Supply chain planner

Werken als supply chain planner: iets voor jou?

Ben jij een goede planner en ligt jouw hart bij de logistiek? Als supply chain planner ben je verantwoordelijk voor het plannen en organiseren van de voorraad, zodat er (bijna) nooit iets out of stock raakt. Maar wat zijn je precieze taken? En wat kun je verwachten van het supply chain planner salaris? YoungCapital heeft de antwoorden, dus lees lekker verder.


Wat doet een supply chain planner?

Dus wat doet een supply chain planner eigenlijk? Het werk van een supply chain planner, ook wel SCM planner genoemd, heeft alles te maken met het leveren van producten en het bijhouden van de voorraad. Dat klinkt vaag, dus laten we het even uitpluizen. 'Supply chain' is het geheel aan producenten, leveranciers en andere bedrijven die ervoor zorgen dat producten gemaakt en geleverd worden. Kijk even naar je smartphone, bijvoorbeeld. Je smartphone is gemaakt uit allerlei onderdelen. Bijna elk onderdeeltje komt van een ander bedrijf. Het feit dat je je smartphone hebt, betekent dat iemand ervoor heeft gezorgd dat het op voorraad was. Ook heeft iemand je smartphone geleverd, waardoor je nu eindeloos op TikTok kunt scrollen.

Als supply chain planner ben jij onderdeel van deze 'keten'. Je zorgt ervoor dat producten op tijd geleverd worden bij de klanten. Je beheert de voorraad, zodat er altijd genoeg is om te leveren. Begint de voorraad te krimpen? Dan maak je direct plannen om de voorraad weer bij te vullen. Je houdt hierbij wel de kosten in je achterhoofd. Je wilt het liefst zo min mogelijk kosten maken, maar wel een zo goed mogelijke service bieden. Zijn er problemen met de voorraad of de leveringstijd? Jij communiceert naar de leveranciers wat er aan de hand is, en lost het zo op. Ook neem je het probleem mee in een rapportage, zodat je kunt onderzoeken hoe je het probleem in de toekomst kunt voorkomen.

Jouw werkdag als supply chain planner

Je werkdag begint bij de koffieautomaat. Terwijl je wacht op je kop koffie, vertelt je collega-supply chain planner in geuren en kleuren wat ze dit weekend allemaal heeft uitgevreten. Je lacht even mee en vertrekt daarna naar je bureau. Eerst check je je je mailbox en kijk je welke vergaderingen je vandaag hebt, en dan kun je echt aan de slag. Je controleert via het systeem hoe de voorraden eruitzien. Gisteren kwamen er nog vrachtwagens met extra voorraad langs. Als het goed is, hebben de magazijnmedewerkers alles netjes in het systeem gezet. Yes, ziet er goed uit.

Dan is het tijd om de leveringen te checken en nieuwe te regelen. Binnen een handomdraai heb je de trackingnummers voor je en kijk je op je computer naar de track-en-trace. Alles loopt op rolletjes. Je belt nog wel even met een klant om aan te geven dat de levering mogelijk een dag langer duurt. De klant is gelukkig begripvol.

's Middags staat er een vergadering op de planning. Je gaat om tafel zitten met andere planners, inkopers en de supply chain manager. Na een mooie presentatie met cijfers en een rapportage trekken jullie de conclusie dat er meer ingekocht moet worden. Jij en de inkopers gaan er gelijk mee aan de slag. Voor je het zelf door hebt, is het 17:00 uur. Tijd om af te sluiten.

Waar werkt een supply chain planner?

Functioneer jij het best op kantoor? Nice, want als supply chain planner zit je vooral op kantoor bij een logistiek bedrijf. Het grootste deel van je werk doe je achter je bureau, of je loopt met een laptop in je ene hand en een smartphone in de andere. Je werkt op de afdeling Supply Chain of Planning, samen met de supply chain manager en andere logistiek medewerkers. Ook ga je veel in gesprek met inkopers en verkopers.

De taken van een supply chain planner

 • Producten of diensten op tijd leveren bij de klant.
 • Voorraden bijhouden of planningen maken om de voorraad bij te vullen.
 • Problemen voorspellen en oplossen.
 • Data over bepaalde producten analyseren om de vraag in te schatten.
 • Contact houden met leveranciers en vervoersbedrijven.
 • Verbeteringen in de supply chain invoeren.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als supply chain planner: hoe is dat?

Lijkt het werk van een supply chain planner je echt tof? Voordat je losgaat met je sollicitatie vind je het misschien fijn om te weten wat de voor- en nadelen van deze job zijn. We hebben ze hier voor je opgesomd.

Voordelen van werken als supply chain planner

 • Veel kennis opdoen over de logistiek? Dan zit je goed bij deze functie, want je werkt in helicopterview en kijkt naar zoveel verschillende logistieke processen dat je er over gaat dromen.
 • In deze positie ben je maar één of twee stappen weg van de functie supply chain manager. Je kans om door te groeien is best groot.
 • Je praat veel met klanten en je collega's in de logistiek. Super voor de extraverten en mensen die van klantcontact houden.

