WERKEN IN DUITSLAND

Jouw carrière in Duitsland

Een baan bij onze oosterburen. Misschien zul je er niet zo snel aan denken, maar als je wilt werken in het buitenland is Duitsland zo’n gekke keuze nog niet. Wat dacht je van de prachtige Duitse steden, zoals Berlijn, München en Keulen? Zou het niet geweldig zijn om daar een tijdje te wonen en werken? Of misschien woon je wel in de buurt van de Duitse grens: dan zou je kunnen overwegen om grensarbeider in Duitsland te worden. Er zijn verschillende opties en werken in Duitsland heeft natuurlijk zo z’n voor- en nadelen. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Kom erachter wat je allemaal moet regelen, waar je rekening mee moet houden en waarom je zou moeten kiezen voor een job in Duitsland.

Wil je vast weten waar je op dit moment aan de slag kunt? Check dan meteen ons banenaanbod in Duitsland.

Waarom werken in Duitsland?

Een citytrip naar een Duitse stad is zo gepland, en je kunt zelfs makkelijk voor een paar tientjes heen en weer met de trein naar een stad als Düsseldorf. Voor het gemak hoef je dus niet te gaan wonen en werken in Duitsland. Maar waarom dan wél? Hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zelf bekijken of werken in Deutschland iets is voor jou, of dat je het kunt wegstrepen van je bucketlist.

Voordelen van werken in Duitsland

  • Er zijn meer verplichte vrije dagen in Duitsland dan in Nederland. Verder staat het aantal vakantiedagen dat je kunt opnemen ongeveer gelijk aan elkaar, wat betekent dat je in totaal meer vakantie hebt in Duitsland dan in Nederland. Lekker!
  • Omdat Duitsland ons buurland is, heb je de mogelijkheid om te werken in Duitsland maar te blijven wonen in Nederland. Da’s fijn als je graag werkervaring in het buitenland wilt opdoen, maar liever in je eigen woonomgeving blijft.
  • De meeste mensen in Duitsland spreken prima Engels, waarschijnlijk ook bij jou op de werkvloer. Toch liever de lokale taal spreken? Gelukkig is Duits niet lastig te leren.
  • Als ons buurland heeft Duitsland veel zakelijk contact met Nederland. Dat betekent dat er regelmatig vraag is naar Nederlandstalige werknemers, bijvoorbeeld in de klantenservice van bedrijven die ook klanten in Nederland hebben. Genoeg baanmogelijkheden voor jou, dus!
  • Parttime werken wordt er steeds populairder, dus als jij graag een paar dagen per week wilt werken in Duitsland zodat je tijd overhoudt om het land te zien, heb je daar waarschijnlijk wel de mogelijkheid voor!

Nadelen van werken in Duitsland

  • Wil je een andere culturele ervaring opdoen in het buitenland? Dan is Duitsland misschien niet de juiste keuze voor jou, want de werkcultuur lijkt behoorlijk op die in Nederland. En het is natuurlijk niet heel ver van huis.
  • Voor een hoger salaris hoef je niet per se te gaan werken in Duitsland: het minimumloon is namelijk ongeveer gelijk aan Nederland (in juli 2021 € 9,60 in Duitsland en € 9,82 in Nederland).
  • De mogelijkheid om te werken in Duitsland en te blijven wonen in Nederland is fijn, maar dan zijn er wel heel wat zaken waarmee je rekening moet houden. Het is dus belangrijk dat je jezelf goed informeert over de gevolgen voor o.a. het betalen van belasting en je zorgverzekering. Verderop op deze pagina helpen we je vast op weg.

Duitsland

Informatie over werken in Duitsland

Je wilt je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op jouw werk in Duitsland. Daarom hebben we vast wat handige info voor je op een rijtje gezet.

Eten en drinken op werk in Duitsland

Meestal verschilt het een beetje per werkplek wat Duitse werknemers eten en drinken tijdens hun pauze. Sommige plekken hebben een kantine. Ook gaan Duitsers regelmatig buiten lunch halen, afhankelijk van waar de werkplek gevestigd is. Zelf lunch meenemen wordt ook prima geaccepteerd. Voor de eerste dag werken in Duitsland adviseren we: go with the flow, check de omgeving rondom je werkplek en als je onzeker bent, neem dan voor de zekerheid een broodtrommeltje mee. Na een paar dagen weet je wel wat jouw collega’s doen en waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Werkcultuur

Je denkt misschien dat de werkcultuur in Nederland en Duitsland heel erg op elkaar lijken, en daar zit een kern van waarheid in, maar er zijn toch wat verschillen. Natuurlijk ligt dit ook sterk aan de werkplek, dus zie de informatie die we hier geven als algemene info die kan afwijken afhankelijk van waar je gaat werken in Duitsland.

