YoungCapital Company Blog

Phine startte in februari 2019 met VitaPhine, een bedrijfje dat kindertherapie aanbiedt. “Kinderen willen niet aan een tafel zitten en alleen maar praten, ze willen iets doen,” vertelt de jonge onderneemster aan YoungCapital-oprichter Hugo in de nieuwe aflevering van Wat een baas.

Trots laat Phine Konijn (11) haar zelfgemaakte ‘VitaPhine-spel’ zien. Het is een soort Ganzenbord, maar dan met stickers in plaats van vakken. “Als kinderen op de blije smiley terechtkomen, kunnen ze vertellen over een moment dat ze zich fijn voelden. Het vraagteken gaat om een situatie waarin ze niet wisten hoe ze zich moesten voelen.” Hond Piña kijkt over haar schouder mee.

Vitaminen voor je hoofd

Eind 2018 won Phine de pitchwedstrijd van de KvK4kids Startersdag met haar bedrijf VitaPhine. Bij VitaPhine kunnen kinderen die bijvoorbeeld gepest worden of van wie de ouders gescheiden zijn, met Phine - een leeftijdsgenoot - praten als ze daar zin in hebben, en tegelijkertijd iets leuks en leerzaams doen. Zo wil Phine andere kinderen helpen, omdat zij als ervaringsdeskundige weet hoe moeilijk zo’n situatie kan zijn. “Ik heb zelf veel bij therapeuten gezeten na de scheiding van mijn ouders, maar dat hielp me niet echt. Want ik was alleen maar aan het praten en volwassen begrepen mij niet.”

Wat Phine wél hielp, was met haar paarden of honden bezig zijn. En kletsen met een vriendinnetje dat in dezelfde situatie zat. “Het luchtte op dat ik niet de enige was met problemen”, vertelt ze. Omdat Phine veel baat had bij de gesprekken met een leeftijdsgenootje en het actief bezig zijn met haar dieren, bedacht ze dat andere kinderen daar ook iets aan zouden kunnen hebben. De naam verzon Phine op de terugweg van de pitchwedstrijd, in de trein. “Vita komt van vitaminen. Met mijn bedrijf geef ik vitaminen aan kinderen door naar ze te luisteren.”

Zelfvertrouwen door paardentherapie

VitaPhine biedt verschillende activiteiten aan: van wandelen met honden en spelletjes spelen tot paardentherapie. Tijdens de paardentherapie spiegelt Phine wat kinderen meemaken in het dagelijks leven en hoe ze daarop kunnen reageren. “Met behulp van mijn paard Ravita laat ik kinderen vertrouwen op wat ze kunnen. Als zij leiderschap tonen, blijft Ravita stilstaan of gaat juist volgen. Het gevoel dat zij de baas zijn, kunnen kinderen dan gebruiken als ze gepest worden.”

Hugo gaat ook mee voor een sessie. “Eerst loop ik rond met Ravita terwijl ze vast zit aan het touw, maar ik trek er niet aan en ik kijk ook niet om. Als ze me volgt, laat ik zien dat ik de leider ben en dan luistert ze ook als ze losloopt,” zegt Phine. Het paard volgt haar braaf./p>

Daarna is Hugo aan de beurt. “U loopt voorop”, zegt Phine. “Zo laat u zien dat u de baas bent. En we spreken af dat je maar één keer per rondje mag omkijken.” Met touw gaat het goed, maar zodra Hugo Ravita heeft losgemaakt, blijft het paard stilstaan, of wandelt een andere kant op. “Ik heb nog een hoop te leren”, concludeert hij. Phine lacht.

De toekomst van (Vita)Phine

Later wil Phine advocaat of kinderrechter worden. Of dierenarts. Maar voor nu hoopt ze voor de zomervakantie de eerste kinderen te verwelkomen. Een visitekaartje heeft ze al. “De V en P vormen samen een hartje en zijn tegelijkertijd armen, van ‘ik help je’. Eronder staat VitaPhine, waar problemen even geen problemen zijn.

Of het nou een groot talent is of een spraakmakend verhaal: bij YoungCapital zijn we altijd op zoek naar mensen die inspireren. Ken (of ben) jij zo iemand tussen de 13 en 27 jaar? Mail dan naar marcom@youngcapital.nl en wie weet spreken we jou voor seizoen twee van Wat een baas of een van onze andere contentproducties.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.