YoungCapital Company Blog

onzinregels

Hoe belangrijk bedrijfscultuur is, werd me laatst weer duidelijk toen ik vorige maand op bezoek was bij een klant. Er hing een naar sfeertje onder die lage plafonds. Mensen keken me niet aan, het was er donker en niemand was vrolijk. Toen ik hoorde dat het ziekteverzuim ruim boven de 10 procent lag, verbaasde mij dat niets.

Ik zie een sterk verband tussen hoog ziekteverzuim en onzinnige regels. Bij de klant waar ik op bezoek was, mogen nieuwe medewerkers bijvoorbeeld de eerste vijf maanden geen vakantie opnemen. Dat is toch niet van deze tijd? Vinden hun managers ook. Die zeggen: “Meld je maar ziek.” Het uitzendbureau betaalt wel.

Ben je een bedrijf of een kostschool?

Onzinnige regels. Ik kan me er zo kwaad om maken. Parttime werken, maar wel fulltime beschikbaar moeten zijn voor een training. Niet thuis mogen werken, ook niet als je wasmachine bezorgd wordt. Verplicht in pak moeten. Vaste werktijden, waardoor je medewerkers dwingt in de spits te staan. Met dit soort triviale regeltjes pak je mensen hun vrijheid af. Hun autonomie. Dat legt druk op mensen.

Als jouw werkgever kostschooltje speelt - en dus bepaalt wat je draagt, wanneer je naar huis mag en wanneer je vakantie mag opnemen - dan vind ik het niet gek dat je af en toe aan de druk wilt ontsnappen. Je zou best een vrije dag willen opnemen als je merkt dat je het nodig hebt, maar ja. Dat moet je drie dagen van tevoren plannen. Zo zijn de regels. En dus meld je je ziek.

Meer mensen zullen zich af en toe bekneld voelen en zich ziekmelden. Dat legt weer extra druk op de rest, die harder moet werken. Daardoor worden zij weer sneller ziek. Voor je het weet, liggen de eerste burn-outs op de loer. En waarom? Omdat je werkgever het belangrijker vindt dat mensen elke dag in- en uitklokken dan dat ze plezier in hun werk hebben.

Geef je mensen hun vrijheid terug

Werkgevers, zijn jouw regeltjes nog van deze tijd? Zijn ze überhaupt wel nodig? Zet je er weleens een streep door? Doe jij wat je kunt om de vrijheid van je medewerkers te vergroten? Heb je e-learnings? Mogen mensen thuiswerken? En hoe zit het met flexibele werktijden?

Jouw mensen heb je ooit zelf uitgezocht. Waarom is het dan zo moeilijk om erop te vertrouwen dat ze doen wat ze moeten doen, ook als je ze vrij laat?

Medewerkers met een gevoel van autonomie gaan met meer plezier voor je aan de slag. Ze zijn prettiger in de omgang, intrinsiek gemotiveerd. En dan nu het beste nieuws: het enige wat jij hiervoor hoeft te doen, is loslaten.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.