YOUNGCAPITAL BLOG


Hoge werkdruk, allemaal mensen die iets van je willen en de ene na de andere verandering die je om de oren vliegt. In de videoserie How to deal with it geven YoungCapital-trainers je tools om deze onderwerpen te tackelen. Deze keer trainer Paulien. Zij geeft je tips en tricks over hoe om te gaan met verandering.
 
Of je er op zit te wachten of niet, aan veranderingen ontkom je niet. Voor de ene kies je helemaal zelf. Als je bijvoorbeeld van baan wisselt of verhuist. Met de ander moet je dealen zonder dat je dat wilt. Denk aan je baan verliezen of ziek worden. Wat opmerkelijk is: eigenlijk zijn mensen heel slecht in het omgaan met ingrijpende veranderingen. Zelfs als die positief zijn. Waarom? Dat legt Paulien je uit in de video boven aan deze post. 

Hieronder vind je een praktische methode die jou leert om te gaan met verandering. Om het te verduidelijken, gebruiken we een voorbeeld. Maar pas de methode vooral toe op je eigen situatie.

Omgaan met verandering keuzes

Stap 1: Kies bewust voor controle of geen controle

De situatie waarin je terechtkomt, kies je vaak niet zelf. Maar jouw reactie erop dus wel. Altijd. En die reactiekeuze kun je trainen. Hoe, dat laat het schema hierboven zien en leggen we uit met een voorbeeld. 

Stel: je raakt door de crisis je baan kwijt. Dat is een verandering die je overkomt. Je hebt dan twee keuzes: de pijlen omhoog of omlaag volgen. 

Kies je voor ‘Geen controle’, dan ga je zitten piekeren en klagen en heeft de situatie controle over jou. Ga je daarmee een stap vooruit? Zeker niet. Maar kies je voor ‘Controle’, dan pak jij de regie terug. Je komt in actie en accepteert de situatie. 
 

Stap 2: Kom in actie

Denk eens na over welke acties jij kunt uitvoeren binnen jouw situatie en zet ze op papier. Wat fijn werkt, is een opsommingslijstje maken met de dingen die je kunt veranderen. Daaraan kun je je actiepunten koppelen. Tevreden met je lijstje? Dan begin je aan één van die actiepunten en werk je ze allemaal stuk voor stuk af. 

Aan het voorbeeld ‘baan verliezen’ kun je onder andere de volgende actiepunten koppelen:
  • Je LinkedIn-profiel opschonen.
  • Je inschrijven bij een vacaturesite.
  • Je verwachtingen bijstellen door te bedenken op wat voor soort banen je nog meer kunt solliciteren. In crisistijd kan het lastig zijn om één specifieke baan te vinden.
 

Stap 3: Accepteer de situatie

Met acceptatie pas je niet de situatie aan, maar maak je ’m dragelijker voor jezelf. Je zorgt dat je je prettiger voelt bij de verandering. Dit kun je doen met affect labeling, oftewel letterlijk de emoties benoemen die je ervaart bij de verandering. Het klinkt misschien lastig, maar ook dit kun je heel makkelijk trainen. Omgaan met verandering emotiesIn de cirkel hierboven vind je allerlei soorten emoties, maar eigenlijk zijn ze allemaal terug te leiden naar zes basisemoties:
  • boos
  • angstig
  • blij
  • krachtig
  • vredig
  • bedroefd
 
Om vast te stellen welke emotie jij ervaart, stel je jezelf eerst de vraag: wat voel ik precies in mijn lichaam? Bij het voorbeeld baanverlies, kun je bijvoorbeeld een beetje gaan trillen of merken dat je gespannen kaken hebt. Of dat je hoog in je ademhaling zit. Onrustig bewegen of slecht slapen kan ook. 

Daarna achterhaal je door welke emotie dit komt. Kijk naar de zes basisemoties. Welke emotie(s) maakt dat je je zo voelt? Als je het nog specifieker wilt maken, kun je nog dieper gaan en naar de tweede en zelfs derde ring kijken in de afbeelding. 

Als laatste is het belangrijk om de emotie in jezelf of hardop te benoemen. Je hebt de emotie dan gelabeld. Zo kun je de situatie beter van een afstand bekijken. Door die afstand en kalmte kun je makkelijker en bewust je reactie kiezen. In de video boven aan deze post legt Paulien uit wat er dan precies in je hersenen gebeurt.
 

Jij hebt altijd de keuze

Dus, realiseer je dat je altijd zelf de keuze hebt, kijk naar wat je wel en niet kunt veranderen aan de situatie en kom in actie. En tot slot, luister naar je lichaam. Zo houd jij de regie over elke verandering.
 
Mis de volgende How to deal with it-video’s niet door YoungCapital op Instagram te volgen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.