Bagagemedewerker

Werken als bagagemedewerker: iets voor jou?

Altijd al willen weten hoe het is om op een vliegveld te werken? Dan ben je vast benieuwd naar het werk van een bagagemedewerker. Lucky you, want YoungCapital zocht de ins en outs voor je uit. Straks weet jij precies of bagagemedewerker dé job voor jou is.


Wat doet een bagagemedewerker?

Het beroep 'bagagemedewerker' klinkt misschien een beetje vaag, maar eigenlijk spreekt de functie behoorlijk voor zich. Je werkt in deze functie op een vliegveld en houdt je bezig met het hele logistieke proces rondom bagage. Nieuwsgierig welke weg je koffer aflegt voordat hij op de bagageband terechtkomt? Daar kom je wel achter als je gaat werken als bagagemedewerker.

Let op: deze functie lijkt op die van een platformmedewerker. Het enige verschil is dat een platformmedewerker echt alleen op het platform (waar de gelande vliegtuigen staan) werkt om bagage te laden en lossen. Een bagagemedewerker is ook bezig met de bagageband in de aankomsthallen. Maar: vaak worden deze twee functies gecombineerd in één.

Jouw werkdag als bagagemedewerker

Voordat je met koffers in de weer gaat, meld je je bij jouw supervisor. De juiste verzamelplek vinden is nog een behoorlijke klus op zo'n enorm vliegveld. Maar na een paar weken werken als bagagemedewerker weet jij precies waar je moet zijn. Vervolgens krijg je jouw taken van de dag te horen. Waarschijnlijk plant jouw supervisor je in bij een bepaalde gate. Tijd voor het zware werk: de bagage ophalen bij het vliegtuig. Samen met de platformmedewerkers laad je de bagage op een grote kar en rijd je die vervolgens naar de aankomsthallen. Daarbij maak je onderscheid tussen transferbagage, die nog een ander vliegtuig in moet, en bagage die op het vliegveld wordt opgehaald.

Eenmaal bij de aankomsthal zorg jij ervoor dat de bagage op het juiste moment op de juiste band terechtkomt. De band mag natuurlijk niet vastlopen, dus je wacht totdat de vorige lading bagage weg is. Echt een kwestie van timen en goed opletten dus. Is er bagage kwijt? Aan jou als bagagemedewerker de taak om verdwaalde koffers te herenigen met hun eigenaren. Verder loop je ook regelmatig rond in de aankomsthallen om passagiers op weg te helpen. Je weet namelijk precies welke bagageband waar is en hoe laat de koffers van een bepaalde vlucht op de band komen.

Waar werkt een bagagemedewerker?

Tja, werken als bagagemedewerker doe je natuurlijk op een vliegveld. Veel keuze qua werkplek heb je dus niet, behalve dan tussen de Nederlandse vliegvelden. Wel goed om te weten: meestal ben je als bagagemedewerker in dienst bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij. Daar heb je dus wél keuze in. Op het vliegveld werk je nauw samen met jouw collega-bagagemedewerkers en de platformmedewerkers.

Vliegtuigen vliegen dag en nacht en een vliegveld is 24/7 open, dus als bagagemedewerker heb je meestal te maken met verschillende shifts. Soms is het mogelijk om zelf aan te geven welke shift jouw voorkeur heeft. Maar het kan ook zijn dat de werkgever werkt met een roulerend rooster, dus dat je steeds andere shifts hebt. Ploegendienst, dus. Daarom is het belangrijk om goed in de vacature te lezen hoe het zit met de werktijden.

De taken van een bagagemedewerker

 • Bagage lossen uit vliegtuigen.
 • Vervoeren van bagage naar de aankomsthallen.
 • Transferbagage vervoeren naar het juiste vliegtuig.
 • Laden van bagage op de bagagebanden.
 • Opsporen van verloren bagage.
 • Vragen beantwoorden van passagiers in de aankomsthallen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als bagagemedewerker: hoe is dat?

Werken op een vliegveld is best bijzonder, en logisch dus dat er voor- en nadelen aan zitten. De belangrijkste? Die noemen we hieronder.

Voordelen van werken als bagagemedewerker

 • Je krijgt echt een kijkje achter de schermen op een vliegveld. Supertof natuurlijk als je daar interesse in hebt. Zo ga je straks van vliegtuigspotter naar vliegveld-expert.
 • Het werk is heel actief, omdat je constant heen en weer loopt en met bagage sjouwt. Die spierballen kweek je dus wel.
 • Omdat je onregelmatige shifts werkt, krijg je hiervoor een toeslag. Je salaris tikt dus lekker aan.

Nadelen van werken als bagagemedewerker

 • Nog geen rijbewijs? Dan kun je werken als bagagemedewerker wel vergeten. Je moet de koffers namelijk met een grote kar vervoeren naar de aankomsthallen en hebt hiervoor een rijbewijs B nodig.
 • Die onregelmatige shifts hebben ook een nadeel: vaak moet je namelijk flexibel inzetbaar zijn. Hierdoor is deze baan niet altijd goed te combineren met andere bezigheden, zoals een drukke studie.
 • Nederland heeft niet zo heel veel vliegvelden, dus voor deze job moet je wel in de buurt van Schiphol, Eindhoven, Groningen, Rotterdam of Maastricht wonen. En het grootste aanbod aan banen is natuurlijk op Schiphol.

