Logistiek planner

Werken als logistiek planner: iets voor jou?

Weet je nog precies wat er in de voorraadkast staat als je door de supermarkt loopt? Dan is werken als logistiek planner waarschijnlijk wel jouw ding. Maar wat is het salaris van een logistiek planner en wat doet een logistiek planner precies? YoungCapital ging op onderzoek uit en heeft alle belangrijke info over dit beroep verzameld.


Wat doet een logistiek planner?

Als logistiek planner is het jouw taak om ervoor te zorgen dat alle vrachtwagens en goederen zo snel mogelijk van A naar B komen. Je bent verantwoordelijk voor het organiseren, plannen, sturen en uitvoeren van de routeplanning. Dat betekent dat je kijkt naar de meest efficiënte inzet van personeel, vrachtwagens en bestellingen. Want waarom zou je twee keer rijden als het ook in één keer kan?

Je plant alle chauffeurs in en stuurt hen aan. Maar ook al het voorbereidende werk hoort bij de werkzaamheden van een logistiek planner. Wat dacht je van het verzamelen van de juiste douanedocumentatie voor bepaalde goederen of het inlichten van de opdrachtgevers over de zendingen? Het zijn allemaal taken waar jij je als logistiek planner dagelijks mee bezighoudt.

Jouw werkdag als logistiek planner

Met een koffie in je hand start je je computer op. Jouw agenda staat vol met verschillende afspraken. Als planner ga jij alleen maar goed op zo'n goed georganiseerde agenda. Jouw werkdag begint met een meeting met een opdrachtgever. Het is weer tijd om een vrachtwagen vol tortilla wraps richting de supermarkten te sturen. Als logistiek planner weet je precies wat je nu te doen staat. Moet je extra vrachtwagens inhuren? Welke chauffeur is beschikbaar? Je maakt een planning en zorgt ervoor dat de voorraad dezelfde dag richting de supermarkt vertrekt. Is het een groter project? Dan maak je een meerdaagse planning en breng je alle chauffeurs op de hoogte.

Vervolgens gaat de telefoon. Er staat een chauffeur met pech langs de weg. Geen reden tot paniek, want jij hebt allang uitgestippeld wat het plan de campagne is. Je regelt wat er geregeld moet worden en voor je het weet zit de chauffeur weer fluitend achter het stuur. Via de walkietalkie word je opgeroepen om naar het magazijn te komen. De orderpicker hebben jouw hulp nodig bij het efficiënt inrichten van de vrachtwagen. Je springt bij en helpt bij het laden (en soms ook lossen) van de vracht.

Allemaal gelukt? Je loopt nog een laatste keer terug naar je computer om te checken of er nog spoedaanvragen binnen zijn gekomen. Zo ja, dan handel je deze zo snel mogelijk af. Is je mailbox leeg? Dan werp je nog een snelle blik op de agenda van morgen. Je bereidt je alvast voor op de eventuele obstakels die de volgende dag gaan brengen. Zo ben jij als logistiek planner altijd goed voorbereid en kun je overal op anticiperen.

Waar werkt een logistiek planner?

Een logistiek planner werkt bij een transportbedrijf of een bedrijf dat goederen levert. In deze functie zit je vooral achter het bureau, maar soms geef je ook instructies tijdens het inladen van vracht. Want je bent niet alleen goed in agenda's tetrissen, je deelt de vrachtwagen ook zo efficiënt mogelijk in. Zo voorkom je dat de chauffeur met een halfvolle vrachtwagen vertrekt.

Als logistiek planner werk je met allerlei verschillende schakels in de logistieke keten. Je staat in contact met de vrachtwagenchauffeurs, maar ook met de logistiek manager, shiftleader, leveranciers en opdrachtgevers. Jouw rol in de logistieke keten is dan ook belangrijk, want zonder jouw planskills zou het een eeuwigheid duren voordat goederen het magazijn verlaten. Of misschien wel nooit.

De taken van een logistiek planner

 • Orders van opdrachtgevers aannemen.
 • Ritten en chauffeurs inplannen.
 • De vrachtwagens zo efficiënt mogelijk indelen.
 • Schakelen met chauffeurs en andere logistieke medewerkers.
 • Chauffeurs begeleiden tijdens hun rit.
 • Administratieve werkzaamheden rondom de leveringen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als logistiek planner: hoe is dat?

We maken het niet mooier dan het is. Iedere baan heeft leuke en minder leuke kanten. En dit beroep dus ook. Daarom hebben wij de voor- en nadelen van werken als logistiek planner op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als logistiek planner

 • Personeel aansturen, organiseren, plannen en de voorraad beheren: word je enthousiast van zo'n breed takenpakket? Dan zit je vast op je plek als logistiek planner.
 • Noemen ze jou ook wel de regelneef van de vriendengroep? Komt dat even goed uit, want in deze functie regel je continu van alles en nog wat. En daar ben jij nou net een ster in.
 • Heb je ambitie om door te groeien binnen de logistiek? Dan staat deze functie mooi op je cv. Aan doorgroeimogelijkheden geen gebrek als je werkt als logistiek planner.

