YOUNGCAPITAL BLOG

Kun jij je nog voorstellen dat je levenslang in dienst blijft van het bedrijf waar je je carrière begonnen bent? Nee? Niet gek. Waar mensen vroeger een à twee banen hadden in de eerste vijf jaar na hun studie, is dat nu drie keer zoveel. Daarnaast is er een nieuwe trend: de boemerangmedewerker. Je vertrekt bij een bedrijf, maar komt daar later weer terug.

 

 

Michael Jordan maakte een klassieke boemerangbeweging toen hij stopte met basketballen om honkbal uit te proberen. Uiteindelijk keerde hij terug bij de NBA, waar hij met meer plezier speelde dan ooit. Een andere memorabele boemeranger is Steve Jobs: twaalf jaar na zijn ontslag kwam hij weer terug bij Apple. Het bedrijf stond aan de rand van de afgrond, en Jobs hielp het naar de top.

Zou jij ook best terug willen naar je oude werk, maar ben je bang dat je niet meer welkom bent? Dat is niet nodig! Steeds meer werkgevers ontvangen boemerangmedewerkers met open armen.

 

Nieuwsgierigheid en ambitie zijn redenen voor vertrek

YoungCapital is zo’n bedrijf. Hier lopen tientallen boemerangmedewerkers rond. HR-adviseur Marjet Spanjaard: "Bij YoungCapital werken veel jonge talenten die hun carrière bij ons starten. Deze ambitieuze jonge mensen hebben nog nooit ergens anders gewerkt en denken dat het gras bij de buren groener is. Als ze hun vleugels willen uitslaan, gunnen wij ze die ervaring."

Nieuwe baan? Of terug naar je oude werkgever?

 

Contacten trekken de boemerangers terug

Een boemeranger vertrekt vaak omdat hij zo'n mooi aanbod krijgt, dat hij niet kan weigeren. Maar wat als de beloofde gouden bergen niet zo hoog zijn als je dacht? Dan was die vorige baan toch zo gek nog niet.

De boemerangmedewerkers bij YoungCapital komen terug voor de werksfeer en de band met hun collega’s. "Ik heb altijd contact gehouden. Toen ik van mijn oud-collega’s hoorde dat het bedrijf razendsnel groeide en er uitdagende functies vrijkwamen, bedacht ik me geen moment", aldus Sarah Akhrif.

"Ik zou het zo weer doen"

Spijt dat ze ooit weggingen, hebben ze niet. "Ik heb een schat aan ervaring, kennis en connecties mee terug genomen. Ik zou het zo weer doen", aldus boemeranger Helmie van de Kruijs. Collega Willem Hop vult aan: "In de tijd dat ik weg was, ben ik erachter gekomen wat ik belangrijk vind. Ik weet nu dat ik in een jong, inspirerend bedrijf het beste tot mijn recht kom."

Nieuwe baan? Of terug naar je oude werkgever?

Foto: Nick Karvounis

5 tips voor toekomstige boemerangmedewerkers

Sta jij op het punt om je huidige werkplek te verlaten, maar sluit je niet uit dat je er ooit weer aan de slag wilt? De boemerangmedewerkers vertellen je waar je op moet letten bij vertrek en terugkeer:

  1. Laat een goede indruk achter
    "Zorg dat je niet weggaat met ruzie. Onenigheid maakt de mogelijkheid om terug te keren een stuk kleiner", aldus Akhrif. Wees eerlijk bij je exitgesprek, maar breng je feedback positief. Dus niet: ‘Jullie laten mensen aan hun lot over’, maar: ‘Ik miste persoonlijke begeleiding.’ Je kunt oud-collega’s nog overal tegenkomen.

  2. Houd contact met oud-collega’s
    Houd contact met je oude werkgever en je voormalige collega’s. Blijf interesse tonen in het bedrijf. Dat kan natuurlijk face-to-face, maar ook prima met een ‘vind ik interessant’ op LinkedIn. Zo zorg je dat er aan je gedacht wordt als er een geschikte functie vrijkomt.

  3. Salaris of plezier?
    Bedenk goed wat je reden is om weg te gaan. Is dat alleen het salaris? Denk er dan nog een keer over na. Hoe belangrijk is geld in verhouding tot werkplezier en een bedrijfscultuur die bij je past?

  4. Waarom ging je ook alweer weg?
    Je bent niet voor niets vertrokken bij je oude werkgever. "Als je bent weggegaan omdat je niet kon doorgroeien", zegt Angelo Visser, "vraag je dan af of je niet tegen dezelfde dingen aan gaat lopen. Zoek uit of de koers en de organisatie veranderd zijn. En ga na of je over een aantal jaar ook nog toekomst hebt binnen het bedrijf."

  5. Passen zowel de baan als het bedrijf bij jouw persoonlijkheid?
    Het kan zijn dat je bij je terugkeer in een andere functie terechtkomt. Vraag je af welke kwaliteiten je hebt en in hoeverre die gewaardeerd worden in je nieuwe functie en in de bedrijfscultuur.


Overweeg jij om je werk te verlaten? Focus niet alleen op een nieuwe job, maar denk ook eens aan je oude werkgever. Niet geschoten is altijd mis!

Nieuwe baan? Of terug naar je oude werkgever?

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.