Conducteur

Werken als conducteur: iets voor jou?

Neem jij graag het openbaar vervoer en wil je daarvoor betaald worden ook? Word dan conducteur of conductrice en reis lekker door het hele land. Weet je weinig over deze functie? No worries, YoungCapital heeft alles voor je uitgezocht, zoals de taken, het salaris en de voor- en nadelen.


Wat doet een conducteur?

Je hebt vast wel eens een conducteur gezien in het openbaar vervoer. Maar wat doet de conducteur precies? Als conducteur of conductrice controleer je vervoersbewijzen van reizigers. Je ziet met je handscanner of iemand ingecheckt is. Je geeft ook informatie over de trein-, tram- of busrit, zowel via de intercom als aan reizigers direct. Hebben reizigers vragen over de rit? Jij bent er voor ze. Verder kondig je met je fluitje aan dat de trein gaat vertrekken. Met een speciale sleutel sluit je de treindeuren, maar wel pas nadat iedereen veilig is ingestapt. En daarna? Dan houd je toezicht op de trein en reis je mee tot de eindbestemming. Heeft een reiziger last van iemand? Dan spring jij bij om het probleem rustig op te lossen.

Jouw werkdag als conducteur

Met een koffie van de kiosk start jouw dag als conducteur. Je checkt in (ja, net als alle andere reizigers) en loopt naar je trein. Je wordt onderweg gestopt door een reiziger die wil weten waar de intercity naar Maastricht vertrekt. Dat weet jij wel: op spoor 18. Je beantwoordt de reiziger wie vervolgens naar het spoor rent. 5 minuten later sta je bij je trein. Is het tijd om te vertrekken? Dan blaas je op je iconic fluitje en stap je zelf ook in. De machinist trekt op en off you go. Nu begint je bekendste taak: vervoersbewijzen controleren. Een voor een ga je alle reizigers langs om hun ov-chipkaart of andere bewijs te checken. Ziet het er allemaal goed uit? Dan ga je lekker in de eerste klas zitten en reis je naar je eindstation. Je herhaalt dat hele riedeltje tot je shift voorbij is, waarna je met de trein weer lekker naar huis gaat.

Waar werkt een conducteur?

Als conducteur werk je, surprise surprise, in een trein, bus of tram. Met de trein reis je meestal op een of meerdere trajecten. Je gaat mee van begin- tot eindstation. Daarna stap je op een andere trein of reis je weer terug via hetzelfde traject. Gelukkig is je treinkaartje gratis.

Skip je liever de trein? Conducteurs werken ook in trams en bussen. Dit is minder intensief dan het werk van een treinconducteur. Vaak stap je in bij een willekeurige halte, controleer je de vervoersbewijzen en stap je bij de volgende halte weer uit. De veiligheid bewaken doe je niet echt, want daar zijn de tram- of buschauffeurs zelf verantwoordelijk voor. Tramconducteur of busconducteur is dus een perfecte baan als je wat minder taken wilt.

De taken van een conducteur

 • Vervoersbewijzen controleren.
 • Reizigers persoonlijk of via de intercom informeren.
 • Checken of de trein op tijd en veilig kan vertrekken.
 • Fluitsignaal voor vertrek geven en de treindeuren openen en sluiten.
 • Boetes uitgeven voor niet inchecken.
 • Conflicten voorkomen of oplossen, en eventueel de politie oproepen.
 • EHBO verlenen aan passagiers.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als conducteur: hoe is dat?

Wil je conducteur worden? Dan is het slim om de voor- en nadelen van de functie door te nemen. Zo kom je niet voor een ongemakkelijke verrassing te staan.

Voordelen van werken als conducteur

 • Voor de extraverten onder ons: deze functie is perfect om je sociale batterij op te laden. Je praat namelijk de hele dag met reizigers.
 • Je reist lekker door heel Nederland en ziet allerlei verschillende steden en dorpjes voorbij komen. Zo leer je nog meer van het land kennen.
 • Benieuwd naar doorgroeimogelijkheden? Bof jij even, want die zijn er genoeg. Je kunt ook aan de slag als bus- of tramconducteur, en anders als machinist of rangeerder.

Nadelen van werken als conducteur

 • Treinen blijven dag en nacht doorrijden, dus je werktijden zijn onregelmatig. Ook moet je in het weekend beschikbaar zijn. Misschien niet heel fijn, maar aan de andere kant: er staat vaak wel een mooie toeslag op je uurloon tegenover.
 • Niet elke reiziger is altijd even aardig. Sommige mensen hebben misschien een slechte dag achter de rug. Het is daarom een must om sterk in je schoenen te staan.
 • Ben je niet zo goed met tijd? Dat is niet heel handig. Je kunt natuurlijk niet je eigen trein missen of vertraging veroorzaken als conducteur.

