WERKEN IN ITALIË

Jouw carrière in Italië

Ben je iemand die wel van avontuur houdt en wil je maar al te graag in het buitenland werken? Dan is Italië een goede optie. Als je aan Italië denkt, denk je waarschijnlijk aan pizza, pasta en espresso. Cliché, we know. Italië heeft natuurlijk veel meer te bieden dan dat. Want hoe is het nou echt om te wonen en werken in Italië? Wat moet je regelen als je gaat verhuizen naar Italië en wat zijn de grootste cultuurverschillen? YoungCapital vertelt je er alles over.

Wil je al weten of er een leuke baan voor je tussenzit? Check snel de openstaande vacatures op YoungCapital en wie weet woon jij binnenkort al in Italië.

Waarom werken in Italië?

Werken in een land met lekker eten, goede wijn en mooi weer. Wie wil dat nou niet? Als je gaat wonen en werken in Italië kan dat. Zie je jezelf na een lange werkdag op het strand liggen? Of geniet je liever van een lekkere pizza of pasta op het terras? Italië is de ideale bestemming als je op zoek bent naar tijdelijk werk. Of je nou bij een kantoor aan de slag gaat of in de horeca werkt, in Italië zijn de mogelijkheden eindeloos. En nog een voordeel: je bent niet ver van huis.

Voordelen van werken in Italië

 • In een vakantieland als Italië is veel tijdelijk werk te vinden. Wil je in de zomervakantie een extra zakcentje bijverdienen? Ook dan kun je veel kanten op. Ga bijvoorbeeld aan de slag in een animatieteam op de camping.
 • Ben je iemand die snel heimwee heeft? Het maakt niet uit waar je woont in Italië, je bent relatief dicht bij huis. Maximaal 2,5 uur vliegen en je bent weer in Nederland.
 • Je zit in dezelfde tijdzone als je vrienden en familie in Nederland.

Nadelen van werken in Italië

 • In Italië hebben ze geen minimumloon. Hoe dat werkt? De werkgever bepaalt zelf hoeveel jouw salaris gaat zijn. Dat kan natuurlijk positief uitpakken, maar ook negatief.
 • Heb je een kantoorbaan? Werktijden in Italië zijn net wat anders dan in Nederland. Zou kun je verwachten dat je een 3 uur durende lunchpauze hebt en je rond een uur of 8 je laptop dicht kunt slaan.
 • Als je bijvoorbeeld gaat werken in Rome, is het vinden van een betaalbaar appartement in de stad lastig. Wonen in de stad is duurder dan in Nederland. Je kunt beter net buiten de stad kijken als je niet duizenden euro’s wilt uitgeven aan een woning.

Italië

Informatie over werken in Italië

Als je gaat werken in Italië heb je te maken met een andere cultuur. Dat merk je ook op de werkvloer. YoungCapital bereidt je graag voor op de Italiaanse cultuur.

Lunchen op werk

Italië, het land waar je leeft om te eten. Logisch dat de lunch dan een belangrijk deel is van je werkdag als je gaat werken in Italië. Een lunchpauze van 12 tot 3 is meer dan normaal. Betekent natuurlijk wel dat ze langer doorwerken, meestal tot een uur of 8. De meeste Italianen kiezen ervoor om buiten de deur te lunchen, meestal in een bar of cafetaria. In het centrum vind je dan ook vaak borden waar ‘menu di mezzogiorno’ op staat. Eigenlijk betekent dat ‘menu van de dag’ en bestaat het uit twee gangen. Eerst een bord pasta en daarna een ander gerecht met vlees, aardappel en groenten. Laat je lunchbox dus maar thuis. Van soep tot een toetje, zo’n lange lunchpauze betekent dan ook een uitgebreide lunch.

Werkcultuur

Waar wij in Nederland (meestal) gewend zijn om onze manager bij zijn voornaam aan te spreken, zit dat in Italië net wat anders. De werkcultuur is daar op veel manieren anders. Het is gebruikelijk om je manager aan te spreken met dottore. Dit is Italiaans voor dokter. In Italië vind je nog veel familiebedrijven, waar het hoofd van de familie ook aan het hoofd staat van het bedrijf. Dat verandert ook de manier van werken in Italië. Daarom komt het vaak voor dat mensen hun hele leven bij hetzelfde bedrijf blijven werken. Trouw zijn aan je werk is belangrijk.

