Fietskoerier

Werken als fietskoerier: iets voor jou?

Ben jij op zoek naar een actieve (bij)baan en lijkt werken in de buitenlucht je top? Denk eens aan een job als fietskoerier. In deze functie scheur je met een (bak)fiets of e-bike door de straten om klanten blij te maken met hun bestelling of pakket. Maar hoe is het nou écht om te werken als fietskoerier? En wat moet je kennen en kunnen voor deze baan? Lees snel verder en ontdek of dit werk iets voor je is.


Wat doet een fietskoerier?

De naam zegt het al: een fietskoerier is een koerier die met de fiets of e-bike goederen rondbrengt. Het gaat meestal om post, boodschappen of maaltijden, maar soms ook om pakketten. Steeds meer bedrijven zetten fietskoeriers in en dat is niet gek, want het is een snelle, voordelige en groene manier om op korte afstand te bezorgen. Vooral in de stad is het slim om de fiets te pakken, want daarmee scheur je makkelijk door zijwegen waar je met een auto of bestelbus niet komt.

Jouw werkdag als fietskoerier

Als fietskoerier breng je een groot deel van de werkdag op de pedalen door. Maar voordat je de fiets opstapt, haal je eerst de post (al heet een fietskoerier die post bezorgt meestal een postbode), maaltijden, boodschappen of pakketten op die je gaat bezorgen. Dit doe je bijvoorbeeld op een depot of bij een restaurant. Je vult je fietstassen, bakfiets of draagtas, stelt je navigatiesysteem in en gaat op pad naar het eerste adres. Het is belangrijk dat je het tempo er lekker inhoudt, maar safety komt altijd first. Aangekomen? Dan geef je de bestelling af, maakt een kort praatje (of niet, jij schat de mood van de klant binnen no time in) en gaat weer door. Go, go, go.

Afhankelijk van het type product dat je bezorgt, fiets je als fietskoerier tijdens een werkdag één of meerdere keren terug naar de ophaallocatie. Als je maaltijden bezorgt, is dat bijvoorbeeld wat vaker dan wanneer je meteen met een hele lading webshopbestellingen op pad gaat. Zo blijf je lekker bezig.

Waar werkt een fietskoerier?

Als fietskoerier werk je lekker in de buitenlucht, meestal in een grote stad. In steden vind je namelijk de meeste bezorgdiensten. Hier liggen adressen vaak dichter bij elkaar én ben je in de drukke straten sneller met een wendbare fiets dan met een logge bestelbus. Wanneer je werkt? That's up to you, want er is de hele dag door wel wat te bezorgen. Het is mogelijk om in deze functie fulltime aan de slag te gaan, maar de meeste fietskoeriers werken parttime. Dankzij de flexibele uren is het ook een populaire bijbaan onder scholieren en studenten. Bij wat voor bedrijven je aan de slag kunt? Bijvoorbeeld bij een restaurant, maaltijdbezorgservice, postbedrijf of grote webwinkel. Daar zit vast iets voor je tussen.

De taken van een fietskoerier

 • Ophalen van post of bestellingen op de ophaallocatie.
 • Instellen van navigatiesysteem en plannen van een snelle route.
 • Snel en veilig naar de adressen fietsen.
 • Post, maaltijden, boodschappen of pakketten aan de ontvanger geven.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als fietskoerier: hoe is dat?

Zelfs aan de tofste banen kleven nadelen. En banen die je misschien niks lijken, hebben echt wel iets leuks. Wat zijn de voor- en nadelen van deze job?

Voordelen van werken als fietskoerier

 • Als fietskoerier heb je veel vrijheid. Je werkt alleen, bent veel onderweg en hebt flexibele werktijden. Ideaal voor zelfstandige types.
 • Deze job is goed te combineren met andere bezigheden, zoals een studie.
 • Bezorg je maaltijden? Dan pak je on the way vaak wat lekkere fooien mee, die bovenop jouw fietskoerier salaris komen.

Nadelen van werken als fietskoerier

 • Je werkgever rekent op je, ook als het buiten 30 graden is of de regen met bakken uit de hemel komt. Maar met jouw flinke dosis doorzettingsvermogen komt dat helemaal goed.
 • Je moet soms flink doortrappen als fietskoerier, want van koude, slappe friet wordt niemand blij. En wanneer de bestellingen binnen blijven stromen, zit een pauze er even niet in. Maar bekijk het positief: je hebt dan wel meteen een goede work-out te pakken.
 • Wil je fulltime aan de slag? Dat is fysiek best pittig. Check in dat geval eens of je met een e-bike op pad kunt.

