WONEN IN BERLIJN

Jouw avontuur in Berlijn

Wil jij tijdelijk wonen en werken in het buitenland? Wat dacht je van een avontuur in de Duitse hoofdstad? Berlijn is een van de grootste steden van Europa en is een populaire stad voor zowel studenten als expats. Heb jij al besloten dat dit jouw droombestemming is? Of ben je nieuwsgierig naar wat de stad te bieden heeft? Lees dan snel verder, want hier vertellen we je alles over wonen in Berlijn. Van de voor- en nadelen tot wat je moet regelen voordat je gaat verhuizen naar Berlijn, wij hebben alle info voor je verzameld.

Benieuwd hoe het banenaanbod in Berlijn eruitziet? Check dan ons aanbod met vacatures in de Duitse hoofdstad.

Waarom wonen in Berlijn?

Grote kans dat je niet meteen denkt aan Duitsland als je tijdelijk naar het buitenland wilt trekken. Het is tenslotte ons buurland en het klinkt daarom misschien niet heel spannend om te gaan wonen in Berlijn. Toch heeft de Duitse hoofdstad een hoop te bieden. Multiculturele wereldstad? Check. Een bruisend nachtleven? Check. De mogelijkheid om cultuur te snuiven? Check. Wat nog meer redenen zijn om voor Berlijn te kiezen (of juist niet) als bestemming voor jouw buitenlandavontuur? Hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen voor je opgesomd.

Voordelen van wonen in Berlijn

 • In Duitsland wonen saai omdat het zo op Nederland lijkt? Berlijn niet, hoor. De stad is zo groot en heeft zoveel culturele bevolkingsgroepen, dat je dat buitenlandgevoel zeker weten hebt. Maar toch zit je nog steeds dichtbij genoeg om snel weer thuis te zijn als dat nodig is. Precies goed, dus!
 • Berlijn heeft veel groen en open plekken zoals parken en meren, waardoor je makkelijk ontsnapt aan de stadsdrukte. Wel zo fijn als je daar soms behoefte aan hebt.
 • Wil je het liefste wonen in een grote Europese hoofdstad? Dan is Berlijn een geweldige keuze als het gaat om de kosten, want het is een van de goedkoopste Europese steden om in te wonen.
 • Niet alleen Duitsers ontmoeten maar mensen uit allerlei verschillende landen? Berlijn is the place to be. Er wonen namelijk ontzettend veel migranten en expats.
 • Er is niet alleen veel diversiteit en tolerantie op het gebied van multiculturalisme, maar ook veel acceptatie voor verschillende stijlen en subculturen. In Berlijn kun je je makkelijk kleden zoals je wilt!

Nadelen van wonen in Berlijn

 • De huurprijzen in Berlijn zijn wat hoger dan in de rest van het land, dus als je naar Duitsland wilt verhuizen voor de lage huur, kun je het beste een andere stad uitkiezen.
 • Naast de relatief hogere huurprijzen, kan het ook behoorlijk lastig zijn om überhaupt een appartement te vinden in de Duitse hoofdstad. Da’s ook zeker iets om rekening mee te houden.
 • Berlijn is erg uitgestrekt, wat betekent dat het lang kan duren om van A naar B te gaan. Als je meer van compacte steden houdt, is wonen in Berlijn misschien niet de juiste keuze voor jou.

Berlijn

Kosten van wonen in Berlijn

We vertelden al dat Berlijn een goede keuze is qua kosten als je graag in een grote West-Europese stad wilt wonen. Dus vergelijk je de kosten van wonen in Berlijn met Londen, Parijs of Amsterdam, dan ben je in de Duitse hoofdstad heel wat goedkoper uit. Als je graag wilt wonen in Duitsland, maar niet per se in een grote stad, is Berlijn juist een minder goede keuze qua kosten. Die liggen namelijk wat hoger dan in de rest van Duitsland.

Een concreet voorbeeld nodig? We hebben de kosten van een aantal dagelijkse producten voor je op een rijtje gezet.

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 10,-;
 • cappuccino in een koffiebar: € 2,98;
 • cola op een terras: € 2,19;
 • brood: € 1,28;
 • kilo appels: € 2,39;
 • halve liter lokaal bier: € 0,81.

