WERKEN IN AUSTRALIË

Jouw carrière in Australië

Als je aan Australië denkt, denk je vast meteen aan Sydney, Ayers Rock, kangoeroes, haaien, spinnen en allerlei andere enge dieren. Maar het land heeft veel meer te bieden dan dat. Omdat het zo’n immens groot land is, wat helaas niet naast de deur ligt, gaan veel mensen voor een langere tijd naar Australië. Hiervoor moet je alleen wel flink wat sparen. Een andere optie is om te gaan werken in Australië. Daarmee vul je niet alleen de portemonnee, maar krijg je ook de mogelijkheid om meer mensen én the Australian way of life beter te leren kennen. Maar waarom zou je gaan wonen en werken in Australië? Hoe zit het bijvoorbeeld met de werkcultuur, horeca en feestdagen? In dit artikel leggen we het je uit.

Ben je enthousiast geworden en wil je het liefst morgen al aan de slag in the land down under?

Waarom werken in Australië?

Allereerst: waarom zou je gaan werken in Australië? Het is een veelzijdig land waarbij je de keuze hebt tussen de meest uiteenlopende banen. Of je nou in een wereldstad wilt werken of liever kiest voor een kleinere stad of dorp, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je tegen kost en inwoning in een hostel of als au-pair gaan werken, aan de slag in de Australische wijnvelden, meehelpen tijdens een groot sportevenement zoals de Australian Open, of werken langs de kust als duikinstructeur of als guide in de outback. Of wat dacht je van werken in Australië in de horeca? Je kunt het zo gek niet bedenken en in Australië hebben ze er vast en zeker een baan voor. Eén van de grote voordelen van werken in Australië is de taal. Als je Engels spreekt, kun je overal terecht en jezelf verstaanbaar maken.

Voordelen van werken in Australië

 • Engelse taal (beter) leren.
 • De mentaliteit van de Ozzies en de vele ruimte die er is, zorgen ervoor dat je meer rust in je hoofd krijgt. Hierdoor zul je minder snel een overvolle agenda hebben.
 • De banenmarkt is heel aantrekkelijk en je kunt aan de slag in allerlei verschillende sectoren. De werkloosheid is ook veel lager dan in de meeste andere landen. Daarnaast verdienen werknemers in Australië ook nog eens één van de hoogste salarissen van de wereld.

Nadelen van werken in Australië

 • Het is ver weg, dus als je vrienden en/of familie hebt in Nederland, kunnen die niet zo 1,2,3 op bezoek komen.
 • Australië is een land van regels. Al bij de aanvraag van je visum in Nederland heb je hiermee te maken, omdat hier een heel proces aan vooraf gaat. In het land zelf hanteren ze ook veel regels. Kun jij hier niet goed mee omgaan? Wellicht is dit dan niet het land voor jou.
 • De bewoners. En dan bedoelen we de harige, achtpotige inwoners van het land. Je moet niet raar opkijken als er ineens een kakkerlak of grote spin verschijnt op de werkvloer. Ben je hier bang voor? Wen er maar aan, want in Australië zouden ze zeggen: “Welcome to Australia”.

Australië uitzicht

Informatie over werken in Australië

Het gemiddelde salaris in Australië is A$ 5,019 (€ 3.207). Het bedrag in euro’s schuift natuurlijk wel met de koers. In Nederland is het gemiddelde inkomen zo’n € 2.611. In Australië ligt dit dus een stuk hoger. Good to know, als je wilt gaan werken in Australië.

Werkcultuur

Als je gaat wonen en werken in Australië, is het wel handig om te weten dat een ontmoeting begint en eindigt met handen schudden. Inwoners van Australië noemen elkaar doorgaans bij de voornaam. Houd als buitenstaander in eerste instantie beter 'mr.' of 'mrs.' aan. De Aussie manier van zakendoen is los en informeel. Ze staan graag op gelijke voet met hun zakenpartner. Dit geldt ook binnen het bedrijf. Tijdens zakelijke bijeenkomsten is er dan weer wel vaak een gepaste dresscode. Daarnaast is het gebruikelijk om visitekaartjes uit te wisselen bij deze bijeenkomsten. Ook is het heel gebruikelijk om buiten werktijd zaken te bespreken onder het genot van een hapje en een drankje. Daarnaast is het heel gewoon om een zakenrelatie thuis te ontvangen. De mentaliteit is vergelijkbaar met die in Nederland, maar de besluitvorming kan wat langzamer zijn. Reden hiervoor is dat het management de werknemers raadpleegt bij belangrijke beslissingen. Geduld is hierin een schone zaak.

Organisatiecultuur

Binnen Australische organisaties is hiërarchie voor het gemak opgesteld, zijn leidinggevenden altijd bereikbaar en vertrouwen managers op de expertise van individuele medewerkers en teams. Voor een Ozzie heeft iedereen op de werkvloer een belangrijke baan. Welke functie je ook hebt.