Jouw salaris als bagagemedewerker

Wat verdient een bagagemedewerker eigenlijk? Het salaris is vooral afhankelijk van je werkervaring en leeftijd. Meestal begint je salaris als bagagemedewerker iets hoger dan het minimumloon. Ben je jongen dan 21? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon. Ben je al langer aan het werken als bagagemedewerker? Dan kan je salaris oplopen tot zo'n € 2.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dat is zonder onregelmatigheidstoeslag, dus uiteindelijk ligt je loon nog wat hoger.

De volgende stap als bagagemedewerker

Werk je al een tijdje als bagagemedewerker en ben je toe aan wat meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris? Dan is een logische volgende stap op de carrièreladder een baan als shiftleader of teamleider. Binnen zo'n functie geef jij leiding aan een team bagagemedewerkers.

Merk je dat met bagage rondrijden toch niet helemaal jouw ding is? Dan zijn er ook genoeg andere opties. Als je van functie switcht binnen een werkgever, noem je dat horizontaal doorgroeien. Een logische keuze vanuit een baan als bagagemedewerker is bijvoorbeeld platformmedewerker. Da's waarschijnlijk meer jouw ding als je al dat heen-en-weer rijden als bagagemedewerker een beetje te veel van het goede vindt. Als platformmedewerker is jouw standplaats namelijk op één specifiek platform en zorg je ervoor dat daar alles op rolletjes loopt.

Bagagemedewerker worden: wat heb je nodig?

The good news: om te werken als bagagemedewerker heb je geen specifiek diploma nodig. Vaak vraagt een werkgever namelijk om mbo-werk- en -denkniveau. Dat niveau heb je ook als je nog bezig bent met een opleiding. Wat wel belangrijk is? Dat je een rijbewijs B op zak hebt. Die heb je namelijk nodig om de kar te besturen waarmee je de bagage van het platform naar de aankomsthal rijdt.

Jouw skills

Een rijbewijs is natuurlijk niet het enige wat handig is als bagagemedewerker. Vind jij het leuk om met mensen uit allerlei verschillende landen te praten? Bonuspunten voor jou. Werkgevers vragen namelijk vaak dat je goed Engels spreekt. Wel zo handig wanneer een passagier jou in het Engels vraagt waar hun verloren koffer is en jij moet antwoorden. En misschien wel het allerbelangrijkste? Je moet constant alert zijn. Een koffer met een afwijkend label spot jij zó in de massa en herenig je binnen no time met de eigenaar. Koffers op de verkeerde band? No way. Jij zorgt er wel voor dat dat niet gebeurt.

Cheat sheet voor je cv

Herken je jezelf in bovenstaande omschrijving? Tof, maar hoe maak je jouw competenties nou duidelijk aan de werkgever? Tip van ons: zet een lijstje met hard en soft skills op jouw cv. Hieronder zie je vast een overzicht van skills die goed passen bij een baan als bagagemedewerker.

Skills
Alert Plannen
Communicatieve vaardigheden Rijbewijs B
Engelse taal Verantwoordelijk

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Denk je nu: werken als bagagemedewerker is toch niet helemaal mijn ding? Geen paniek, want we hebben genoeg andere leuke logistieke functies die misschien wél iets voor jou zijn. Heb je bijvoorbeeld geen rijbewijs maar wil je wel graag een actieve job? Misschien is een baan als magazijnmedewerker dan iets voor jou. Lijkt werken als bagagemedewerker je wél leuk maar is er geen vliegveld bij jou in de buurt? Kijk dan eens naar de functie reachtruckchauffeur. Dan vervoer je geen zware spullen op een vliegveld, maar in een magazijn. Je hebt hiervoor wel een certificaat nodig, maar vaak is het mogelijk die intern op kosten van de werkgever te halen.

Overzicht bagagemedewerker

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.500

Veelgestelde vragen

 • Wat verdient een bagagemedewerker?

 • Het bagagemedewerker salaris ligt meestal iets boven het minimumloon en maximaal op zo'n € 2.500 bruto per maand. Dat is op basis van een fulltime dienstverband.

 • Heb je een diploma nodig voor een baan als bagagemedewerker?

 • Nee, meestal vragen werkgevers naar mbo-werk- en -denkniveau, maar niet naar een specifiek diploma. Wel heb je een rijbewijs B nodig. Heb je die (nog) niet? Neem dan eens een kijkje bij onze andere logistieke vacatures.

 • Is werken als bagagemedewerker iets voor mij?

 • Waarschijnlijk wel als je graag actief bezig bent en het liefste spierballen kweekt tijdens je werk. Meer weten? Op deze pagina lees je alles over werken als bagagemedewerker.

Bekijk ook eens deze logistieke functies