WONEN IN AUSTRALIË

Jouw avontuur in Australië

Het land van de outback, kangoeroes, the opera house, enge dieren, surfen en g’day mate. We hebben het natuurlijk over Australië. Dat immens grote land, wat ook nog een continent is. Helemaal aan de andere kant van de wereld. Als je even het dagelijkse leven wilt ontvluchten geldt: “hoe verder weg, hoe beter”, toch? Heb jij er weleens aan gedacht om te gaan wonen in Australië? Lees dan gauw verder, want in dit artikel zetten we voor jou de voor- en nadelen op een rij en vertellen we onder andere wat de gemiddelde kosten zijn van wonen in Australië, waar je rekening mee moet houden en hoe het werkt als je via YoungCapital gaat werken in Australië.

Lijkt het je fantastisch om (tijdelijk) te werken in Australië?

Waarom wonen in Australië?

Als jij niet bang bent voor spinnen, haaien en kakkerlakken en het niet erg vindt om je vrienden en familie in Nederland niet naast de deur te hebben: waarom níet wonen in Australië? Ondanks dat het land ver weg ligt, lijkt de cultuur erg op die van Nederland. De meeste mensen spreken ook al Engels, dus een echte cultuurshock zul je niet hebben. Tuurlijk heeft elk land voor- en nadelen. Hieronder sommen we ze voor je op.

Voordelen van wonen in Australië

 • Je kunt je Engels verbeteren (of leren, als je het nog niet spreekt).
 • Het gezondheidssysteem is in Australië goed geregeld. Zo heeft het één van de beste dekkingen van de wereld.
 • Wil je wonen en werken in Australië? Goed nieuws: de banenmarkt is heel aantrekkelijk en je kunt aan de slag in allerlei verschillende sectoren. De werkloosheid is ook veel lager dan in de meeste andere landen. Daarnaast heeft het ook nog eens één van de hoogste salarissen van de wereld.

Nadelen van wonen in Australië

 • Het is ver weg, dus als je vrienden en familie hebt in Nederland, kunnen die niet zo 1,2,3 op bezoek komen.
 • Australië is een land van regels. Zo easy-going als de bewoners zijn, zo lastig is het om te verhuizen naar Australië. Al bij de aanvraag van je visum in Nederland krijg je hiermee te maken, omdat er een heel proces aan voorafgaat. In het land zelf hanteren ze ook veel regels.
 • De bewoners. En dan bedoelen we de harige, achtpotige inwoners van het land. Je moet niet raar opkijken als er ineens een kakkerlak of grote spin verschijnt op de werkvloer. Ben je hier bang voor? Wen er maar aan, want in Australië zouden ze zeggen: Welcome to Australia.

Sydney, Australië

Kosten van wonen in Australië

Of je nou tijdelijk gaat wonen in Australië of definitief wilt verhuizen naar Australië, de kosten die je gaat maken als je gaat emigreren naar Australië, moeten goed in overweging gebracht worden. Hoe duur is het leven daar eigenlijk? En welke kosten kun je verwachten voor vaste lasten en lifestyle? Naar schatting zijn de maandelijkse levenskosten van één persoon in Australië € 850,84 (1.329,44 A$) zonder huur. Het leven in Australië is gemiddeld 4,05% duurder dan in Nederland. En de huur in Australië is gemiddeld 2,38% hoger dan in Nederland. Verder is het lastig te zeggen hoeveel je maandelijks of wekelijks precies kwijt zult zijn, want dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de locatie waar je gaat wonen in Australië. In een grote, populaire stad betaal je veel meer dan in een klein niemands dorpje.

Met behulp van onderstaande tabel, leggen we jou uit hoeveel je gemiddeld kwijt zult zijn, uitgaande van één persoon.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 1.060,-
Huur buiten het centrum € 820,-
Gas, water, licht € 135,-
Internet € 48,-
Mobiele telefoon abonnement € 30,-
Openbaar vervoer € 94,-
Fitness € 42,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Australië

Wat zijn nou écht leuke en handige dingen om te weten als je gaat wonen in Australië? Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Lifestyle

De meeste Ozzies zijn spontaan en open: als je als buitenlander gaat wonen in Australië kom je makkelijk in contact met de plaatselijke bevolking. Dit is een groot voordeel ten opzichte van landen waar de bevolking iets meer gesloten is. Iets te vieren? Eten en drinken met vrienden, familie en de bredere gemeenschap rond een gedeelde tafel, is een integraal onderdeel van de Australische cultuur.

Ben jij een typische Nederlander die elke afspraak honderd jaar vooruit moet plannen? Probeer dit dan maar alvast af te leren, want in Australië doen ze daar niet aan. Even bijpraten? No worries mate. Ga spontaan langs met een krat bier en plezier is gegarandeerd. De ‘no worries attitude’ staan ze veelal bekend om. Hoewel eten, evenementen, kunst en cultuur ook hoog in het vaandel staan, is hun laid back manier van leven wat ze typeert. Daarnaast houden de Ozzies van buiten zijn. Door het gevarieerde landschap, klimaat, flora, en fauna, is het geen wonder dat ze van buitenactiviteiten houden.