Jouw salaris als conducteur

Hè hè, we're talking numbers. Wat verdient een conducteur nou? Het salaris van een conducteur ligt ongeveer tussen de € 1.800 en € 3.000 bruto per maand. Dit is op basis van 36 tot 40 uur werken, dus je uurloon is ongeveer € 13,-. Natuurlijk geldt: hoe langer je werkt, hoe hoger je salaris wordt. Ook krijg je een extra toeslag bovenop je loon voor onregelmatige diensten. Wil je parttime werken? Dan verdien je natuurlijk iets minder.

De volgende stap als conducteur

Nice, je wilt misschien voor conducteur gaan. Maar wat zijn je doorgroeimogelijkheden? Kun je inmiddels geen trein meer zien? Bussen en trams zijn er ook nog. Word busconducteur of tramconducteur. Je takenpakket is minder intens en je hoeft minder lang mee te rijden.

Is je sociale batterij op, maar wil je écht in een trein werken? Dan kun je misschien intern doorgroeien naar een functie als rangeerder of machinist. Als machinist ben jij de bestuurder van de trein. Je zit vaak alleen in de cabine, maar die stilte is wat jou betreft heerlijk. Een rangeerder doet net wat anders. Je vervoert geen mensen, maar de trein zelf. Je verplaatst een trein of locomotief naar een bepaalde bestemming, bijvoorbeeld voor reparatie. Ook breng je een trein of locomotief van het ene naar het andere spoor en koppel je treinhelften.

Conducteur worden: wat heb je nodig?

Goed nieuws: om conducteur of conductrice te worden heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Je hoeft alleen maar te solliciteren en done. Oké, niet helemaal. Je mag nog niet meteen op het fluitje blazen. Eerst krijg je namelijk een interne opleiding tot conducteur. De opleiding duurt ongeveer 6 maanden, waarin je alles leert over de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een conducteur. Ook krijg je een EHBO-cursus en hoe je omgaat met incidenten of agressie. Klaar? Mooi, nú mag je op het fluitje blazen.

Jouw skills

Om conducteur te worden heb je bepaalde eigenschappen nodig, ook wel competenties genoemd. Ben je een social butterfly? En los je met jouw vlotte babbel prima conflicten op? Dan zit je goed in deze functie, en al helemaal als je goed Engels spreekt. Sommige reizigers komen namelijk uit het buitenland en weten vaak niet goed hoe het openbaar vervoer in Nederland werkt. Een woordje Engels kunnen is dan erg handig.

Mis jij nooit je trein en ben je altijd op tijd voor uitjes of vergaderingen? Dan ben je punctueel genoeg om als conducteur te werken. Een conducteur zorgt er namelijk voor dat de deuren op tijd dicht zijn, zodat de trein kan vertrekken. Tegelijkertijd kijk je of het veilig is om te gaan. Zo voorkom je vertraging en kan iedereen veilig op reis.

Cheat sheet voor je cv

Hulp nodig met solliciteren? Hieronder staan een aantal skills die mooi staan op je cv. Zo weet jij indruk te maken op je toekomstige werkgever.

Skills conducteur
Engelse taal Veilig werken
Werken met apparatuur Sociale vaardigheden
Punctueel Conflicten beheersen

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Is conducteur worden toch niet echt iets voor jou? Geen zorgen, er zijn zat andere functies in de logistiek die je met open armen verwelkomen. Zijn schepen meer jouw ding? Als havenmedewerker werk je rondom de grootste schepen en ga je zeecontainers laden of lossen. Ben je meer een planner, of zoek je naar een leidinggevende functie? Als transport manager of transportplanner regel je al het ingaande en uitgaande transport binnen een bedrijf.

Overzicht conducteur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is een conducteur?

 • Een conducteur of conductrice controleert vervoersbewijzen, bedient de treindeuren, informeert reizigers en zorgt ervoor dat iedereen een veilige reis heeft.

 • Wat is het salaris van een conducteur?

 • Het loon van een conducteur ligt ongeveer tussen de € 1.800 en € 3.000 bruto per maand. Meer geld verdienen? Misschien vind je dan iets tofs tussen onze logistieke vacatures.

 • Ik wil conducteur worden, maar wat voor opleiding heb je nodig?

 • Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om conducteur te worden. Je wordt binnen 6 maanden klaar gestoomd door het bedrijf waarvoor je wilt werken.

 • Wat mag een conducteur?

 • Als conducteur mag je vervoersbewijzen controleren, boetes uitschrijven, overlast aanpakken en EHBO verlenen. Ook licht je bij incidenten de politie in.

Bekijk ook eens deze logistieke functies