Jouw salaris als fietskoerier

Benieuwd wat een fietskoerier verdient? Het fietskoerier salaris begint rond het minimumloon en loopt op tot ongeveer € 2.300 bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Hoeveel je verdient, hangt onder andere af van je ervaring en werkgever. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan verdien je waarschijnlijk het (minimum)jeugdloon, dat wat lager ligt. Meestal word je als fietskoerier per uur betaald. Werk je als zzp'er? Dan kan het dat je een vergoeding per rit krijgt. Die ligt ongeveer rond de € 5,- per bezorging. Heel nice: je krijgt bovenop je loon als fietskoerier toeslagen als je 's avonds laat of in het weekend werkt. Als bezorger van maaltijden komen daar ook nog lekkere fooien bij.

De volgende stap als fietskoerier

Ben je klaar voor de next step? Je kunt na deze job verschillende kanten op, of je nou meer verantwoordelijkheden of een hoger salaris wilt. Heb je een bijbaan als fietskoerier, bijvoorbeeld naast je studie? Dan is de kans groot dat je na je afstuderen aan de slag gaat met een baan in jouw vakgebied. Maar wist je dat je ook mooie stappen kunt maken binnen de logistiek? Als je bijvoorbeeld kiest voor een baan als koerier of bezorger, heb je de mogelijkheid om meer uren te maken. Als werk in het transport je bevalt, kun je daarna nog meer mooie stappen zetten. Wat dacht je van een baan als internationaal koerier, vrachtwagenchauffeur of leidinggevende?

Fietskoerier worden: wat heb je nodig?

Voor een job als fietskoerier heb je geen diploma, werkervaring of rijbewijs nodig. De enige harde eis is dat je 16 jaar of ouder bent. Verder is het belangrijk dat je conditie goed is, want je fietst vaak wel tientallen kilometers per dag. Een sterk richtingsgevoel komt ook van pas, want van verdwaalde fietskoeriers wordt niemand blij.

Jouw skills

Een goede fietsbezorger is een echte Speedy Gonzales. Zeker als je eten bezorgt is het belangrijk dat je lekker doortrapt, want klanten zitten niet op een koude maaltijd te wachten. Heb jij niet bepaald het talent van Femke Bol of Usain Bolt? No worries, want met deze baan bouw je binnen no time aan je conditie. Heel belangrijk: je rijdt snel, maar nooit roekeloos. Je hebt ogen in je voor- en achterhoofd, neemt je verantwoordelijkheid en zorgt ervoor dat de bestelling of het pakket veilig bij de ontvanger aankomt. Aangekomen bij de klant? Dan geef je de spullen vriendelijk af, wat de mood van de ontvanger ook is. Niemand krijgt die lach van jouw gezicht, weet je wel.

Cheat sheet voor je cv

Klaar om aan de slag te gaan? Met deze skills op je cv overtuig je werkgevers ervan dat jij de ideale fietskoerier bent.

Skills
Discipline Richtingsgevoel
Doorzettingsvermogen Stressbestendig
Flexibel VOG
Nederlandse of Engelse taal Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Weet je nog niet precies welke logistieke job goed bij jou past? Niet gek, want er zijn veel mogelijkheden binnen deze sector. Is een baan als fietskoerier je toch iets te actief? Of lijkt het je niks om altijd buiten te werken? Ook achter de schermen is veel werk te doen, bijvoorbeeld als postsorteerder. Een belangrijke job, want dankzij jouw werk kan de postbode straks op pad met de juiste brieven, mailings en magazines. Mag het van jou wel wat technischer? Kies dan bijvoorbeeld voor een baan als operator en zorg ervoor dat het productieproces op rolletjes verloopt. Mogelijkheden zat binnen de logistiek.

Overzicht fietskoerier

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.750 tot € 2.300
Gerelateerde functies Fietsbezorger, maaltijdbezorger

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel verdient een fietskoerier?

 • Als fietskoerier ligt je salaris meestal tussen het minimumloon en € 2.300 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, ervaring en werkgever.

 • Kan ik via YoungCapital werken als fietskoerier?

 • Dat kan zeker, want tussen onze koerier vacatures vind je vaak leuke (bij)banen als fietskoerier. Check ons actuele aanbod en solliciteer als je enthousiast bent over een van de jobs.

 • Hoe kan ik fietskoerier worden?

 • Voor deze baan heb je geen diploma, werkervaring of rijbewijs nodig. Om als koerier op de fiets te werken, moet je wel minstens 16 jaar oud zijn en het leuk vinden om actief bezig te zijn.

 • Op welke dagen bezorgt een fietskoerier?

 • Op welke dagen je aan de slag kunt, hangt af van je werkgever. Veel restaurants zijn bijvoorbeeld één of twee dagen per week gesloten. En de meeste koeriersbedrijven bezorgen niet of minder op zondag.

Bekijk ook eens deze logistieke functies