YoungCapital Company Blog

Steeds meer jongeren in Nederland beginnen hun eigen bedrijf, zo blijkt uit cijfers van de KVK. Wie zijn deze jonge ondernemers? En wat drijft ze om voor zichzelf te beginnen? YoungCapital-oprichter Hugo de Koning zocht het uit in de nieuwe YouTube-serie Wat een Baas. Hij bezocht als eerste de dertienjarige ondernemer Rubin.

‘Vlieg mee!’

Triomfantelijk kijkt hij de camera in. Er liggen tientallen drones op de eettafel voor hem en her en der houten kisten, verspreid over de grond. Achter hem een groot reclamebord: ‘Vlieg mee!’ “Die kisten? Dat zijn m’n DroneBoxen. Zelf ontworpen.” In de box zitten onderdelen en gereedschap om een drone mee te bouwen. Inclusief handleiding. Rubin Geerling (13) uit Hoogkarspel geeft jong en oud les in het vliegen en bouwen van drones.

DroneLaps

Het begon allemaal in 2017. Rubin deed mee met de KVK Startersdag4Kids pitchwedstrijd, overtuigde de jury van zijn idee en won. DroneLaps was geboren. Met zijn bedrijf organiseert Rubin zo ongeveer alles wat met drones te maken heeft. Workshops op kinderfeestjes, lessen in schoolklassen, lezingen, maar ook dronevliegles en droneparcoursvliegen. Zijn belangrijkste les als je gaat vliegen met een drone? “Weet wat je doet en ga geen gekke dingen doen, anders issie weg.”

“Ik miste leuke technieklessen op school”

Rubin wilde andere kinderen behoeden voor de fout die hij zelf maakte: zijn eerste drone – een verjaardagscadeau – vloog te hoog. Controle kwijt, drone kwijt. Zo kwam hij erop om kinderen te leren dronevliegen. Maar hij ging nog een stapje verder. “Op mijn eigen school miste ik leuke technieklessen. Op een dag was ik thuis een drone aan het bouwen en dacht: dit vinden andere kinderen vast ook leuk om te doen. Een beetje knutselen en tegelijkertijd leren over techniek.” Zijn dronebouwpakket sloeg niet alleen bij kinderen aan. Ook volwassenen vinden het leuk. Zo gaf Rubin een workshop voor een basketbalteam. ‘Vet’ vond hij het, maar ook even wennen. “Je bent toch een kind dat volwassenen iets gaat vertellen.”

Toekomstplannen

De zaken staan er goed voor. Rubin heeft inmiddels aan 300 mensen lesgegeven. De eerste vier maanden van 2019 draaide hij een omzet van € 5.000,-. Best een aardige bijbaan, vertelt hij Hugo. Dat geld investeert hij meteen weer in zijn bedrijf. Om drone-onderdelen te kopen in China, bijvoorbeeld. De leerlingen die een drone knutselen met zijn DroneBox crashen nog wel eens. En die drones moeten dan weer gemaakt worden.

Soms is het wel een uitdaging om alles te combineren met school en zijn sport, tafeltennis. “Ik heb dit jaar al ontzettend veel tijd gestoken in mijn bedrijf, vooral in het weekend. Ik probeer het nu wat rustiger aan te doen, maar de aanvragen voor mijn workshops blijven binnenstromen; dat staat voor het einde van het jaar nog op de planning. Dan hoop ik een omzet te hebben gedraaid van € 10.000,-.” Wat hij anderen zou aanraden die willen ondernemen? “Ga recht op je doel af, vertrouw in jezelf en laat je door niks of niemand afleiden.”

Natuurlijk krijgt Hugo ook een vliegles. De drone gaat al snel richting de grond en komt verderop in het veld neer. “Ja hoor, hij is nog heel. Of eigenlijk niet, maar dit klik je er gewoon op”, lacht Rubin. Gelukkig heeft hij nog genoeg onderdelen liggen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.