Als je gaat werken in Australië is het goed om te weten dat het land een sterk individualistische cultuur heeft, wat betekent dat in het bedrijfsleven van medewerkers wordt verwacht dat ze zelfredzaam zijn en initiatief tonen. Op de werkvloer wordt ernaar gestreefd dat je alles uit jezelf haalt. Australiërs zijn trots op hun successen en prestaties in het leven en het biedt een basis voor promoties. Daarnaast tonen ze veel respect voor tradities en hebben een relatief kleine neiging om te sparen voor de toekomst. Ze focussen zich meer op het behalen van snel resultaat. Tot slot vinden ze genieten van het leven en plezier erg belangrijk en proberen dit te realiseren. Daarnaast hechten ze meer belang aan vrije tijd, doen ze wat ze willen en geven ze geld uit zoals ze willen.

Feestdagen

Hieronder een lijst met belangrijke Australische feestdagen die handig voor jou zijn om te weten als je gaat werken in Australië. In totaal heeft Australië 7 Nationale feestdagen en ook nog andere officiële vrije dagen, maar die worden vastgesteld door de 8 staten.

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
 • Australia day - 26 januari;
 • ANZAC day - 25 april;
 • Goede vrijdag - een vrijdag in maart of april;
 • Pinkster maandag - een maandag in mei of juni;
 • Eerste Kerstdag - 25 december;
 • Boxing day - 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Voor je vertrekt, gaat er eerst nog wat geregel aan vooraf. Je spullen pakken voor een langdurig vertrek naar het buitenland is namelijk niet niks. Als je gaat werken in Australië heb je een visum nodig. Er zijn verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van jouw omstandigheden. Hierbij moet jij je ook bewust zijn van je rechten, verantwoordelijkheden en mogelijkheden als werknemer in Australië. Een veel aangevraagd visum onder de Nederlanders is het Working Holiday Visa. Met dit visum mag je namelijk niet alleen reizen, maar kun je ook werken in Australië. Dit visum geeft je het recht om één jaar lang te werken en reizen in Australië.

Helaas kun je met dit visum maar zes maanden voor één werkgever werken, daarna moet je op zoek naar een andere werkgever. Best ingewikkeld dus. Gelukkig bestaan er ook andere visa als je wilt werken in Australie, dus lees goed door welk visum voor jou van toepassing is. Dit kun je doen op de website van de Australische overheid. De Australische ambassade in Nederland is niet in staat om specifiek advies of bijstand te verlenen met het vinden van werk of een onderneming starten in Australië. Bummer. Gelukkig helpen wij jou er al een handje bij.

Wil je weten hoe je aan een appartement komt in Australië en wat je nog meer moet regelen voor vertrek?

Je leest het op onze wonen in Australië pagina.


Daarnaast is, net als in Nederland, het afsluiten van een basiszorgverzekering in Australië verplicht. In Australië heet deze basisverzekering de Medicare. Dit biedt gratis zorg in openbare ziekenhuizen en ook op gesubsidieerde medicijnen. De Medicare zorgt ervoor dat zorg toegankelijk is voor elke inwoner van Australië, doordat het wordt gebaseerd op de hoogte van het inkomen. Dus met jouw nieuwe baan in het vooruitzicht, is dit mooi meegenomen.

Een ander, niet geheel onbelangrijk, ding als je gaat wonen en werken in Australië: onderdak. Het vinden van een leuke woning kan best lastig zijn. Tips? lees dan ons artikel over wonen in Australië eens door. Hierin vertellen we jou hoe je het best een appartement kunt vinden in Australië.

Via YoungCapital werken in Australië

Lijkt het jou heaps nice om te werken in Australië? Wij helpen jou hier graag bij. Check onze vacatures voor Australië om te zien wat er op dit moment allemaal mogelijk is. Lees de vacaturetekst goed door, want er zijn regelmatig banen waarbij het één en ander al geregeld is, zoals vlucht en verblijf. Het verschilt per vacature wat er voor jou mogelijk is. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen als je gaat werken in Australië? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we kunnen bespreken welke mogelijkheden er zijn die bij jou passen.

Sydney, Australië

Check onze vacatures in Australië

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Kan ik werken in Australië?

 • Dit kan zeker. Je hebt hier alleen wel een visum voor nodig. Verdiep je hier voor vertrek dus goed in. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk onze vacatures in Australië dan eens.

 • Wat voor werk in Australië?

 • Omdat Australië zo’n groot land is, zijn er ook veel baankansen in verschillende sectoren. Denk aan horeca, in een hostel, als au-pair, langs de kust als duikinstructeur of als guide in de outback.

 • Wat verdien je gemiddeld in Australië?

 • Het gemiddelde salaris in Australië is A$ 5,019.88. Dat is € 3207,28.

Bekijk ook eens deze landen en steden