Werkkleding

In een land waar mode zo’n grote rol speelt, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat je formeel gekleed naar werk moet. Je netjes kleden betekent dat je een goede indruk wilt maken en je werkgever respecteert. Je spijkerbroek en t-shirt kun je dus in de kast laten hangen. Wat wel appropriate is als je gaat werken in Italië? Mooie pakken of rokken, minimalistische sieraden en donkere kleuren. De meeste Italianen zijn goed op de hoogte van de laatste modetrends en nemen dit ook mee naar de werkvloer. Hoe je snel het ijs breekt? Complimenten. Wat voor een Nederlander misschien al snel overdreven voelt, is het complimenteren van outfits een manier om respect te tonen.

Feestdagen

Welke feestdagen ben je vrij als je gaat werken in Italië? Onderstaande data kun je alvast in je agenda noteren:

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
 • Driekoningen - 6 januari;
 • Pasen - een zondag in maart of april;
 • Bevrijdingsdag - 25 april;
 • Dag van de arbeid - 1 mei;
 • Dag van de republiek - 2 juni;
 • Maria Hemelvaart - 15 augustus;
 • Allerheiligen - 1 november;
 • Onbevlekte ontvangenis - 8 december;
 • Eerste kerstdag - 25 december;
 • Tweede kerstdag - 26 december;
 • Oudjaar - 31 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Als EU-burger is verhuizen naar Italië niet heel moeilijk. Als je korter dan 90 dagen blijft, hoef je je niet in te schrijven in Italië. Van plan om langer dan 90 dagen te wonen en werken in Italië? Dan moet je je wel inschrijven bij de anagrafe. Dit is het Italiaanse bevolkingsregister. Zorg ervoor dat je paspoort geldig is, en je een verklaring dat je in Nederland verzekerd bent en je arbeidscontract bij je hebt. Met die formulieren kun je ingeschreven worden bij de Italiaanse gemeente. Zo krijg je vervolgens ook een codice fiscale. Dit fiscale nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse BSN-nummer. Je hebt het nodig om bijvoorbeeld een rekening te openen of een verzekering of abonnement af te sluiten. Best belangrijk dus.

Het is wel zo handig om je te verzekeren als je gaat werken in Italië. Check eerst bij je toekomstige werkgever of je via hun verzekerd wordt. Zo niet, kun je voor verschillende opties kiezen. Het makkelijkst is om voor een internationale verzekering te gaan, als je tijdelijk in het buitenland werkt. Zo ben je nog steeds in Nederland verzekerd, maar wordt er wel veel gedekt als het nodig is.

Weten wat je nog meer moet regelen als je gaat verhuizen?

Je leest het in ons artikel over wonen in Italië.

Via YoungCapital werken in Italië

Zie je jezelf al helemaal wonen en werken in Italië? Pak je kans! Wist je dat je via YoungCapital kunt werken in Italië? Wij zorgen ervoor dat je bij een werkgever geplaatst wordt en aan je avontuur kunt beginnen. Wij adviseren je wat goed bij je past en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Misschien ga je dan wel werken in Italië voor een Nederlands bedrijf. En mocht je problemen hebben (waar wij natuurlijk niet van uit gaan), kun je ons altijd een belletje geven. YoungCapital is jouw contactpersoon. Ben je enthousiast en wil je op de hoogte blijven van alle opties? Schrijf je dan in voor onze poolvacature.

Italië vanaf het water

Check onze vacatures in Italië

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Is er veel werk in Italië?

 • Ja, er is veel werk in Italië. Omdat het ook een vakantieland is, is er veel tijdelijk werk. Zo kun je op veel verschillende manieren werken in Italië, bijvoorbeeld in een animatieteam op de camping of als reisleider.

 • Kan ik in Italië gaan wonen?

 • Ja, als EU-burger kun je makkelijk in Italië werken en wonen. Als je langer dan 90 dagen blijft, moet je je inschrijven bij de gemeente. Verder hoef je geen visum te regelen om te kunnen wonen en werken in Italië.

 • Wat moet ik regelen als ik ga verhuizen naar Italië?

 • Op onze wonen in Italië pagina vind je alle info die je nodig hebt.

Bekijk ook eens deze landen en steden