WERKEN IN ZWEDEN

Jouw carrière in Zweden

Zie jij jezelf na een werkdag al een lange wandeling maken in het bos? Of geniet je liever van het bruisende nachtleven in een studentenstad? Wonen en werken in Zweden, dat is misschien wel wat voor jou. Voor een echte avonturier heeft Zweden veel te bieden. YoungCapital wil jou natuurlijk alles vertellen over werken in Zweden. Want met welke werkcultuur heb je dan te maken en wat is echt not done tijdens een meeting? Al deze belangrijke dingen lees je in dit artikel.

Ben je al enthousiast en wil je zo snel mogelijk beginnen aan dit avontuur? Check dan snel de openstaande vacatures in Zweden. Misschien staat jouw droombaan daar nu al tussen.

Waarom werken in Zweden?

Misschien is Zweden niet het eerste land wat in je opkomt als je denkt aan werken in het buitenland. Dat snappen we. Waarschijnlijk denk je aan lange stukken bos en hier en daar een skipiste. Maar Zweden heeft meer te bieden dan dat. Een belangrijke reden waarom we werken in Zweden aanraden, is omdat je niet heel veel moet regelen om die kant op te gaan. Het is dus vrij makkelijk om je koffers te pakken en af te reizen naar dit land. Zo hoef je geen verblijfs- of werkvergunning te regelen en is er ook veel seizoenswerk. Wel zo makkelijk, toch?

Werken in Zweden is divers: van werken in bosbouw tot aan de slag gaan bij een multinational. En wat ook scheelt, is dat je al aan het werk kunt als je Engels spreekt. Heel veel mensen in Zweden spreken goed Engels, omdat ze dat al van jongs af aan leren. Neemt natuurlijk niet weg dat je bonuspunten krijgt als je wél Zweeds kan.

Voordelen van werken in Zweden

  • Als EU-burger mag je wonen, werken én studeren in Zweden zonder verblijfsvergunning.
  • Bij sommige bedrijven is het normaal dat het kantoor in de zomer vier weken dicht gaat, waardoor je extra lang zomervakantie hebt.
  • Als je Engels onder de knie hebt, kom je al een heel eind. Veel mensen in Zweden spreken Engels en het is dan ook een taal dat veel gebruikt wordt op de werkvloer.
  • Vroeg beginnen is extra vroeg naar huis, daar weten de Zweden alles van. De meeste kantoren gaan dan ook al rond half 5 dicht.

Nadelen van werken in Zweden

  • Er is geen wettelijk minimumloon in Zweden.
  • Het leven in Zweden is duurder dan in Nederland, vooral qua levensmiddelen. Gelukkig ligt het loon net iets hoger, dus dat komt mooi uit.
  • Zweedse mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Toch is het moeilijk om je Zweedse collega’s écht goed te leren kennen, omdat ze wat meer gesloten zijn dan Nederlanders.
  • De winter duurt lang en omdat er buiten werk niet veel activiteiten zijn om te doen, maken sommige Zweden in de winter langere werkdagen. Met als doel dat ze vier weken achter elkaar zomervakantie kunnen hebben. Dat maakt het minder erg.

Zweden

Informatie over werken in Zweden

Als je gaat werken in Zweden wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten. Dat hebben we voor je uitgezocht.

Eten op werk

Als je gaat werken in Zweden leer je al snel wat fika is. Fika, ook wel bekend als koffiepauze, is een bekende traditie. Het is meer dan alleen een koffiepauze. Het is een moment waarin je de tijd neemt om te ontspannen. Onder het genot van koffie en fikabröd, oftewel lekkere koekjes en gebakjes, praat je met je collega’s. Meestal zijn er twee fika-momenten per dag: eentje rond tien uur 's ochtends en de ander rond twee uur 's middags. Je zult gek worden aangekeken als je niet meedoet. Het is onderdeel van de eetcultuur in Zweden. Verplicht koffiepauze, wie wilt dat nou niet.