Benieuwd hoe hoog de maandelijkse kosten zijn? Ook dat hebben we voor je uitgezocht. Check de tabel hieronder.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 1.048,-
Huur buiten het centrum € 700,-
Gas, water, licht € 265,-
Internet € 35,-
Mobiele telefoon abonnement € 35,-
Openbaar vervoer € 84,-
Fitness € 30,-

Vraag je je af hoe de gemiddelde kosten van wonen in Duitsland eruitzien?

Check dan onze pagina over wonen in Duitsland.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Berlijn

Ieders leven is natuurlijk anders, ook als je in dezelfde stad woont, dus hoe jouw tijd in Berlijn zal zijn kunnen we je niet vertellen. Wel kunnen we je vast wat handige weetjes en info over de lifestyle meegeven, zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op wonen in Berlijn.

Lifestyle

Berlijn staat bekend als een tolerante, diverse stad waarin je kunt zijn wie je wilt zijn. Dit betekent waarschijnlijk dat je, meer dan in andere steden, mensen met verschillende creatieve kledingstijlen en achtergronden zult zien als je gaat wonen in Berlijn. Waar mensen in andere steden misschien gek zullen opkijken als ze iemand met kleding zien die buiten de mainstream valt, gebeurt dat in Berlijn een stuk minder. Deze diversiteit aan stijlen en creativiteit komt waarschijnlijk doordat de stad jonge start-ups aantrekt en veel waarde hecht aan kunst en cultuur.

Hoewel de stad heel accepterend is, kun je soms het idee krijgen dat de mensen niet echt vriendelijk zijn of soms zelfs wat kil. Toch is dit wat te kort door de bocht. Veel Duitsers zijn direct en wat meer gereserveerd, maar dat betekent niet dat ze niet aardig zijn. De meesten stellen zich al snel meer open zodra ze je wat beter kennen en gaan graag een biertje met je drinken. Willen mensen geen Engels met je spreken? Dat kan komen door perfectionisme, dat diep geworteld zit in de Duitse cultuur. Veel Duitsers kunnen prima Engels spreken, maar zijn bang om fouten te maken.

Weetjes

 • In Duitsland zijn de meeste winkels (ook veel supermarkten) dicht op zondag en dat is ook in Berlijn zo. Let daar dus op als je jouw weekendplannen maakt. Wel kent Berlijn speciale koopzondagen. Wanneer de meest recente zijn, kun je checken op de officiële website van Berlijn.
 • Waar je wel terecht kunt op zondag? Meestal zijn winkels op stations wel open, dus als je snel een boodschap nodig hebt, kun je het beste daarnaartoe gaan.
 • In Berlijn geldt een algemene regel voor stilte tussen 22:00 en 6:00 en ook op zon- en feestdagen. Binnen deze tijden mag je geen lawaai maken. Sommige appartementencomplexen hebben ook een periode van stilte tussen 13:00 en 16:00.
 • Je mag alleen grasmaaiers, bladblazers, grastrimmers, kettingzagen en heggenscharen gebruiken tussen 9:00 en 13:00 en 15:00 en 17:00. Op zon- en feestdagen moet je ze sowieso in de schuur laten liggen. Gelukkig zul je dit gereedschap ook niet snel in je koffer stoppen als je tijdelijk gaat wonen in Berlijn. (Denken we.)
 • Berlijn hecht super veel waarde aan afval sorteren. Zorg er dus voor dat je afval in de juiste bak gooit. Kom je er niet uit? Deze Duitstalige tool vertelt je precies wat je waar moet weggooien.
 • In het centrum van Berlijn is een grote milieuzone waar alleen voertuigen met een lage uitstoot mogen rijden. Let daar dus op als je van plan bent te gaan rijden in de Duitse hoofdstad.
 • Let erop dat je jouw U-bahn-, S-bahn- of busticket altijd valideert nadat je ‘m gekocht hebt (dit doe je bij automaten op stations). Dit kan bij een geel of rood apparaat op het platform of in het voertuig.

Berlijn, Duitsland

Wat moet je regelen?

Vanwege het vrije verkeer van personen tussen EU-landen heb je geen visum nodig om te kunnen wonen in Berlijn. Dat scheelt weer extra geregel voor het verhuizen naar Berlijn. Let er wel op dat je na drie maanden moet kunnen aantonen dat je voldoende financiële middelen bezit om jouw verblijf te kunnen betalen als je langer wilt blijven. Meestal zit dat wel goed als je ook gaat werken in Berlijn.

