Onboarding

Eindelijk, na verschillende sollicitaties heb je een new hire te pakken voor die openstaande vacature. Maar leun nog even niet achterover, want de onboarding komt nu om de hoek kijken. Het is nu eenmaal geen kwestie van je nieuwe collega achter een bureau droppen en hopen op het beste. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe aanwinst écht deel wordt van de organisatie? Tromgeroffel: een goed onboardingsproces. Gelukkig weten wij daar het een en ander over. Met ons advies lach jij straks met je ingewerkte collega bij het koffiezetapparaat.

Liever direct een van onze recruitment specialisten spreken? Dat regel je zo. Of vraag meteen een vrijblijvend kostenoverzicht op maat aan voor een uitzendkracht bij jouw bedrijf.

Alles over onboarding

Zorg voor een goede onboarding

Of je nu een lekkere taart koopt of de slingers ophangt, de betekenis van onboarding gaat veel verder dan dat. En het is geheel aan jou hoe je de onboarding van nieuwe medewerkers regelt. Maar voor je een nieuwe collega in het diepe gooit (wel bij de hand), moet de preboarding in orde zijn. Want tja, 't is wel zo handig als je medewerker weet wanneer het kantoorgebouw opent en hoe het onboardingsprogramma er ongeveer uitziet. Bij een nieuwe job starten is al spannend genoeg, dus het is alleen maar fijn als je je collega vooraf al goed informeert. Hoe zo'n onboardingsprogramma eruitziet? YoungCapital heeft daar een mooi voorbeeld van.

Met een duidelijke checklist heb je je onboarding in ieder geval op een rijtje. Maar wist je dat een warm welkom voor je nieuwe collega net zo belangrijk is? Zo voelt de medewerker zich alvast thuis bij je organisatie en is het minder awkward voor diegene om te socializen met collega's. En dat kan zo simpel of creatief als je wilt. Met een leuke welkomsttekst voor je nieuwe collega, bijvoorbeeld, of een rijkelijk versierd bureau.

Werk je collega's in

Oké, even dimmen met het feestje nu, want inwerken is ook belangrijk bij het onboarden van nieuwe medewerkers. Je collega moet namelijk wegwijs worden met de programma's, workflows en taken binnen jouw organisatie. Gelukkig ben jij daar helemaal op voorbereid met een sprankelend inwerkprogramma en een buddy voor de onboarding, waarmee je je new hire door de inwerkperiode heen loodst. En voor je het weet, vliegt de maand alweer voorbij en heb je er een echte expert bij.

Veelgestelde vragen

  • Wat is onboarding?

  • Onboarding is het proces waarin je een nieuwe collega inwerkt. Je collega leert de bedrijfscultuur kennen, maakt kennis met het takenpakket en verantwoordelijkheden en vormt een band met de andere medewerkers.

  • Hoe werkt remote onboarding?

  • Hetzelfde als normale onboarding, maar dan digitaal. Je maakt online kennis met je collega's, doet een paar spelletjes om elkaar te leren kennen en volgt trainingen om wegwijs te worden met je taken.