Werktijden

De werktijden komen in Duitsland sterk overeen met die in Nederland. Zo werken in Duitsland de meeste mensen 8 uur per dag, waarbij ze 30 minuten pauze krijgen, of 45 minuten als ze langer dan 8 uur werken. De pauze mag worden opgesplitst in meerdere korte pauzes. De fulltime werkweek is net als in Nederland meestal 40 uur, en je mag niet meer dan 48 uur per week werken.

Vakantiedagen

Het aantal vakantiedagen waar je minimaal recht op hebt is ongeveer gelijk aan Nederland: bij een werkweek van 5 dagen krijg je minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Let wel op dat je 6 maanden bij de werkgever gewerkt moet hebben voordat je vakantiedagen mag opnemen.

Hiërarchie

Hoewel de hiërarchische afstand tussen manager en werknemer in Duitsland niet heel groot is, kan het wel wat afstandelijker zijn dan je gewend bent in Nederland. Het is allemaal net wat formeler dan hier, en je zult merken dat werknemers eerder hun manager met Sie aanspreken dan mensen hier ‘u’ zeggen tegen hun leidinggevende. Natuurlijk verschilt dit ook per werkplek, maar het kan geen kwaad om rekening te houden met een wat meer formele setting. Begin dus niet tijdens je eerste week werken in Duitsland al met kletsen tegen je manager over je wilde weekendplannen.

Meetings

In Duitsland wordt er net als in Nederland van je verwacht dat je op tijd verschijnt voor een meeting. Die zijn meestal efficient, to the point en het liefst worden discussies met een duidelijke conclusie beëindigd. Let er op dat je nooit door iemand heen praat; dit wordt als enorm onbeleefd gezien. Wat betreft deadlines is er meestal ook de verwachting dat die netjes gehaald worden als je gaat werken in Duitsland.

Communicatie

Zoals we eerder al vertelden is de sfeer op het werk in Duitsland dus meestal behoorlijk formeel; privé en werk worden gescheiden gehouden. Communicatie op het werk is net als in Nederland direct en to the point. De meeste Duitsers vinden het belangrijk dat iedereen de context begrijpt en dat alles duidelijk is. Dat herkennen we in Nederland wel. Ook wordt het gezien als professioneel om je emoties buiten beschouwing te laten.

Werkkleding

Net als in Nederland verschilt de dresscode op het werk een beetje per werkgever. Meestal zit je prima zolang je je niet over the top kleedt. Onze tip als er geen duidelijke dresscode is? Kleed je simpel tijdens de eerste dagen werken in Duitsland en kijk wat je collega’s qua werkkleding doen. Dan weet je meestal wel wat er ongeveer geaccepteerd wordt.

Wil je je ook vast voorbereiden op de lifestyle van Duitsland buiten werk?

Check ons artikel over wonen in Duitsland.


Nationale feestdagen in Duitsland

Als je er gaat werken, is het natuurlijk fijn om te weten wanneer je (verplichte) vrije dagen in Duitsland hebt. Goed nieuws: dit zijn er over het algemeen wat meer dan in Nederland. Er zijn negen nationale feestdagen in Duitsland, waarop het hele land sowieso vrij heeft. Verder zijn er ook nog extra verplichte vrije dagen in Duitsland per deelstaat vastgelegd. Die kunnen veranderen per jaar, dus check het altijd goed online voordat je gaat werken in Duitsland.

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
  • Paasmaandag - een maandag in maart of april;
  • Meifeest / Dag van de Arbeid - 1 mei;
  • Hemelvaartsdag - een donderdag in mei of juni;
  • Pinkstermaandag - een maandag in mei of juni;
  • Dag van de Duitse Eenheid - 3 oktober;
  • Eerste Kerstdag - 25 december;
  • Tweede Kerstdag - 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Duitsland is natuurlijk een EU-land, wat betekent dat je geen visum of werkvergunning nodig hebt om tijdelijk te mogen werken in Duitsland als Nederlander. Je kunt gewoon op de trein stappen en vertrekken. Met jouw paspoort of ID-kaart mag je tot drie maanden wonen en werken in Duitsland als Nederlander. Wil je langer blijven? Dan moet je aantonen dat je kunt betalen voor je levensonderhoud. Meestal zit dat dus wel goed als je een baan hebt. Wil je uiteindelijk permanent verblijfsrecht aanvragen? Dat kan automatisch na vijf jaar wonen in Duitsland via een aanvraagformulier. Let er wel op dat je, naast een Duitse baan, ook een goede beheersing van de Duitse taal moet hebben om hiervoor geaccepteerd te worden.