Nadelen van werken als logistiek planner

 • Puilt jouw voorraadkast uit van alle overtollige dozen spaghetti en rijst? Werken als logistiek planner is dan waarschijnlijk niet jouw ding, omdat je er juist voor zorgt dat het magazijn niet overstroomt van overtollige voorraad. Thuis maakt dat minder uit, dat scheelt je vooral een ritje naar de supermarkt.
 • Voor deze functie is het belangrijk dat je stressbestendig bent en niet aan alle beren op de weg denkt. Letterlijk. Want er kan van alles gebeuren met de vrachtwagenchauffeurs onderweg. Gelukkig weet jij dat altijd op te lossen, zodat ze weer zo snel mogelijk de weg op kunnen.
 • Word je al zenuwachtig van het idee dat je heel veel verantwoordelijkheid hebt? Dan is een baan als logistiek planner waarschijnlijk niet jouw ding. Kies dan voor een baan met minder verantwoordelijkheid, zoals magazijnmedewerker.

Jouw salaris als logistiek planner

Het gemiddelde salaris van een logistiek planner ligt rond de € 2.650 bruto per maand. Hoeveel er straks precies op jouw loonstrookje staat is lastig te zeggen. Je leeftijd, het aantal uur dat je werkt en jouw opleidingsniveau hebben impact op het salaris van een logistiek planner. Werk je al wat langer in deze functie? Dan maak je ook stappen in je salaris. Als logistiek planner loopt dit op tot zo'n € 3.500 bruto per maand. Benieuwd wat jij waard bent bij je toekomstige werkgever? Lees de vacaturetekst goed door of onderhandel tijdens je sollicitatiegesprek. Tip: onderbouw je argumenten altijd goed. Zeggen dat je schoolagenda er altijd tiptop uitzag, is misschien niet zo'n sterk argument.

De volgende stap als logistiek planner

Ben je toe aan meer verantwoordelijkheden? Misschien is een baan als logistiek manager een mooie volgende stap in je carrière. Je geeft dan leiding aan een groter team en bent eindverantwoordelijke voor de verschillende logistieke processen. Of maak een zijwaartste stap in de richting van supply chain planner. Je werkzaamheden lijken op die van een logistiek planner, maar je verdiept je nog net wat meer in de productieprocessen als supply chain planner. Dankzij jou staat alles dan precies volgens planning op de lopende band, klaar om het magazijn te verlaten. Met jouw planning skills zit het wel goed, dus misschien stroom je dan al snel door tot supply chain manager.

Logistiek planner worden: wat heb je nodig?

Ten eerste moet je het juiste papiertje in the pocket hebben. De meeste werkgevers vragen naar een afgeronde mbo-opleiding in de richting van transport en logistiek. Maar ook als je niet de juiste opleiding hebt gevolgd is er nog geen reden tot paniek. Met een cursus voor transportplanner leer je in korte tijd alles wat je moet weten voor het werk als logistiek planner. Wil je bij een groot bedrijf aan de slag en pak je meer verantwoordelijkheden op? Dan kan het zo zijn dat je minimaal hbo- werk en denkniveau nodig hebt. Daar kom je maar op één manier achter: door de vacaturetekst te lezen. Daar staat precies aan welke eisen je moet voldoen.

Jouw skills

Misschien wel erg captain obvious, maar als logistiek planner weet jij als geen ander hoe je dingen organiseert en plant. Je hebt overzicht en weet precies met welke producten een vrachtwagen gevuld is en waar deze naartoe gaat. Gebeurt er iets onderweg? Omdat jij goed kunt anticiperen, denk jij alvast een paar stappen vooruit. Zo weet je precies wat er moet gebeuren als alle alarmbellen rinkelen. Daar komt natuurlijk ook wat besluitvaardigheid bij kijken. Je hakt snel knopen door en schakelt meteen door naar het volgende plan. Dat vraagt natuurlijk ook wat flexibiliteit. Gelukkig maakt dat voor jou niet uit, want je denkt makkelijk out of the box.

Cheat sheet voor je cv

Zo'n functieomschrijving van een logistiek planner klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe zet je dat op je cv? We hebben aan je gedacht.

Skills
Besluitvaardig Organiseren
Communicatieve vaardigheden Plannen
Flexibel Stressbestendig
Leiding geven Structureel

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Wist je dat je heel veel verschillende kanten op kunt in de logistiek? Dus ook als je niet enthousiast bent over werken als logistiek planner, is er misschien wel een hele andere functie waar je wel blij van wordt. Een baan waar je iedere dag sportief bezig bent en je je sportschoolabonnement eigenlijk zo snel mogelijk kunt opzeggen? Ga dan aan het werk als fietskoerier of maaltijdbezorger. Of wil je er juist voor zorgen dat alle vrachtwagens tot de nok zijn gevuld met de juiste bestellingen? Dan is een baan als orderpicker misschien wel iets voor jou. Ontdekken wat er nog meer mogelijk is? Bekijk alle logistieke beroepen via YoungCapital.

Overzicht logistiek planner

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.650 tot € 3.500

Veelgestelde vragen

 • Wat doet een logistiek planner?

 • Een logistiek planner regelt dat alle vrachtwagens en goederen zo snel mogelijk van A naar B verplaatst worden.

 • Wat zijn de werkzaamheden van een logistiek planner?

 • Een logistiek planner houdt zich bezig met verschillende werkzaamheden: van personeel aansturen tot voorraadbeheer en planning. Weten wat het exacte takenpakket is? Je ontdekt het bij de logistieke vacatures.

 • Hoe hoog is het logistiek planner salaris?

 • Het salaris van een logistiek planner ligt tussen de € 2.650 en € 3.500 bruto per maand.

Bekijk ook eens deze logistieke functies