Platformmedewerker

Werken als platformmedewerker: iets voor jou?

Gek op vliegtuigen, maar gaat een carrière als piloot 'm niet meer worden? Er is op vliegvelden nog veel meer werk te doen, bijvoorbeeld als platformmedewerker. Weten hoe dat is? We zochten alles voor je uit over deze actieve logistieke job. Zo weet je straks of een baan als platformmedewerker bij je past.


Wat doet een platformmedewerker?

Als platformmedewerker houd je je bezig met de logistieke processen op een van de platforms van een vliegveld. Wat een platform precies is? Dit is het terrein buiten de terminal waar vliegtuigen geparkeerd staan. Hier worden de vliegtuigen bijvoorbeeld voorzien van brandstof en catering en stappen passagiers in en uit. Als platformmedewerker ben je verantwoordelijk voor de inkomende en uitgaande luchtvracht. En je zorgt er bijvoorbeeld voor dat passagiers veilig en efficiënt kunnen reizen. Het werk komt dus overeen met dat van een lader en losser of een belader, maar daarnaast heb je nog een aantal andere taken. Dankzij jouw werk loopt alles op het platform op rolletjes.

Jouw werkdag als platformmedewerker

Tijdens een werkdag maak je als platformmedewerker meerdere vliegtuigen klaar voor vertrek én sta je klaar om de eerste belangrijke handelingen uit te voeren die direct na de landing nodig zijn. Je hebt dus een lekker afwisselend takenpakket. Wat je precies doet? Jouw focus ligt op de luchtvracht en bagage. Zo houd je je bezig met het laden en lossen van vliegtuigen. Je vult karren met vracht en bagage en rijdt heen en weer tussen de vliegtuigen en het magazijn of de bagagehal. Laad je vracht in? Dan check je of de lading veilig in het vliegtuig staat, want de spullen mogen onderweg niet beschadigen.

Is er een vliegtuig geland? Dan plaats jij zo snel mogelijk de remblokken en pionnen. Zo blijft het vliegtuig goed op z'n plek staan en is het veilig voor passagiers om op te staan. Ook zet je de vliegtuigtrappen klaar, zodat de passagiers straks makkelijk kunnen uitstappen. Daarna kun je aan de slag met lossen, of voorzie je het vliegveld bijvoorbeeld van stroom. Een vliegtuig dat tot stilstand is gezet, heeft namelijk stroom nodig om de apparaten te laten draaien en het licht aan te houden. Welke taak jij oppakt, is maar net hoe het werk is verdeeld onder jou en je collega-platformmedewerkers. Het kan dus dat jouw takenpakket van dag tot dag verschilt.

Waar werkt een platformmedewerker?

De werkplek van een platformmedewerker staat vast: dat is natuurlijk een vliegveld. In Nederland kun je op verschillende airports aan de slag. Jouw kans op een baan als platformmedewerker is op Schiphol het grootst, want dat is het grootste vliegveld van ons land. Het is een actieve job en je bent lekker in de buitenlucht. Wanneer je werkt? Als platform medewerker heb je onregelmatige werktijden. Je hebt zowel ochtend-, middag- als avonddiensten. En in het weekend gaat dit werk gewoon door. De werkgever verwacht dat je flexibel bent, maar het is vaak wel mogelijk om je voorkeuren aan te geven. En heel nice: zo'n onregelmatig rooster levert je lekkere toeslagen op.

Als platformmedewerker werk je in een team van aanpakkers. Samenwerken is key op de airport. Je werkt direct samen met andere platformmedewerkers en bagagemedewerkers, maar hebt bijvoorbeeld ook te maken met luchtverkeersleiders, de-icers, slepers, piloten, stewards, stewardessen en grondstewardessen. Jullie zorgen er samen voor dat de reis van passagiers soepel en veilig verloopt.

De taken van een platformmedewerker

 • Laden en lossen van vliegtuigen.
 • Vracht en bagage naar de juiste plek rijden.
 • Remblokken en pionnen plaatsen.
 • Ladingen vastzetten in het vliegtuig.
 • Vliegtuigen van stroom voorzien.
 • Vliegtuigtrappen klaarzetten.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als platformmedewerker: hoe is dat?

Als je op zoek bent naar een nieuwe job is het slim om de voor- én nadelen op een rij te zetten. Wat is er zo leuk aan werken als platformmedewerker? En heeft dit werk ook mindere kanten?

Voordelen van werken als platformmedewerker

 • In deze functie ben je lekker actief in de weer. Perfect voor als jij liever spierballen kweekt dan dat je op kantoor zit.
 • Omdat je onregelmatige shifts draait, ontvang je mooie toeslagen bovenop je salaris. Ka-tsjing.
 • De luchthaven is een unieke werklocatie en the dream voor vliegtuigliefhebbers.

Nadelen van werken als platformmedewerker

 • Zo'n onregelmatig rooster heeft niet alleen maar voordelen. Je moet flexibel zijn en het geen probleem vinden om af en toe 's avonds of in het weekend te werken.
 • Werken als platformmedewerker kan natuurlijk alleen op een vliegveld. Deze job is daarom niet zo handig voor jou als je ver bij de airports vandaan woont.
 • Hoewel je geen diploma voor deze baan nodig hebt, kun je niet zomaar aan de slag in deze functie. Zo moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B en krijg je een uitgebreide screening omdat je achter de douane werkt. Verderop deze pagina lees je hier meer over.

