YoungCapital Company Blog

Generatie Z bestormt de arbeidsmarkt. Over deze ‘ongrijpbare generatie’ wordt veel geschreven: de jongeren zouden verslaafd zijn aan YouTube, voor zichzelf willen werken en zowel duurzaamheid als financiële zekerheid nastreven. In deze serie vragen wij Gen Z’ers of dit beeld wel klopt. Vandaag spreken we Leonoor de Neeling (17) over duurzaamheid. Leonoor zit in haar eindexamenjaar gymnasium en is lid van Jongeren Milieu Actief.

generatie z over duurzaamheid

Jij zet je actief in voor een duurzamere wereld. Wat doe je precies?

Ik help bij de organisatie van een klimaatconferentie voor jongeren. Ook heb ik meegeholpen aan de Shell-campagne: toen er een rechtszaak tegen Shell werd aangespannen, wierf ik mede-eisers die Shell wilden laten stoppen met gas- en olieboringen. Ze weten heel goed dat ze schade toebrengen aan mens en milieu, maar ze doen het toch. Dat vind ik echt niet kunnen.”

Hoe zouden werkgevers zich volgens jou moeten opstellen?   

“Ik vind het belangrijk dat bedrijven en overheden hun verantwoordelijkheid nemen. Nu komt de schade aan het milieu voor rekening van de gewone mensen. Met kleine aanpassingen kunnen we ver komen, maar de overheid moet bedrijven daar wel toe dwingen. Wegwerpplastic verbieden, bijvoorbeeld. En kerosine zwaarder belasten. Ik denk dat er dan een stuk minder mensen naar de andere kant van de wereld vliegen voor een presentatie van een halfuur.”

generatie z over duurzaamheid

Waar komt jouw milieubewustzijn vandaan?

“Ik heb het van mijn ouders. We aten altijd al weinig vlees en verspilden zo min mogelijk. Door de milieubeweging ben ik zoveel mogelijk veganistisch gaan eten: sojayoghurt en humus op brood in plaats van kaas. Maar als iemand kwarktaart voor me heeft gebakken, doe ik niet lullig.”

Zijn jouw leeftijdsgenoten ook zo bewust met duurzaamheid bezig?

Ik heb één vriendin die ook helpt bij de klimaatconferentie, die heb ik er een beetje in meegetrokken. Maar ik ben wel de enige die bereid is echt aanpassingen in mijn leven te maken. Mijn vriendinnen eten bijvoorbeeld niet vegan, die denken dat ze dan nooit meer iets lekkers mogen eten. En als ze een vluchtje voor 40 euro naar Barcelona zien, dan gaan ze gewoon. Ik zou me heel hypocriet voelen als ik dat zou doen.

Ga je ook iets met duurzaamheid studeren?

Ik weet het nog niet zeker, maar ik hoef niet altijd iets met het klimaat te doen. Iets met mensenrechten lijkt me leuk. Milieu en mensenrechten zijn op zich ook nauw met elkaar verbonden, maar ik hoef er niet mijn baan van te maken. Ik kan het er ook naast doen.

Hoe combineer je jouw milieuactiviteiten nu met school?

“Een kwestie van goed plannen. Met de klimaatconferentie naast mijn eindexamen is het wel druk. Series kijken is er niet meer bij. Maar ik ben liever actief bezig dan dat ik op de bank zit.”

Dit interview verscheen eerder in de YoungCapital Recruitment Guide.

generatie Z youngcapital recruitment guide

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.