Als je gaat werken in Zweden is het gebruikelijk om warm te lunchen. Dit wordt meestal verzorgd door de werkgever en je hoeft dan geen eigen lunch mee te nemen. De meeste werkgevers geven je een uur lunchpauze, en dit is echt de kans voor quality time met je collega’s. Twee belangrijke dingen die niet welkom zijn bij de lunch: je mobiele telefoon en werkgerelateerde gesprekken. Not done.

Werkcultuur

De werkcultuur in Zweden is vrij informeel. Bij de meeste bedrijven mag je gewoon casual gekleed naar werk. Met een spijkerbroek met een blouse of T-shirt zit je dan al snel goed. Verder kun je je leidinggevende of manager bij hun voornaam aanspreken. Waar ze strenger in zijn, is punctualiteit. De mensen in Zweden houden daar enorm van. Heb je bijvoorbeeld een meeting om 10:00 uur? Zorg er dan voor dat je al een paar minuten van tevoren aanwezig bent. Eigenlijk is op tijd zijn al te laat.

Wat verder nog een opvallend punt is in de Zweedse werkcultuur: je werk- en privéleven zijn twee verschillende dingen. Natuurlijk kun je, als je gaat werken in Zweden, na werk met collega’s een drankje doen. Het is alleen niet gebruikelijk om je vrienden te mengen met je collega’s. Die twee werelden blijven duidelijk gescheiden.

Feestdagen

Zoals ieder land heeft Zweden ook zijn eigen feestdagen. Onderstaande dagen heb jij vrij als je gaat werken in Zweden:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Driekoningen - 6 januari;
  • Goede vrijdag - een vrijdag in maart of april;
  • Pasen - een zondag en maandag in maart of april;
  • Första maj (Eerste mei) - 1 mei;
  • Hemelvaartsdag - een donderdag in mei of juni;
  • Pinksteren - een zondag in mei of juni;
  • Nationale feestdag - 6 juni;
  • Midzomer - een zaterdag in juni;
  • Allerheiligen - eerste zaterdag van november;
  • Kerstmis - 25 en 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Heb je een EU-paspoort? Dan hoef je niet veel te regelen als je gaat werken in Zweden. Je hebt namelijk geen verblijfsvergunning nodig om te wonen en werken in Zweden. Ben je van plan om seizoenswerk te doen en niet langer dan drie maanden te blijven? Dan hoef je je ook niet in te schrijven.

Heb je de smaak te pakken en wil je langer dan drie maanden blijven? Dan moet je je wel inschrijven. Op die manier krijg je namelijk een persoonsnummer. Die heb je vervolgens weer nodig voor dingen als een bankrekening openen of om je aan te melden voor een zorgverzekering. Wel zo belangrijk.

Wat je allemaal nog meer moet regelen?

Dat lees je in ons artikel over wonen in Zweden.

Via YoungCapital werken in Zweden

Ben je al helemaal enthousiast en kun je niet wachten om naar het buitenland te vertrekken? Via YoungCapital wordt werken in het buitenland een stuk makkelijker. In sommige gevallen wordt het een en ander al voor je geregeld. Zo zijn er bijvoorbeeld vacatures inclusief vliegtickets en soms zelfs met een woning. Wat de mogelijkheden precies zijn, verschilt natuurlijk per vacature. Lees daarom goed de vacature door, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en wat je zelf nog moet regelen.

Zweden haventje

Check onze vacatures in Zweden

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Heb ik een visum of een werkvergunning nodig als ik wil werken in Zweden?

  • Nee, als je een EU-burger bent heb je geen visum of werkvergunning nodig om aan het werk te gaan in Zweden.

  • Is er veel werk in Zweden?

  • Ja, er is veel werk in Zweden en er is vooral een grote vraag in de technische en industriële markt. Het is dan ook vrij makkelijk om te werken in Zweden als Nederlander.

  • Wat is de werkcultuur in Zweden?

  • De werkcultuur in Zweden is informeel. Zo kun je mensen bij hun voornaam aanspreken en kun je casual gekleed naar kantoor. Wat vooral belangrijk is in de Zweedse werkcultuur is punctualiteit.

Bekijk ook eens deze landen en steden