Jouw salaris als platformmedewerker

Benieuwd wat dit werk je oplevert? Het platform medewerker salaris start rond de € 1.800 bruto per maand en loopt op als je al langer voor een werkgever werkt. Het maximale salaris van een platformmedewerker ligt rond de € 2.500 bruto per maand. Wat je precies verdient, is afhankelijk van je leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden. Is het gestorte loon op je bankrekening hoger dan je verwachtte? Dat komt waarschijnlijk door de lekkere toeslagen die je krijgt als je op onregelmatige tijden werkt.

De volgende stap als platformmedewerker

Ben je na verloop van tijd klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan heb je diverse mogelijkheden, of je nou op het vliegveld wilt blijven werken of in een andere omgeving aan de slag wilt. Zo is een baan als voorman een mooie stap. In die leidinggevende rol stuur je een team van bijvoorbeeld platformmedewerkers aan. Specialiseer je je liever? Er zijn talloze functies op een luchthaven. Als operator houd je bijvoorbeeld de apparaten op het vliegveld draaiende. Je bedient machines, verhelpt storingen en voert onderhoud en controles uit. Echt iets voor de techneuten onder ons.

Heb je het vliegveld wel even genoeg gezien? Jouw ervaring als platformmedewerker komt ook in andere werkomgevingen van pas. Met jouw skills op het gebied van laden en lossen kun je op diverse plekken aan de slag, van verhuisbedrijven tot een grote zeehaven.

Platformmedewerker worden: wat heb je nodig?

Je hebt geen specifieke opleiding nodig voor een baan als platformmedewerker. Omdat het natuurlijk wel handig is dat je weet wat je moet doen, bieden de meeste werkgevers een training aan voordat je start. En verder? Een rijbewijs B is voor deze job een must. Die heb je namelijk nodig om de karren te besturen waarmee je de bagage en vracht vervoert. Afhankelijk van bij welke airport je aan de slag gaat, krijg je daarnaast een screening. Om bijvoorbeeld op Schiphol te mogen werken, is het belangrijk dat je 8 jaar aaneengesloten in Nederland woont en geen strafblad hebt.

Jouw skills

Rijbewijs op zak en klaar om te solliciteren op een leuke vacature? Ho, stop. Er zijn ook nog een paar skills en eigenschappen die van pas komen in dit beroep. Zo past deze job goed bij je als jij een lekker actief type bent. Sjouwen en continu op en neer rijden vind jij geen probleem. Ook ben je lekker oplettend. Jij bent degene die meteen de nieuwe bril van je schoonmoeder opmerkt, zeg maar. Da's als platformmedewerker handig, want zo pik je meteen de koffers met een verkeerd bagagelabel eruit. En van een flexibel rooster dat er elke keer anders uitziet, word je niet zenuwachtig. Integendeel, jij houdt wel van een beetje afwisseling in je weken.

Cheat sheet voor je cv

Hoe overtuig je werkgevers er nou van dat jij geschikt bent voor deze job? Met deze skills op je cv kom je een heel eind.

Skills platformmedewerker
Alert Rijbewijs B
Communicatieve vaardigheden Samenwerken
Flexibel Verantwoordelijk

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Misschien is een baan als platformmedewerker het nét niet voor jou, maar spreekt de logistiek je wel aan. Blijf dan zeker nog even hangen op YoungCapital, want we bieden de leukste banen in deze sector aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leidinggevende functie in een magazijn? Check onze pagina over het beroep magazijnbeheerder eens. Of die van voorraadbeheerder, nog zo'n leuke uitdagende functie. Ook als werkvoorbereider sta je voor mooie uitdagingen en houd je je bijvoorbeeld bezig met de planning en het kostenplaatje van een logistiek project. Wedden dat we ook voor jou een passende job hebben?

Overzicht platformmedewerker

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.500
Gerelateerde functies Bagagemedewerker, belader, lader en losser

Veelgestelde vragen

 • Wat is een platformmedewerker?

 • Dat is iemand die op een platform van een vliegveld werkt. Deze medewerker heeft een breed logistiek takenpakket en houdt zich bijvoorbeeld bezig met inkomende en uitgaande luchtvracht. De functie lijkt op die van lader en losser, maar is breder én vindt dus altijd op dezelfde locatie plaats: een luchthaven.

 • Kan ik via YoungCapital als platformmedewerker aan de slag?

 • Ja, dat kan. Tussen onze logistieke vacatures staan namelijk regelmatig banen als platformmedewerker. Bijvoorbeeld op Schiphol Airport.

 • Wat kan ik verwachten van het platformmedewerker salaris?

 • Het platform medewerker salaris ligt grofweg tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, is onder andere afhankelijk van je ervaring en werkgever.

 • Wat zijn de taken van een platformmedewerker?

 • Als platformmedewerker doe je verschillende logistieke werkzaamheden op een van de platforms van een vliegveld. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met laden en lossen en plaatst remblokken. Zo draag je bij aan een soepele en veilige reis voor passagiers.

Bekijk ook eens deze logistieke functies