WERKEN IN TURKIJE

Jouw carrière in Turkije

Turkije staat bekend om haar keramiek, Turks fruit, het zonnige weer en de mooie cultuur. Maar het land heeft nog veel meer te bieden wanneer je gaat werken in Turkije. Al eens aan gedacht? Bij YoungCapital hebben wij namelijk leuke vacatures in Turkije. Ga bijvoorbeeld werken in Antalya of kies voor werken in Istanbul. Maar voordat je besluit om te gaan wonen en werken in Turkije, is het wel zo handig om te weten waar je aan begint. In dit artikel leggen we je uit waarom werken in Turkije zo leuk is, wat de voor- en nadelen zijn, wat je moet regelen en meer. Lees ook eens ons artikel over wonen in Turkije voor meer info over het leven in dit land.

Ben je nu al enthousiast? Dan begin je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk met werken in Turkije. Via YoungCapital vind je gemakkelijk een geschikte vacature.

Waarom werken in Turkije?

Als je wilt werken in het buitenland, denk je misschien niet direct aan Turkije. Maar dit land biedt genoeg mogelijkheden om te werken in Turkije als Nederlander. Want zeg nou eerlijk, als je voor langere tijd de pracht en praal van dit veelzijdige land wilt ontdekken, moet er op een gegeven moment ook geld in het laatje komen. Dat kan met een baan in bijvoorbeeld het toerisme, de sales of logistiek. Werken in Turkije voor een Nederlands bedrijf? Dat kan gewoon via ons. Maar zoals elke bestemming, heeft het zo z’n voor- en nadelen om te wonen en werken in Turkije. Hieronder sommen we een paar van de belangrijkste punten voor je op.

Voordelen van werken in Turkije

  • Levenskosten zijn in Turkije gemiddeld 71% lager dan in Nederland.
  • Het gemiddelde maandsalaris is in Turkije bijna gelijk aan dat van Nederland, namelijk omgerekend zo’n € 2.520. Mooi meegenomen.
  • In Turkije zijn ze wat flexibeler met time management. Als Nederlander vast en zeker even wennen, maar het bespaart je wel een hoop gestress.

Nadelen van werken in Turkije

  • Werken in Turkije is wat lastiger dan werken binnen de EU. Je hebt hier namelijk een visum voor nodig. De aanvraag hiervan kost je even wat tijd en moeite.
  • Spreek je de Turkse taal niet? Dat kan voor lastige situaties zorgen als je gaat werken in Turkije. Over het algemeen spreken ze er goed Engels, maar als er bijvoorbeeld technische aspecten besproken moeten worden, is een tolk geen overbodige luxe.
  • Hiërarchie is in Turkije veel meer aanwezig dan in Nederland. Dit is niet per se negatief, maar als je gewend bent aan de Nederlandse werkcultuur, kan dit zeker een enorm verschil zijn. Houd hier dus rekening mee.

Turkije

Informatie over werken in Turkije

Als je gaat wonen en werken in Turkije zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, omdat ze nou eenmaal anders gaan dan in Nederland. Lees je goed in, want daarmee bespaar je jezelf een hoop awkward situaties op de werkvloer.

Werkcultuur

Turken besteden veel aandacht aan hun uiterlijk. Houd er daarom rekening mee dat je netjes gekleed op je werk verschijnt als je gaat werken in Turkije. Zoals gezegd, is hiërarchie in Turkije een stuk belangrijker dan in Nederland. Elkaar groeten gaat daar dus ook wat anders dan hier. Het is gebruikelijk dat de persoon van de hoogste rang als eerste wordt gegroet. Het is daarnaast aan de jongste om zich voor te stellen aan de oudste, de ondergeschikte aan de meerdere en de man aan de vrouw. Bij een vergadering staat iedereen op en schudt elkaar de hand. Over het algemeen spreken Turken elkaar aan met achternaam.

