WONEN IN MALTA

Jouw avontuur in Malta

Wil jij tijdelijk werken in het buitenland en doe je dat het liefste in een zo zonnig mogelijk land? Dan is Malta zeker het overwegen waard, want wist je dat deze dwergstaat in de Middellandse Zee wel 300 dagen per jaar zon krijgt? Hebben we je aandacht? Mooi, want hier lees je allerlei belangrijke info over wonen in Malta. Zo vertellen we je de voor- en nadelen van wonen in Malta, geven we je een indicatie van de dagelijkse en maandelijkse kosten en krijg je info over de lifestyle in Malta. Benieuwd hoe het zit met een appartement huren in Malta? We’ve got you.

Sta jij te springen om te gaan werken en wonen in Malta? Dan is het tijd om een kijkje te nemen bij onze vacatures in Malta.

Waarom wonen in Malta?

Waarom zou je eigenlijk voor Malta kiezen als je tijdelijk in het buitenland wilt werken en wonen (behalve dan die 300 dagen zon per jaar)? Hieronder sommen we een aantal voor- en nadelen op, zodat je voor jezelf kunt bedenken of wonen in Malta bij jou past.

Voordelen van wonen in Malta

 • Malta ligt tussen Italië en het Afrikaanse continent en dat merk je aan de culturele gebruiken: die bestaan uit een mengelmoes van mediterrane en Arabische invloeden, gemixt met unieke Maltese culturele gebruiken. Bijzondere nationale feestdagen en festivals? Die zul je zeker tegenkomen als je gaat wonen in Malta.
 • Heb je weekend? Je zult je niet snel vervelen in Malta, want er is vanalles te doen en er is voor ieder wat wils. Tempels bezichtigen, Middeleeuwse stadjes bezoeken, duiken, drankjes doen in de lokale barren … noem het maar op.
 • De lifestyle in Malta is relaxed en mensen zijn warm en vriendelijk. Haast? Dat heeft bijna geen enkele Maltees. Deze lifestyle zal misschien even wennen zijn, maar na een tijdje zul je merken dat je mental health en work-life balance een enorme boost krijgen!
 • Mensen in Malta houden van humor en verhalen vertellen; gesprekken zijn vaak informeel en onbezorgd. Wil je veel sociaal contact met de locals als je gaat werken in het buitenland? Dat zal wel lukken in Malta.
 • De bussen zijn goedkoop en makkelijk te gebruiken. In Malta gebruiken ze een kaart die lijkt op onze ov-chipkaart: de tallinja kaart. Hiermee ben je een stuk goedkoper uit dan met losse kaartjes. De busverbindingen zijn goed, waardoor je makkelijk van de ene naar de andere plek op de eilanden komt.

Nadelen van wonen in Malta

 • Het minimumloon in Malta ligt behoorlijk laag als je het vergelijkt met Nederland. Daarnaast zijn de gemiddelde dagelijkse kosten niet zó veel lager dan in Nederland. Maar laat je daardoor niet afschrikken, want meestal verdien je als werknemer uit het buitenland een stuk meer dan het minimumloon.
 • Omdat het een dwergstaat is, is Malta natuurlijk behoorlijk klein. Is de iedereen-kent-iedereen vibe niet helemaal jouw ding? Dan is dit misschien wel iets om in je achterhoofd te houden als je overweegt te gaan wonen in Malta.
 • Hecht je veel waarde aan je rust en ruimte? Houd er dan rekening mee dat Malta een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld is.

Malta

Kosten van wonen in Malta

Hoewel de meeste kosten van het levensonderhoud in Malta wat lager liggen dan in veel West-Europese landen, zijn ze ook weer niet verbazingwekkend laag. Dat komt omdat in Malta veel producten geïmporteerd moeten worden en dat kost een hoop geld. Dit gaat met name om groente en fruit. Daarnaast ligt de hoogte van de prijs op je kassabonnetje ook sterk aan de plek waar je je boodschappen doet als je gaat wonen in Malta. Meestal geldt: vermijd de toeristische gebieden, want daar hanteren de supermarkten veel hogere prijzen dan in de buitengebieden.

