WERKEN IN FINLAND

Jouw carrière in Finland

Denk je aan Finland, dan denk je waarschijnlijk aan het indrukwekkende Noorderlicht, traditionele midzomerfeesten en overnachten in een ijshotel. Dit kun je natuurlijk allemaal beleven als je op reis gaat naar Finland en een aantal weken in het land doorbrengt. Maar misschien ben je wel op zoek naar een hele andere ervaring. Kun jij geen genoeg krijgen van Finland? Wat dacht je ervan om tijdelijk te gaan werken in Finland? Dan doe je een flinke dosis werk- en levenservaring op, en heb je ook nog eens genoeg tijd om Finland op een hele andere manier te ontdekken.

Lijkt dat je wel wat? Lees dan rustig verder, want op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over werken in Finland. Kom erachter of je bepaalde documenten, zoals een visum, voor Finland nodig hebt, en leer meer over de werkcultuur en business etiquette in Finland om blunders te voorkomen. Ben je benieuwd wat er op dit moment mogelijk is qua werk in Finland? Neem dan meteen een kijkje bij onze vacatures en laat je inspireren.

Waarom werken in Finland?

De prachtige natuur en unieke culturele gebruiken zijn misschien al genoeg redenen om te kiezen voor Finland als je wilt werken in het buitenland. Maar met al die verschillende opties begrijpen we het wel als je nog twijfelt. Daarom geven we je een aantal voor- en nadelen van werken in Finland, zodat je kunt kijken of deze keuze het beste bij jou past.

Voordelen van werken in Finland

 • In tegenstelling tot Noorwegen (maar wel net als Zweden), hoort Finland bij de Europese Unie. Dat maakt het legale proces om te gaan wonen en werken in Finland net wat makkelijker.
 • Finland staat bekend om de uitstekende arbeidsvoorwaarden. Er is weinig hiërarchie op de werkvloer, werknemers zijn zelfstandig en er wordt veel waarde gehecht aan hun input. Daarnaast vinden Finse werkgevers de ontwikkeling van hun personeel enorm belangrijk, dus als je graag je vaardigheden en kennis verder wilt ontwikkelen, is Finland een topkeuze.
 • Geeft vrije tijd spenderen in de natuur jou een positieve boost voor op het werk? Frisse lucht is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar als jij extra veel energie uit de natuur haalt, dan is Finland jouw land.
 • Er is geen wettelijk minimumloon in Finland. Dit betekent dat de werkgever en werknemer samen tot een overeenstemming komen over het salaris. In de praktijk zorgt dit voor hogere lonen dan in landen waar wel een minimumloon geldt.
 • Finse werkgevers zijn gewend aan het aannemen van buitenlandse werknemers. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid in Finland is voor mensen uit het buitenland, dus het zal niet moeilijk zijn om aan een baan te komen. Daarnaast zul je ook goed begeleid worden op de werkvloer, omdat werkgevers vaker werken met werknemers uit het buitenland.

Nadelen van werken in Finland

 • Omdat er geen minimumloon in Finland geldt, kan het zijn dat je moet onderhandelen over je salaris. Als je hier oncomfortabel mee bent, is dat misschien niet zo prettig. Aan de andere kant is de kans groot dat voor een werknemer uit het buitenland zoals jij al een prima vast salaris is bepaald. Check altijd goed hoe dit precies zit tijdens je sollicitatie.
 • De werkcultuur en business etiquette van Finland komen behoorlijk overeen met die in Nederland. Dus zoek je een compleet nieuwe culturele ervaring, óók op de werkvloer? Dan is werken in Finland misschien niet per se de juiste keuze voor jou.
 • Bij sommige banen is het belangrijk om de taal te kunnen spreken, en Fins leren is een behoorlijke opgave. Als je niet zo’n talenknobbel hebt is dit wel iets om rekening mee te houden. Het goede nieuws is dat Finse taallessen vaak gratis zijn voor immigranten en werknemers uit het buitenland. Meestal gaat dit vanuit de gemeente waar je woont.

