YoungCapital Company Blog

“Het belangrijkste als je wilt ondernemen? Dat je ergens een passie voor hebt en niet bang bent voor risico’s.” Duidelijke taal van Fleur (20) en Tim (17). YoungCapital-oprichter Hugo zocht ze op voor de YouTube-serie Wat een baas, waarin hij jonge ondernemers ontmoet.

In 2013 werd Tim’s verhuurbedrijf - een bedrijf dat alles verhuurt voor een goed feest - ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op 11 april, Fleurs verjaardag. Want hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt deze onderneming gerund door een broer en zus: Tim (17) en Fleur (20) Lafeber. “Ik ben de stille kracht achter ons bedrijf. De boekhouding, het mailcontact en social media: dat regel ik. Tim is meer op de voorgrond aanwezig,” vertelt Fleur.

Van koek-en-zopie naar een garage vol feestartikelen

Hun bedrijf vierde dit jaar zijn zesjarig-bestaan, maar de ondernemersdrang uitte zich veel eerder bij Tim en Fleur. Op hun zevende en negende stonden broer en zus al achter een koek-en-zopie-kraampje. Tim: “Paar pakken chocomel en glühwein gekocht, alles verwarmd in een au-bain-mariepan en verkopen maar.” Toen hij elf was, zag hij een popcornmachine staan op een verjaardag. “Hadden die mensen gehuurd voor € 90,-. Ik dacht: da’s een gouden handel.”

Het bleef niet bij popcornmachines en koek-en-zopie.Tim’s verhuurbedrijf heeft inmiddels een groot aanbod. Suikerspin- en slushpuppy-machines, statafels, heaters, partytenten: het staat allemaal in hun oma’s garage, klaar om verhuurd te worden. Tim: “Sommige klanten vragen of wij meekomen om bijvoorbeeld suikerspinnen te draaien, andere huren alleen de spullen. We stemmen alles op de klant af.”

Meer dan alleen verhuur

Naast verhuur verkopen Tim en Fleur ook ijs vanaf hun drijvende 'IJs Vlot': een speelvlot omgebouwd tot een professionele, varende ijszaak. Met hun Italiaans schepijs varen ze langs bootjes of meren aan bij een evenement aan het water. Inmiddels vaart het IJs Vlot al vier seizoenen rond en zijn broer en zus een begrip op de Reeuwijkse plassen.

En dat willen ze ook worden op het vasteland. Met hun 'IJs TukTuk', die ze begin dit jaar aanschaften. Kosten? € 25.000,-. “Tim moest even slikken toen hij de prijs hoorde,” vertelt Fleur. “Maar met de TukTuk worden we op het land mobieler en kunnen we naar sportverenigingen en bedrijven toe.”

In het bedrijf én zichzelf investeren

Tim en Fleurs doel? Het varende ijsvlot helemaal op groene energie laten draaien. En de TukTuk binnen twee jaar terugverdienen. Maar ze ondernemen niet voor de centen. “Het is een investering in onszelf, in ons cv. We leren hier meer van dan van een ‘gewone’ bijbaan. Het netwerk dat we opbouwen en de ervaring die we opdoen is ons veel meer waard dan geld.”

Is de € 25.000,- terugverdiend? Dan stoppen ze dat weer in het bedrijf. En dat is meteen hun belangrijkste tip voor mensen die ook willen ondernemen: durf te (her)investeren en risico’s te nemen. Hoe je die mindset voor elkaar krijgt? “Door een bedrijf te beginnen omdat je ergens een passie voor hebt, en niet omdat je snel geld wilt verdienen.”

Of het nou een groot talent is of een spraakmakend verhaal: bij YoungCapital zijn we altijd op zoek naar mensen die inspireren. Ken (of ben) jij zo iemand tussen de 13 en 27 jaar? Mail dan naar marcom@youngcapital.nl en wie weet spreken we jou voor seizoen twee van Wat een baas of een van onze andere contentproducties.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.