Gemiddeld zien enkele dagelijkse kosten er zo uit:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 15,-;
 • cappuccino in een koffiebar: € 2,66;
 • cola op een terras: € 1,81;
 • brood: € 1,16;
 • kilo appels: € 2,68;
 • halve liter lokaal bier: € 1,60.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 827,-
Huur buiten het centrum € 674,-
Gas, water, licht € 87,-
Internet € 34,-
Mobiele telefoon abonnement € 30,-
Openbaar vervoer € 26,-
Fitness € 58,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Malta

Als je gaat wonen in Malta wil je natuurlijk geen culturele blunders maken. Geen zorgen, lees hier wat je moet weten over de lifestyle in Malta en interessante weetjes om in je achterhoofd te houden.

Weten waarmee je rekening moet houden als je ook in Malta wilt werken?

Check onze werken in Malta pagina.


Lifestyle

Over het algemeen is de lifestyle in Malta ontspannen, en daardoor misschien wat trager dan je in Nederland gewend bent. Dit zie je bijvoorbeeld terug in restaurants, waar het naar jouw idee wat langer kan duren voordat je jouw eten krijgt. Of in winkels, waar de caissière misschien uitgebreid kletst met iedere klant, terwijl er nog een lange rij staat. Bijna niemand heeft haast en het is beter om deze relaxte lifestyle (die Maltezers zelf ook wel de ‘eiland lifestyle’ noemen) over je heen te laten komen dan je ertegen te verzetten. Je zult na een tijdje merken dat wonen in Malta heerlijk is voor je mental health.

Verder is family time belangrijk in Malta; zo zie je wanneer je gaat wonen in Malta regelmatig verschillende generaties van dezelfde familie bij elkaar op bezoek. Socializen? Daar houden de meeste Maltezers van, vaak onder het genot van een kop koffie. Koffietentjes zijn er dan ook genoeg in het land. Maak je een praatje met Maltezers die je pas net kent? Let er dan op dat je niet zomaar religieuze of politieke onderwerpen aankaart, want dat kan tot heftige discussies leiden. Het is niet per se zo dat deze onderwerpen taboe zijn, maar de meeste Maltezers stellen dit soort gesprekken pas op prijs als ze elkaar wat beter kennen.

Weetjes

 • In Malta rijden weggebruikers aan de linkerkant. Dat komt omdat het land tot 1974 onderdeel van Groot-Brittanië was.
 • Er zijn veel historische films en series in Malta gefilmd, waaronder diverse scènes uit Game of Thrones. Ben je fan? Dan kun je een hoop filmlocaties langs als je gaat wonen in Malta. Denk maar aan Mdina; de stadspoort van deze Middeleeuwse stad werd gebruikt als de poort van King’s Landing.
 • Hoewel je misschien zou denken van niet, kun je in Malta het kraanwater gewoon drinken. Goed om te weten!
 • In Malta worden dezelfde soort stopcontacten gebruikt als in Groot-Brittanië. Houd er dus rekening mee dat je omvormers en/of adapters meeneemt als je gaat wonen in Malta. Ben je die vergeten? Ook geen probleem, want ze zijn volop te koop op de eilanden.
 • De meeste Maltezers zijn niet zo dol op ontbijten, maar onderweg naar hun werk kopen ze wel graag een pastizzi om de dag mee te beginnen. Dit is de meest populaire streetfood van Malta: een hartig gebakje van bladerdeeg gevuld met ricotta en/of een soort erwtenpasta.
 • Zo’n 90 procent van de Maltese bevolking spreekt Engels, maar de eerste taal is het Maltees. Deze taal heeft onder andere Latijnse, Siciliaans-Arabische en Engelse invloeden, dus het is een mengelmoesje van vanalles, waardoor het lastig te leren is. Toch wordt het gewaardeerd als je probeert een paar belangrijke woorden te onthouden. Het kan dus geen kwaad er toch wat moeite in te stoppen.
 • Malta kent een siësta, net als veel andere Middellandse Zeelanden. Het komt dus vaak voor dat winkels een uur of twee dicht zijn tussen de middag.
 • Malta is een heel veilig land; in vergelijking met andere Europese landen heeft het lage criminaliteitscijfers. Wel is er nog steeds kleine criminaliteit in de toeristische gebieden, dus blijf op je tas letten.

