WONEN IN TURKIJE

Jouw avontuur in Turkije

Of hier nou je roots liggen, je affiniteit hebt met het land of je gewoon een vette buitenlandervaring wilt, Turkije biedt je de mogelijkheden. Wonen en werken in Turkije kan via YoungCapital. Want zeg nou eerlijk, als je daar een leven op wilt bouwen, heb je ook een baan nodig. De meesten dan. Maar voordat je gaat solliciteren op een leuke vacature in Turkije, moet je eerst nog het een en ander weten over het land. Hoe is het nou om (tijdelijk) te wonen in Turkije en wat zijn de voor- en nadelen? Wij vertellen het je.

Ga je liever meteen op zoek naar een baan in Turkije? Dat kan natuurlijk ook.

Waarom wonen in Turkije?

Emigreren naar Turkije is niet niks. Al is het maar tijdelijk. Daarom is het handig om voor jezelf de voor- en nadelen op een rij hebt. Want die twee weken vakantie in een all inclusive hotel vol zon, zee en strand waren misschien geweldig. Maar hoe is het om bijvoorbeeld te wonen in Antalya?

Voordelen van wonen in Turkije

 • De levenskosten zijn in Turkije gemiddeld een stuk lager dan in Nederland.
 • Als je gaat wonen in Turkije en je wilt een huis huren, goed nieuws: de huur in Turkije is gemiddeld 81% lager dan in Nederland.
 • Turkije heeft een eenvoudig systeem voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Handig als je bijvoorbeeld voor langere tijd wilt blijven.

Nadelen van wonen in Turkije

 • Integreren kan lastig zijn. Omdat het land zo’n andere cultuur heeft dan Nederland, wen je misschien minder snel dan als je naar bijvoorbeeld Duitsland zou verhuizen.
 • Het verkeer. Ja, ze tüteren veel. En nemen verkeersregels niet zo nauw als in Nederland.
 • De Turkse taal is niet makkelijk. De meesten spreken er ook wel een woordje Engels, maar als je gaat wonen en werken in Turkije, kan communicatie lastig zijn als je de taal niet spreekt.

Cappadocia,Turkije

Kosten van wonen in Turkije

Dat Turkije een stuk goedkoper is dan Nederland, weet je inmiddels al. Zo zijn de geschatte maandelijkse kosten van een alleenstaande zo’n € 289,- (zonder huur). Met welke kosten je verder te maken krijgt? Check hieronder in het overzicht hoeveel je ongeveer kwijt bent in je eentje als je gaat wonen in Turkije.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 197,-
Huur buiten het centrum € 123,-
Gas, water, licht € 43,-
Internet € 9,-
Mobiele telefoon abonnement € 20,-
Openbaar vervoer € 20,-
Fitness € 15,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Turkije

Ze zeggen het zelf vaak: Turkije altijd nummer 1. De Turken zijn dus erg trots op hun land, maar ook veel Nederlanders komen er graag. Maar hoe is het nou om te wonen in Turkije? Voor je vertrekt, is het belangrijk om het een en ander te weten. Binnen een dag zul je je wellicht nog niet thuis voelen, maar om je alvast wat voor te bereiden, hebben we alvast wat handige weetjes voor je uitgezocht.

Lifestyle

Turken zijn trots, gevoelig en hechten veel waarde aan familie en vriendschappen. In Turkije vinden ze regelmatig contact belangrijk. Of dit nou met je partner is of met vrienden. Dit is voor hen de beste manier om een relatie op te bouwen. Elkaar af en toe een appje sturen is hierbij écht niet voldoende. Best logisch eigenlijk. Verwacht als je gaat wonen in Turkije vaak uitgenodigd te worden om te komen eten. Gezamenlijk eten is een belangrijk aspect van de Turkse cultuur. Turkse thee en koffie spelen hier ook een belangrijke rol in. Een koffiepauze is hét moment om even bij te praten met je vrienden, familie, kennissen en collega's.

Weetjes

 • Wist je dat Turkse pizza eigenlijk helemaal geen pizza is? In het Turks noemen ze dit een ‘lahmacun’, wat vrij vertaald vlees op deeg betekent.
 • Het woord ’turquoise’ is afgeleid van het woord ‘Turk’ en verwijst naar de helderblauwe zee aan de zuidelijke kust van Turkije.
 • Veel mensen denken dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is. Ooit was dit wel zo, maar na de val van het Ottomaanse rijk is de hoofdstad van Turkije vandaag de dag Ankara. De meeste mensen in Turkije wonen in Istanbul.
 • Tulpen, typisch Nederlands? Think twice: deze prachtige bloemen komen eigenlijk uit Turkije. Net als Sinterklaas.

