Rangeerder

Werken als rangeerder: iets voor jou?

Ben jij zo gek op alles wat met treinen of vrachtwagens te maken heeft dat je wel in de transportsector aan de slag wilt? Dan is een job als rangeerder misschien iets voor jou. Een job als wát? No worries, je bent niet de enige die wat uitleg nodig heeft over dit beroep. Na het lezen van deze pagina weet je precies wat een rangeerder is en of dit werk bij je past.


Wat doet een rangeerder?

Simpel gezegd is een rangeerder iemand die voertuigen verplaatst over een korte afstand. In de meeste gevallen gaat het om treinen en vrachtwagens. Je koppelt bijvoorbeeld trailers aan of stelt treinstellen samen en maakt ze klaar voor vertrek. Je voert voornamelijk voorbereidende werkzaamheden uit, zodat de vrachtwagenchauffeur of treinmachinist dit straks niet zelf meer hoeft te doen. Ook controleer je de voertuigen en meld je het als er iets stuk of beschadigd is. Als rangeerder zorg je er dus voor dat voertuigen snel en veilig kunnen vertrekken. En dat voertuigen die op die moment niet worden gebruikt op een goede plek staan.

Jouw werkdag als rangeerder

Als rangeerder bij de spoorwegen start jouw werkdag op het rangeerterrein bij jou in de buurt. Zoals elke werkdag is het samenstellen en klaarmaken van goederentreinen jouw belangrijkste taak. Op het rangeerterrein waar je werkt maken jullie gebruik van een moderne manier van rangeren: heuvelen. Hierbij worden de wagons per bestemming verdeeld over een aantal verdeelsporen. Een radiografisch bestuurde locomotief duwt de treinen over de rangeerheuvel en de wissels zorgen ervoor dat de wagons op het juiste verdeelspoor komen. Jouw collega's achter de schermen leiden dit vanachter de computer allemaal in goede banen. Maar er is ook nog genoeg werk dat met de hand gebeurt, en dat zijn jouw taken.

Wat dan bijvoorbeeld? Jouw eerste taak in dit proces is het losdraaien van de koppelingen. Dit doe je met een zogenaamde knuppel. Dat is een lange, lichte stok waarmee je als rangeerder je werk doet zonder tussen de wagons te hoeven staan. Je krijgt per trein een briefje waarop precies staat welke koppelingen er los moeten. Maar een foutje maken we allemaal weleens. Daarom loop je mee wanneer de locomotief de trein verder over de rangeerheuvel duwt. Je houdt goed in de gaten of de juiste wagens ontkoppeld zijn, en grijpt in wanneer dat niet het geval is.

Als jij en de geautomatiseerde wissels hun werk goed doen, staat de trein uiteindelijk in de goede samenstelling aan de andere kant van de heuvel. Maar hij is dan nog niet klaar om te vertrekken. Jij voert alle handelingen uit die daarvoor nodig zijn. Zo koppel je de trein en sluit je de luchtslagen van de remmen aan. Na een uitgebreide check kan de trein op weg naar de eindbestemming.

Hoe jouw werkdag er als rangeerder precies uitziet, hangt af van je werkplek. Bij de spoorwegen houd je je dus bezig met het afkoppelen van rijtuigen en het omrijden van locomotieven, terwijl je in het wegtransport werkt met opleggers, aanhangwagens en wissellaadbakken. Ook de bijkomende taken verschillen. Denk aan het helpen met laden en lossen, het bewaken van het terrein of het ontvangen van chauffeurs en andere bezoekers.

Waar werkt een rangeerder?

Als rangeerder werk je lekker in de buitenlucht op een rangeerterrein. Die liggen vaak bij grote spoorwegknooppunten, in industriegebieden of in de haven. Je werkt in de transportsector, bijvoorbeeld bij de spoorwegen of een groot transportbedrijf. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, werk je zelfstandig of in een team. De ploegleider is je leidinggevende. Ook heb je te maken met bijvoorbeeld chauffeurs, machinisten en ander spoorwegpersoneel. Omdat de transportsector altijd doordraait, is de kans groot dat je ploegendiensten draait en soms in de avonden en nachten werkt.

De taken van een rangeerder

 • Het verplaatsen van voertuigen, zoals wagons of trailers.
 • Klaarmaken van voertuigen voor vertrek.
 • Tijdelijk parkeren van voertuigen op een veilige plek.
 • Inspecteren van het voertuig en eventueel de lading.
 • Helpen met laden en lossen.
 • Ontvangen van chauffeurs en bezoekers.
 • Toezicht houden.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als rangeerder: hoe is dat?

Elke baan heeft voor- en nadelen. Niks ergs aan, als je (meestal) maar met plezier naar je werk gaat. Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van werken als rangeerder?

Voordelen van werken als rangeerder

 • Ben je gek op treinen? Of lijkt werken met vrachtwagens je ontzettend tof? Een baan als rangeerder is dé kans om dag in dag uit met je favoriete transportmiddel aan de slag te kunnen.
 • Working 9 to 5? Boriiing… Daar heb je in deze functie geen last van, want je werkt vaak op wisselende tijden. Dat houdt je werkweek gevarieerd én het levert je lekkere toeslagen op.
 • Met deze job verveel je je geen moment. Je hebt een breed takenpakket en bent continu actief in de weer.

