Chauffeur CE

Werken als chauffeur CE: iets voor jou?

Een vrachtwagen besturen als chauffeur CE, heb je daar altijd al van gedroomd? Wake up, want het is helemaal niet moeilijk om deze carrière in te duiken. YoungCapital zocht voor je uit hoe je dat doet. Hier lees je de ins en outs: van de verantwoordelijkheden tot het salaris van een chauffeur CE.


Wat doet een chauffeur CE?

Een chauffeur CE is een vrachtwagenchauffeur met rijbewijs CE, zo simpel is het. Heb je rijbewijs C? Dan mag je alleen in een vrachtwagen rijden met een aanhanger die onder de 750 kilo weegt. Daarbij gaat het om zowel het gewicht van de aanhanger als het maximum gewicht aan vracht dat er in mag. Met rijbewijs CE mag je ook vrachtwagens besturen met aanhangers die meer wegen.

Jouw werkdag als chauffeur CE

Jouw werkdag als chauffeur CE begint al vroeg op het distributiecentrum. Je pakt een kop koffie en checkt je rooster voordat je jouw vrachtwagen opzoekt. Met een beetje geluk hebben de laders en lossers 'm al volgeladen met vracht, en anders help je daar een handje mee. Zit alles goed vast? Dan controleer je nog even of alles in orde is met de wagen en kruip je achter het stuur. De bijrijder komt naast je zitten en zet de navigatie aan. Muziekje aan en ready for take-off!

Onderweg let je goed op het verkeer om je heen. Voor jou als vrachtwagenchauffeur CE is filerijden allang geen hassle meer. Als een autobestuurder ineens voor je de rijbaan op schiet, raak jij echt niet in paniek. Je bestuurt jouw grote wagen rustig en kletst ondertussen gezellig met je collega. Of je geniet van een toffe podcast en je favoriete bands als je in je eentje rijdt.

Ben je inmiddels al een paar uur op pad? Hoog tijd om de vrachtwagen te parkeren en je benen te strekken, want als chauffeur CE ben je verplicht om na 4,5 uur rijden pauze te nemen. Je haalt een broodje bij het tankstation en maakt een praatje met de andere chauffeur die je tegenkomt. Daarna klim je weer achter het stuur, op naar je bestemming.

Eenmaal daar aangekomen help je met de vracht lossen voordat je weer een rechtsomkeert maakt naar het distributiecentrum. Grote kans dat je onderweg moet stoppen omdat je dienst er opzit. Langer dan 9 uur per dag mag je namelijk niet rijden als vrachtwagenchauffeur CE. Dat betekent dus lekker onder de wol kruipen in de cabine of in een hotel langs de weg. De volgende dag sta je weer vroeg op om je reis te vervolgen. Tevreden kom je aan in jouw woonplaats en krijg je een welverdiende dag rust.

Waar werkt een chauffeur CE?

Als chauffeur CE werk je bij een transportbedrijf, maar ben je eigenlijk constant on the road in jouw vrachtwagen. Je vervoert steeds verschillende soorten goederen van A naar B. Soms naar bedrijven waar je al vaker bent geweest, maar van tijd tot tijd kom je ook op nieuwe plekken. Zo ontmoet je nieuwe collega's en rijd je weer eens op andere wegen. De meeste chauffeurs hebben een bijrijder naast zich die helpt met navigeren en het verkeer in de gaten houden. Vooral als het gaat om lange ritten. Rijd je maar een klein stukje? Dan kan het zijn dat je in je eentje op pad gaat.

Reken als chauffeur CE maar op onregelmatige werktijden. Vooral als je werkt als internationaal vrachtwagenchauffeur ben je meerdere dagen van huis. Dit betekent natuurlijk niet dat je 24/7 op de weg te vinden bent; je mag per dag maar 9 uur rijden. De rest van de tijd spendeer je dus langs de weg. Je eet een hapje en rust in de cabine of een hotel langs de weg. Wanneer je dan precies rijdt? Als je lange routes rijdt, bepaal je dit vaak zelf. Misschien vermijd je graag de spits; dan begin je al vroeg met rijden en neem je pauze zodra de ochtendspits op gang komt.