Ook heb je iets heel belangrijks nodig als je een appartement wilt gaan huren in Berlijn: een SCHUFA-score. Een wattes? Check onze wonen in Duitsland pagina om erachter te komen hoe je dit regelt. Daar lees je bijvoorbeeld ook hoe je een bankrekening kunt openen. Heel belangrijk: je hebt de SCHUFA-score nodig vóórdat je in Berlijn een appartement kunt huren. Maar je kunt deze ook pas aanvragen als je een Duits adres hebt. Het handigste is dus om voor de eerste paar weken een Airbnb of gedeelde woning te regelen, zodat je je meteen kunt registreren.

Appartement huren in Berlijn

Heb je de SCHUFA-score binnen? Toppie, dan kun je een appartement gaan huren in Berlijn. Het is belangrijk om te weten dat veel appartementen in Berlijn ongemeubileerd (en soms zelfs zonder keuken) zijn en meestal alleen met een langdurig huurcontract werken. Wil je nergens aan vastzitten en het liefste een gemeubileerd appartement huren? Dan kun je het beste kijken naar Wohnen auf Zeit, de Duitse term voor appartementen waarin je tijdelijk kunt wonen. Deze vind je bijvoorbeeld op Wunderflats (Engels), Immoscout24 (Duits) en Immowelt (Duits). Meestal heb je het volgende nodig als je een appartement in Berlijn wilt huren:

 • paspoort of ID-kaart;
 • loonstroken van de afgelopen drie maanden;
 • verklaring van je vorige verhuurder;
 • SCHUFA-score;
 • bankoverzicht (niet per se nodig maar wel handig als je veel spaargeld hebt).

Let erop dat Duitsland, net als Nederland, vaak een inkomenseis hanteert voor appartementen. Wel is die (gelukkig) lager dan in Nederland, namelijk meestal drie keer de maandhuur. Ook zijn de huurprijzen lager, waardoor je meestal wel aan de eis voldoet.

Heb je jouw appartement gevonden? Nice! Vergeet dan niet jouw adres (opnieuw) te registreren bij de Bürgeramt (soort gemeentekantoor). Doe je dit voor het eerst? Dan krijg je meteen jouw Steueridentifikationsnummer, wat een soort van sofinummer is. Dit heb je nodig om jouw loon te kunnen ontvangen.

Via YoungCapital wonen in Berlijn

Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan? Wonen in Berlijn begint met het vinden van een baan. Gelukkig ben je daarvoor al precies aan het juiste adres. Wij bieden allerlei vacatures in de Duitse hoofdstad aan, dus neem gerust een kijkje. Staat er nog niets tussen wat je zoekt? Reageer dan op onze poolvacature of neem contact op voor persoonlijk advies. Wat je van ons kunt verwachten als je via YoungCapital gaat werken in Berlijn? Dat wij de schakel blijven tussen jou en de werkgever, ook als je al aan de slag bent. Je kunt dus altijd bij ons terecht met al jouw vragen. Dat scheelt, toch? Wat de werkgever voor je regelt? Dat kan verschillen per baan, dus zorg ervoor dat je de specifieke vacature goed doorleest of eventueel contact met ons opneemt als er onduidelijkheden zijn. Dan weet je precies wat je kunt verwachten.

Berlijn uitzicht

Check onze vacatures in Berlijn

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Berlijn

Valuta Euro (€)
Officiële taal Duits
Land Duitsland
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 1.704

Veelgestelde vragen

 • Hoe duur is wonen in Berlijn?

 • Berlijn is een van de goedkopere West-Europese steden om in te wonen. Volgens Numbeo zijn de levenskosten in Berlijn 20,7% lager dan in Amsterdam.

 • Hoeveel kost een appartement in Berlijn?

 • Gemiddeld betaal je voor een appartement met één slaapkamer € 1.048,- huur in het centrum. Als je buiten het centrum woont betaal je ongeveer € 700,- huur.

 • Hoeveel Nederlanders wonen er in Berlijn?

 • In 2020 woonden er rond de 8.000 Nederlanders in Berlijn.

 • Hoeveel mensen wonen er in Berlijn?

 • In 2021 woonden er 3,5 miljoen mensen in Berlijn.

Bekijk ook eens deze landen en steden