Wil je sowieso graag werken in Scandinavië, maar twijfel je nog in welk land? Lees dan ook onze pagina’s over werken in Zweden en werken in Noorwegen om je opties te vergelijken.

Finland

Informatie over werken in Finland

Benieuwd wat je kunt verwachten van de lunch op het werk in Finland? Of wil je weten wat voor werkkleding geaccepteerd is? Je leest het allemaal in deze sectie. Ook geven we je een overzicht met feestdagen in Finland, zodat je alvast weet op welke dagen je vrij bent en een weekendje Lapland of uitje naar het Openluchtmuseum van Helsinki kunt plannen.

Eten en drinken op werk

Net als in Nederland verschilt het per werkplek of Finse werknemers in een kantine eten of zelf hun lunch meenemen. Op sommige werkplekken is wel een kantine aanwezig, waarvan sommige mensen gebruik maken, maar andere niet. Op andere plekken is geen kantine aanwezig. Het is dus sociaal geaccepteerd om zowel te eten in de kantine als zelf je lunchtrommeltje mee te nemen. Je kunt dus prima je gewoonte in Nederland meenemen als je gaat werken in Finland.

Als je lunch op je werk in Finland kunt krijgen, wordt dat vaak gepresenteerd in de vorm van een buffet waarbij je zelf salades, groenten en brood kunt uitkiezen. Vaak is er ook een warme maaltijd beschikbaar, omdat traditioneel gezien Finnen het liefst lunchen met iets warms. Als mensen zelf lunch meenemen, bestaat dit meestal, net als in Nederland, uit brood met beleg, salades, yoghurt of restjes eten van de vorige dag. Weet je niet zeker of er lunch te krijgen is op jouw werkplek? Vraag het dan na bij je werkgever.

Werkcultuur

De werkcultuur en business etiquette in Finland zijn niet zó anders dan die in Nederland, maar natuurlijk zijn er wat verschillen. Bang om culturele blunders te maken als je gaat werken in Finland? Geen stress, wij vertellen je de belangrijkste dingen om rekening mee te houden. En eh, een foutje maken mag altijd, dus maak je vooral niet te veel zorgen.

Werktijden

De fulltime werkweek in Finland bestaat net als in Nederland uit 40 uur, waarbij 8 uur per dag gewerkt wordt. Je kunt ook een ander contract hebben waarbij je minder uren per dag werkt. Een verschil met Nederland is dat in Finland bijna nooit wordt overgewerkt: 8 uur is 8 uur. Lunchtijden komen overeen met Nederland: meestal is er een lunchpauze van een half uur tussen de middag, maar dit kan verschillen per werkplek. Kijk het dus altijd goed na in je contract of vraag het na bij je werkgever.

Hiërarchie

Zoals we al even noemden is de hiërarchische afstand op de werkvloer tussen leidinggevende en werknemer heel klein, vergelijkbaar met in Nederland. Iedereen die ermee te maken heeft wordt betrokken bij het maken van beslissingen, ook al is het de taak van één bepaalde persoon om de knoop door te hakken. Je hoeft dus niet bang te zijn om je mening te geven tijdens het werken in Finland. Gelijkwaardigheid is enorm belangrijk in de Finse samenleving, of dit nou gaat over rollen op de werkvloer of over genders en minderheden.

Meetings en deadlines

Tijdmanagement is ontzettend belangrijk in de Finse werkcultuur. Het is daarom belangrijk om je goed te houden aan de schema’s die gemaakt worden en op de afgesproken tijd te verschijnen voor meetings. Als je op jouw werk in Finland losjes omgaat met deadlines en afspraken, loop je al snel de kans om als onbetrouwbaar te worden gezien door je Finse collega’s.

