WONEN IN ENGELAND

Jouw avontuur in Engeland

Heb jij altijd al willen werken en wonen in Engeland, maar nooit die stap gezet? Of wil je nog wat meer informatie voordat je gaat verhuizen naar Engeland? YoungCapital vertelt je alles over wonen in Engeland. Want wat zijn de grootste cultuurverschillen en hoe zit dat met de Engelse lifestyle? Wij hebben alles tot in de puntjes uitgezocht.

Ben jij al enthousiast en vertrek je nog liever vandaag dan morgen? Neem dan alvast een kijkje bij alle vacatures in Engeland. Wie weet staat jouw droombaan daar wel tussen.

Waarom wonen in Engeland?

Werken in het buitenland is een hele ervaring, maar het spreken van een andere taal is misschien iets wat je tegenhoudt. Als je al een goed woordje Engels spreekt hebben wij goed nieuws: je hoeft geen andere taal te leren als je gaat wonen in Engeland. Lekker makkelijk, toch? Verder ben je ook nog eens dicht bij huis. Er zijn veel verschillende transportmiddelen die je kunt gebruiken, zoals de trein, het vliegtuig en de boot. Met het vliegtuig sta je binnen 45 minuten al in Londen. Altijd handig als je zelf een weekendje naar Nederland wilt maar natuurlijk ook voor je visite.

Maar verhuizen naar een ander land heeft zo z'n voor- en nadelen. Daarom hebben wij deze voor je op een rijtje gezet, zodat jij kunt bepalen of wonen in Engeland iets voor jou is.

Voordelen van wonen in Engeland

 • De Britten zijn geduldig, sociaal en beleefder dan Nederlanders. Ze houden wel van gezelligheid dus je hoeft niet bang te zijn dat je ‘s avonds alleen zit als je gaat wonen in Engeland.
 • Het openbaar vervoer is in Engelse steden goed geregeld. Zo is het metrostelsel in Londen zelfs een van de grootste in Europa.
 • Engeland is een internationaal land en veel mensen komen er om tijdelijk te wonen en werken. Zo wonen er in Londen bijvoorbeeld al meer dan 100 nationaliteiten. Er is dus ook een hele grote expat community.

Nadelen van wonen in Engeland

 • Brexit gooit wat roet in het eten, waardoor emigreren naar Engeland wat lastiger is geworden. Als je wilt wonen in Engeland moet je nu aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden leggen wij uitgebreider uit in dit artikel.
 • Het verschil in valuta kan er nog wel voor zorgen dat je niet precies weet hoeveel je uiteindelijk afrekent. Het is handig om een app op je telefoon te installeren, zodat je niet opeens voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 • Heb je al je rijbewijs? Dan is autorijden in Engeland even anders dan je gewend bent. In Engeland rijden ze namelijk aan de linkerkant van de weg. Handig om te weten voordat je de rotonde verkeerd oprijdt.

Big Ben in Londen, Engeland

Kosten van wonen in Engeland

Over het algemeen is wonen in Engeland iets duurder dan in Nederland. In grote steden is alles natuurlijk ook een stuk duurder dan in een dorpje op het platteland. Een groot deel van je salaris ben je dus al kwijt aan je vaste lasten. Wat wel scheelt is dat een deel van je salaris al automatisch naar de National Health Service gaat, waardoor je niet per se merkt dat je voor je zorgverzekering betaalt. Je hoeft je aan het begin van de maand dus geen zorgen te maken dat er nog een groot bedrag van je rekening wordt afgeschreven.

De prijzen van boodschappen liggen net wat hoger dan bij ons. Maar toch ligt het er ook aan waar je je boodschappen haalt. Als je voor meerdere dagen boodschappen doet ben je bijvoorbeeld ook al goedkoper uit. De kosten van bepaalde boodschappen in Engeland zijn als volgt:

 • 1 liter melk: € 1,10;
 • 1 kilo bananen: € 1,30;
 • brood: € 1,15;
 • halve liter bier: € 2,05;
 • cappuccino: € 3,30;
 • uit eten voor 1 persoon: € 15,-.

Om je een beter beeld te geven van je totale kostenplaatje kun je onderstaande tabel bekijken. Daar vind je alle info over de gemiddelde kosten per maand als je gaat wonen in Groot Brittannië. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, dus dit is maar een gemiddelde.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 890,-
Huur buiten het centrum € 735,-
Gas, water, licht € 185,-
Internet € 36,-
Mobiele telefoon abonnement € 17,-
Openbaar vervoer € 77,-
Fitness € 36,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Engeland

Als je gaat emigreren naar Engeland moet je natuurlijk ook rekening houden met een andere cultuur. Om je goed voor te bereiden op je avontuur hebben wij opgezocht wat de grootste cultuurverschillen zijn.

Engelse beleefdheid

Wij Nederlanders zijn aardig direct en zeggen snel in iemands gezicht als iets niet bevalt. In Engeland zul je dit niet snel tegenkomen. De Britten zijn beleefd en als je gaat wonen in Engeland laten ze je dus niet snel merken als iets ze niet zint. Als iemand voorstelt om een keer af te spreken moet je er rekening mee houden dat het niet altijd doorgaat. Sommige dingen moet je dan ook met een korrel zout nemen en ervan uit gaan dat het uit beleefdheid gezegd wordt.

