Inkoper

Werken als inkoper: iets voor jou?

Heb jij altijd je woordje klaar en ben jij een pro in afdingen? Dan is een baan als inkoper iets voor jou. Als inkoop medewerker zorg je ervoor dat het bedrijf waar je voor werkt nooit de hoofdprijs betaalt voor een product of dienst. Maar wat doet een inkoper precies? Je ontdekt het op YoungCapital.


Wat doet een inkoper?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een inkoper eigenlijk? Een inkoper is iemand die ervoor zorgt dat de juiste producten in huis zijn om processen goed te laten verlopen. Klinkt cryptisch? Even een voorbeeld. Je werkt voor een kaasfabriek en moet alle ingrediënten inkopen voor de productie. Wat heb je nodig om lekkere kaas te maken? Voornamelijk melk. Als inkoper ga je op zoek naar een leverancier die de beste melk verkoopt. Jij weet precies hoeveel je nodig hebt om bepaalde doelstellingen te behalen en welke melk van de juiste kwaliteit is. Hoe zit het met jouw onderhandel skills? In deze functie weet je natuurlijk de beste deal binnen te slepen.

Een inkoper is dus verantwoordelijk voor alle inkoopprocessen binnen een bedrijf. Van het onderhouden van contact met de leveranciers tot het onderhandelen over de prijs, met jouw commerciële inzicht weet je precies wat het bedrijf nodig heeft. Welke producten je inkoopt? Dat ligt aan de branche waarin je werkt. Kleding, apparatuur, materialen, onderdelen of misschien zelfs een dienst: je kunt het zo gek niet bedenken.

Er zijn drie verschillende strategieën bij inkopers. Soms ben je verantwoordelijk voor een deel van het inkoopproces, maar bij andere werkgevers valt het hele takenpakket op jouw bord. Dit zijn de verschillende inkopers:

 • Strategisch inkoper. Je hebt vaak te maken met één leverancier. Het product of de dienst waar je mee werkt levert veel winst op, waardoor het moeilijk is om meerdere leveranciers te vinden.
 • Tactisch inkoper. Je houdt je voornamelijk bezig met het selecteren en contracteren van de goedkoopste leveranciers. De laagste prijs is hier heel belangrijk.
 • Operationeel inkoper. Je hebt keuze uit meerdere leveranciers en werkt vaak ook met meer dan één leverancier tegelijk. Het gaat niet per se om de goedkoopste prijs, maar om de meeste afzet.

Jouw werkdag als inkoper

Als inkoper werk je op de inkoopafdeling van een bedrijf. Samen met jouw collega's onderzoek je wat er ingekocht moet worden. Zijn dit producten of diensten die je al eens eerder hebt ingekocht? Dan onderhoud je contact met de leveranciers om dezelfde producten in te kopen. Koop je een product voor het eerst in? Dan ga je op zoek naar de juiste leverancier. Hierbij kijk je naar kwaliteit, maar natuurlijk ook naar de prijs. Je plaatst bestellingen, controleert facturen en regelt de betaling. Dit gaat vaak allemaal via contracten, dus je neemt deze altijd goed door voordat je een deal sluit.

Hoe je exacte takenpakket als inkoopmedewerker eruitziet, verschilt niet alleen per werkgever. Het ligt ook aan de grootte van het team en of je jezelf junior of senior inkoper mag noemen. Zo heb je bij het ene bedrijf meer verantwoordelijkheid en pak je meer taken op, terwijl je bij de andere werkgever een bepaald deel van het inkoopproces voor jouw rekening neemt. Om het hele inkoopproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, heb je als inkoper veel verstand van het product. Je hebt marktonderzoek gedaan en beoordeelt het product of dienst moeiteloos. Zou je dit nog een keer inkopen of ga je op zoek naar een andere leverancier? Jij weet precies wat het beste is voor het bedrijf.

Bij sommige werkgevers horen er ook administratieve taken bij zo'n baan als inkoper. Je checkt facturen, ondertekent deze en bergt ze op de juiste manier op. Zo zorgvuldig dat je ze over een jaar nog precies weet te vinden. Staan dit soort administratieve werkzaamheden niet op jouw to-dolijst? Dan zijn hier andere collega's verantwoordelijk voor en houd jij je alleen bezig met de inkoop van producten en diensten.

Waar werkt een inkoper?

Als je op zoek bent naar een baan als inkoper, kun je in principe aan de slag bij ieder soort bedrijf. Wat dacht je van een kledingwinkel of groothandel? Dan ben je een retail inkoper. Of werk je liever bij een fabriek? Dan mag je jezelf technisch inkoper noemen. Vaak werk je bij een bedrijf dat zelf een dienst of product verkoopt. Maar bijna ieder bedrijf heeft wel één inkoper in dienst. Zo heb je namelijk ook iemand nodig die ervoor zorgt dat alles intern geregeld is, van de computerschermen tot kladblokken.

De taken van een inkoper

 • Marktonderzoek doen.
 • Leveranciers zoeken en selecteren.
 • Offertes aanvragen en onderhandelen over de prijs.
 • Facturen ondertekenen en betaling regelen.
 • Bestelde producten of diensten beoordelen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als inkoper: hoe is dat?

Laten we er niet omheen draaien, iedere baan heeft zijn voor- en nadelen. Ook een baan als inkoper. Welke dat precies zijn? Je leest het hieronder.