Malta uitzicht

Wat moet je regelen?

Gelukkig heb je geen visum of werkvergunning nodig om te gaan werken en wonen in Malta, want het land behoort sinds 2004 tot de Europese Unie. In principe kun je gewoon met je Nederlandse paspoort of ID-kaart op het vliegtuig stappen. Denk er wel aan dat je verplicht bent om je te laten registreren nadat je drie maanden in het land hebt gewoond. Hoe je dat doet? Lees het op onze werken in Malta pagina.

Appartement huren in Malta

Als je gaat wonen in Malta heb je natuurlijk je eigen plekje nodig. Vanwege de groeiende interesse in het land als vestigingsplaats voor bedrijven, zijn de huurprijzen in de loop der tijd flink gestegen, soms zelfs tot boven de € 1.000 per maand. Maar dit gaat vooral om de prijzen in de grotere steden, zoals de hoofdstad Valletta. Ga je wat meer buiten de stad wonen? Dan betaal je vaak een stuk minder.

Wel is het handig om alvast te denken aan een appartement huren in Malta voordat je in het land arriveert. Gebruik websites als Frank Salt en Property Market om een appartement te vinden. Lees altijd goed de huurovereenkomst door als je in Malta een appartement zoekt. Daar staat namelijk onder andere gespecificeerd hoe hoog de borg is en wat de opzegtermijn is. De borg staat meestal gelijk aan één tot twee maanden huur, maar dit kan verschillen per makelaar.

Bankrekening openen

Ga je tijdelijk, maar wel langer dan een paar maanden werken en wonen in Malta? Dan is het handig om een Maltese bankrekening te openen. Dit kun je helaas niet al vanuit huis regelen. Lastig is het gelukkig niet. Het enige wat je hoeft te doen is naar een bank gaan en het volgende meenemen:

 • paspoort;
 • bewijs van je woonadres in Malta;
 • e-Residence kaart. Dit is je Maltese identiteitsbewijs, dat je ontvangt als je je registreert. Hoe je dit doet? Lees het op onze werken in Malta pagina.

Bovenstaande documenten moet je altijd bij je hebben, maar het kan zijn dat de bank ook naar het volgende vraagt:

 • minimum storting;
 • referentiebrief van je bank in Nederland;
 • bewijs van tewerkstelling of referentiebrief van je werkgever in Malta;
 • huurcontract.

Check dus goed van tevoren wat je nodig hebt voor je bankrekening en ga dan langs. Houd rekening met zo’n twee weken tot twee maanden wachttijd voordat je bankrekening te gebruiken is.

Via YoungCapital wonen in Malta

Overweeg je tijdelijk te gaan wonen in Malta? In alle gevallen is het fijn om eerst een baan te hebben voordat je op het vliegtuig stapt. YoungCapital kan je daarbij helpen. Ga je via ons aan de slag bij een werkgever in Malta? Dan vormen wij de tussenpersoon bij wie je altijd terecht kunt (in het Nederlands!). Wat de werkgever voor je kan regelen? Sommige werkgevers bieden aan om je vliegticket te betalen, of ze regelen andere zaken voor je. Dit verschilt sterk per baan, dus lees goed de vacatureteksten door om erachter te komen wat je wel en niet zelf hoeft te regelen. Natuurlijk kun je altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt.

Malta weg

Check onze vacatures in Malta

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Malta

Valuta Euro (€)
Officiële taal Maltees, Engels
Hoofdstad Valletta
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 784,68

Veelgestelde vragen

 • Is het leven duur in Malta?

 • Dat ligt er heel erg aan. Sommige boodschappen in Malta zijn relatief duur, omdat ze ingevoerd moeten worden. Maandelijkse kosten in Malta zijn laag in vergelijking met veel andere Europese landen. In alle gevallen geldt dat boodschappen in toeristische gebieden duurder zijn dan in de buitengebieden.

 • Heb je een visum nodig om te wonen in Malta?

 • Nee, Malta is een EU-land, dus je hebt geen visum nodig om er te mogen wonen.

 • Is het veilig op Malta?

 • Malta is een van de veiligste Middellandse Zeelanden met lage criminaliteitscijfers.

Bekijk ook eens deze landen en steden