WONEN IN ZWEDEN

Jouw avontuur in Zweden

Zweden, het land van de rode houten huisjes, de Zweedse gehaktballetjes en de eindeloze bossen. Waarschijnlijk is dat het eerste wat je te binnen schiet als je aan Zweden denkt. Logisch dat het een onwijs populair land is onder de natuurliefhebbers. Maar hoe zit dat als je wilt wonen en werken in Zweden? Hoe zit de Zweedse cultuur in elkaar en wat moet je allemaal regelen als je naar Zweden verhuist? YoungCapital vertelt je alles wat je moet weten over wonen in Zweden.

Wil je het liefst vandaag nog verhuizen? Bekijk dan snel onze vacatures in Zweden en wie weet staat jouw nieuwe baan daar nu al tussen.

Waarom wonen in Zweden?

Zweden is een prachtig vakantieland en het is een grote favoriet onder de kampeerders, aangezien wildkamperen in Zweden legaal is. Dit wordt ook wel Allemansrätten genoemd, oftewel Allemansrecht. Maar emigreren naar Zweden is natuurlijk net even wat anders dan een vakantie. Want waarom zou je in Zweden wonen? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen van wonen in Noorwegen

 • Universiteiten en hogescholen in Zweden zijn gratis voor de Zweedse bevolking en EU-leden. Dat betekent dat je gratis kunt studeren in Zweden.
 • Zweden heeft een van de snelste internetverbindingen ter wereld. Zeg maar hallo tegen eindeloos streamen.
 • Zodra het winter wordt kun je als wintersportliefhebber genieten van de skipistes of schaatsbanen.
 • De gezondheidszorg in Zweden is betaalbaar en van hoge kwaliteit. De levensverwachting in Zweden is niet voor niets één van de hoogste ter wereld.

Nadelen van wonen in Zweden

 • De wintermaanden duren lang en zijn erg donker. Gemiddeld heb je in Zweden dan maar 5,5 uur daglicht en vaak is het dan nog bewolkt ook.
 • Zweedse mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, maar het duurt lang om ze echt te leren kennen. Het ijs is makkelijker te breken als je iets met ze gemeen hebt, zoals een hobby of sport.
 • Ondanks dat het een groot land is, is het leven in een stad druk en dichtbevolkt. Het kan dan ook moeilijk zijn om een woning te vinden.
 • Je hebt veel geduld nodig om de Zweedse taal te leren, omdat dit geen makkelijke taal is. Gelukkig kunnen de Zweedse mensen vaak wel goed Engels.

Zweden sneeuw

Kosten van wonen in Zweden

Het is lastig om te zeggen hoeveel het precies kost om te emigreren naar Zweden, omdat deze kosten heel erg verschillen per persoon. Ben jij op zoek naar tijdelijk vakantiewerk en hoef je daarom geen woning te vinden? Dan zullen je kosten een stuk lager zijn dan iemand die voor langere tijd naar Zweden vertrekt.

Als je voor een langere tijd gaat wonen in Zweden, wil je vast meer weten over de woningprijzen. Dit hangt uiteraard ook af van je zoekgebied, maar de huurprijzen liggen vaak een stuk lager dan bij ons. Voor een 3-kamer-nieuwbouwappartement in de stad betaal je rond de € 1.000 per maand. Zoek je liever iets buiten de stad? Dan kun je soms al een vrijstaand huis vinden voor rond de € 500,- per maand. Tip: check wel even hoe het zit met de verwarming. In de wintermaanden kan die rekening flink oplopen, dus wel zo handig om dit van tevoren te controleren. Zo sta je niet voor onverwachte kosten.

De kosten van levensonderhoud liggen wel een stuk hoger dan in Nederland. Vooral alcohol is aan de prijzige kant. Benieuwd hoeveel je dagelijkse boodschappen kosten? Om je een beter beeld te geven hebben wij een lijstje gemaakt van een paar dagelijkse boodschappen.

 • 1 liter melk: € 1,10;
 • brood: € 2,-;
 • 1 kilo bananen: € 2,17;
 • fles wijn: € 8,80;
 • cappuccino: € 3,17;
 • uit eten per persoon: € 30,-.

Wil je weten hoeveel je ongeveer per maand kwijt bent aan je vaste lasten? In onderstaande tabel lees je wat je kosten zijn als je gaat wonen in Zweden.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 755,-
Huur buiten het centrum € 560,-
Gas, water, licht € 75,-
Internet € 29,-
Mobiele telefoon abonnement € 25,-
Openbaar vervoer € 77,-
Fitness € 35,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Zweden

Als je gaat wonen en werken in Zweden zijn er altijd wat cultuurverschillen waar je rekening mee moet houden. YoungCapital heeft dit voor je uitgezocht, zodat je je alvast goed kunt voorbereiden.

