WONEN IN FINLAND

Jouw avontuur in Finland

Het land van de duizend meren, het noorderlicht en de sauna’s. Juist, we hebben het over Finland. Als je natuurliefhebber bent, weet je vast wel dat Finland een fantastisch land is voor een rondreis in de natuur en stevige wandelroutes. Maar heb je ook wel eens overwogen om tijdelijk te gaan wonen en werken in Finland? Dan kun je natuurlijk helemaal genieten van de zuivere lucht, uitgestrekte bossen en cultuurrijke steden. Ben jij klaar voor een uitdaging in het buitenland? Lees dan hier wat Finland jou te bieden heeft. Ontdek de voor- en nadelen van wonen in Finland, wat je qua kosten kunt verwachten en wat je allemaal moet regelen. Benieuwd waarmee je rekening moet houden als je ook in het land wilt werken? Check dan onze pagina over werken in Finland.

Wil je weten waar je op dit moment aan de slag kunt in Finland? Check dan de vacaturepagina met alle banen die wij in Finland aanbieden.

Waarom wonen in Finland?

De uitgestrekte natuurgebieden en prachtige steden zijn vast reden genoeg om op vakantie te gaan in Finland, maar waarom zou je nou juist overwegen te gaan wónen in Finland? Hieronder noemen we een aantal voor- en nadelen van wonen in het land van de sauna’s. Dan kun je zelf beoordelen of Finland de juiste keuze is voor jouw avontuur in het buitenland.

Voordelen van wonen in Finland

 • Finland is het land van gelijkheid. Zo ranken ze enorm hoog als het gaat om gendergelijkheid en is de kloof tussen inkomens erg klein in vergelijking met andere landen. Geen wonder dat Finland een van de gelukkigste landen ter wereld is.
 • De economie van Finland is super stabiel en wonen in Finland is heel veilig. Het is namelijk een van de landen met de laagste misdaadcijfers. Ook hebben Finnen veel vertrouwen in hun politie. Bang dat Finland onveilig is hoef je dus niet te zijn.
 • Finland staat dan wel bekend om de prachtige natuur, ook op het gebied van cultuur heeft het land enorm veel te bieden. De hoofdstad Helsinki heeft tal van musea en galeries. Bovendien heeft het land rijke culturele gebruiken, zoals het Midzomerfeest.
 • Moeite met integreren? Dat hoor je nog wel eens over Scandinavische landen, maar in Finland is er van alles geregeld om het proces makkelijker voor je te maken. Zo kun je gratis lessen Fins krijgen, georganiseerd door de gemeente. En laat het nou een stuk makkelijker zijn om het ijs te breken met de locals als je een woordje Fins spreekt!
 • Ben je iemand die snel overwerkt is? Dan zal wonen in Finland geweldig zijn voor je mental health. De work-life balance in Finland is namelijk super goed, omdat er veel waarde wordt gehecht aan vrije tijd. Dit betekent bijvoorbeeld dat werktijden flexibel zijn en er veel vakantiedagen worden gegeven in vergelijking met andere landen.

Nadelen van wonen in Finland

 • Classic nadeel misschien, maar dat maakt ‘m niet minder waar: het weer in Finland kan écht heftig zijn. Het weerbericht bepaalt hoe jij je kleedt en wat je in het weekend gaat doen. En dan kan het ook nog eens zijn dat de verwachting niet klopt en je last minute je plannen moet aanpassen.
 • Finland duur? Yep, helaas is dat geen fabeltje. Dan gaat het trouwens vooral om de dagelijkse boodschappen. Maandelijkse kosten zoals de huur kunnen namelijk juist lager zijn dan in Nederland. Eigenlijk valt het dus best mee als je alles bij elkaar optelt. Maar de levenskosten in andere EU-landen zijn uiteraard wel lager.
 • Word jij snel depressed van donkere winterdagen? Neem dit dan wel mee in je overweging om te gaan wonen in Finland, want in de winter is het écht lang donker (en koud). Als je ver in het Noorden woont komt de zon helemaal niet op voor een aantal dagen in de winter.

Ook benieuwd wat de voordelen van een baan in Finland zijn?

Check onze pagina over werken in Finland.


Finland

Kosten van wonen in Finland

We noemden het al even: de hoge kosten van levensonderhoud in Finland. Wat kun je hier van verwachten als je gaat wonen in Finland? Wij hebben het voor je uitgezocht. Om er een duidelijk beeld bij te krijgen hebben we de kosten van een aantal producten op een rijtje gezet:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 12,-
 • cappuccino in een koffiebar: € 3,57;
 • cola op een terras: € 2,46;
 • brood: € 2,10;
 • kilo appels: € 2,29;
 • halve liter lokaal bier: € 2,55.

