YoungCapital Company Blog

Luca (16) wil met zijn bedrijfTechAssistants Soesttwee maatschappelijke problemen aanpakken: de eenzaamheid onder ouderen verminderen én hun gebrek aan technische kennis opkrikken. In aflevering vier van de YouTube-serie Wat een Baasvertelt hij aan YoungCapital-oprichter Hugo de Koning hoe hij dat doet. 

Het bedrijf van Luca Castelnuovo helpt ouderen met IT-problemen. Hoe dat begon? Een vriendin van Luca’s oma wist niks van IT af: “Mijn man deed dat soort dingen altijd, ik niet. Toen hij stierf, stond ik er alleen voor. Mijn vriendin zei dat ik haar kleinzoon eens om technische hulp moest vragen. Nadat Luca een keer of drie langs was geweest, zei ik tegen hem: jij krijgt geld van me, voor je hulp.” TechAssistants Soest was geboren.

Niet om het geld, maar om de verbinding

Sinds 2016 helpt Luca, samen met vrienden Brian en Victor, ouderen met hun computer, smartphone en internet. De jongens leggen bijvoorbeeld uit hoe ouderen kunnen e-mailen of appen, of sluiten hun internet aan. Daarna laten ze ouderen zelf met de IT aan de slag gaan, zodat ze later ook in hun eentje die mail kunnen sturen of hun router kunnen resetten. 

Het uurtarief van TechAssistants is bewust laag: 15 euro. Want als ouderen weten hoe Facebook, WhatsApp of Skype werkt, kunnen ze de online kanalen gebruiken om weer meer contact te hebben met familie en vrienden. En voelen ze zich minder eenzaam, is het idee van de jongens. Zo willen ze hun steentje bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor de ouderen. “De verbinding tussen ouderen en hun vrienden en familie is belangrijker dan geld verdienen.”

Van een stand op Burendag tot een IT-spreekuur

Maar hoe bereik je nu juist een doelgroep die online (nog) niet actief is en niks doet met socialmediakanalen, vraagt Hugo zich af. Luca’s antwoord: in reallife. Zo organiseerden de drie vrienden al spreekuren in een verzorgingstehuis, die betaald werden door het tehuis. “Daar zaten we elke maandag een uurtje, na school. De bewoners konden gratis langskomen met hun vragen.” 

Nu staan de jongens vaak met een standje op Burendagen, dichtbij verzorgingstehuizen. Praatje maken, laten zien hoe je iets kleins doet, zoals een nieuwe achtergrond op een smartphone instellen, en direct een visitekaartje meegeven. “Dan weten de ouderen ons de volgende keer gelijk te vinden als ze ergens moeite mee hebben.” En zo hebben Luca en zijn compagnons al een aardige vaste klantenkring opgebouwd. “Bij sommige ouderen komen we iedere week wel een keer”, vertelt Luca. 

“Een passie voelt nooit als werk” 

Naast het runnen van TechAssistants loopt Luca ook al stages bij IT-bedrijven en programmeert hij websites voor een paar klanten. Over anderhalf jaar wil hij Informatica en Cyber Security studeren in Nijmegen. Eén ding is vrijwel zeker: hij blijft met IT bezig. “Het is echt je passie en je talent, hè”, zegt Hugo. “Ja”, antwoordt Luca grijnzend. “Ik vind het echt heel leuk.” 

Of het nou een groot talent is of een spraakmakend verhaal: bij YoungCapital zijn we altijd op zoek naar mensen die inspireren. Ken (of ben) jij zo iemand tussen de 13 en 27 jaar? Mail dan naar marcom@youngcapital.nl en wie weet spreken we jou voor seizoen twee van Wat een baas of een van onze andere contentproducties.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.