Havenmedewerker

Werken als havenmedewerker: iets voor jou?

Ben jij onder de indruk van grote schepen, maar gaat een job als marinier hem niet worden? Geen zorgen, want als havenmedewerker ben je de hele dag aan het werk bij en op schepen. Wat doe je dan precies? En wat is je salaris als havenmedewerker? YoungCapital has got the answers, dus lees lekker verder.


Wat doet een havenmedewerker?

Als havenmedewerker, ook wel operationeel havenmedewerker genoemd, werk je bij een haven. Je bent verantwoordelijk voor het laden, lossen en verplaatsen van goederen uit zeecontainers, schepen en vrachtwagens. Je doet dit met de hand, of je springt in je heftruck of kraanmachine. Zijn alle materialen of goederen wel in orde? Dit controleer jij allemaal. Als je ergens schade vindt, meld je dit direct bij je leidinggevende. Hetzelfde geldt voor storingen of defecten aan machines. Je werkt veilig, secuur en volgens de regels van de haven. Het leukste hieraan? Dit doe je allemaal met een hecht team van andere medewerkers bij de haven.

Jouw werkdag als havenmedewerker

Rond 8:00 uur kom je aan op de haven en maak je je klaar voor een nieuwe werkdag. Na een kop koffie pak je je handschoenen, je veiligheidshesje en je helm en ga je aan de slag. De eerste schepen zijn al aangekomen en staan klaar voor jou om te lossen. Samen met je collega's til je één voor één de dozen uit de container. Hierbij spring je af en toe in je heftruck om pallets te vervoeren of een extra grote doos mee te nemen. Je controleert bij elke doos of er geen beschadigingen aan zitten. Sommige dozen lijken helaas wat vochtig, mogelijk is er ergens een lekkage. Je geeft dit direct aan bij je leidinggevende.

Voor je het weet is de eerste container leeg. In rap tempo leeg je er nog een aantal. Maar nu heeft je leidinggevende extra hulp nodig bij het hijsen van containers. Dit is geen enkel probleem voor jou. Je springt in de hijskraan, draait behendig aan de joystick en lift zo de containers van een schip. Je collega neemt ze daarna over met een andere truck en brengt ze netjes weg. Met een mooie zonsondergang en een high five sluit je je dag als havenmedewerker voldaan af.

Waar werkt een havenmedewerker?

Surprise, surprise: je werkt op een van de havens in Nederland. Dat zijn er nogal wat en ze zijn ook niet te onderschatten. Wist je bijvoorbeeld dat de haven in Rotterdam op nummer 5 staat in de top 10 van de drukste zeehavens wereldwijd? En daar kun jij gewoon aan de slag. Vet, toch?

Maar werken voor een haven is niet je enige optie als havenmedewerker. Je kunt ook aan de slag bij bedrijven die werkzaamheden bij een haven hebben. Denk aan op- of overslag bedrijven. Je slaat dan goederen op of verplaatst ze van het ene transportmiddel naar het andere. Dan is je werkplaats nog steeds de haven, maar werk je voor een ander bedrijf.

De taken van een havenmedewerker

 • Goederen laden, lossen of verplaatsen uit schepen, vrachtwagens of containers.
 • Goederen en materialen controleren, en schade of defecten melden.
 • Onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
 • Eventueel bedienen van de heftruck of kraanmachine.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als havenmedewerker: hoe is dat?

Klinkt havenwerk als iets voor jou? Dan is het handig om de voor- en nadelen goed door te nemen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt als je gaat solliciteren. Wij hebben de voor- en nadelen voor je verzameld.

Voordelen van werken als havenmedewerker

 • Ben jij een buitenmens? Bof jij even, want als havenmedewerker werk je voor het grootste deel in de buitenlucht.
 • Je krijgt de kans om allerlei trainingen te volgen, bijvoorbeeld trainingen over drugscriminaliteit bij havens. Zo leer je nog eens wat en sta je sterker in je schoenen.
 • Je staat er niet alleen voor, je werkt in een team met andere havenmedewerkers of chauffeurs. Samen weten jullie van elke dag een feestje te maken.

Nadelen van werken als havenmedewerker

 • Werken in de buitenlucht is wat minder leuk met stortregen of een hittegolf. Trek dus alvast je leukste regenkleding of je beste zomeroutfits uit de kast.
 • Soms vind je gekke dingen in een container, zoals neppe dinosaurussen voor een exhibitie. Maar hé, het maakt je dag spannender, en geeft je bizarre verhalen om te vertellen.
 • In drukke periodes heb je vaak dagen dat je moet overwerken. Soms werk je ook in het weekend. Houd hier rekening mee als je gaat solliciteren.

Jouw salaris als havenmedewerker

Benieuwd naar de money? Als havenmedewerker ligt je salaris ongeveer tussen de € 2.100 en € 2.600 bruto per maand. Dit is op basis van een 40-urige werkweek. Er zijn parttime opties, maar houd er rekening mee dat je dan iets minder verdient. Voor het uurloon kun je uitgaan van € 12,- tot € 15,- bruto. Wil je weten wat je netto salaris wordt? Onze bruto-nettotool is je redder in nood.

En de cao dan? Het varieert per werkgever, maar over het algemeen krijg je een goed aantal vakantie-uren, mogelijkheid tot het volgen van opleidingen en flexibele werktijden. Natuurlijk, zoals we eerder zeiden, kan dit verschillen. Vraag je secundaire arbeidsvoorwaarden dus altijd na.