Weetjes

 • Vroeger hadden Melbourne en Sydney ruzie over welke stad de hoofdstad van Australië mocht zijn. De regering schreef in 1911 een soort prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuwe hoofdstad. Zodoende werd Canberra in 1927 de nieuwe ontstane hoofdstad van Australië. Crazy, right?
 • Australië heeft drie standaard tijdzones: Australian Eastern Standard Time (AEST), Australian Central Standard Time (ACST) en Australian Western Standard Time (AWST). Hoeveel tijdsverschil er met Nederland is, hangt er dus vanaf in welk deel van Australië je bent.
 • Ook goed om te weten als je gaat wonen in Australië: de gezondheidszorg in Australië wordt voor ongeveer 70 procent door de overheid gefinancierd.
 • De geschiedenis van Australië heeft een grote invloed op de levensstijl van vandaag, en de eerste en oudste verhalen van Australië behoren tot de Aboriginals en Torres Strait Islander-volkeren. Hun diverse talen, filosofieën en geschiedenissen vormen de oudste nog bestaande cultuur op aarde.
 • Ze houden van sport. Veel sport. Denk aan cricket, rugby, Australian Rules Football, voetbal, tennis en meer.

Australië

Wat moet je regelen?

Verhuizen naar het buitenland en dan met name emigreren naar Australië is niet niks. Het is niet alleen een hele nieuwe stap, je laat ook nog nog eens je leven in Nederland achter. Al ga je tijdelijk wonen in Australië, het blijft een wereldreis. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Maar een goed begin, is maar de helft. Toch? Dus: werk een lijst af van dingen die je nog moet regelen, zoals het stopzetten van je huur, verzekeringen, telefoonabonnement en andere abonnementen. Tip: maak voor jezelf een checklist, zodat je kunt afvinken wat je al gedaan hebt. Dit maakt het in ieder geval een stuk overzichtelijker voor jezelf.

Ready to leave? Vanaf hier begint het geregel. Om te mogen wonen in Australië heb je een visum nodig. Ook voor wonen en werken in Australië heb je een visum nodig. Eigenlijk heb je voor elke reden van bezoek wel een papiertje nodig, maar elk visum is net weer anders. Verdiep je hier dus goed in. Neem eens een kijkje op de website van de Australische overheid. Hier kun je een hele lijst met visa vinden. Zo weet je precies welke jij nodig hebt.

Wil je weten wat je nog meer moet regelen als je ook gaat werken in Australië?

Je leest het op onze werken in Australië pagina.


Dan, niet geheel onbelangrijk, het verblijf. Hoe kom je aan een woning in Australië? Een tip die veel locals je zullen geven is dat je het best op zoek kunt gaan naar een woning, als je daar eenmaal bent. Dan kun je precies kijken waar je terecht komt en kun je niet zo snel opgelicht worden. Daarnaast wordt alles ook meteen in de juiste valuta berekend. Een tussentijdse oplossing kan een hostel zijn. Vind je dit toch te tricky? Snappen we. Gelukkig zijn er verschillende websites of Facebookgroepen die je kunt gebruiken voor je zoektocht. Denk bijvoorbeeld aan property.com of yugo.com.

Tot slot: net als in Nederland, is het afsluiten van een basiszorgverzekering in Australië verplicht. In Australië heet deze basisverzekering de Medicare. Dit biedt gratis zorg in openbare ziekenhuizen en ook op gesubsidieerde medicijnen. De Medicare zorgt ervoor dat zorg toegankelijk is voor elke inwoner van Australië, doordat het wordt gebaseerd op de hoogte van het inkomen. Kijk, dat is een mooi vooruitzicht. Als je als Nederlander gaat wonen in Australië, wil je hier natuurlijk ook gebruik van maken. Dat kan, alleen moet je hier dan wel binnen zeven tot tien dagen na aankomst voor geregistreerd zijn. Veel inwoners kiezen daarnaast ook voor een particuliere ziektekostenverzekering, die als aanvulling dient op de Medicare.

Via YoungCapital wonen in Australië

Ga je wonen en werken in Australië? Dan kun je via YoungCapital op zoek naar een werkgever in Australië. Het kan zijn dat er al het één en ander voor je geregeld wordt, van het vliegticket tot een appartement. Is dat toch even mooi meegenomen? Of dit ook voor jou geldt, hangt af van de werkgever waar je eventueel aan de slag gaat. Lees dus altijd goed in de vacature waar ze jou mee kunnen helpen. YoungCapital vormt hierbij de schakel tussen jou en de werkgever. Heb je vragen? Dan kun je ook bij ons terecht. Staan er momenteel geen vacatures voor Australië online die bij jou passen? Schrijf je dan in voor onze poolvacature. Zo houden we jou op de hoogte als er iets interessants voor je is.

Australië weg

Check onze vacatures in Australië

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Australië

Valuta Australische Dollar ($) AUD
Officiële taal Engels
Hoofdstad Canberra
Tijdzone (wintertijd) GMT+10 (AEST), GMT+9.30 (ACST), GMT+8 (AWST)
Minimumloon per maand € 11,- per uur

Veelgestelde vragen

 • Kan je in Australië wonen?

 • Jazeker. Als je wilt verhuizen naar Australië, of tijdelijk wilt wonen en werken in Australië, dan heb je een visum nodig. Welke je precies nodig hebt, hangt af van de reden van je bezoek aan het land.

 • Is wonen in Australië duur?

 • Australië staat bekend als één van de duurdere bestemmingen ter wereld. Een ideale manier om wat van het land te zien én om geld te sparen, is door te wonen en werken in Australië. Zo kun je rondreizen, maar ook een zakcentje verdienen.

 • Hoeveel kost het om te emigreren naar Australië?

 • Naar schatting zijn de maandelijkse levenskosten van één persoon in Australië € 850,84 zonder huur. Hoeveel je maandelijks precies kwijt bent, hangt ook af van de bestemming waar je verblijft.

Bekijk ook eens deze landen en steden