Bijrijder

Werken als bijrijder: iets voor jou?

Wil je je voorbereiden op een baan als chauffeur? Dan is werken als bijrijder een ideale eerste stap. Maar heb je daar eigenlijk een rijbewijs voor nodig? En wat voor salaris krijg je als bijrijder? Verder ben je vast benieuwd of zo'n job wel bij je past. Heel veel vragen, en YoungCapital heeft de antwoorden voor je.


Wat doet een bijrijder?

Wat is een bijrijder? Best logisch: iemand die met een chauffeur meerijdt op de passagiersstoel. Meestal in een vrachtwagen of bakwagen. Het is jouw hoofdtaak om de chauffeur te ondersteunen. Soms neem je het stuur over, want ook jij hebt gewoon het benodigde rijbewijs op zak. Eenmaal op plek van bestemming help je met laden en lossen.

Jouw werkdag als bijrijder

Ho, even een stapje terug, want wat gebeurt er eigenlijk voordat je in de wagen stapt? Jouw werkdag als bijrijder begint op de hub of bij het magazijn. Jij en de chauffeur drinken eerst lekker een kop koffie met collega's. Vervolgens checken jullie de planning en gaan jullie op weg naar de (vracht)wagen. Met een beetje geluk heeft een lader en losser die al volgeladen met goederen of pakketten. En anders helpen jullie een handje. What's next? Ready, set, go!

De chauffeur springt achter het stuur en jij op de passagiersstoel. Vroeger moest je met enorme landkaarten in de weer, maar gelukkig hebben we nu navigatiesystemen. Die houd jij als bijrijder goed in de gaten. Ook check je de verkeersinformatie en stel je een andere route voor als er ergens een tunnel is afgesloten of een ongeluk is gebeurd. Gaat het even niet zo lekker met de chauffeur? Als reddende engel neem jij het stuur over, zodat je collega even bij kan komen.

Zijn jullie op de bestemming aangekomen? Dan zit jouw werk als bijrijder er nog niet op, want laden en lossen hoort er ook bij. Als je werkt voor een pakketdienst stelt dat niet zo veel voor. Al moet je soms wel een koelkast naar de vierde verdieping sjouwen of een wasmachine aansluiten. Werk je voor een transportbedrijf? Dan moet de hele vracht uitgeladen worden bij het magazijn, dus stroop die mouwen maar op. Gelukkig is er hulp genoeg.

Ook verhuizers hebben bijrijders nodig, en dan ziet jouw werkdag er net even anders uit. Naast het in de gaten houden van de route en overnemen van het stuur, ben je namelijk vooral bezig met laden en lossen. Al die meubels moeten namelijk in én weer uit de wagen.

Waar werkt een bijrijder?

Meestal zit je als bijrijder in een vrachtwagen en dan ondersteun je dus een chauffeur CE. In dit geval werk je voor een transportbedrijf en vervoer je goederen van magazijn naar magazijn of distributiecentrum. Lijkt het je wel wat om over de grens te gaan? Internationaal chauffeurs hebben natuurlijk ook bijrijders nodig. Houd dan wel rekening met onregelmatige werktijden en lange periodes van huis. Liever rondrijden in één bepaalde regio? Veel bijrijders werken ook als belader. Dan haal je vuilnis op bij bedrijven of aan de straat en vervoer je die naar een afvalverwerkingsbedrijf. Een van de beladers bestuurt de vuilniswagen, maar er zijn meerdere bijrijders die ondersteuning bieden.

Een hele andere manier van werken als bijrijder is bij een verhuisbedrijf. Dan laad jij samen met de verhuizer alle meubels en verhuisdozen netjes in en uit de wagen.

De laatste optie? Pakketten bezorgen. Veel bakwagenchauffeurs hebben namelijk ook een bijrijder nodig om een handje te helpen. Dan gaat het vooral om bedrijven die grote apparaten bezorgen, zoals vaatwassers en drogers. Als bijrijder sjouw jij samen met de chauffeur alles naar binnen en sluit je vaak ook het apparaat aan.