Hoewel er geen specifieke regels bestaan ​​met betrekking tot het geven van visitekaarten, worden deze in de meeste gevallen aan het begin van de vergadering uitgedeeld. Deze worden niet aan iedereen uitgedeeld, maar alleen aan personen waarmee je zaken doet. Tweetalige visitekaartjes worden op de prijs gesteld.

Onderhandelingen kunnen in Turkije wat langer in beslag nemen dan in Nederland. Mondelinge afspraken gelden net zoals afspraken die je zwart op wit hebt gemaakt. Houd hier dus rekening mee. Turken houden van koffie en thee en zelfs tijdens vergaderingen moet je niet vergeten dit aan te bieden.

Feestdagen

Turkije heeft, net als elk ander land, officiële nationale feestdagen. Schrijf volgende data maar alvast in je agenda als je gaat werken in Turkije:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Çocuk Bayramı (Dag van het Kind) - 23 april;
  • Dag van de Arbeid - 1 mei;
  • Suikerfeest (Ramazan Bayramı) - de eerste dag van de tiende maand (van de Islamitische kalender);
  • Jeugd- en Sportdag - 19 mei;
  • Dag van Democratie en Nationale Eenheid - 15 juli;
  • Offerfeest (Kurban Bayramı) - de tiende dag van de twaalfde maand (van de islamitische kalender);
  • Dag van de Overwinning - 30 augustus;
  • Dag van de Republiek - 29 oktober.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Ben je enthousiast geworden om te gaan werken in Turkije? Snappen we. Wel moet je voor vertrek nog het een en ander regelen. Als je gaat werken in Turkije heb je namelijk een visum nodig. Het type visum dat je nodig hebt is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden, de duur van je verblijf en het type werkgever. In sommige gevallen is het toegestaan om te werken in Turkije met een e-visum. Welke gevallen dat zijn, kun je lezen op de website van de Turkse overheid. Je kunt hier ook het visum aanvragen. Klop aan bij het Turkse consulaat als je hier hulp bij nodig hebt.

Vergeet daarnaast niet een verzekering af te sluiten als je gaat wonen en werken in Turkije. Je hebt namelijk een verzekering nodig die speciaal voor werken in het buitenland is en niet voor reizen. Een basiszorgverzekering is in Turkije ook verplicht wanneer je een jaar of langer een geldige verblijfsvergunning bezit. Een particuliere verzekering is dan niet toegestaan.

Benieuwd hoe je aan een woning komt in Turkije?

Je leest het op onze pagina over wonen in Turkije.


Via YoungCapital werken in Turkije

Zoek je een (tijdelijke) baan in Turkije? Nice! Want via YoungCapital kan dat gewoon. Check onze vacatures in Turkije en lees ze goed door, want er zijn regelmatig banen waarbij het een en ander voor je geregeld wordt, zoals verblijf. Maar dit is niet in alle gevallen zo, het verschilt per vacature wat er voor jou mogelijk is. Wil je precies weten wat wij voor je kunnen betekenen als je gaat werken in Turkije? Neem dan gerust contact op, want YoungCapital informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw Turkse avontuur.

Cappadocia, Turkije

Check onze vacatures in Turkije

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Kan ik als Nederlander werken in Turkije?

  • Ja, dit kan zeker. Hier heb je alleen wel een visum voor nodig. Gelukkig kun je die makkelijk aanvragen. Meer info nodig? Lees ons artikel over werken in Turkije.

  • Hoeveel verdien je in Turkije?

  • De levenskosten zijn in Turkije lager dan in Nederland, maar het gemiddelde maandsalaris is in Turkije bijna gelijk aan dat van Nederland, namelijk omgerekend zo’n € 2.520. Kijk, dat is nog eens een pluspunt.

  • Wat voor werk kan ik doen in Turkije?

  • Ons aanbod verschilt van tijd tot tijd. We bieden regelmatig banen aan in het toerisme, maar bijvoorbeeld ook in de klantenservice en sales.

Bekijk ook eens deze landen en steden