Adresregistratie

Ben je net aangekomen in Duitsland? Let er dan op dat je binnen twee weken je adres moet registreren bij een Bürgeramt (een soort gemeentekantoor). Hiervoor heb je, naast het ingevulde registratieformulier en een geldig paspoort of ID-kaart, een verklaring nodig van de verhuurder van je appartement.

Zorgverzerkering

Ga je tijdelijk werken in Duitsland? Dan kun je jouw Nederlandse zorgverzekering gewoon aanhouden, maar na drie maanden is die niet meer dekkend. Dan moet je dus een Duitse zorgverzekering aanvragen. Meestal is dit de Krankenkasse die automatisch geregeld wordt via je werkgever.

Werken in Duitsland en wonen in Nederland

Woon je in de buurt van de Duitse grens? Grote kans dat je dan wilt blijven wonen in Nederland tijdens het werken in Duitsland. Je wordt dan een grenswerker of grensarbeider in Duitsland. In dit geval zijn er nog wat andere zaken waarmee je rekening moet houden. Hieronder even alles wat voor jouw situatie geldt op een rijtje. We gaan er hierbij vanuit dat je volledig gaat werken in Duitsland en dus onbeperkt belastingplichtig bent in Duitsland. Werk je deels in Nederland? Dan ben je beperkt belastingplichtig in Duitsland en kunnen er weer andere regelingen gelden, dus informeer je goed.

  • Als je volledig in Duitsland werkt (dus niet deels in Nederland), betaal je daar loonbelasting. Hierdoor moet je meestal belastingaangifte doen in zowel Nederland als Duitsland.
  • In principe ben je nog steeds premieplichtig in Nederland voor de volksverzekeringen, maar val je onder de Duitse sociale zekerheid. Gelukkig hebben Nederland en Duitsland een verdrag gesloten waardoor je geen dubbele belasting hoeft te betalen. Let wel op dat je dit steeds goed aangeeft bij je belastingaangiftes.
  • Via je Duitse werkgever heb je een zorgverzekering (Krankenkasse). Zorg ervoor dat je je via CZ registreert voor een Verdragspolis: dan heb je gewoon recht op Nederlandse zorg. Let wel op: je hebt geen recht meer op zorgtoeslag, dus deze moet je stopzetten. Ook moet je jouw huidige Nederlandse zorgverzekering stopzetten (als je niet bij CZ bent verzekerd).
  • Je pensioen en eventuele arbeidsongeschiktheid worden geregeld via je Duitse werkgever.
  • Als je werkloos raakt, vraag je in Nederlandse een werkloosheidsuitkering aan.
  • Ben je ziek? De eerste zes weken wordt je loon doorbetaald door je werkgever. Na die zes weken krijg je Krankengeld (ziekengeld) uit je Krankenkasse dat bestaat uit ongeveer 70% van je loon. Maar let op: omdat je in Nederland woont, moet je je óók ziek melden bij UWV!

Via YoungCapital werken in Duitsland

Wil jij de uitdaging aangaan in Duitsland? Of je nou als grensarbeider in Duitsland wilt werken of er liever ook gaat wonen, YoungCapital kan jou in alle gevallen helpen bij je zoektocht naar een Duitse job. Neem maar eens een kijkje tussen onze Duitse vacatures of neem contact met ons op zodat we je persoonlijk advies kunnen geven. Wij blijven trouwens jouw contactpersoon als je al aan het werk bent in Duitsland, dus als je vragen of problemen hebt, kun je altijd bij ons terecht. Fijn, toch? Wat de werkgever voor je regelt? Dat verschilt per baan, dus lees altijd goed de vacaturetekst door zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Duitsland uitzicht

Check onze vacatures in Duitsland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Wat moet ik doen als ik in Duitsland ga werken?

  • Let erop dat je jouw Duitse adres registreert binnen twee weken van je aankomst. Ook moet je na drie maanden bewijzen dat je voldoende inkomen hebt om je leven in Duitsland te blijven financieren. Regel ook een Duitse zorgverzekering als je langer dan drie maanden in het land blijft wonen en werken.

  • Kan ik werken in Duitsland en blijven wonen in Nederland?

  • Ja, dat kan, dan ben je grensarbeider. Wel komen daar een aantal regelingen bij kijken. Lees er op deze pagina meer over.

  • Wat heb je nodig om in Duitsland te werken?

  • Als EU-burger heb je niet veel nodig om in Duitsland te kunnen werken. Je hoeft namelijk geen speciale woon- of werkvergunning te regelen. Het enige wat je nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs.

Bekijk ook eens deze landen en steden