Hoe het met de werktijden zit? Natuurlijk verschilt dit per bedrijf, maar houd er rekening mee dat de meeste bijrijders fulltime werken. Vooral als je een (international) vrachtwagenchauffeur vergezelt, maak je lange dagen die buiten kantooruren vallen. Het voordeel? Lekkere toeslagen. Ka-tsjing!

De taken van een bijrijder

 • Goederen of pakketten in de wagen laden.
 • Navigeren en de verkeersinformatie in de gaten houden.
 • Opletten op de weg en de chauffeur ondersteunen.
 • Het stuur overnemen wanneer nodig.
 • De vracht uit de wagen lossen of de pakketten aan de klant overhandigen.
 • Schoonhouden van het voertuig.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als bijrijder: hoe is dat?

Twijfel je of werken als bijrijder iets voor jou is? Het helpt om de voor- en nadelen met elkaar te vergelijken. En laten wij die nou net voor je op een rijtje hebben staan.

Voordelen van werken als bijrijder

 • Werk je het liefst een-op-een? Dan is een baan als bijrijder natuurlijk ideaal. Je werkt direct samen met de chauffeur en samen zijn jullie verantwoordelijk voor de vracht.
 • Ben je graag onderweg, maar vind je lang achter het stuur zitten nog wat spannend? Als bijrijder wen je er prima aan. Dus wie weet heb je na een tijdje wél genoeg zelfvertrouwen om de stap naar chauffeur te maken.
 • Voor veel jobs als bezorger of chauffeur heb je flink wat rij-ervaring nodig, terwijl je als bijrijder ook met een kersvers rijbewijs aan de slag mag. Wel zo handig!

Nadelen van werken als bijrijder

 • Ben je erg gesteld op je privacy? Soms is dat wel lastig als bijrijder, al helemaal als je internationale ritten maakt. Dan zit je voor lange tijd met de vrachtwagenchauffeur opgescheept en moet je écht goed met elkaar om kunnen gaan.
 • Werk je in een vrachtwagen? Eigenlijk werk je dan bijna altijd fulltime. Studeer je nog? Dan is deze baan dus niet de beste keuze. Maar, je kunt vaak wél voor een paar uur per week werken als bijrijder in een (bezorg)busje.
 • Zit je op de passagiersstoel in een (internationale) vrachtwagen? Dan werk je vaak lange dagen en buiten kantoortijden. Daar moet je wel comfortabel mee zijn. Hiertegenover staat dat je lekker casht tijdens deze werktijden. Je krijgt dan namelijk toeslag bovenop je salaris.

Jouw salaris als bijrijder

Ook belangrijk: salaris. Als bijrijder met een gloednieuw rijbewijs verdien je vaak rond het minimumloon. Heb je wat meer rijervaring en werk je al langer als bijrijder? Je salaris ligt dan maximaal rond de € 2.400 bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband, maar wel zonder toeslagen. Dus werk je buiten kantoortijden en in de weekenden? Grote kans dat er nog wat extra moneys bovenop je salaris komen.

De volgende stap als bijrijder

Toe aan meer? Bijvoorbeeld nog meer moneys of verantwoordelijkheden? Surprise: de volgende stap is zélf achter het stuur kruipen als chauffeur. Vaak kun je direct doorgroeien naar deze functie, omdat je het juiste rijbewijs al op zak hebt. Ligt het rijden jou toch niet zo? Denk dan aan een baan als transportplanner. Dan zet je de navigatieskills die je als bijrijder hebt opgedaan in om de meest efficiënte routes uit te stippelen.