Eet- en drinkcultuur

Dat de Engelsen van lekker eten en drinken houden, is je misschien wel bekend. Vanuit werk naar de plaatselijke pub is heel gebruikelijk. Ook staat de zondag in het teken van eten. Zo beginnen veel Britten hun dag met een full English breakfast. Dit bestaat uit eieren, witte bonen in tomatensaus, sausages, bacon, toast, tomaat en champignons. Soms eten ze er zelfs black pudding bij, wat wij ook wel kennen als bloedworst. Nog een traditionele maaltijd op de zondag is de sunday roast. Dit gerecht bestaat uit een stuk gebraad vlees, aardappel, groenten, yorkshire pudding en jus. Dus als je gaat wonen in Engeland, kun je je alvast voorbereiden op veel uitgebreide maaltijden en bezoekjes aan de pub.

Weetjes

 • Op de dag dat we in Nederland tweede kerstdag vieren, vieren ze in Engeland Boxing Day. Op deze dag kun je shoppen met enorme kortingen en vind je de beste aanbiedingen. Ook worden er tijdens deze dag verschillende sportwedstrijden gespeeld.
 • Als je gaat wonen in Engeland, zul je zien dat thee een belangrijke rol speelt. Rond een uur of vier heb je een afternoon tea. Je drinkt dan niet alleen een grote kop thee, maar eet ook verschillende kleine hartige en zoete hapjes. Fun fact: vaak is de thee sterker, maar gooien ze een scheut melk in hun kop om de smaak te neutraliseren.
 • Wist je dat je nu ook met de trein naar Londen kunt? Met de Eurostar doe je er van Amsterdam naar Londen ongeveer vier uur over.
 • In januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gestapt. Dit noemen ze ook wel Brexit: British exit. Verhuizen en wonen in Engeland na Brexit is dus niet meer zo makkelijk als vroeger.

Engeland brug

Wat moet je regelen?

We horen je al denken: “ik wil emigreren naar Engeland, maar wat moet ik regelen?”. Emigreren naar Engeland na Brexit is wel wat moeilijker geworden. Je moet nu namelijk meer regelen dan vroeger. Als je voor kortere tijd gaat wonen in Engeland en niet gaat werken, hoef je geen verblijfsvergunning te regelen. Als je langer dan zes maanden wilt blijven, moet je een vergunning aanvragen. Voor vertrek moet je deze verblijfsvergunning voor tijdelijk verblijf al regelen. Dit kan in sommige gevallen zelfs zes maanden duren, dus zorg ervoor dat je er vroeg bij bent. Er zijn heel veel verschillende soorten vergunningen dus laat je goed informeren bij de Britse ambassade. Dan weet je zeker dat je het juiste visum aanvraagt.

Van plan om te gaan werken in Engeland?

Je leest alles over deze vergunningen in ons artikel over werken in Engeland.


Appartement huren in Engeland

Niet geheel onbelangrijk: een dak boven je hoofd als je gaat wonen in Engeland. Er zijn verschillende websites waar je een appartement kunt huren. Vanuit Nederland kun je al het aanbod bekijken en soms kun je al online een bezichtiging inplannen. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit Engeland zelf een woning te zoeken. Je hebt dan wel de kans dat het langer duurt voordat je iets hebt gevonden en je dus meer geld kwijt bent aan hotelkosten. Benieuwd via welke websites je een huis kunt vinden? Dit zijn een paar van de websites die je kunt gebruiken:

Via YoungCapital wonen in Engeland

Wist je dat je ook via YoungCapital kunt werken en wonen in Engeland? Wij hebben regelmatig vacatures in dit land. Werken via YoungCapital heeft zo zijn voordelen, want je hebt altijd een Nederlands contactpersoon waar je terechtkunt met al je vragen en problemen. Je kunt nu al een kijkje nemen bij het openstaande aanbod in Engeland of je inschrijven voor de poolvacature. Wij houden je dan op de hoogte wanneer er iets tofs vrijkomt. Af en toe hebben we zelfs vacatures waar het een en ander al voor je geregeld is, zoals je vliegtickets of zelfs een woning. Lees dus goed wat er in de vacature staat, zodat je precies weet wat je zelf moet regelen.

Engeland vlag

Check onze vacatures in Engeland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Engeland

Valuta Britse pond (£)
Officiële taal Engels
Hoofdstad Londen
Tijdzone (wintertijd) GMT+0
Minimumloon per maand € 1.463

Veelgestelde vragen

 • Kan je nog wonen in Engeland?

 • Verhuizen naar Engeland na Brexit is moeilijker geworden, maar je kunt nog steeds een verblijfsvergunning krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

 • Hoe vraag ik een visum aan voor Engeland?

 • Op de website van gov.uk moet je een account aanmaken en vervolgens een vragenlijst invullen. Vervolgens moet je je identiteit bevestigen en een afspraak maken bij een visa application centre.

 • Is Engeland duurder dan in Nederland?

 • Wonen in Engeland is duurder dan in Nederland. Toch ligt het heel erg aan de regio waar je woont. Wonen in de stad is duur, maar als je voor een kleinere stad of dorp kiest is wonen in Engeland niet veel duurder.

Bekijk ook eens deze landen en steden