WERKEN IN OOSTENRIJK

Jouw carrière in Oostenrijk

Lijkt het jou tof om deze winter op de piste of in een après-skihut te werken? Of droom je van een baan in Wenen, bijvoorbeeld in de marketing? Er zijn genoeg mogelijkheden als het gaat om werken in Oostenrijk, maar er komt ook veel bij zo’n avontuur in het buitenland kijken. Wat moet je bijvoorbeeld regelen voordat je vertrekt? Hoe gaat het er in dit land aan toe op de werkvloer? En kleven er nadelen aan werken in Oostenrijk waar je rekening mee moet houden? Grote kans dat jouw vraag op deze pagina wordt beantwoord.

Ga jij liever meteen actief op zoek naar een baan in Oostenrijk? Check ons actuele aanbod aan vacatures en solliciteer als er iets leuks voor jou tussen staat.

Waarom werken in Oostenrijk?

Denk je aan Oostenrijk als bestemming voor jouw buitenlandavontuur? Snappen we best, want dat betekent werken tussen de bergen of in een romantische stad, en ’s avonds wachten er schnaps en schnitzels op je. Toch is het slim om de voor- én nadelen van werken in Oostenrijk op een rijtje te hebben voordat je je koffers pakt. Je vindt de belangrijkste hieronder.

Voordelen van werken in Oostenrijk

  • Van je hobby je werk maken? Dat kan in Oostenrijk. Tenminste, als skiën of snowboarden tot je hobby’s behoort. Als ski- of snowboardleraar sta je de hele dag op de piste. En het mooie is: ook na werktijd heb je volop de mogelijkheid om van de berg af te roetsjen.
  • Je werkomgeving is trouwens ook niet verkeerd als je gaat werken in een wintersportgebied. Denk aan besneeuwde berglandschappen, panoramische vergezichten en frisse berglucht.
  • Ook buiten de toerismesector is er genoeg werk te vinden in Oostenrijk, met name in de marketing, informatica en dienstverlenende sector. Ideaal voor als je voor langere tijd wilt wonen en werken in Oostenrijk en na jouw tijdelijke uitdaging een nieuwe baan zoekt.

Nadelen van werken in Oostenrijk

  • Oostenrijk kent geen wettelijk minimumloon, waardoor je weinig zekerheid hebt wat salaris betreft. Er worden doorgaans wel afspraken over gemaakt in de cao, al hoeven werkgevers aan starters slechts 75 procent van het vastgestelde bedrag te betalen.
  • Goede talenkennis is een must als als je wilt werken in Oostenrijk. Zonder goede Duitse skills kun je een kantoorbaan meestal wel vergeten. En in de toerismesector geldt: hoe meer talen je spreekt, hoe beter.
  • Op de werkvloer gaat het er vrij formeel aan toe en Oostenrijkers hechten veel waarde aan hiërarchie. Als junior of nieuweling binnen het bedrijf heb je daarom weinig inspraak, zelfs al heb je nog zo’n goed idee.

Oostenrijk

Informatie over werken in Oostenrijk

Voordat je solliciteert op een vacature in Oostenrijk, is het slim om uit te zoeken of de manier van werken in dit land bij je past. Want hoewel Oostenrijk natuurlijk gewoon in Europa ligt, merk je op de werkvloer wel degelijk (culturele) verschillen met Nederland. Wat kun je verwachten als je gaat werken in Oostenrijk?

Werkcultuur

Je kon hierboven al lezen dat bedrijven in Oostenrijk een vrij hiërarchische structuur hebben. Er wordt veel waarde gehecht aan (functie)titels en werknemers verwachten dat ze duidelijke taken van hun manager krijgen. Het wordt gewaardeerd als je initiatief toont, maar dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk iets met jouw ideeën wordt gedaan.

Over tijd zijn Oostenrijkers duidelijk: die is kostbaar en kun je beter niet verspillen. Ze werken graag zo efficiënt mogelijk en vinden het daarom niet fijn om onnodig gestoord te worden. Gezellige praatjes over het weekend kun je dus maar beter voor de pauze bewaren als je gaat werken in Oostenrijk. Zorg er daarnaast voor dat je op tijd verschijnt bij meetings en je goed voorbereidt. Zo kunnen de agendapunten snel worden afgewerkt en kan de meeting worden afgerond binnen de vastgestelde tijd. Alles voor de efficiëntie.

Oostenrijkers zijn niet vies van hard werken, maar vrije tijd is net zo belangrijk. Het is heel gewoon om meerdere keren per jaar een lange tijd vakantie te nemen. En vrij betekent ook echt vrij: de werkmail wordt niet gelezen en men wil niet gestoord worden. Haal het dus niet in je hoofd om je collega op z’n vrije dag te bellen.

Werktijden

Net als in Nederland bestaat de standaard werkweek in Oostenrijk uit vijf dagen van acht uur. Wie meer werkt dan contractueel is afgesproken, krijgt de overuren uitbetaald. Veel Oostenrijkers gaan graag vroeg naar het werk, zodat ze niet al te laat naar huis kunnen.

