Declarant

Werken als declarant: iets voor jou?

Zoek je een administratieve functie in de logistiek en lijkt werken in een internationale omgeving je tof? Dan is declarant de job voor jou. In die functie zorg je ervoor dat goederen zonder problemen (en netjes volgens de wet, begrijp ons niet verkeerd) de douane doorkomen. Maar wat doe je precies als declarant en is het iets voor jou? Dat ontdek je hier.


Wat doet een declarant?

Een declarant is iemand die de juiste papieren regelt voor goederen die de grens overgaan. Het is een belangrijke administratieve rol, want dankzij jouw werk komen producten op tijd op hun bestemming aan. Je bent in deze functie de schakel tussen douane en leverancier en weet precies wat je moet doen als er een probleem is. Zo loopt het transport geen vertraging op. Andere namen voor declarant zijn douanedeclarant en import- en exportmedewerker.

Jouw werkdag als declarant

Als declarant zorg je er kort gezegd voor dat goederen zonder problemen door de douane komen. Daar gaat een hoop regelwerk aan vooraf. Eerst overleg je met de export manager. Die vertelt je voor welke goederen je een declaratie moet opmaken. Dan start het uitzoekwerk. Het is belangrijk dat je de aangiften volgens de wetgeving opstelt, want zonder de juiste papieren mogen de goederen het land niet in of uit. Je zoekt daarom heel nauwkeurig uit wat er nodig is om een product op de plaats van bestemming te krijgen.

Hoe je dit precies doet? Soms vul je bijvoorbeeld formulieren in die het voor de douane duidelijk maken wat de inhoud van de zending is. Of je stelt documenten op die vrachtwagenchauffeurs nodig hebben om producten naar het buitenland te vervoeren. Ook vraag je als declarant voor bepaalde goederen vergunningen aan, zorg je ervoor dat accijnzen en belastingen worden betaald of sluit je een (extra) verzekering af. Wat je precies regelt, hangt af van het type product en de wensen van de leverancier. Maar één ding is zeker: jij stopt niet voordat alle documenten op orde zijn.

Het regelen van al dit papierwerk is de belangrijkste taak van een declarant, maar zeker niet de enige. Je berekent bijvoorbeeld hoeveel belasting importeurs of exporteurs moeten betalen om goederen te transporteren en wat de eventuele overige douanekosten zijn. Wanneer er bij de douane problemen zijn met bepaalde goederen, schakel je snel met de douaniers en de leverancier om ervoor te zorgen dat de zending niet te lang bij de grens blijft liggen. Ook houd je nauwkeurig de administratie bij, zodat de informatie over leveranciers en de documenten die je opmaakt goed terug te vinden zijn.

Waar werkt een declarant?

Als declarant werk je meestal voor een expediteur of een importbedrijf. Door jou als expert de formaliteiten op het gebied van import en export af te laten handelen, is de kans op boetes heel klein en loopt zo'n bedrijf geen financiële schade op. Je kunt je specialiseren als declarant in de luchtvaart, de scheepvaart of het spoor- en wegvervoer. Maar er zijn ook bedrijven die gebruik maken van verschillende manieren van transport.

Wie je collega's zijn? Je werkt veel samen met mensen in verschillende logistieke functies. Bijvoorbeeld met de expediteur, jouw collega die alle randzaken rondom het transport regelt. En met de export medewerker, met wie je bijvoorbeeld overlegt over de documenten die een vrachtwagenchauffeur nodig heeft voor een rit naar Zwitserland. Daarnaast heb je veel contact met leveranciers en douaniers of douanemedewerkers.

De taken van een declarant

 • Onderzoeken wat er nodig is voor de import of export van bepaalde goederen.
 • Aanvragen van invoervergunningen, invullen van formulieren en opmaken van douaneaangiften.
 • Berekenen van belasting- en douanetarieven voor het transporteren van goederen.
 • Contact onderhouden met de douane en belastingdienst.
 • Snel schakelen als er een zending wordt tegengehouden.
 • Bijhouden van de administratie.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als declarant: hoe is dat?

Probeer jij te ontdekken of een baan als declarant bij je past? Kijk eens of je enthousiast wordt van onderstaande voordelen of je liever hard wegrent bij het lezen van de nadelen.

Voordelen van werken als declarant

 • Het is een uitdagende functie waarin je ruimte hebt om verder te groeien. Dat kan binnen jouw rol als declarant, maar je kunt ook doorgroeien naar andere logistieke functies op het gebied van import en export.
 • Je werkt in een groot team met zowel logistieke als administratieve collega's én hebt veel internationale contacten. Never a dull moment, dus.
 • In tegenstelling tot veel andere logistieke banen, werk je in deze functie gewoon tijdens kantoortijden. Je hebt dus geen gedoe met late shifts en hoeft niet flexibel inzetbaar te zijn. Ideaal voor als je toe bent aan een vaste, regelmatige job.