De volgende stap als havenmedewerker

What's next voor een havenmedewerker? Vaak bieden havens of bedrijven cursussen of interne opleidingen, zodat je je kunt specialiseren of ontwikkelen. Heb je al een heftruckcertificaat, bijvoorbeeld? Misschien is een hijs- of reachstacker certificaat wel jouw volgende stap. Met een hijscertificaat ben je officieel kraanmachinist en mag je de hijskraan op de haven bedienen. Een reachstacker is een grote machine waarmee je zeecontainers op elkaar stapelt. Herinner je je de enorme stapels van zeecontainers wanneer je langs een haven rijdt? Die mag jij dan opbouwen. Met zulke certificaten en andere cursussen word jij een echte allrounder op de haven.

Heb jij altijd je zaakjes goed georganiseerd? Als stuwadoor ben je verantwoordelijk voor het verpakken en ordenen van goederen, zodat goederen niet door elkaar raken of breken. Ook zorg je ervoor dat het schip in balans blijft tijdens het hele laad- en losproces, zodat het schip niet breekt of kapseist.

Liever in een haven managen? Als cargadoor zorg je ervoor dat schepen een plek op de haven krijgen en de goederen gelost en geladen worden. Ook ben je een belangrijke schakel tussen rederijen en bedrijven die goederen willen vervoeren. Je stelt transportcontracten op tussen deze twee partijen, waardoor de goederenstroom doorgaat en voldoet aan wet- en regelgeving. Klinkt dit als iets voor jou? Vraag bij je werkgever wat je mogelijkheden zijn.

Havenmedewerker worden: wat heb je nodig?

Op zoek naar werk bij een haven zonder diploma? Dan ben je aan het juiste adres: om havenmedewerker te worden heb je geen specifiek diploma nodig. Wel vinden werkgevers het belangrijk dat je interesse hebt in logistiek. Ook vragen ze vaak om een heftruckcertificaat of andere certificaten. Je werkt namelijk grotendeels met grote en complexe machines. Heb je geen certificaat? Geen probleem, die kun je vaak via je werkgever behalen. Haal bijvoorbeeld je hijsvaardigheidsbewijs om nog grotere machines te bedienen.

Sidenote: Afhankelijk van je werkgever heb je ook een VCA-certificaat nodig. Een VCA-certificaat is een bewijs dat je veilig, milieubewust en gezond werkt. Check of je dit nodig hebt als je gaat solliciteren.

Jouw skills

Oké, maar wat moet je als persoon in je mars hebben om havenwerker te worden? Ten eerste is het belangrijk dat je affiniteit voor de zeevracht hebt. Havenwerk is een heel ander pakkie-an dan bijvoorbeeld magazijnmedewerker. Vind je schepen ontzettend tof en is logistiek jouw sector? Dan zit je helemaal goed. Houd wel rekening met het werktempo. Zeevracht is de laatste jaren geëxplodeerd en de goederenstroom is sneller dan ooit. Daarom is het belangrijk dat je doorzet en de bijkomende portie stress de baas bent.

Heb je ook de nodige certificaten? Het laden en lossen van containers kan natuurlijk handmatig, maar wanneer je een hele container moet liften… Ja, dat gaat wat moeilijker met de hand. Tenzij je Popeye bent. Zorg er dus voor dat je je papieren op orde hebt, of laat je werkgever weten dat je interesse hebt in het behalen van een of meer certificaten.

Cheat sheet voor je cv

Je weet nu welke skills je nodig hebt voor de functie havenmedewerker. Maar hoe zet je dat in je cv? No worries, wij hebben een handige cheat sheet voor je gemaakt. Die mag je gratis overnemen.

Skills havenmeester
Affiniteit voor zeevracht Flexibiliteit
Rijbewijs BE Stressbestendig
Doorzettingsvermogen Inzicht in omgeving
Samenwerken VCA- of heftruckcertificaat

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Word je al zeeziek van het idee om in een haven te werken? Geen paniek, laat je zwembroek thuis en kies een andere baan in de logistiek. Wat denk je bijvoorbeeld van declarant? Dan maak je de papieren voor goederen klaar zodat ze over de grens mogen, en regel je aangiftes bij de douane. Speaking about that, misschien is het werk van een douanier wel weggelegd voor jou. Je controleert bij binnenkomende of uitgaande goederen of er niks illegaals tussen zit en of de juiste belastingen zijn betaald. By the way: douaniers werken ook bij havens, mocht je toch een duik willen nemen.

Overzicht havenmedewerker

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.100 tot € 2.600
Gerelateerde functies Cargadoor, stuwadoor

Veelgestelde vragen

 • Wat doet een havenwerker?

 • Als havenmedewerker ben je verantwoordelijk voor het laden, lossen en verplaatsen van goederen uit schepen, vrachtwagens of containers. Je controleert goederen op schade en meldt defecten bij je leidinggevende. Ook voer je af en toe onderhoudswerkzaamheden uit en bedien je de heftruck of hijskraan.

 • Wat verdient een havenmedewerker?

 • Het salaris van een havenmedewerker ligt ongeveer tussen de € 2.100 tot € 2.600 bruto per maand.

 • Hoe haal je een heftruckcertificaat of hijsvaardigheidsbewijs?

 • Je krijgt vaak een cursus aangeboden door de haven of het bedrijf waarvoor je wilt werken. Je moet dan wel eerst solliciteren op de functie havenmedewerker. Online zijn ook opleiders te vinden, maar dat kost je wel geld.

Bekijk ook eens deze logistieke functies