Lifestyle

In Zweden houden ze erg van tradities en als je gaat wonen in Zweden zul je merken dat ze zich hier ook streng aan houden. Een van deze tradities is fika: een soort uitgebreide koffiepauze waar je de tijd neemt om met vrienden of collega’s te praten. Het is meer dan alleen koffie drinken en lekkere hapjes eten (denk bijvoorbeeld aan een warm kaneelbroodje). Het is quality time. Fika is dan ook een begrip wat veel expats snel overnemen. Ga je werken in Zweden? Ook dan ontkom je niet aan fika.

Word je bij een Zweed thuis uitgenodigd? Zorg er dan voor dat je op tijd bent en een klein cadeautje meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan een fles wijn of een reep chocola. Vooral het op tijd komen is belangrijk. Zweden houden zich graag aan de regels en komen altijd hun afspraken na. Denk je bijvoorbeeld dat je iets te laat gaat komen? Geef ze dan even een belletje.

Als je gaat wonen in Zweden is het ook belangrijk om te weten dat Zweden alle vormen van conflict vermijden. Wij Nederlanders zijn enorm direct en zeggen waar het op staat. In Zweden is het normaal om niet te reageren op een lastige of vervelende mail, dus bespaar jezelf de moeite.

Weetjes

 • In Zweden hebben ouders 480 dagen betaald ouderschapsverlof, waarvan er minimaal 60 dagen voor de vader zijn. Zij mogen deze dagen verder zelf verdelen. En dit geldt ook voor expats.
 • Vrijdagavond is taco-dag. Zelfs alle supermarkten spelen hierop in met aanbiedingen en door de schrappen zo in te richten dat je meteen alles kunt pakken wat je nodig hebt.
 • Veel winkels, restaurants en andere bedrijven sluiten in juli de deuren om te genieten van hun zomervakantie. Je moet dus niet gek opkijken als je in juli voor een dichte deur staat.

Zweden uitzicht

Wat moet je regelen?

Als je gaat emigreren naar Zweden maak je eerst een stappenplan. Heb je in Nederland huur die je moet opzeggen of verzekeringen die je stop moet zetten? Maak voor jezelf een lijstje met dingen die je nog moet regelen. En dan nu stap 2: wat heb je nodig voor Zweden? Zweden hoort bij de Europese Unie, wat betekent dat iedere EU-burger in Zweden kan wonen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om er te mogen verblijven:

 • Je hebt een inkomstenbron.
 • Je hebt een Zweeds peroonsnummer.

Dit persoonsnummer is eigenlijk hetzelfde als het BSN-nummer zoals wij hem kennen. Dit heb je nog om verzekeringen af te sluiten en voor het openen van een bankrekening. Je vraagt dit nummer aan bij de Skatteverket, de Zweedse belastingdienst. Zodra je dit nummer hebt, kun je ook aangegeven waar en hoe je je geld verdient. Ga je emigreren naar Zweden zonder werk en wil je vanuit daar een baan via YoungCapital zoeken? Ook dat kan. Je mag drie maanden in Zweden wonen zonder inkomsten. Perfecte manier om die tijd goed te benutten om een baan te vinden.

Verzekeringen werken net even wat anders dan bij ons. Voor je zorgverzekering word je automatisch aangesloten bij de Försäkringskassan. Alles wat er geregeld moeten worden op het gebied van zorg, gaat via dit kantoor. Wel kun je er nog voor kiezen om je extra te laten verzekeren, via een particuliere verzekering.

Weten wat je nog meer moet regelen als je gaat werken in Zweden?

Je leest het op onze pagina over werken in Zweden.


Via YoungCapital wonen in Zweden

Wonen en werken in Zweden via YoungCapital? Dat kan. Maar hoe werkt het en wat je zelf moet regelen? Op YoungCapital vind je alle vacatures in Zweden die op dit moment aangeboden worden. Bij sommige vacatures wordt er meer voor je geregeld dan bij andere, zoals een woning die voor je klaarstaat bij aankomst. Lees dan ook goed de vacature door, zodat je precies weet wat je kan verwachten. Meer weten over dit proces? Bekijk ons artikel over onze werkwijze.

Zweden zwanen

Check onze vacatures in Zweden

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Zweden

Valuta Zweedse kroon (SEK)
Officiële taal Zweeds
Hoofdstad Stockholm
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand Niet van toepassing

Veelgestelde vragen

 • Is Zweden duur om te wonen?

 • Over het algemeen is wonen in Zweden duur vergeleken met Nederland. In Zweden zijn levensmiddelen duurder dan in Nederland, maar het salaris ligt daar ook hoger dan bij ons.

 • Waarom wonen in Zweden?

 • Zweden is een land met mooie natuur, maar ook met bruisende steden. Vooral in de grote steden, zoals Stockholm, Göteborg en Malmö, vind je veel studerende jongeren.

 • Kun je naar Zweden emigreren?

 • Ja, je kunt naar Zweden emigreren, maar het is ook mogelijk om tijdelijk naar Zweden te verhuizen voor je werk. Check onze openstaande vacatures in Zweden en wie weet woon jij binnenkort in Zweden.

 • Waar wonen veel Nederlanders in Zweden?

 • De meeste Nederlanders wonen in de grote steden, zoals Stockholm, Göteborg of Malmö.

Bekijk ook eens deze landen en steden