Die lange werkdagen zorgen ervoor dat parttime werken als chauffeur CE vaak niet mogelijk is. Daarom kom je meestal vacatures voor fulltime chauffeurs tegen. Wil je liever minder dan 40 uur per week werken? Misschien is een baan als koerier dan interessanter voor jou.

De taken van een chauffeur CE

  • Vrachtwagen ophalen en eventueel helpen met laden.
  • Veilig besturen van de vrachtwagen.
  • Onderweg genoeg pauze nemen en rijtijden registreren.
  • Bij de plek van bestemming helpen met lossen.
  • Controleren en onderhouden van de vrachtwagen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als chauffeur CE: hoe is dat?

Lange ritten maken in een vrachtwagen is niet voor iedereen weggelegd. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden? En wanneer is dit nou dé job voor jou? Leg de voor- en nadelen naast elkaar, dan weet je precies of werken als chauffeur CE jouw calling is.

Voordelen van werken als chauffeur CE

  • Is vrijheid op je werk belangrijk voor jou? Zeg dan maar yes tegen een baan als chauffeur CE, want zelfstandiger werk heb je bijna niet. Geen teamleiders die over je schouder meekijken en je vertellen wat je moet doen. Jij weet namelijk prima zelf hoe je die vrachtwagen bestuurt.
  • Roadtrippen en er nog betaald voor krijgen ook? Als je graag achter het wiel zit is dit natuurlijk de ideale job. Je doet lekker veel rijervaring op en ziet nog eens wat van het land, de Benelux of misschien zelfs heel Europa.
  • Onregelmatige werktijden means more money! Want je krijgt daar natuurlijk lekkere toeslagen op je loon voor terug. Mooi meegenomen.

Nadelen van werken als chauffeur CE

  • Vaak ben je voor meerdere dagen van huis. Last van heimwee? Misschien is werken als chauffeur CE dan geen handige keuze voor jou. Maar er zijn natuurlijk ook chauffeurs voor kortere afstanden nodig. Dat is vast meer jouw ding.
  • Werk je het liefst samen met collega's? Als vrachtwagenchauffeur CE werk je echt zelfstandig, dus dat zit er niet in. Maar gelukkig heb je soms een bijrijder naast je zitten en anders kom je onderweg genoeg andere chauffeurs tegen om een praatje mee te maken.
  • Kun je maar moeilijk stilzitten? Tja, dat is natuurlijk wel nodig achter het stuur. De meest actieve job in de logistiek is dit dan ook niet. Als je liever je handen wat meer uit de mouwen steekt, past een andere functie waarschijnlijk wat beter bij je.

Jouw salaris als chauffeur CE

Leuk, but what about the money? Wat verdient een chauffeur CE? Als chauffeur CE begint je salaris rond de € 2.000 bruto per maand. Doe je meer werkervaring op? Dan klim je natuurlijk wat tredes omhoog in de salarisschaal en loopt je salaris als chauffeur CE uiteindelijk op tot zo'n € 3.000. Dat is nog exclusief toeslagen. Vergeet dus niet aan je werkgever te vragen hoe die toeslagen geregeld zijn. En misschien werkt jouw bedrijf zelfs met een bonus als er veel winst is gedraaid.

De volgende stap als chauffeur CE

Ben je na een tijdje werken als chauffeur CE toe aan iets anders? Snappen we. Gelukkig zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. Wil je wel graag achter het stuur blijven, maar wat meer uitdaging (en meer poen)? Overweeg dan eens een ADR-certificaat te halen. Met dat papiertje op zak mag je gevaarlijke stoffen vervoeren. Dat betekent dat er meer werk voor je is en vaak krijg je er meer voor betaald.

Ben je het juist zat om lange ritten te rijden, maar ben je inmiddels al wel een ervaren chauffeur? Een leuke volgende stap is misschien transportplanner. Met jouw werkervaring weet je precies hoe je de meest efficiënte routes uitkiest en de vrachtwagens op een veilige manier inlaadt.

Chauffeur CE worden: wat heb je nodig?

Klaar om achter het stuur te springen? Wacht even, want je hebt natuurlijk wel het een en ander nodig. Gelukkig hoef je als chauffeur CE geen opleiding te volgen. Maar eh, zonder rijbewijs mag je natuurlijk de weg niet op. Voor die zware wagens die jij gaat besturen moet je rijbewijs CE halen. En ja, daarvoor moet je eerst rijbewijs B én rijbewijs C op zak hebben.

