YoungCapital Company Blog

Nog iets gebeurd in werkgeversland? Dan lees je het hier. Elke week vatten wij het belangrijkste nieuws over de arbeidsmarkt, werk en jongeren voor je samen. Zo ben je in korte tijd weer helemaal op de hoogte.

 

Excuus voor ‘harde pielemuis’ in vacaturetekst

Sommige bedrijven gaan wel héél ver om een developer te vinden. Zo ook de start-up Plantsome. Zij plaatsten de door een contentbureau geschreven vacaturetekst, voor frontend-developers die een ‘harde pielemuis’ en ‘natte dromen’ krijgen van coderen.

Op LinkedIn barstte een hevige discussie los over het seksisme in deze vacature (want deze tekst gaat ervan uit dat een developer man is). De copywriter heeft inmiddels haar excuses gemaakt in een video. “Ik vind het nog steeds grappig. Blijkbaar delen andere mensen die mening niet [...] Ik heb het niet zo bedoeld, jongens. Sorry.”

Met 11.000 views op haar post heeft zij in ieder geval genoeg aandacht voor de vacature getrokken. Wellicht dat een frontend-developer erom kan lachen.

Benieuwd hoe je effectief én chic mensen werft? Lees het hier.

 

500 bedrijven vragen werktijdverkorting door Corona

Zo’n 500 bedrijven in Nederland hebben zich inmiddels werktijdverkorting aangevraagd door Corona. Normaal zijn er rond de 150 aanvragen per jaar. Dat schrijft Trouw.

Van die 500 aanvragen heeft slechts een kwart van de aanvragers de werktijdverkorting ook toegewezen gekregen, ongeveer 50 zijn afgewezen en de rest is nog in behandeling. Om aanspraak te maken moet een bedrijf voor 20 procent van het personeel geen werk meer hebben. Het gaat vooral om kleine en middelgrote bedrijven in de toeristische sector, logistiek en transport.

Eén van de grote problemen is het stilliggen van koelcontainers in China, omdat het werk in de havens tijdelijk is stopgezet. Dat is lastig voor exporteurs van vers voedsel en medicijnen. In totaal exporteert Nederland jaarlijks voor miljarden euro’s aan vlees, vis, zuivel, vers en gekoeld.

 

Unilever: “Vergeet het cv, online is de toekomst”

Unilever selecteert nieuwe medewerkers voortaan online, met games en videogesprekken. Mede hierdoor is het aantal vrouwen gestegen naar meer dan 50 procent. Dat is te lezen in het AD.

Elk jaar solliciteren zo’n 250.000 afgestudeerden bij de multinational, en de schifting maken kostte veel tijd. Daarom zocht Unilever al jaren naar de meest efficiënte manier om te screenen. En een cv hoorde daar niet bij. 

Solliciteren doe je nu via een online formulier dat je aan je LinkedInprofiel kunt koppelen. Haal je hier de selectie, dan volgt een online spel, waarmee Unilever inzicht krijgt in je capaciteiten en waarden. Daarna volgt een video-interview. Wie hierna nog in the game is, mag fysiek komen kennismaken.

Volgens Annefleur Kylstra, talent acquisition specialist bij Unilever, verloopt het selectieproces op deze manier sneller én eerlijker. Onbewuste voorkeur voor bepaalde personen wordt namelijk vermeden door de online selectiemethoden.

 

Meer jongeren zonder diploma van school

Dit jaar zijn 26.894 jongeren zonder diploma van school gegaan. Dat meldt de NOS. Dat is duizend meer dan vorig jaar.

Vooral op het mbo stoppen veel jongeren, door een verkeerde studiekeuze, problematiek of doordat ze al direct aan het werk kunnen. Het kabinet vindt dit zorgelijk en wil het aantal voortijdig schoolverlaters tot 20.000 terugbrengen in 2024.

Ondertussen lezen we in het FD dat werkgevers in Nieuw Vennep speeddaten met veertienjarige vmbo-leerlingen. In de tweede klas kiezen vmbo-leerlingen een profiel waarmee ze voorsorteren op een beroep. De speeddates met werkgevers helpen bij het maken van die keuze en laat zien dat werkgevers vmbo'ers met open armen ontvangen. 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.