Nadelen van werken als declarant

 • Als declarant moet je goed zijn met cijfertjes, maar een talenknobbel komt ook van pas. Een combi die je niet vaak tegenkomt.
 • Deze baan is vooral geschikt als je een vaste job zoekt, en minder als bijbaan. In deze functie werk je namelijk meestal tussen de 32 en 40 uur per week.
 • Het is echt een kantoorfunctie waarbij je veel aan een bureau zit. Steek je liever je handen uit de mouwen? Dan hebben we een heleboel andere toffe logistieke functies voor je.

Jouw salaris als declarant

Let's talk about money. Wat verdient een declarant ongeveer? Het salaris van een startende declarant ligt rond de € 2.300 bruto per maand. Dit loopt op als je al langer bij een bedrijf werkt en dus meer ervaring hebt. Het maximale declarant salaris ligt rond de € 4.500 bruto per maand. Bij veel bedrijven krijg je daarnaast een paar mooie extra's, zoals reiskostenvergoeding en een opleidingsbudget. Wat de secundaire arbeidsvoorwaarden precies zijn, is afhankelijk van je werkgever.

De volgende stap als declarant

Wil je graag meer verdienen? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Je kunt vaak binnen je functie al mooie stappen maken, bijvoorbeeld van assistent declarant tot declarant en daarna tot senior. Zo krijg je stap voor stap meer verantwoordelijkheden én een hoger loon. Maar er zijn binnen de logistiek ook andere mooie functies waarin je kunt doorgroeien. Denk aan een job als teamleider. Als leidinggevende van een team declaranten stuur je je collega's aan en ben je eindverantwoordelijk voor de aangiften. Of wat dacht je van een baan als expediteur? Dit is een echte regelfunctie waarin je ervoor zorgt dat goederen zo snel mogelijk van A naar B komen.

Declarant worden: wat heb je nodig?

De meeste werkgevers vragen om een declaranten diploma. Dat behaal je met de korte basisopleiding tot declarant, die je in één tot twee weken afrondt. Soms kun je dit diploma ook via je werkgever behalen. Je hebt wel al kennis van douanewetgeving en belastingregels nodig. En met werkervaring in een logistieke of administratieve job heb je een streepje voor.

Jouw skills

Als declarant ben je een soort uomo universale. Of nou ja, dat is misschien wat overdreven, maar je bent in ieder geval goed met cijfers, hebt kennis van douane- en belastingwetgeving én spreekt meerdere talen. Niet verkeerd. Daarnaast denk je altijd vanuit oplossingen. Bij tegenslagen laat je je niet kennen, maar ga je meteen aan de slag om het probleem op te lossen. What else? Je staat ook wel bekend als pietje-precies. Heel belangrijk, want als je een foutje maakt in de aangiftes ben je de sjaak. Ook bel en mail je graag, want zo achterhaal je de juiste informatie bij bijvoorbeeld leveranciers, douanemedewerkers en je collega's.

Cheat sheet voor je cv

Ben je van plan te solliciteren op een leuke job als declarant? Met deze skills op je cv overtuig je de werkgever er zeker van dat jij de ideale kandidaat bent.

Skills
Analytisch Nauwkeurig
Cijfermatig inzicht Oplossingsgericht
Communicatie Samenwerken
Klantgericht Talenkennis

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Is een baan als declarant toch niet wat je zoekt? Het kan zomaar dat je van een andere functie in de logistiek wél enthousiast wordt. Ben je bijvoorbeeld graag actief bezig? Dan hebben we een heleboel leuke jobs als bezorger of koerier voor je. Misschien staat er wel wat voor je tussen, of je nou een bijbaan zoekt of fulltime wilt werken. Liever op kantoor aan de slag? Misschien spreekt een baan als tactisch inkoper of technisch inkoper je aan als het met je commerciële instelling wel goed zit. Lekker breed hè, die logistieke sector?

Overzicht declarant

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.300 - € 4.500
Gerelateerde functies Douanier, expediteur, export medewerker

Veelgestelde vragen

 • Wat is een declarant?

 • Een declarant is iemand die aangifte van goederen doet bij de douane. Hiervoor houdt deze medewerker rekening met allerlei invoer- en belastingregels.

 • Wat doet een declarant?

 • Als declarant stel je aangiften op voor de douane. Je zoekt precies uit welke documenten of vergunningen je nodig hebt om goederen snel en volgens de regels de grens over te krijgen. Wat je precies doet en met welke programma's je bijvoorbeeld werkt, lees je in de logistieke vacatures voor declarant.

 • Wat verdient een declarant?

 • Het bruto salaris van een declarant ligt tussen de € 2.300 en € 4.500 per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt onder andere af van je werkervaring, opleidingsniveau en werkgever.

Bekijk ook eens deze logistieke functies