Turkije vlag

Wat moet je regelen?

Je vraagt je misschien af; als ik ga emigreren naar Turkije, wat moet ik regelen? Het is niet niks om je leven in Nederland achter te laten, dus is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Om te wonen in Turkije, heb je een verblijfsvergunning nodig, de e-ikamet. Deze dien je aan te vragen binnen 30 dagen na aankomst in Turkije. Er zijn verschillende manieren om dit te krijgen: gaan werken in Turkije, studeren in Turkije, trouwen met een lokale bewoner, naar het ziekenhuis gaan voor behandeling of als je gaat investeren in zaken of onroerend goed. Als je vijf jaar in Turkije woont, heb je recht om het Turkse staatsburgerschap te verkrijgen. Er zijn een aantal documenten die je moet opsturen voor de aanvraag van de verblijfsvergunning. Check de website van de Turkse overheid voor meer informatie.

Wil je weten wat je nog meer moet regelen voor vertrek?

Je leest het op onze werken in Turkije pagina.


Ook niet geheel onbelangrijk als je gaat wonen in Turkije: een dak boven je hoofd. Het vinden van een huurwoning in Turkije kan een korte zoektocht zijn als je in de stad gaat wonen. In de landelijke gebieden is het aanbod een stuk minder groot en als woningen er wel te huur staan, dan verkeren ze vaak in slechte staat. Er zit ook groot verschil in grootte en prijs van de woningen, dus let goed op in welke staat de huizen zijn. Gelukkig zijn er veel websites die je kunnen helpen bij het vinden van een woning, zoals Expat.com of Gabinohome.com.

Tot slot: net als in Nederland is het afsluiten van een basiszorgverzekering in Turkije verplicht. Indien je geen aanspraak kan maken op het zorgstelsel in Nederland of geen privéverzekering in Turkije hebt en langer dan een jaar in het land wenst te verblijven, dien je dit bij de Nationale Sociale Zorgverzekeraar (SGK) in Turkije te melden. Het afsluiten van een basisverzekering werkt eigenlijk net zoals in Nederland. Je kiest wat voor pakket je wilt en op basis daarvan worden de kosten per maand bepaald. Als je dus gaat emigreren naar Turkije, is het verstandig om je eerst even te verdiepen in de verschillende verzekeringen.

Via YoungCapital wonen in Turkije

Ben je van plan om te gaan wonen in Turkije, omdat je daar via YoungCapital een baan hebt gescoord? Dan kan het zijn dat er via de werkgever al het een en ander voor je wordt geregeld. Dit verschilt heel erg per vacature, dus lees deze eerst goed door. Wel zijn wij je contactpersoon zolang je via ons werkt. Zelfs in het buitenland. Handig als je vragen hebt of als er problemen zijn.

Turkije

Check onze vacatures in het buitenland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Turkije

Je hebt in dit artikel al alle ins en outs kunnen lezen over wonen in Turkije, maar met jouw drukke leven heb je helemaal geen tijd om alle details door te spitten. Toch? We’ve got you covered. Hieronder een overzicht met een aantal belangrijke dingen die je moet weten, maar dan kort en beknopt.

Valuta Turkse Lira (₺)
Officiële taal Turks
Hoofdstad Ankara
Tijdzone (wintertijd) GMT+3
Minimumloon per maand € 842,- (voor een 18-jarige)

Veelgestelde vragen

 • Hoe leven mensen in Turkije?

 • Turken hechten veel waarde aan familie en vriendschappen.Regelmatig contact vinden ze daarom erg belangrijk. Gezamenlijk eten is een belangrijk aspect van de Turkse cultuur.

 • Wat kost een huis in Turkije?

 • De prijzen van een koophuis verschillen natuurlijk. De huur is in Turkije is in ieder geval een stuk lager dan in Nederland. Gemiddeld kost een appartement voor 1 persoon € 197,- per maand als je in het centrum van een stad huurt en € 123,- per maand buiten het centrum.

 • Kan ik via YoungCapital wonen in Turkije?

 • We helpen je graag aan een baan in het buitenland, misschien wel in Turkije. Het kan dat de werkgever een woning voor je regelt; wij doen dat niet voor je.

Bekijk ook eens deze landen en steden