Lunchen op werk

Benieuwd of je zelf je broodtrommel mee moet nemen naar kantoor als je gaat werken in Oostenrijk? In dit land was de lunch lange tijd met stip de belangrijkste maaltijd van de dag. Vrijwel elke Oostenrijker nam hier ruim de tijd voor en at tussen de middag bijvoorbeeld een schnitzel met aardappels en salade. Een deel van de Oostenrijkers doet dit nog steeds, maar inmiddels is voor een derde van de inwoners van het land het avondeten de belangrijkste maaltijd geworden. Het kan dus dat jouw collega’s tijdens de lunchpauze voor een (al dan niet zelfbereide) sandwich kiezen in plaats van een warme maaltijd. Vraag eventueel tijdens je sollicitatie wat de lunchgewoontes zijn bij het bedrijf waar je wilt gaan werken.

Feestdagen

Als je gaat werken in Oostenrijk wil je vast weten welke feestdagen het land kent. Een feestje is immers altijd leuk, net als een vrije dag. Op nationale feestdagen hoef je in principe niet te werken, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als je in de horeca of bij een skischool werkt. De nationale feestdagen van Oostenrijk zijn:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Heilige Driekoningen - 6 januari;
  • Pasen - een zondag en maandag in maart of april;
  • Dag van de Arbeid - 1 mei;
  • Hemelvaart - zesde donderdag na Pasen;
  • Pinksteren - zevende zondag en maandag na Pasen;
  • Sacramentsdag - 11 juni;
  • Maria Hemelvaart - 15 augustus;
  • Nationale Feestdag - 26 oktober;
  • Allerheiligen - 1 november;
  • Maria Onbevlekte Ontvangenis - 8 december;
  • Kerstmis en tweede kerstdag - 25 en 26 december.

Daarnaast zijn er nog enkele lokale vieringen, vaak gewijd aan de heilige van een stad of deelstaat. Zo wordt er in Salzburg Sint Rupert gevierd en in Wenen en Neder-Oostenrijk Sint Leopold. Ook op deze dagen wordt er niet gewerkt.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Je vraagt je vast af hoe het zit met de praktische zaken als je als Nederlander wilt gaan werken in Oostenrijk. Denk bijvoorbeeld aan een werk- en verblijfsvergunning. Het scheelt dat je deze vergunningen niet nodig hebt als je een inwoner van de EU bent en korter dan drie maanden in Oostenrijk gaat werken. Dankzij het vrije verkeer van personen en diensten ben je vrij om maximaal drie maanden lang te wonen en werken in Oostenrijk.

Ga je voor langere tijd werken in Oostenrijk? Schrijf je dan binnen drie dagen na aankomst in bij de gemeente. Je hebt daarnaast een verblijfsvergunning nodig. Als je kunt aantonen dat je voldoende inkomsten hebt, bijvoorbeeld met een vast contract, krijg je een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Heb je geen stabiel inkomen of ben je nog op zoek naar een baan? Dan kun je een tijdelijke verblijfsvergunning voor zes maanden aanvragen.

Zorgverzekering

Als je korter dan drie maanden gaat wonen en werken in Oostenrijk, kun je gewoon je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Check bij je zorgverzekering hoe je verzekerd bent in het buitenland en sluit eventueel een aanvullende verzekering af. Na drie maanden kun je geen gebruik meer maken van je Nederlandse zorgverzekering en moet je je verzekeren in Oostenrijk. Als werknemer ben je hier automatisch voor verzekerd en hoef je zelf dus geen actie te ondernemen. Vraag aan je werkgever hoe jouw ziektekostenverzekering precies geregeld is.

Benieuwd wat je verder moet regelen voor jouw (tijdelijke) verhuizing?

Lees het op onze pagina over wonen in Oostenrijk.

Via YoungCapital werken in Oostenrijk

Zoek jij een baan in Österreich? Daar helpen we je graag bij. Check onze actuele vacatures in Oostenrijk of neem contact met ons op, dan neemt een van de recruiters uit ons multilingual-team de mogelijkheden met je door. En ook als je eenmaal aan de slag bent, ben je nog niet van ons af. We zijn namelijk jouw contactpersoon tijdens jouw hele periode in het buitenland. Wel zo fijn, want zo heb je altijd iemand om op terug te vallen als je bijvoorbeeld vragen hebt. Wat er verder voor je geregeld wordt, hangt af van de werkgever. Denk aan een vergoeding voor je vliegtickets of een woning voor jouw tijd in Oostenrijk. In de vacature staat altijd duidelijk aangegeven wat je van de werkgever kunt verwachten.

Oostenrijk architectuur

Check onze vacatures in Oostenrijk

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Kan ik via YoungCapital werken in Oostenrijk?

  • We bieden veel werk in het buitenland aan, ook in Oostenrijk. Het precieze aanbod verschilt echter van tijd tot tijd. Check onze vacatures en ontdek de actuele mogelijkheden.

  • Ik wil gaan werken in Oostenrijk. Wat te regelen?

  • Als EU-inwoner ben je vrij om drie maanden te wonen en werken in Oostenrijk zonder visum of werkvergunning. Daarna heb je een verblijfsvergunning nodig, die je ter plaatse kunt aanvragen.

  • Waar vind ik nog meer info over wonen en werken in Oostenrijk?

  • Op onze wonen in Oostenrijk pagina lees je nog meer informatie over wonen en werken in Oostenrijk.

Bekijk ook eens deze landen en steden