Welkom nieuwe collega

Start er binnenkort een nieuwe medewerker? Met een warm welkom voor jullie nieuwe collega zorg je voor een vliegende start. Maar wat kun je dan allemaal doen om je nieuwe collega goed te verwelkomen? Wat mag je écht niet vergeten op de eerste werkdag? En hoe zorg je ervoor dat de nieuwe medewerker straks snel en goed aan de slag kan? Met onze tips en tricks geef je jouw nieuwe collega een welkom dat indruk maakt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Een warm welkom voor je nieuwe medewerker

Als je het graag goed aanpakt start je het welkom heten van een nieuwe collega al vóór de eerste werkdag met de preboarding. Bijvoorbeeld met een leuk kaartje (check voor inspiratie onze welkom nieuwe collega teksten), een belletje van de manager of een welkomstmail met (praktische) tips voor de eerste werkdag. Slim, want zo geef je de nieuwe medewerker een welkom gevoel, houd je het contact warm en regel je meteen een paar praktische zaken. Of je nou wel of niet aan preboarding doet, de verwelkoming van een nieuwe collega blijft ook op de eerste werkdag belangrijk. Die is en blijft namelijk toch spannend, voor beide partijen.

Hoe je zorgt voor een warm welkom voor je nieuwe medewerker op de eerste werkdag? Wij hebben wel wat ideeën:

  • Ontvangst bij de receptie. Een kleine moeite met een groot effect: laat iemand je nieuwe collega op de eerste werkdag opwachten bij de receptie. Dat kan de manager of teamleider zijn, maar ook de buddy of een naaste collega. Zo voorkom je meteen dat je nieuwe collega op de eerste ochtend verloren door het pand doolt op zoek naar de juiste afdeling
  • Maak een welkomstbordje. Je kunt je nieuwe collega ook welkom heten met een welkomstbordje (yep, gewoon een fysiek bordje met een leuke boodschap, wees creatief) of bericht op de tv-schermen. Het effect van dat laatste is dat andere medewerkers meteen op de hoogte zijn van de komst van je nieuwe collega en misschien wel een praatje aanknopen. Dat geeft natuurlijk een extra welkom gevoel.
  • Versier de werkplek. Mag het van jou wel wat uitbundiger dan alleen een welkomstbordje? Pak dan uit met slingers en ballonnen en ga voor een versierde werkplek. Zo maak je echt iets feestelijks van de eerste werkdag.
  • Zet een welkomstpakket op het bureau. Het is leuk om je nieuwe collega te verwelkomen met een welkomstpakket. Dat bestaat niet alleen uit praktische zaken als een tas, laptop, telefoon en/of pasjes, maar ook uit iets leuks of lekkers. Kijk wel uit dat je niet overdrijft. Heb je tijdens de preboarding bijvoorbeeld al een bos bloemen gestuurd? Dan is een tweede bos al snel too much. Een plak chocola met het bedrijfslogo erop is dan misschien meer een schot in de roos.
  • Maak een rondje door het pand. Waar zijn de wc’s? Wat doen de mensen op de afdeling hiernaast? En waar lunchen we? Je nieuwe medewerker kent het gebouw natuurlijk nog niet en heeft waarschijnlijk veel vragen. Geef daarom een tour door het pand en stel meteen alle collega’s even voor.
  • Lunch met het team. Het is voor iedereen fijn als je nieuwe medewerker snel een plek vindt binnen het team. Daarvoor is het belangrijk dat de teamleden elkaar beter leren kennen. Dat kan natuurlijk tijdens het werk, maar ook de pauze is daarvoor een geschikt moment. Lunch daarom zeker de eerste dag(en) samen. Een speciaal ingepland koffie-en-taartmomentje is natuurlijk minstens net zo leuk.

Zijn alle praktische zaken check?

Niet het leukste klusje, wél heel belangrijk: de praktische zaken regelen voor je nieuwe medewerker. Hoewel je nieuwe collega de eerste dag(en) misschien nog niet echt aan werken toekomt, is het wel zo fijn en professioneel als alles klaarstaat én het doet. Zorg er daarom voor dat je je nieuwe medewerker welkom kunt heten met alle zaken die nodig zijn om goed aan de slag te kunnen. Denk aan een laptop en telefoon, maar ook een e-mailadres, sleutel van het kantoor, parkeerkaart en visitekaartjes.

Young Magazine

Van welkom nieuwe collega tot lekker aan de slag

Dat welkomstpakket is attent en die nieuwe laptop zeker handig, maar om ervoor te zorgen dat je nieuwe collega zich straks echt thuis voelt in het team en volledig mee kan draaien, is er meer nodig. Hoe je dat voor elkaar krijgt? We hebben vier tips waarmee het welkom van je nieuwe collega zorgt voor een vliegende start.

Wijs een buddy aan

Niet alleen het gebouw en de collega’s zijn nieuw, je nieuwe medewerker moet ook de werkwijze nog in de vingers krijgen. En de programma’s waarmee jullie werken leren kennen. En ga zo maar door. Alles is nieuw. Een buddy is daarom tijdens het inwerken geen overbodige luxe. Een buddy is meestal een naaste collega die de nieuwe medewerker de eerste periode ondersteunt en begeleidt. En wanneer je nieuwe collega vragen heeft, staat de buddy klaar met een antwoord.

Check af en toe even in

Je bent al snel geneigd om na het welkom heten van je nieuwe collega weer over te gaan tot de orde van de dag. Helemaal niet gek, maar vergeet niet dat je nieuwe collega nog steeds zoekende is. Blijf daarom interesse tonen en vraag af en toe even hoe het gaat, of er vragen zijn en wat je nieuwe collega van het werk vindt.

Geef complimenten

Complimenten krijgen is altijd leuk, maar zeker in de beginfase doen ze wonderen. Ze geven het zelfvertrouwen een boost en zorgen er misschien wel voor dat je nieuwe collega sneller en makkelijker bepaalde taken oppakt.

Maak een duidelijk inwerkplan

De eerste periode bij een nieuwe werkgever is vaak chaos, daarom is wat duidelijkheid heel welkom. Zorg daarom dat er als onderdeel van de onboarding een duidelijk inwerkprogramma klaarligt waarmee je nieuwe medewerker aan de slag kan, bijvoorbeeld samen met de buddy.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoe heet je een nieuwe collega welkom?

  • Er zijn verschillende manieren om een nieuwe medewerker welkom te heten. Ontvang de medewerker bijvoorbeeld bij de receptie, zet een leuk welkomstpakket klaar en loop een rondje door het pand.

  • Hebben jullie tips voor het welkom heten van een nieuwe medewerker?

  • Yep, we hebben er zat. Check deze pagina voor vier concrete tips waarmee het welkom van een nieuwe medewerker leidt tot een vliegende start. Je vindt er ook allerlei ideeën voor een warm welkom van je nieuwe collega.

Alles over onboarding