Communicatie

Opvallend is dat veel Finnen enorme waarde hechten aan stiltes tijdens een gesprek, of dit nou een professioneel of informeel gesprek is. In de Finse (werk)cultuur betekent een stilte dat er serieus wordt geluisterd naar en nagedacht over wat er is gezegd. Het is een vorm van respect, dus. Interpreteer deze stiltes tijdens het werken in Finland dus niet als een awkward silence!

Verder zijn Finnen over het algemeen erg direct als ze zich verbaal uiten. Een ‘ja’ is een ‘ja’, en een ‘nee’ is een ‘nee’. Als er getwijfeld wordt, zeggen mensen dit, of er valt nog een Finse stilte waarin diep wordt nagedacht. Let dus op dat je nooit ‘ja’ zegt als je niet zeker bent, want grote kans dat je Finse collega’s er dan van uitgaan dat je 100% achter jouw besluit staat. Zorg er ook voor dat je anderen nooit onderbreekt als ze aan het praten zijn, want dit wordt geïnterpreteerd als onbeleefd. Het wordt belangrijk gevonden om je emoties opzij te zetten in een professionele context, wat er soms toe kan leiden dat Finnen niet heel enthousiast lijken. Dit is dus niet het geval; het is gewoon ongebruikelijk om emoties je gesprekken te laten beïnvloeden.

Op de werkvloer vinden de meeste Finnen het belangrijker om op elkaars skills te rekenen dan informele vriendschappen met elkaar te vormen. Natuurlijk gebeurt dit wel in de loop der tijd, maar meestal wordt privé en werk onderscheiden en wordt er weinig informeel gekletst tijdens de lunchpauze. In plaats daarvan zullen je Finse collega’s je waarschijnlijk eerder uitnodigen om na werktijd een hapje te eten of samen naar de sauna (een Finse uitvinding!) te gaan.

Werkkleding

Wat geaccepteerd wordt qua werkkleding, verschilt net als in Nederland sterk per branche en werkgever. Het beste kun je om op safe te spelen de dresscode navragen bij je werkgever en te observeren hoe je collega’s zich kleden. Houd in ieder geval altijd rekening met het weer als je gaat werken in Finland; het kan er immers enorm koud worden.

Feestdagen van Finland

Het is natuurlijk hartstikke leuk om te werken in Finland, maar je wilt af en toe wel vrij hebben om optimaal te genieten van het land. Wanneer je sowieso een dagje vrij krijgt? Hieronder staan alle nationale feestdagen van Finland.

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
 • Driekoningen - 6 januari;
 • Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
 • Pasen - een zondag en maandag in maart of april;
 • Walpurgisnacht - 1 mei;
 • Hemelvaartsdag - een donderdag in mei of juni;
 • Midzomerfeest - het weekend dicht bij 21 juni;
 • Allerheiligen: -een zaterdag in november;
 • Dag van de Onafhankelijkheid - 6 december;
 • Kerstavond - 24 december;
 • Kerstmis - 25 en 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Zoals je waarschijnlijk wel weet hoort Finland bij de Europese Unie. Dit betekent dat je geen werkvergunning of visum in Finland nodig hebt om er te gaan wonen en werken. Je hebt alleen maar je paspoort of ID-kaart nodig ter identificatie. Wel zijn er een aantal andere dingen die je moet regelen als je gaat wonen en werken in Finland. Hieronder bespreken we ze.