Nadelen van werken als supply chain planner

 • Dit is geen parttime job, dus je hebt te maken met een 40-urige werkweek. Sommige bedrijven bieden parttime mogelijkheden, maar de kans dat je een deeltijdbaan vindt is niet groot.
 • Als supply chain planner zit je altijd op kantoor. Da's niet voor iedereen natuurlijk. Sinds de pandemie is thuiswerken wel populairder geworden. Vraag bij je werkgever of je (deels) vanuit huis aan de slag kunt.
 • Je agenda staat vol met afspraken en je telefoon is bijna nooit stil. Je hebt het dus flink druk. Dat moet je kunnen handelen.

Jouw salaris als supply chain planner

Let's talk money, want je vraagt je vast af hoeveel je verdient als supply chain planner. Het salaris van een supply chain planner begint rond de € 2.200 en kan stijgen tot zo'n € 2.800 bruto per maand. Dit is op basis van een 40-urige werkweek. Benieuwd naar wat je netto op je rekening krijgt? Check onze handige bruto-netto tool en reken uit wat je elke maand op je rekening gestort krijgt.

De volgende stap als supply chain planner

Hoe til je je carrière als supply chain planner naar een hoger of totaal ander niveau? Kijken we naar verticale groei, dan is supply chain manager jouw volgende stap. Als supply chain manager ben je leidinggevende over de afdeling supply chain. Het stukje van de 'keten' waaronder de afdeling valt, is dan ook jouw verantwoordelijkheid.

Wil je meer betrokken zijn bij de bestellingen van klanten? Als logistiek planner plaats je orders en neem je orders aan van klanten. Je registreert de orders in het systeem en plant de hele route van producent naar eindbestemming. Het gaat dus iets minder om de voorraad en meer om het bestelproces.

Supply chain planner worden: wat heb je nodig?

Wat moet je precies in je pocket hebben om supply chain planner te worden? Er zijn een aantal opties. De mbo 4-opleiding Supply Chain Planner stoomt je bijvoorbeeld helemaal klaar voor het vak. Heb je een havo-diploma of wil je iets diepgaandere kennis? Volg dan de hbo-opleiding Supply Chain Management. Papiertje binnen? Dan kun je zo aan de slag.

Je gaat veel met cijfers en bedrijfsprocessen werken. Ervaring met Microsoft Excel en ERP (Entreprise Resource Planning) is dan mooi meegenomen. ERP is een programma waarmee bedrijven hun belangrijkste processen en prestaties inzien en automatiseren. Een duidelijker voorbeeld: je kunt financiële cijfers bekijken en zien hoeveel winst er over het afgelopen jaar is gemaakt.

Jouw skills

Het papiertje heb je dan misschien, maar heb je ook de skills van een supply chain planner? Analytisch denkvermogen en planning zijn je bread and butter bij deze baan. Heb jij altijd je zaakjes op orde? Gebruik je toevallig nog een papieren agenda (Google Agenda mag ook)? Dan zit het qua planning wel goed.

Analytisch denkvermogen is belangrijk wanneer je naar cijfers en de supply chain zelf kijkt. Zo pik je gelijk de problemen eruit. Je denkt hierbij ook vooruit. Niet alleen los je de problemen op, maar je probeert ze in de toekomst te voorkomen. Je hebt verder een vlotte babbel en weet goed hoe je communiceert met klanten en collega's. Kun je ook Engels of meer talen? Dan voelen de klanten zich al helemaal gehoord.

Cheat sheet voor je cv

Wat zet je precies op je cv als je solliciteert op de functie supply chain planner? You're lucky, YoungCapital heeft het zoekwerk al voor je gedaan. Kijk in de tabel hieronder voor onze suggesties.

Skills supply chain planner
Analytisch denkvermogen Anticiperend denken
Communicatieve vaardigheden ERP
Excel Plannen en organiseren
Probleemoplossend vermogen Talenkennis

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Is een job als supply chain planner toch niet helemaal wat je zoekt, maar je wilt wel een baan in de logistiek? We've got you. Ben je klaar met de kantooromgeving? Spring dan het magazijn in als logistiek supervisor of logistiek teamleider. Als logistiek supervisor ben je verantwoordelijk voor het aansturen van logistieke taken en het bepalen van targets. Als logistiek teamleider stuur je het team in het magazijn aan en help je zelf soms ook mee. Doe dus snel je veiligheidsschoenen aan en steek je handen uit de mouwen met deze actieve jobs.

Overzicht supply chain planner

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.200 tot € 2.800

Veelgestelde vragen

 • Wat is een supply chain planner?

 • Supply chain planner is een beroep binnen de afdeling Supply Chain of Planning. Je bent verantwoordelijk voor de levering van producten, het bijhouden van de voorraden en het behouden van klantcontact.

 • Wat verdient een supply chain planner?

 • Het salaris van een supply chain planner ligt ongeveer tussen de € 2.200 en € 2.800 bruto per maand. Dit is op basis van 40 uur werk en je salaris stijgt hoe langer je bij een bedrijf werkt. Meer verdienen? Check dan de functie supply chain manager of onze andere logistieke vacatures.

 • Welke opleiding moet je volgen om supply chain planner te worden?

 • Om supply chain planner te worden, kun je de mbo 4-opleiding Supply Chain Planner volgen. Ook kun je je aanmelden voor de hbo-opleiding Supply Chain Management.

Bekijk ook eens deze logistieke functies