Gemiddelde kosten per maand

Benieuwd hoe de maandelijkse kosten er ongeveer uitzien in Finland? Dat hebben we ook voor je uitgezocht.

Huur in het centrum € 724,-
Huur buiten het centrum € 579,-
Gas, water, licht € 110,-
Internet € 24,-
Mobiele telefoon abonnement € 30,-
Openbaar vervoer € 58,-
Fitness € 39,-

Onze conclusie? Vooral dagelijkse boodschappen en uit eten gaan is in Finland flink duurder dan in Nederland. Qua maandelijkse kosten valt het eigenlijk heel erg mee. Zo is de huur in Finland in veel gevallen lager dan in Nederland en ook kosten voor gas, water en licht zijn meestal lager, net als het openbaar vervoer. Als je alles bij elkaar neemt zijn de kosten van het levensonderhoud in Finland dus best vergelijkbaar met Nederland.

Het gemiddeld inkomen in Finland is ongeveer € 3.140,- per maand. Dat is lager dan in Nederland, waar het rond de € 2.816,- per maand ligt. Maar in ons land zijn de verschillen tussen salarissen wel een stuk groter; dit komt grotendeels doordat Finland geen minimumloon kent. In ieder geval heb je in Finland prima de middelen om jouw dagelijkse en maandelijkse kosten te betalen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Finland

Het is wel zo fijn om vast het een en ander te weten over de lifestyle van Finland en andere zaken om rekening mee te houden. Dan sta je niet met een hoop vraagtekens als je merkt dat veel huizen in Finland een eigen sauna hebben, bijvoorbeeld. No worries, we vertellen je in deze sectie vast wat handige weetjes over wonen in Finland.

Lifestyle

We hebben al een paar keer genoemd dat de work-life balance in Finland ontzettend belangrijk is. Dit betekent dat er veel waarde wordt gehecht aan mental health, family time en tijd doorbrengen in de buitenlucht. Live to work? Nee hoor, in Finland zien ze het eerder andersom: work to live. Klinkt heerlijk, toch? Sowieso is Finland een goede plek om met een familie te wonen. Misschien (nog) niet per se relevant voor jou, maar het is gunstig om met kinderen te wonen in Finland. Je krijgt namelijk in vergelijking met andere landen een hoop extra vrije dagen om met je kind(eren) door te kunnen brengen én de kinderopvang is er veel (maar dan ook echt véél) goedkoper dan in Nederland.

Wat je soms hoort over Scandinavische landen (waaronder Finland) is dat de mensen behoorlijk koud zijn. Natuurlijk is deze aanname veel te kort door de bocht. Finnen zijn redelijk terughoudend en hebben over het algemeen een introverte houding, maar dit betekent niet dat ze kil zijn. Waar dit dan wel vandaan komt? De meeste Finse mensen houden van hun personal space. Een spontaan gesprek tussen twee vreemden in de bus? No way dat je dit snel ziet gebeuren als je gaat wonen in Finland. Dat komt omdat het gezien wordt als onbeleefd om mensen te storen in hun dagelijkse gang van zaken. Koud is de Finse manier van omgang dus niet, eerder beleefd.

Weetjes

 • Onderwijs is gratis in Finland, ook hogescholen en universiteiten. Say what?! Ja, het is echt waar. Dus eh, studeren in Finland is ook geen gek idee.
 • Finland heeft de sauna uitgevonden. En de Finnen zijn er dól op. Grote kans dat je eens wordt uitgenodigd door collega’s voor een middagje sauna. Dit is voor Finnen dé plek om te socializen. De band met je collega’s versterken? De sauna is the place to be.
 • Je mag overal vrij wildkamperen in Finland. Dit noemen ze het allemansrecht. Natuurlijk moet je wel respectvol omgaan met de omgeving, maar het is een geweldige manier om te genieten van de prachtige Finse natuur.
 • In de zomer blijft het super lang licht in Finland, soms wel tot 3 uur ‘s nachts!
 • Finland staat bekend als het ‘land van de 1000 meren’. In werkelijkheid zijn het er wel meer dan 180.000. Trek dus zeker eens de natuur in als je gaat wonen in Finland en geniet van de prachtige uitzichten!
 • Iedereen kent natuurlijk de Russische vodka’s, maar wist je dat Finland ook geweldige vodka heeft? De twee landen zijn hierin concurrenten.
 • Bang om uit te glijden op de stoep als het gesneeuwd heeft? Niet in Helsinki, hoor. Daar wordt de stoep van onder de grond opgewarmd, zodat er geen uitglijdgevaar is.

Finland uitzicht

Wat moet je regelen?