Belastingkaart (verokortti)

Als je gaat werken in Finland, moet je een belastingkaart (in het Fins verokortti genoemd) aanvragen bij het dichtstbijzijnde belastingkantoor en deze aan je werkgever geven. Zonder deze kaart kun je niet worden uitbetaald, dus vergeet ‘m niet! Betekent dit eigenlijk ook dat je belasting betaalt over je inkomen in Finland? Yep, helaas wel. Als je werkgever Fins is of een kantoor in Finland heeft, wordt er sowieso belasting ingehouden op je salaris. In Finland is de hoogte van de belasting afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Finse persoonlijke identiteitscode

Verder heb je ook een identiteitscode nodig die je in Finland kunt gebruiken. Zoiets als een BSN-nummer, dus. Je kunt dit aanvragen bij een belastingkantoor of digitaal. Als je langer dan drie maanden gaat werken in Finland, kun je de identiteitscode ook tegelijkertijd aanvragen met je registratie, waarover we hieronder meer vertellen. Om de identiteitscode aan te vragen heb je alleen een geldig paspoort en een kopie van je arbeidscontract bij een Finse werkgever nodig.

Registratie na drie maanden

Ben je van plan om langer dan drie maanden te gaan wonen en werken in Finland? Houd dan in de gaten dat je verplicht bent om je te laten registreren als inwoner, ook als je uit een EU-land komt. Je hoeft dit niet per se meteen te doen, maar zorg er wel voor dat je je niet op het laatste nippertje registreert. Je begint het proces heel gemakkelijk online via de website Enter Finland. Daar lees je ook precies wat je nodig hebt voor de registratie. Nadat je online het formulier hebt ingeleverd, moet je langsgaan bij één van de servicepunten om je identiteit te laten verifiëren. Je kunt tijdens je online aanmelding zelf kiezen bij welk servicepunt je langs wilt gaan. Wil je langer dan een jaar wonen en werken in Finland? Dan kun je via dezelfde website recht op een permanent verblijf aanvragen.

Zorgverzekering

Ben je drie maanden of korter in Finland? Het enige wat je dan hoeft te regelen qua zorgverzekering is dat je een Europese kaart hebt. Meestal staat die al achter op je zorgpas, anders moet je ‘m aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Blijf je langer dan drie maanden wonen en werken in Finland? Dan geldt je Nederlandse zorgverzekering niet meer en moet je je in Finland verzekeren. Gelukkig gaat dat in Finland automatisch; er wordt extra belasting ingehouden op je salaris wat wordt gebruikt voor je zorgverzekering. Als je twijfelt of dit bij jou goed gaat en of dit wel voldoende is, vraag het dan voor de zekerheid na bij je werkgever.

Wat je allemaal nog meer moet regelen?

Dat lees je in ons artikel over wonen in Finland.

Via YoungCapital werken in Finland

Overtuigd dat werken in Finland hét avontuur is voor jou? Je kunt het beste eerst een baan in het land zoeken en dan op het vliegtuig stappen, omdat je voor veel formaliteiten een kopie van je arbeidscontract moet laten zien. En laten wij nou net allerlei werk in Finland voor jou hebben. Als je via YoungCapital gaat werken in Finland, vormen wij de schakel tussen jou en de Finse werkgever. Wel zo handig als je vragen hebt, maar last hebt van taalbarrières. Je kunt altijd contact met ons opnemen. Wat er verder voor jou geregeld wordt? Dat verschilt per werkgever. Lees dus goed de vacatureteksten door, want soms regelt de werkgever al een appartement voor jou of wordt je vliegticket vergoed.

Finland natuur

Check onze vacatures in Finland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Heb je een visum nodig om te mogen werken in Finland?

 • Nee, Finland hoort bij de Europese Unie, dus je hebt geen visum of werkvergunning nodig om te mogen werken in Finland. Wel moet je je registeren als je langer dan drie maanden in het land blijft.

 • Hoe kom ik aan werk in Finland?

 • YoungCapital kan je daarbij helpen. Neem een kijkje bij onze vacatures in Finland en solliciteer, of schrijf je in en stel een e-mail alert in om op de hoogte te blijven van het nieuwste aanbod.

 • Wat moet ik regelen als ik wil wonen en werken in Finland?

 • Bekijk onze wonen in Finland pagina voor alle info over verhuizen naar Finland.

Bekijk ook eens deze landen en steden