Nadelen van werken als rangeerder

 • Je doet fysiek werk en werkt veel buiten. Je moet dus wel tegen een stootje kunnen. Niks voor jou? Je kunt ook achter de schermen aan de slag, dan maak je bijvoorbeeld de rangeerplanning.
 • Als rangeerder heb je een grote verantwoordelijkheid. Je werkt namelijk met grote, kostbare voertuigen en houdt ook toezicht. Het is dus belangrijk dat je altijd scherp bent en die verantwoordelijkheid aankunt.
 • Niet iedereen vindt zo'n flexibel rooster ideaal. Werken in ploegendiensten is bijvoorbeeld vaak lastig te combineren met een gezin. Of misschien houd je gewoon van routine. No worries, want bij sommige werkgevers kun je ook op vaste dagen aan de slag.

Jouw salaris als rangeerder

Ook niet onbelangrijk: hoe zit het met het rangeerder salaris? Je wilt vast weten wat je ongeveer gaat verdienen als je voor dit beroep kiest. Als rangeerder verdien je een salaris tussen de € 1.950 en € 2.650 bruto per maand. Hoe meer ervaring je hebt en hoe groter je verantwoordelijkheden zijn, hoe hoger je loon meestal is. Als je in ploegendiensten werkt krijg je bovenop het basissalaris nog een mooie toeslag, waardoor je verdiensten lekker oplopen.

De volgende stap als rangeerder

Ben je na een tijdje toe aan iets nieuws? Als rangeerder heb je soms de kans om door te groeien tot leidinggevende. Je wordt dan bijvoorbeeld shiftleader of ploegleider. Je stuurt het team aan, krijgt meer verantwoordelijkheden en werkt dagelijks in de praktijk aan je leidinggevende skills. En ook lekker natuurlijk: je krijgt een hoger salaris.

Is werken als leidinggevende niet jouw ding en ga je liever met een ander soort uitdaging aan de slag? Kan ook. Binnen de transportwereld vind je allerlei soorten banen. Als je de haven een toffe werkplek vindt, is werken als stuwadoor misschien iets voor je. Het laden en lossen van schepen is dan jouw belangrijkste taak, dus dit is een baan voor echte aanpakkers.

Liever aan de slag bij de spoorwegen? Denk dan eens aan een baan als conducteur. Je controleert dan vervoersbewijzen en geeft reizigers informatie over hun reis. Je bent nog steeds lekker in beweging, maar het werk is fysiek een stuk minder zwaar dan rangeerder.

Rangeerder worden: wat heb je nodig?

De meeste werkgevers vragen in ieder geval om een rijbewijs. Afhankelijk van waar je aan de slag wilt, is dit bijvoorbeeld een rijbewijs B, CE of T. Vaak is mbo-werk- en -denkniveau voldoende en heb je geen specifiek diploma nodig. Wel kun je een korte opleiding tot rangeerder volgen om bijvoorbeeld meer te leren over de procedures voor veilig rangeren. Daarnaast is het belangrijk dat je van aanpakken weet. Eerdere werkervaring in de logistiek komt daarom van pas, maar is vaak geen harde eis.

Jouw skills

Hoewel je als rangeerder met je handen werkt, is het heel belangrijk dat je je hoofd erbij houdt. Je werkt met grote, kostbare voertuigen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Je hebt daarom ogen in je voor- en achterhoofd en neemt de veiligheidsvoorschriften altijd serieus. Natuurlijk doe je ook weer niet té voorzichtig. Je zit vol energie, pakt lekker aan en hebt de juiste skills om je werk zelfstandig uit te voeren.

Cheat sheet voor je cv

Wil jij een bedrijf ervan overtuigen dat jij dé rangeerder bent die ze zoeken? Met deze skills op je cv komt dat helemaal goed.

Skills rangeerder
Energiek Technisch inzicht
Flexibel Verantwoordelijk
Rijbewijs (B, CE, T) Zelfstandig

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Twijfel je of rangeerder dé baan is voor jou? In een brede sector als de logistiek kun je allerlei kanten op. Ook als sjouwen niet echt je ding is en je liever niet de hele dag onderweg bent. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die achter de schermen het plan- en regelwerk doen. Als transport coördinator stuur je bijvoorbeeld chauffeurs aan en onderhoud je contact met klanten. Of maak de planningen als transportplanner. Als je de ambities hebt, kun je uiteindelijk zelfs doorgroeien tot transport manager.

Overzicht rangeerder

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.950 tot € 2.650

Veelgestelde vragen

 • Wat is een rangeerder?

 • Dat is iemand die over een korte afstand voertuigen verplaatst om klaar te maken voor vertrek of om tijdelijk te parkeren.

 • Kan ik via YoungCapital aan de slag als rangeerder?

 • Dat kan. Tussen onze logistieke vacatures vind je soms toffe banen als rangeerder. Check ons aanbod en solliciteer op je favoriete vacature.

 • Wat is het gemiddelde rangeerder salaris?

 • Als rangeerder verdien je meestal tussen de € 1.950 en € 2.650 bruto per maand.

 • Bestaat er een rangeerder opleiding?

 • Er bestaat alleen een korte opleiding tot rangeerder. Je leert dan in een paar dagen de belangrijkste regels en procedures waar je in dit beroep mee te maken krijgt.

Bekijk ook eens deze logistieke functies