Hoewel het land onderdeel is van de EU en je dus geen visum nodig hebt om te mogen wonen in Finland, moet je toch nog best veel regelen. Tenminste, dat is afhankelijk van de lengte van je verblijf. Woon en werk je minder dan drie maanden in Finland? Dan zit je met je paspoort of ID-kaart goed. Wel moet je een belastingkaart regelen als je gaat werken, anders kun je niet worden uitbetaald. Blijf je langer? Dan heb je wat meer te regelen, zoals een registratie, identiteitscode en zorgverzekering. Hoe je dit allemaal regelt lees je op onze werken in Finland pagina. Ook kun je een handige checklist vinden op infoFinland. Ben je van plan om uiteindelijk te emigreren naar Finland? Dan is die website ook je beste vriend.

Appartement in Finland

Of je nou twee maanden of anderhalf jaar gaat wonen in Finland, een appartement heb je altijd nodig. Ga je via YoungCapital werken in Finland? Check dan goed de vacaturetekst voordat je begint met apartment hunting. Soms wordt er namelijk al iets voor jou geregeld vanuit de werkgever. Als je dit niet zeker weet, kun je dat altijd bij ons navragen. Moet je zelf een appartement in Finland regelen? Dan kun je twee dingen doen: op het vliegtuig stappen en daar zoeken of alvast in Nederland iets regelen. Beide manieren hebben zo z’n voor- en nadelen. Houd er rekening mee dat je het appartement niet zelf kunt bekijken als je alles in Nederland al regelt. Maar aan de andere kant heb je dan natuurlijk wel meer zekerheid. Stel dat je niet snel aan een appartement komt als je al in Finland bent. Da’s natuurlijk niet handig. Bepaal dus zelf wat jij het fijnste vindt.

Wil je vanuit Nederland een appartement regelen? Dan kun je terecht op de websites Vuokraovi (Engels) en Oikotie (Fins). Natuurlijk kun je ook kijken in Facebookgroepen. Als je een appartement huurt, teken je altijd een huurovereenkomst. Houd er rekening mee dat je meestal borg moet betalen. Die staat in de meeste gevallen gelijk aan twee maanden huur; hoger dan drie maanden huur mag de borg niet zijn. Let er ook op dat veel huisbazen het verplicht stellen om een inboedelverzekering af te sluiten voor je appartement.

Bankrekening openen

Als je voor langere tijd gaat wonen in Finland, kan het handig zijn om een Finse bankrekening te openen. Dat proces is niet ingewikkeld en kun je het beste in gang zetten als je al in Finland bent. Je kunt gewoon langsgaan bij een bank. Houd er rekening mee dat ze de volgende informatie van je nodig hebben:

 • naam;
 • persoonlijke identiteitscode (die vraag je aan als je langer dan drie maanden in Finland gaat wonen; check op onze werken in Finland pagina hoe je dat doet);
 • Finse adres;
 • Nederlandse adres.

Via YoungCapital wonen in Finland

In alle gevallen is het een stuk handiger om eerst een baan te zoeken voordat je op het vliegtuig stapt om te gaan wonen in Finland. Dat komt omdat de Finse overheid als voorwaarde voor een verblijf in Finland vereist dat je een baan hebt. Tijd voor job hunting, dus! Gelukkig ben je daarvoor al helemaal op de goede plek. Want wij zouden YoungCapital niet zijn als we geen leuke banen voor je in de aanbieding hadden. Waarom het een goed idee is om op onze vacatures in Finland te solliciteren? Wij blijven tijdens je avontuur in Finland jouw Nederlandse contactpersoon. Dus als er problemen zijn of je vragen hebt, kun je altijd bij ons terecht. Wel zo fijn. Wat de werkgever voor je regelt? Dat verschilt, dus zorg ervoor dat je altijd goed de vacaturetekst doorleest of bij ons aanklopt als er onduidelijkheden zijn.

Finland water

Check onze vacatures in Finland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Finland

Valuta Euro (€)
Officiële taal Fins
Hoofdstad Helsinki
Tijdzone (wintertijd) GMT+2
Minimumloon per maand Niet van toepassing

Veelgestelde vragen

 • Is het leven in Finland duur?

 • Dat ligt er een beetje aan. Dagelijkse boodschappen zijn over het algemeen duurder dan in Nederland, maar de maandelijkse kosten zijn vergelijkbaar of zelfs lager.

 • Kun je makkelijk een appartement vinden in Finland?

 • In de grote steden zoals Helsinki kan dit nog best een opgave zijn. Het is daarom geen slecht idee om vast in Nederland te zoeken naar een appartement als je in Finland wilt gaan wonen.

 • Wat moet ik regelen voordat ik ga wonen in Finland?

 • Het belangrijkste wat je moet regelen is een appartement en een baan. YoungCapital kan je helpen met het vinden van werk in Finland. Bekijk onze vacatures en solliciteer.

Bekijk ook eens deze landen en steden