options. Plaats bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke drempels of hellingen over kleine trappen en opstapjes, vooral bij de toiletten. Is de werkruimte op de begane grond? Perfect. En anders is het toch slim om na te denken over een lift of traplift.

Tip 2. Check je deuren

Mensen hebben maar twee handen. Een zware deur openen en tegelijkertijd een rolstoel bedienen? Ga er maar vanuit dat je minstens drie handen nodig hebt. Check daarom voor de toegankelijkheid van het gebouw hoe het ervoor staat met de deuren en vervang ze eventueel door lichtere of automatische deuren. Zo kunnen rolstoelgebruikers met een druk op de knop makkelijk het kantoor in driften.

Tip 3. Maak de toiletten rolstoeltoegankelijk

Het betekent weinig goeds voor de toegankelijkheid van een gebouw als je géén rolstoeltoegankelijke toiletten hebt. Dit moet je eigenlijk ook gefikst hebben, want speciale invalidentoiletten zijn sinds 2017 verplicht. So get with the times en zorg er ook direct voor dat je die irritante opstapjes vermijdt.

Tip 4. Zorg voor brede doorgangen

Die krappe kantoortuin is misschien oké voor medewerkers zonder rolstoel, maar het is niet ideaal voor mindervaliden. Gelukkig is de oplossing simpel: richt je kantoor anders in en houd daarbij rekening met de gemiddelde breedte van rolstoelen. Schuif met wat bureaus en meubels, zet de plant op een praktische plek en niet zo pal in het midden van de ruimte, en zorg voor voldoende ruimte achter de bureaus. Zo, dan ziet het kantoor er ook direct wat ruimer uit.

Tip 5. Schaf verstelbare bureaus aan

Ook een belangrijk onderwerp wanneer het gaat om toegankelijkheid van gebouwen voor invaliden: in hoogte verstelbare bureaus. Het moet nu niet zo zijn dat je medewerkers rugpijn krijgen omdat ze helemaal naar boven of beneden moeten reiken. No thanks. Schaf daarom verstelbare bureaus aan, zodat rolstoelgebruikers makkelijk de juiste hoogte kunnen instellen. En eh, je collega's zonder rolstoel vinden dat in het kader van vitaliteit vast ook fijn. Bam, twee vliegen in een klap.

Zie, het is helemaal niet moeilijk om rekening te houden met rolstoelgebruikers. Ben je juist benieuwd hoe je neurodiversiteit op de werkvloer aanpakt of een goed diversiteitsbeleid opzet? Op YoungCapital lees je alles over dit soort onderwerpen en meer. Zo heb jij straks een killer HR-afdeling.

 

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Is de toegankelijkheid van een gebouw belangrijk?

  • Jazeker. Stel dat je een rolstoelgebruiker in dienst neemt en je kantoorpand alleen te bereiken is met een stel trappen. Hoe komt je nieuwe medewerker het pand in? Door te vliegen? Nope. Check dus sowieso of je gebouw rolstoelvriendelijk is.

  • Hoe verbeter je de toegankelijkheid van een gebouw?

  • Gebruik onze tips hierboven. Zorg voor rolstoelvriendelijke hellingen of drempels, installeer lichte deuren en maak voldoende ruimte in het kantoor en rondom de bureaus.

Alles over DE&I op de werkvloer