Merk je tijdens het werken als bijrijder dat je het helemaal niet chill vindt om in de (vracht)wagen te zitten? Dan zijn er vast ook andere opties binnen het bedrijf waar je werkt. Vraag jouw werkgever ernaar. Misschien kun je wel in het magazijn aan de slag of helpen met laden en lossen. Dan blijf je lekker met beide benen op de grond en werk je in een wat groter team.

Bijrijder worden: wat heb je nodig?

Hoopte je dat je zonder rijbewijs als bijrijder aan de slag kunt? To burst your bubble: helaas, dat kan niet. Je moet namelijk het stuur overnemen als de chauffeur dat nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat je het juiste rijbewijs hebt voor het voertuig. Dat betekent rijbewijs C als je in een bakwagen rijdt, of rijbewijs CE als het een zwaardere vrachtwagen is. Rijd je in een kleiner busje? Bijvoorbeeld van Crisp? Dan is rijbewijs B vaak voldoende. En het goede nieuws? Een opleiding heb je dan weer niet nodig.

Jouw skills

Check, je hebt het juiste rijbewijs, maar de baan moet natuurlijk ook goed bij je passen. Dus welke eigenschappen passen bij een bijrijder? Behulpzaamheid, bijvoorbeeld. Ben jij de eerste die zich meldt als een collega of studiegenoot om hulp vraagt? En wijs je graag die verdwaalde man op straat de weg? Tien punten voor jou. Ben je goed in zoek de verschillen en merk je het altijd op als je best friend naar de kapper is geweest? Dat is een teken van oplettendheid. Ook reuze belangrijk voor een bijrijder, want jij bent het extra paar ogen van de chauffeur. Verder is het handig als je precies snapt wat Google Maps van je wilt en weet waar de A4 precies loopt.

Cheat sheet voor je cv

Maar hoe laat je nou aan de werkgever zien dat jij de juiste competenties in huis hebt? Daar is je cv voor. Zet er een aantal relevante skills op en je hengelt die toffe baan veel makkelijker binnen. Hieronder verklappen we vast welke skills passen bij een bijrijder.

Skills
Behulpzaam Ondersteunen
Flexibel Oplettend
Kennis van verkeersregels Rijbewijs B of C(E)
Navigeren Ruimtelijk inzicht

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Twijfel je nog over werken als bijrijder? Don't you worry, er zijn genoeg andere opties binnen de logistiek. Wil je het liefst zelf een voertuig besturen, maar geen enorme afstanden afleggen? Met een beetje technisch inzicht past een baan als chauffeur autolaadkraan misschien wel bij jou. Of wat dacht je van werken als reachtruckchauffeur in een magazijn?

Het kan natuurlijk ook dat voertuigen besturen je helemaal niet aanspreekt. Ook dan zijn er genoeg leuke functies voor jou in de logistiek. Heb je graag de zaakjes op orde? Lees je bijvoorbeeld eens in over het beroep inkoopassistent. Er zit genoeg vis in de logistieke zee, dus neem rustig de tijd om je voorkeur uit te zoeken.

Overzicht bijrijder

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.700 tot € 2.400

Veelgestelde vragen

 • Wat is een bijrijder?

 • Een bijrijder is de medewerker die op de passagiersstoel zit naast een chauffeur. Meestal is dit in een vrachtwagen of bakwagen. Je ondersteunt de chauffeur en helpt met laden en lossen.

 • Wat verdien je als bijrijder?

 • Als bijrijder verdien je ongeveer tussen de € 1.700 en € 2.400 bruto per maand als je fulltime werkt. Het precieze bedrag is afhankelijk van de werkgever. In onze bijrijder vacatures lees je meestal wat je gaat verdienen.

 • Heb je als bijrijder een rijbewijs nodig?

 • Ja, als bijrijder heb je hetzelfde rijbewijs nodig als de chauffeur. Afhankelijk van het voertuig waarin je rijdt, is dit rijbewijs C of CE. Zo kun jij inspringen wanneer dit nodig is.

Bekijk ook eens deze logistieke functies