Voordelen van werken als inkoper

 • Kun jij praten als Brugman? Dan zit jij als inkoper helemaal goed met jouw overtuigingskracht en onderhandel skills. Als je veel energie haalt uit contact met andere mensen, is deze sociale baan wel iets voor jou.
 • In deze functie heb je veel verschillende verantwoordelijkheden en loopt je takenpakket erg uiteen. Je hoeft je dus niet de hele dag te focussen op één taak. Handig als je snel verveeld raakt.
 • Deze functie is een mooie springplank in jouw carrière, omdat er veel verschillende doorgroeimogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een baan in de sales of als supply chain manager.

Nadelen van werken als inkoper

 • Als inkoper heb je een hele grote verantwoordelijkheid. Laten we het voorbeeld van de kaasfabriek weer nemen. Koop je de verkeerde melk in? Dan verlopen de volgende stappen in het proces ook niet meer lekker.
 • Je moet continu op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen in de wereld en producten op de markt. Hoe kom je bijvoorbeeld aan bepaalde grondstoffen als er leveringsproblemen zijn? Of hoe zorg je ervoor dat de technologie binnen het bedrijf vernieuwd wordt?
 • Ben je geen grote fan van de 9 tot 5 mentaliteit? Als inkoper werk je tijdens kantoortijden en werk je dus routinematig op kantoor.

Jouw salaris als salaris

Met zo'n commerciële instelling wil je vast alles weten over het salaris van een inkoper. Hoeveel je precies op je rekening kunt verwachten, ligt aan jouw werkervaring. Zo ligt het salaris van een junior inkoper rond de € 2.000 bruto per maand. Heb je promotie gemaakt? Dan is het tijd om te cashen. Als senior inkoper loopt het maandsalaris op tot zo'n € 4.000 bruto. Daarnaast krijg je vaak een laptop en telefoon van de zaak, omdat je continu aan het bellen bent en veel in contact staat met mensen. Dat scheelt jou ook weer wat telefoonkosten.

De volgende stap als inkoper

Misschien ben je ooit wel begonnen als inkoop assistent en ben je toe aan de volgende stap in je carrière. Maar hoe ziet doorgroeien als inkoper er precies uit? Ten eerste kun je mooie stappen zetten in je salaris. Het salaris is als je senior bent namelijk een stuk hoger dan het junior inkoper salaris. Je merkt dus zeker verschil op je loonstrook als je meer ervaring opdoet.

Is the sky is your limit jouw mentaliteit en zoek je iets heel anders? Vanuit deze functie kun je doorgroeien naar uitdagende functies. Misschien wel in een hele andere branche. Is onderhandelen helemaal jouw ding en heb je de smaak te pakken? Zet dan je de volgende stap in de saleswereld en ga bijvoorbeeld aan de slag als product manager. Of misschien blijf je wel in dezelfde branche, maar zet je een horizontale stap in de richting van supply chain manager.

Inkoper worden: wat heb je nodig?

Wat je precies nodig hebt om te werken als inkoper, ligt aan de branche waarin je werkt. Waar je ook aan de slag gaat, het is altijd belangrijk dat je kennis hebt van het product of dienst. Je weet natuurlijk precies waarnaar je moet kijken als je jouw inkopen beoordeelt.

De meeste werkgevers vragen naar een hbo- of wo-diploma in de richting van Economie of Business Management. Heb je een mbo-opleiding gevolgd? Geen punt. Je komt ook weleens vacatures voor inkoper tegen waarvoor een afgeronde mbo-opleiding Medewerker Inkoop voldoende is. Wil je zeker weten dat je geen fouten maakt bij het opstellen van facturen? Volg dan ook een cursus boekhouding.

Jouw skills

Heb je het juiste papiertje op zak? Dan heb je al een goede basis om inkoper te worden. Maar dan ben je er nog niet, want je moet ook aan bepaalde eigenschappen voldoen. Het is misschien een beetje een open deur, maar een commerciële instelling is onmisbaar voor een inkoopmedewerker. Je bent namelijk de hele dag bezig met cijfertjes, geld en inkopen. Je weet als geen ander hoe je onderhandelt en zelfs op de markt weet je de goedkoopste deal te sluiten. En hoe zit het met jouw vlotte babbel? Als inkoper stap je makkelijk op mensen af en maak je snel een connectie.

Cheat sheet voor je cv

Pas je helemaal in het plaatje, maar weet je niet zo goed hoe je dit verwoordt op je cv? We've got you.

Skills inkoper
Accuraat Netwerken
Communicatieve vaardigheden Onderhandelen
Commercieel Samenwerken
Microsoft Excel Resultaatgericht

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Ben je liever fysiek in de weer? Dan zit je met een baan in de logistiek natuurlijk op de juiste plek. Wat dacht je van een baan als magazijnmedewerker of fietsbezorger. Maar ook als je op zoek bent naar een baan waarin roadtrippen jouw hoofdtaak is, heeft de logistiek je vast iets te bieden. Ga bijvoorbeeld aan het werk als pakketbezorger of steek de grens over als internationaal koerier. Genoeg opties dus, als inkoper niet helemaal jouw ding is.

Overzicht inkoper

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo, wo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 4.000

Veelgestelde vragen

 • Wat doet een inkoper?

 • Een inkoper houdt zich bezig met de inkoopprocessen bij een bedrijf en zorgt ervoor dat een product of dienst tegen de laagste prijs wordt ingekocht.

 • Hoe kan ik werken als inkoper?

 • Door te solliciteren op een van de logistieke vacatures natuurlijk. Misschien staat jouw volgende baan wel tussen het openstaande aanbod.

 • Wat is het junior inkoper salaris?

 • Begin je net aan je carrière als inkoper? Het salaris van een junior inkoper ligt rond de € 2.000 bruto per maand.

Bekijk ook eens deze logistieke functies