Bijbaan 12 jaar

Werken als 12-jarige

Op zoek naar een baantje voor 12-jarige? Dat kan lastig zijn, maar gelukkig zijn er opties om je zakgeld aan te vullen als 12-jarige. Je kunt klusjes doen voor buren in ruil voor wat geld, of hen helpen met huishoudelijke taken. Wat dacht je van oppassen op je nichtje op neefje? Geld verdienen als 12-jarige is dus mogelijk. Waar je op moet letten en wat de beste bijbanen zijn voor 12-jarige, lees je hieronder meer over.

Beste bijbanen voor 12-jarige

Soorten 12-jarige bijbaantjes

Als je 12 jaar bent en wat extra zakgeld wilt verdienen, zijn er helaas niet zo veel opties om te werken. Dit komt omdat de wet bepaalt dat je niet in dienst mag zijn van een werkgever, oftewel een baas. Volgens de wet mag je pas écht werken als je 13 jaar oud bent. Dan mag je in loondienst werken. Maar dit betekent niet dat er helemaal geen opties zijn om geld te verdienen als 12-jarige.

Wat mag je wel doen als 12-jarige?

Ben jij 12 jaar en wil je al geld verdienen? Dat kan! Maar waar kan je werken als je 12 bent? Als 12-jarige mag je werk doen, zoals oppassen of klusjes doen voor buren of familieleden.

Wat dacht je van heitje voor karweitje? Je bent dan lekker je eigen baas en kan zelf bepalen hoeveel uur je werkt én hoeveel je verdient. Chill toch? Maar waar begin je? Begin eerst in je eigen omgeving. Vraag rond in je omgeving en hang briefjes op om je beschikbaarheid aan te geven. Zo kunnen mensen in jouw buurt weten dat jij graag wat bij wilt verdienen. Wie weet komt er een leuk klusje op je pad.

Hieronder vind je nog meer leuke heitje voor karweitje baantjes voor 12-jarigen:

 • Boodschappen doen voor een oudere buurvrouw/man
 • Auto’s wassen van je ouders
 • Oppassen op je neefje of nichtje
 • Het huis van je tante stofzuigen
 • De hond van de buren uitlaten
 • Lege flessen inzamelen en inleveren

Spreek van tevoren af hoeveel geld je krijgt voor elk klusje dat je uitvoert. Bespreek met je ouders of verzorgers wat een eerlijke vergoeding is voor het werk dat je doet. Zo kun je op een eerlijke manier een zakcentje verdienen.

Key takeaways

 • Ontdek flexibele bijbanen voor 12-jarigen: ondanks de beperkingen door wetgeving op arbeid voor jongeren, bestaan er creatieve en flexibele manieren voor 12-jarigen om zakgeld te verdienen. Van traditionele klusjes zoals oppassen en boodschappen doen voor buren tot het uitvoeren van huishoudelijke taken, deze opties bieden jongeren een kans om hun eigen geld te verdienen terwijl ze belangrijke levensvaardigheden ontwikkelen.
 • Wettelijke richtlijnen voor werkende 12-jarigen: het is cruciaal om de regels en beperkingen van de arbeidswetgeving voor 12-jarigen te begrijpen. Hoewel formele werkgelegenheid niet is toegestaan, biedt casual werk zoals 'heitje voor karweitje' mogelijkheden voor jongeren om op een verantwoorde wijze bij te dragen aan hun gemeenschap en tegelijkertijd te verdienen. Dit benadrukt het belang van het kennen van de wetgeving omtrent jongerenwerk voor zowel ouders als kinderen.
 • Veilige en verantwoorde bijverdiensten: veiligheid en verantwoordelijkheid staan voorop bij het zoeken naar bijbanen voor 12-jarigen. Het bespreken van werkopties met ouders of verzorgers, het vooraf afspreken van een eerlijke vergoeding, en het kiezen van klusjes binnen een vertrouwde omgeving zijn essentiële stappen om te zorgen voor een positieve en veilige werkervaring voor jonge tieners.

Klaar om te solliciteren!

Op zoek een nieuwe bijbaan? Bekijk dan ons aanbod vacatures voor 12-jarigen en start met solliciteren.

Veelgestelde vragen

 • Kan je werken als je 12 bent?

 • Als je 12 jaar oud bent, mag je nog niet werken voor een baas. Wat houdt dit in? Als 12-jarige mag je niet in loondienst. Maar als 12-jarige mag je wel casual werk doen, zoals zoals oppassen of klusjes doen voor buren of familieleden.

 • Hoe kan je geld verdienen als je 12 bent?

 • Omdat je nog niet voor een bedrijf mag werken, kan je wel geld verdienen met een heitje voor karweitje, zoals:oppassen op kinderen in de buurt, auto’s wassen, klusjes doen voor buren of familieleden, tuinieren of honden uitlaten.

 • Hoeveel uur mag je werken als je 12 bent?

 • Aangezien de wetgeving bepaalt dat je niet mag werken voor een werkgever (een baas) als 12-jarige, zijn er geen maximale werkuren voor 12-jarige.

Gerelateerde pagina's