Met rijbewijs CE ben je er nog niet. Alle chauffeurs die voor hun beroep de weg op gaan, moeten namelijk ook code 95 halen. Daarmee toon je aan dat je genoeg kennis hebt van de verkeersregels en veilig rijdt. Tip: je kunt in één keer je rijbewijs CE en code 95 halen. Dat scheelt extra werk en je mag dit examen al vanaf je 18e aanvragen. Als je eerst voor je rijbewijs CE gaat zonder code 95, moet je 21 zijn.

Rijbewijs en code 95 check? Dan staat je nog één verplicht iets te doen: een bestuurderskaart aanvragen. Dat doe je bij het Kiwa Register. Deze kaart is net zo verplicht als je rijbewijs. Je gebruikt 'm om je rij- en rusttijden te registeren.

Jouw skills

Fijn als je de verplichte papieren op zak hebt, maar werken als chauffeur CE moet natuurlijk ook bij je passen. Vind je het heerlijk om te roadtrippen met vrienden? En ben jij dan degene die zonder moeite een paar uur achter het stuur zit? Grote kans dat je in zo'n vrachtwagen rijden geweldig vindt. Het is dan natuurlijk ook belangrijk dat je de verkeersregels goed uit je hoofd kent en makkelijk inspeelt op de verkeerssituatie. Google Maps is je beste vriend en jij weet precies in te schatten wanneer er een afslag aankomt die je moet nemen. Rijangst? Jou niet gezien.

Ben jij verder een persoon die liever kiest voor een zelfstandige opdracht dan een groepsproject? Ook dat past goed bij een chauffeur CE, omdat je vooral in je eentje werkt. Of met een bijrijder naast je op de passagiersstoel. Een-op-een werken is dus ook een handige skill voor deze job.

Cheat sheet voor je cv

Dat jij de perfecte chauffeur CE bent, weet je natuurlijk allang. Nu de werkgever nog overtuigen. Tip: zet relevante skills op je cv. Hieronder vind je er vast een paar.

Skills
Bestuurderskaart Navigeren
Betrouwbaar Omgevingsbewust
Code 95 Rijbewijs B, C en CE
Kennis van verkeersregels Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Ben je nog niet helemaal overtuigd dat werken als chauffeur CE iets is voor jou? Geen punt, opties genoeg in de logistiek. Lijkt het je wel leuk om achter het stuur te zitten, maar ga je liever niet de weg op? Misschien is werken als heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur iets voor jou. Dan blijf je gewoon in het magazijn of distributiecentrum en versleep je zware pallets. Wil je het liefst zoveel mogelijk grenzen over, maar weet je nog niet zeker of je wel goederen wilt vervoeren? Op onze pagina met info over internationaal chauffeur vind je ook andere leuke opties. Blijf je eigenlijk het liefst met beide benen op de grond? Dan vind je vast wel iets anders in ons overzicht met logistieke functies. Je goed oriënteren is het halve werk.

Overzicht chauffeur CE

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen een vrachtwagenchauffeur en chauffeur CE?

  • Vrachtwagenchauffeur is een verzamelnaam voor alle chauffeurs die in een vrachtwagen rijden. Als je chauffeur CE bent, mag je een vrachtwagen met aanhanger die zwaarder dan 750 kilo is rijden. Je mag dus net wat meer dan een vrachtwagenchauffeur die alleen rijbewijs C heeft.

  • Wat verdien je als chauffeur CE?

  • Je loon als chauffeur CE begint waarschijnlijk bij zo'n € 2.000 bruto per maand. Als je meer werkervaring opdoet, loopt dat op tot ongeveer € 3.000. In onze vacatures voor chauffeur CE vind je altijd een duidelijke indicatie van het salaris.

  • Wat voor vrachtwagens mag je niet besturen met rijbewijs CE?

  • Met rijbewijs CE mag je niet per se gevaarlijke stoffen vervoeren. Daarvoor heb je een ADR-certificaat nodig.

Bekijk ook eens deze logistieke functies